Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, January 5, 2012

kenapa zikry diberi ubat tido







zikry kena makan ubat tido sebab utk buat audio test yg kali kedua....yg pertama dulu xdpt buat...jd semalam appoiment kali ke 3......utk audio test ni..rmai gak tanya kenapa buat test ni....
dan sepanjang ada kat audiologi tu...perasan gak ramai jer baby yang buat test ni jugak....jadi hati ni yg sibuk nak tau kenapa...so masa dgn doc tu tanya laa kat dia..."kenapa ramai sgt baby yg buat test ni...?" dan jawapan doc tu "owhh mana-mana baby yg lahir kat hospital putrajaya, kami akan terus buat test ni...."

jd senang laa kan dri kecik lagi kita dah tau tahap pendengaran anak....xde laa nak tunggu anak dah 2...3 tahun baru boleh dapat detect....hope benda ni dibuat gak kat semua hospital nnti....

test ni sebnarnya ada yg x perlu guna ubat tidur....kalau org itu dah tido dgn sendirinya....macam zikry semalam...puas dah tunggu jugak supaya dia tido....tp x boleh...so kena bg jugak laa ubat tido tu....kalau dah tido tu...baru laa bacaan tahap pendengaran tu dapat direkod dgn betul....mengikut doc tu...tahap pendengaran yg normal dan kebiasaan nya adalah 20dB dan resultnya telinga sebelah kanan dia normal...tetapi sebelah kiri dapat result yg kurang memuaskan.....bacaan paling rendah zikry adalah 40dB...

tp kemungkinan result mcm tu di sebabkan zikry yg tgh selesema semalam....risau gak bile dgr mcm tu...tp doc pesan jgn risau coz masih belum di tahap yg serius & ada kemungkinan ia akan kembali normal secara sendiri seiring dgn pembesaran anak tu....





 * audio test ni bukan saja utk baby & kanak2 jer.....utk org dewasa pun proses yg sama dibuat...



 


No comments: