Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Tuesday, August 4, 2015

Tragedi Raya 2015



Dah masuk raya ke-19 dah hari ni....
entry raya langsung x up lagi... makin malas nak up entry skrg ni.... 
Apa-apa pun aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat yg mmbaca blog yg sesekali update ni...


Tahun ni giliran beraya di Rembau...
 tahun lepas 1st time raya Port Dickson (umah baru Mil)
dan raya kli ni aku terlebih rajin sikit...

menjahit manik ...setelah 6tahun x buat


headband auni & airis


wallet separator utk duit raya anak-anak


seluar malam raya anak beranak.... 


ok.. nak cerita pasal tragedi raya....
biasa la sehari sebelum raya dah tentu2 byk benda nak buat kan... kemas itu ini...
basuh segala pinggan mangkuk yg setahun sekali keluar... prepare utk makanan utk esok...
dan selalunya bnda akhir aku buat sebelum tido adalah iron baju... mcm biasa aku akan iron baju yg paling kecik.. sbb senang & cpt siap ... dan baju ku jatuh baju ke-4 aku iron... tp sebelum tu aku iron baju cotton zikry.... dan terberhenti kejap sbb susukan airis... (cotton kan kena level yg tggi nk bagi licin...)
jadi lepas airis tido... aku smbung la balik iron baju raya ku.....DANNNN.....


waaaaaaa ... net kat baju ku cair.. akibat kepanasan melampau....
haaaaa nak mengerlip sgt kan.... nasib la net dia jer xmakan sekali kain nya.. penyudahnya aku wat gini kat lengan baju ku itu..... dari jauh mmg x nmpak... tp agak pelik jugak sebenarnya.. sebab kedudukan nya ni dekat area siku baju tu... hahahahha....


sudahnya kat lengan sebelah pun aku jahit gak bagi sama


dan tragedi bukan stop malam raya jer tau....
malam raya ke-2 pun jadi lagi.. kali ni lagi tragissss.... waaaaa.. trus x leh pakai dah....

dan ni la hasilnya...
pakai kain kosong je.... dah la baju ni ada sentimental value
kain ni la kain hantaran ku masa tunang dulu.. dan baju ni jugak aku pakai utk shoot outdoor kat pekan rembau lepas majlis kenduri rumah aku...


dan ni la sikit gmbr raya kami 1 keluarga.... xbyk pun amik gmbr...
mr zuar dah malas nak snap ... 
sodihh den.. makin ramai anak.. makin kurang gmbarnya.... hurmmmpppp






dan last skali nni.. nak belanja gmbr ni...
baru beberapa jam dah tukar uniform....  
caption gmbar : lega anak dah tido.....



Friday, July 3, 2015

Owhhh Mr.F.....




kenapa kah??
sehari x tgk x boleh ni...
duk teringat-teringat jer ni... haiiish 
sory mr husband ku..... isteri mu tgh addict sgt dengan Mr.F skrg ni


Siapakah MrF ni...????
abang sado tau dia ni....tp sayang Noorul dah kebas dia awal-awal....
ku hanya mampu tgk jela bibit-bibit cinta diorg...
tp tu la yg buat aku tertunggu-tunggu cite ni skrg....


heheheheh...
dah addict dgn cerita M.A.I.D pulak.....
aku ni xberapa suka sgt kat ayda jebat tu... sbb penah tgk dia dlm hlive...
mcm gedik jer.... bertepuk bertampar dgn zul ariffin dlm tu.... tapi weekend haritu masa kat rembau...
tertengok la pulak marathon cerita M.A.I.D ni... dari episod 1....
terus tersuka pulak tgk cite ni....  
cerita ni tau.... bukan tersuka aydajebat ye... harap maklum


Tarikh : stat 15 Jun 2015 , Isnin - Jumaat 
Masa : 10 malam
Siaran : Astro Ria (104) & Ria HD (123)
Pengarah : Michael Ang

Senarai pelakon & watak

Zul Ariffin sebagai MR.F / Harris
Ayda Jebat sebagai Noorul
Tasha Shilla sebagai Elisa
Nina Juren sebagai Puan Sri Kirana
Eizlan Yusof sebagai Tan Sri Hamdan
Hefny Sahad sebagai Haikal/carl


Cerita ni diadaptasi dari Novel MAID


Mengisahkan kehidupan seorang gadis bernama Noorul yang menjadi pembantu rumah di rumah mewah seorang Jurutera Kacak bernama Harris Tan Sri Hamdan, yang sgt cerewet sehinggakan Noorul menggelarkannya MrF (Jolokan utk "Fussy") Noorul pernah bekerja di sebuah kilang tetapi telah ditutup dan menjadi pengangur seketika sebelum membuat keuptusan utk bekerja sbgai orang gaji.

MrF seorang yang tidak mesra alam, suka menengking dan suka memberi arahan dengan meninggalkan nota di setiap ceruk rumahnya. Pada suatu hari MrF menyuruh Noorul memasak Nasi Beriyani untuknya, perkara tersebut merunsingkan Noorul kerana dia tidak tahu memasak. Oleh itu, Noorul nekad utk belajar memasak dgn menghadiri kelas memasak Chef Aidil. Lama-kelamaan mereka mula mengenali, Noorul mula jatuh cinta dengan majikannya.

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan MrF terpaksa bernikah utk menutup malu dan mahu menjaga reputasi perniagaan keluarga Tan Sri dan Puan Sri. Noorul yg memendam perasaan cintanya kepada MrF mula gusar bolehkah dia menerimanya sebagai isteri. Dalam masa yyang sama, mereka tertanya-tanya siapakah dalang sebalik penyebaran fitnah ini. Adakah angkara Asyraf, yg sememangnya berdendan dengan Noorul? atau pun, musuh perniagaan Tan Sri Hamdan? Mampukah Noorul dan MrF melayari bahtera rumah tangga bersama? Bagaimana pula dengan Elisa yg sememangnya cintakan MrF? Apa pula terjadi kepada Nurina, bekas kekasih MrF pulang ke Malaysia utk menagih kembali cinta daripada lelaki itu? Haikal pula, dapatkkah menerima Noorul, org yg dicintainya sebagai kakak ipar?


Mr.F jelous tgk kemesraan Noorul dgn adiknya haikal dlm mjlis diorg g ni.....

tgk caption dari zul ariffin "MrF dah mula syok kat Noorul"






Mr lee aka pengarah drama ni (michael ang)









ni la dia haikal... adik ipar Noorul....


owwhhhh x sabarnya nak tgk mlm ni.....



Wednesday, June 24, 2015

Biskut raya Famous Amos




Sabtu lepas aku da buat sekut raya.... puasa ke-3 okey...
ramai duk kata cptnya buat.... mak aku pun kata.. apasal cpt sgt....
hurmmmppp x cpt pun sebenarnya.... masa tu berlalu dgn cpt ok...pejam celik...pejam celik tgk hari ni dah masuk 7hari berpuasa... ada 23hari je lagi berpuasa.... ok sepanjang bulan ramadhan ni ada 4 mggu jer cuti sbtu ahad... mcm aku ni mmg hari sabtu ahad jer dpt membuat sekut-sekut raya ni... hari keja mmg x la kan.... rasanya belum sanggup lagi amik cuti semata-mata untuk buat sekut raya.... =) 


ni la sebabnya aku buat sekut awal.... lg pun tiap2 mggu dah ada perancangannya....
1st week - balik rembau (buat sekut)
2nd week - balik PD (turn rumah MIL pulak)
3rd week - balik rembau (buat sekut lagi)
Last week - kemas2kan rumah sendiri pulakkan....

jd mmg sedang elok la tu... 
aku tgk kat pasaraya pun dah start jual sekut raya lagi 2...3.. hari sebelum puasa hari tu.... haaaa tu lagi cpt...


ok meh nak kongsi resepi 
Biskut raya Famous Amos



Bahan-bahan ayak:

280gm (2 1/4 cawan)  tepung gandum
10gm (3tsp)  serbuk koko (boleh kurangkan kalau xnak gelap mcm gmbr diatas)
2 Tbsp  tepung jagung
1/2 tsp  soda bikarbinate
2 Tbsp  susu tepung
secubit garam


Bahan-bahan lain: 

250gm  mentega
150gm  gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
100gm  coklat chip
100gm  sebarang kekacang (walnut,badam,gajus,dll yg dicincang) atau kismis- optional
1 biji kuning telur



Cara-caranya
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata
  3. Masukkan bahan-bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kemudian kacau hingga sebati 
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kekacang atau kismis. Kacau rata
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar atau boleh diuli menjadi bebola kecil dengan menggunakan tangan.  (JANGAN LETAK TERLAMPAU RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA IA AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  6. Bakar pada suhu 160C sehingga 15-20 minit bergantung kepada saiz bebola anda
  7. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.


x nak bulat2 sgt pun xpe... just pocot-pocot gitu jer aku wat....


masa sedang dibakar... tgk dia kembang & meleper...



haaa ni gmbar sampingan ye.... auni pun sibuk gak nak menolong....kejap je.. lpas tu kacau jer lebih..

haaa buat sekut sambil tidokan anak....okey


ok.. adunan ni aku buat 5adunan semuanya...
banyak x...? 
hehehe sbb ni aku kongsi dgn akk ku yg ada kat arab nun.... buat utk rumah kami sendiri..untuk rumah mak... & juga utk rumah MIL masing-masing.... tp sayang ..lupa lak nak amik gambar nya.. huhuhu...


sedap...sekut ni...
auni bpe byk dia pulun makan... kejap-kejap nak...





