Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, January 5, 2012

Prosedur yg dijalankan - AUDIO TEST






BRAINSTEM EVOKED RESPONE (BSER)

1.   akan diberi ubat tido

2.   selepas tido barulah dimulakan dengan memasang alat khas dengan cara menampal pada 3 bahagian iaitu satu kat dahi dan dua lagi kat belakang kiri & kanan telinga setiap satu

3.   kemudian alat khas dipasang pada ketiga-tiga lokasi tu

4.   bunyi akan disalurkan melalui wayar yg dipasang dan bacaan nya akan terus di paparkan di komputer yg di gunakan

5. bunyi tu akan terus di salurkan ke otak utk mendapatkan bacaan yg tepat

6.   prosedur hanya dapat dijalakan sekiranya anak tidur kerana mesin yang digunakan sangat sensitif dan jika anak bergerak...keputusan ujian adalah tak tepat

7.   setelah ujian dilakukan...anak perlu di kejutkan sebelum balik ke rumah (ini utk elakkan sebarang kemungkinan yg terjadi apabila anak terus dibawa ke rumah)





PERKARA YANG PERLU IBU BAPA SEBELUM TEST DI BUAT


1.   kena pastikan anak & baby tu sihat...tak demam/batuk/selesema @ amik sebarang ubat (mcm zikry..walaupun dia selesema doc boleh buat test sebab selesema dia x teruk tapi utk baby mmg x boleh buat test walaupun sikit sebab antibody baby masih lemah)

2.   galakkan anak tido lewat & bangun awal (zikry hari tu tido 1.30pg & bangun kul 6pg)

3.   kalau anak x tido selepas diberi ubat tido melebihi 1jam...tarikh appoiment baru akan diberi

No comments: