Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, May 8, 2017

DIY : Wonder Women Costume




Sebelum tu boleh x tolong LIKE my pic kat link ni 
Tolong ye kengkawan..... jauh dah ketinggaalan ni =)
dan terima kasih buat yg sudi LIKE 



Tahun ni terajin nak aktiv bersukan ...
xde la sukan sgt.. just follow running & cycling event je...
ni semua gara2 terjoin Konvoi berbasikal Wanita 2017 bln 3 hari tu... 
terus xcited nak join lagi... 

10km



Lepas tu join Larian Bendera Negaraku 3km


SpongeBob Run...3km yg ni dpt free menang contest 
dengan Sunway Lagoon



20km.... Putrajaya Bridgen Night Ride 2017


ok.... yg terbaru Mdec Kre8tif Costume Fun Run...5km
dan di sebabkan 1st time join yg bertema... jadi ku dah pilih menjadi 
Wonder Women...!!

haa gigih tau mak anak 3 ni.... ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


haaaa... ni la yg di DIY kan ku...
baju guna baju yg sedia ada... logo tu just guna foam double sided..
lepas tu warna tu just print kertas tampal atas double sided tu je....




yang skirt ni pulak... 
dari skirt labuh aku potong jadi mcm ni...
dari 1 skirt tu trus dpt 2 skirt... yg atas tu bagi kt anak... haa yg bawah tu la aku pakai...
bintang-bintang just guna kain putih jahit tmpal....


untuk tangan tu pulak ku guna roll tisu...
tisu dapur.. potong dua... lepas tu tampal kertas corak2 tu... then letak reben kat bawah 
utk ikatkan kt tangan ..... so done... my DIY utk kali ini...

utk mahkota dan cape tu beli je...
malas nak buat ... hahaha 

Tuesday, April 18, 2017

Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng




Lama x update blog... sbb nya sibuk join contest skrg ni... hahhaha boleh gitu??
Rindu pulak zaman rajin ber'blog' dulu... kiranya diary online ku... kekadang rasa nyesal pun ada sbb x byk dah entry kat dlm blog ni... bukan nya apa sbb dri sini la boleh tgk balik kenangan2 dulu... cerita2 dulu yg mungkin kita pun kekadang lupa... mmg di akui cerita zikry la yg paling banyak... cerita auni dan airis ada la sipi2 jer.. huhuh 
agak2 kalau diorg dah besar nnti diorg kecik hati x....?? ye la cerita pasal abg jer byk... kisah diorg membesar xde pun mama dia cerita kat sini... xpe la lepas ni akan ku cuba ye... mama CUBA ye anak2... CUBA rajin kan diri utk menaip.... rajinkan diri utk berblogger... hahah x kisah la xde org baca pun.. janji nnti kot mama lupa boleh belek2 blog ni balik... =)


Ok berbalik pasal mamanya ni dah jadikan contest ni sebagai hobi...

Syukur Alhamdulillah... rezeki anak-anak 
Kerana gambar auni ni telah memenangi Grand Prize RM1000 
gambar ke-2 yg menang Grand Prize 

auni agak senang nak suruh pose... aku just tunjukkan gmbar mcm mana yg aku nak.. & dia akan ikut


tgk la tu .. walaupun dia sensorg dia boleh feel konon2 ada Upin & Ipin kat sebelah tu....


Ini la gmbar yg aku tunjuk kat dia.... aqish tgh bergembira dgn Upin & Ipin...


Dengan bermodalkan 15 bungkus roti Gardenia
seorang photographer pencen just berkhidmat utk family saja
dan seorang model x berbayar.. Alhamdulillah segalanya penat lelah kami terbayar...

*tabik kat photog sbb dalam sakit2 pun gigih shoot gmbr ni... terima kasih Mr. Photographer... next shoot kita jgn lupa ye...

tapi bukan ni satu je gmbr yg kami pertaruhkan.. ada lagi 2..3 gmbr yg kami taruhkan

Filem Congkak
lepas je shoot Upin & Ipin terus shoot ni...


Filem Nujum Pak Belalang....
1 utk kau.. 1 utk aku....bedal lah utk kau.... bedal lah utk aku....
Gambar ni pun alhamdulillah dpt menang conso.... dpt la RM100



ni versi warna pulak..




Gambar 1st yg dpt Grand Prize dulu dapat kat
yg ni just pakai hp je.. x guna photog... 
Alhamdulillah syukur dapat RM1000 juga yg ni... 



Wednesday, January 11, 2017

Bermula sesi persekolahan 2017


Tahun ni ketiga2 budak-budak ni kena hantar sek...
Sek yg berlainan dan arah jalan pun x sama.... jadi buat permulaan aku amik la cuti 3 & 4 Jan 2017 untuk pendaftaran diorg... tambah2 yg auni dah tukar sek...airis pulak 1st time masuk taska...


Jadi yg 1st kami hantar semestinya zikry... dah darjah 2 dan mesti dah biasa kawasan sek dia tu... lepas je hntr zikry kami terus hantar auni... nmpk la auni mcm blur.. sbb environment baru, kawan2 baru dan semua baru lah bagi dia... tp yg bagusnya auni ni x nangis... dari mula2 hantar sek.. masa umur dia 2 tahun 2bulan dulu x nangis sampai sekarang ni .... rasanya dia la yg x susah utk masuk ke sek.. masa mula2 dulu siap nak g sek jugak walaupun hari sabtu.... 

x dpt amik gmbr sgt sbb airis meragam 


Selesai urusan auni kami terus ke taska airis...
sebenarnya ni dah masuk minggu ke-2 airis kat situ... mggu sebelum tu dapat free trial utk 1/2 hari... nak smpai ptg pun boleh tp kean top up dlm Rm5.

ni 1st day trial dulu 
(masa 3.1.17 x sempat amik sbb dia da nangis)


hari 1st dia punya seronok g sek... terus memonong masuk x salam mamanya pun...
tapi.... itu je la hari yang dia x nangis... esoknya tu smpai la 9.1.2017 (Isnin) dia mesti menangis bila nak kena tggal kan tu... ikut kata cikgu dia nangis kejap jer dan aku akui sbb bila drive kat sebelah sek kekadang xdengar da nangis dia (punya la slow mama dia drive semata-mata nak pasang telinga.. nak dgr dia masih nangis lagi ke x..)


ok lepas settle hntar diorg ... kami ke sek zikry balik sbb ada sedikit taklimat / amanat dari guru besar utk ibu bapa Pendidikan Khas...taklimat tu patutnya start awal.. tp di sebabkan ada press conference jadi kami ibu bapa duk menebeng kt tepi2 kelas anak masing2... 



dan ni la yg sempat di snap... zikry sibuk tunjukkan kan pensil warna yg aku buh reben (alaa yg viral kt Fb tu) selesai jer press conference tadi mula lah wartawan mencari budak2 & ibu bapa utk di interview (IV) dan x sangka zikry antaranya ... =)


masa kena IV dgn TV3

dan ni la hasil IV zikry tu... dgn mamanya skali interframe... hahhaha
1st time masuk tv mata duk pandang atas jer.. hahaha 
duk pikir nak ckp apa lagi sebenarnya tu....
tp silap dia tulis zikry (Murid tahun 1 pulak) padahl dah darjah 2... 



hasil skodeng Fb sek auni ni la aktiviti dia...
alhamdulillah.. auni ok dan boleh terima sek baru dia... 
uniform masih belum dapat... klo ada uniform x pening da mama nk pikir pakainkn bju apa pepagi







Jom tgk aktiviti sek airis pulak...
yang bestnya Teacher akan update wasap group hari2 kat parents apa aktiviti anak2...
dan setelah 2 minggu g sekolah... semalam 10.1.2017 (selasa) airis dah x nangis dah.... happy mak bila tgk anak seronok g sek... xde la riso dah








harap anak-anak mama belajar rajin2 kat sekolah ye...
seronok dan suka g sekolah... ok...



Wednesday, October 26, 2016

Berakhir perjalanan BF buat Airis




Minggu ni genap 3 minggu bekalkan airis susu formula... hnya mampu menyusukan dia smpai 1y 9m jer... xtau mana silapnya.... start dari bulan puasa (bulan 6hari tu) production susu merudum dari sehari ke sehari... dah cuba makan itu ini.. still x nmpak perubahannya.... pump n pump.... ikut time.... x miss langsung tp hasil yg mendukacitakan... dan akhirnya dpt bertahan 3bulan je dari bulan 6 hari tu.... nasib la da stok susu bebanyak dulu...bertahan dgn tu jer la...



freezer yg dah kosong


Minggu pertama bekalkan formula... airis memang meragam teruk... dekat rumah pengasuh.. dekat rumah boleh kata moody sentiasa... mmg 1 hari moody saja.. x boleh silap sikit... mengamuk & marah saja.... gelak ketawa dlm 20% jer.... bg botol memalam dia xnak smpaikan bangun pagi tgk pampers still kering.. x kencing langsung....tu la org kata setiap anak x sama.... mcm auni dulu masa putus susu badan senang je ...xde masalah lansung.. bg susu formula dia minum relaks je.... terus ngap masuk mulut. Tapi dgn airis ni mmg berbeza.. sbb dia x boleh terima kena minum susu formula... dia punya merajuk xnak minum langsung.... pengasuh pun perasan yg airis meragam... dekat umah pengasuh pun xnak minum bekal kan utk 4x minum dia cuma minum 1x... tu pun x habis....


ni la yg di bekalkan.. pakai jer kakak auni nya bekas susu dulu... benda elok pakai je


Alhamdulillah masuk minggu ke dua dia semakin ok.... mood swing2 dia pun makin kurang... tapi dia still minum formula hanya kat pengasuh... kalau kat rumah dia tetap nak mengempeng dekat aku... nak x nak berejam la duk dengan dia.. x jadi keja di buatnya... aku pulak yg stress.... sambil dia menyusu tu aku duk ckp kat dia..."adik anen dah habis laa.... adik minum susu ye...." masa mula2 aku sebut gitu dia marah... tapi lama kelamaan nmpak dia dah boleh terima... sampai sekali tu dia lepas mengempeng dia sendiri lepaskan & ckp "anen habisss" dan start dari situ la nmpk perubahan dia... nampak la dia dah boleh terima kenyataan.... dia sendiri mintak susu kat rumah..... 


Dan sekarang mood dia dah mcm biasa.... gelak ketawa gurau senda mcm sebelum simtom cerai susu dulu ... tapi kalau tgh tido dia still nak ngempeng... masih belum terima susu formula/botol... tp senang gak mama dia ni.. xyah bangun g buat susu... heheheh....



ni la gambar terbaru si airis... kurus tinggi orgnya.. leh jd model ni.. hahahahah



Monday, April 4, 2016

DIY t-shirt




Mcm mana idea nak buat design t-shirt muncul???

Sebabnya nak buat baju bersempena World Autism Awareness kononnya... setiap 2 April

Mulanya nak tempah jer...  tp bila fikir balik.. ada ke yg nak amik klo 5 helai baju yg pelbagai saiz kami sekeluarga???


Atas cadangan kengkawan jahit supaya buat je sendiri dengan menggunakan Transfer Paper.... aku pun buat keputusan nak buat sendiri... so 1st step beli baju kosong kat MD Textile ... klo buat bisnes baju boleh beli kat sini.. mmg murah... baju yg paling murah Rm3 lebih  dan paling mahal pun rm9 lebih ... ada yg mahal sikit tp belas-belas ringgit je....


Baju da jmpa.. so survey pulak transfer paper... cari punya cari baru la tau ada 2 jenis ... 
* white based - untuk baju berwarna putih
* dark based - untuk baju warna gelap


mcm ni je rupanya.. transfer paper ni



Kalau guna transfer paper ni mmg senang je... print je design yg berkenan kat atas paper ni.. lpas tu iron trus kat atas baju....  puas survey akhirnya jmpa la supplier yg jual.... deal punya deal dah nak beli dah.... last2 supplier tnya guna printer apa kt umah...alahaiii tang ni x lepas pulak... kena guna printer yg pigment ink saja..yg kat umah guna dye ink.. so berkubur je la impian tu kat situ jgk....
Akhir bila google jumpa teknik applique...trus decide nak buat teknink je.....jadi nak x nak kena buat yg simple jer.. sbb x sempat nak buat yg heavy2 nya design...


1st pilih design dan kain yg nak digunakan dan potong



letak la design tu ikut mcm mana kita nak dan penitikan

kemudian terus jahit mcm ni..(mesin sulam xde... tu yg pilih gini je) ikut suka la.. nk buat corak2 bintang ke apa2 yg korang rasa comey boleh je.... 





3 beradik


sweet sgt tgk pic ni....


suka gak tgk pic ni... tp syg .. gmbar zikry x penuh lak


nmpak kakak auni kurus pulak bila pose gini....


yg paling kecik....


kami ... tp sayang xde gmbar kami semua berdiri... so x nmpak full baju....
dlm pic ni..... perut mr zuar la yg paling comey kan...kan...kan...







Wednesday, March 9, 2016

BoBoiBoy The Movie... Terbaekkk..!!






Lama dah x merepek kat blog ni...
entry ni pun sbb nak abadikan cerita yg kononnya ada sentimental value buat Airis.... hahahhaha 
sebab kesian kat dia... maknya ni x byk merapu pasal dia kat blog ni.... agaknya makin byk anak... makin xde cerita nak tulis..... (padahal makin xde masa.... dulu anak sorg boleh lagi....bila dah ramai.. makin byk ragam nak kena layan...makin x tertulis dah kat sini)




ok mcm biasa kisah #throwback lah ye... nak update ontime mmg selalu "no time" nak buat... last weekend kami berlima keluar g ke MBO Plaza Salak Park @SPARK.. walk in nak tgk Boboiboy The Movie... sekali sampai xde.... cerita ni belum masuk lagi kat wayang sini.... hadoii padan muka sapa suh salah tgk tempat... pergi check online kat Viva home,Cheras.. tp pergi Desa petaling... 
*** kami suka g kat sini sebab x ramai org... selalunya cerita panas ni mmg boleh walk in jer...


Sudahnya kami bagi pilihan kat zikry.. nak tgk Kunfu Panda atau Boboiboy... dan dah tentu dia nak Boboiboy sbb dri rumah lagi dah bgtau nak tgk tu.... akhirnya kami balik gitu je... terus search online kat Alamanda & IOI Putrajaya...kot-kot la ada kosong lagi kan... dan mmg x la jawapannya.. full smpai ke midnight ok.... dan akhirnya kami decide pergi esok harinya (Ahad) ... 


Sampai jer rumah trus on pc kami booked kat TGV dan secara x langsung ter'register' la jadi "Movie Club" kena byar Rm30 ye kengkawan... tapi RM30 tu x rugi mcm tu jer.... since dah register kita akan dapat 2 tiket wayang free utk next time .. dan dpt set Pop Corn.. kira-kira balik harga tiket & makan yg leh redeem tu sama jer jumlah RM30 tu... cuma dia bg tempoh 6bulan klo x guna kira burn jer la....




Ok ... ahad tu kami pun pergi la ke Dpulze, Cyberjaya..... sampai je kat TGV tu.. tgk mmg ramai parents dgn anak-anak... mesti semua pakat tgk Boboiboy The Movie... dan ni la pertama kalinya Airis 1 tahun 2 bulan dan Auni 3 tahun 3 bulan masuk wayang... (Airis la yg menang dri abg & kakak.. sbb zikry dulu pun lambat kami bwk tgk wayang) Alhamdulilah anak2 semua ok x buat perangai... so kami dpt tgk cerita ni smpai habis....

merah tu dah sold out... kuning selling fast


Siapa yg x tgk lagi... wajib tgk ok cerita Boboiboy The Movie ni....
mmg x rugi aku rasa... anak-anak happy kita pun happy gak... cerita mmg best... kelakar pun ada.. tergelak jugak aku menengoknya....  (papa zola yg byk kelakarnya....Kebenaran...Kebenaran....Kebenaran.... Gopal pun sama...) 
dan lagi satu... nama2 watak dia.. aku rasa mmg senang ingat... hehehe 
Tengkotak
Borara
Kikita
Kokoci
Gaganaz

aku bagi 5 / 5 bintang
Memang best dan berbaloi-baloi.. rasa mcm x puas tgk sekali






Sementara tggu wayang start.. kita bg anak2 have fun dulu...

peace..!!

apaknya yg lebih main ni... bila suh zikry xnak "abg xnak... xpandai main"