Tuesday, June 23, 2015

1st time zikry puasa penuh....semalam !!





Hari tu mr zuar tnya xnak ajar zikry puasa ke?
n aku pun jawab la nak ajar hari sbtu ahad.... sbb dpt monitor dia...
tahun lepas dah ajar jgk sebenarnya... tp just sbtu ahad... n aku pun x berapa nak memaksa dia masa tu...


tahun ni zikry dah 6y... next year dah 7y....  hurmmpp bila pikir2 balik baik stat tahun ni sebab cikgu kat sekolah still boleh monitor dia jugak... pra- sek kan cikgu sentiasa ada dgn diorg sepanjang di sekolah... lagi pun dia 1 kelas pun x ramai ..jd cikgu boleh amik perhatian lebih sikit kat setiap anak2 murid diorg.....


jadi sabtu lepas (20/6/2015) bersamaan 3 Ramadhan 1436H
aku kejutkan zikry utk bangun sahur... biasa la budak-budak kan.. agak liat nak bangunnya.... tp pg tu makan selera betul dia.. elok je dia makan sampai habis....lpas sahur mmg dia x tido dah... tgk tv n dia main kat laman umah... kerap gak pesan kat dia... "abg puasa tau... " sesekali tu ckp gak yang " abg puasa.. jgn lari-lari sgt.. nnti penat" dri pagi smpai la kul 11pg ok lagi.. stat kul 12t/h dia ckp "mama...abg lapar"  aku pun tahan la dia... mcm2 la ckp kat dia.... xlama lepas tu dia dtg balik ckp lapar... tambah-tmbah pulak...tgk auni makan nasi ...lagi la dia tergoda tgk.....tahan punya tahan, dlm pukul 2ptg dia senyap-senyap je g amik air minum tanpa rasa bersalahnya.... terkantoi pulak dia dgn uwannya.....heheheh ...ok la utk 1st day kan... aku pun terus bagi dia makan.....




ni gambar sahur hari ke-2
makan sikit je.. puas paksa makan... tunggu dia makan smpai habis wktu imsak....
mak pun ckp.. biar la dia makan je la... dah azan pun bg je la dia makan... so zikry sahur ikut wktu imsak sendiri la tu.. tp x lebih dri kul 6.15pg laa... pagi tu dia & auni ikut uwan & atok g rumah PD.... g jumpa atok & wan sebelah papanya... t/h tu bila balik rumah :


1.30ptg : zikry senyap-senyapg minum (mama dpt tangkap sbb bibir nmpak basah...)
*mama still x benarkan abg makan



3.00ptg : bgtau mama ...."abg lapar.."
* zikry sebenarnya tergoda dengan air milo yg atok dia belikan masa balik dari PD tu... beli utk auni.. tp atoknya belikan sekali utk zikry... atoknya suruh minum masa buka puasa nnti... tp nmpknya x sempat...huhuhu
* da byk kali mntak baru mama bg abg makan.... zikry minum milo & roti jagung yg atok beli je....



6.30ptg : abg ikut mama & papa g bazar ramadhan
*dlm perjalanan balik ... aku tgk zikry behave sgt2.. elok je duduk diam dlm kereta.. x hyper mcm selalu.. nmpk relaks sgt dia...



7.15mlm : abg duk dpan tv.... abg nak tggu azan... abg nak berbuka

alahaiiiii.. siannya tgk anak mama ni.... 
💖💖
 Walaupun abg puasa yang yang yuk... tp sekurang-kurangnya abg paham puasa tu mcm mana...



semalam hari ke-3 zikry sahur mcm biasa....
cuma semalam dia berpuasa & bersekolah.... pagi tu aku da wasap cikgu...bgtau yg zikry puasa hari tu...

12.00t/h : tnya cikgu sek zikry bising lapar ke x.... & cikgu kata xde pun... masa budak lain makan, cikgu bwk zikry ke bilik tv (Alhamdulillah cikgu pun bg support kt zikry)


12.30t/h : hantar zikry ke transit & inform kat cikgu yg zikry puasa

5.00ptg : g amik zikry & tnya cikgu zikry ada makan x.... & memula tu cikgu2 dia sakat kata zikry minum & makan coklat... last2 cikgu kata zikry x makan pun... bila suruh makan dia xnak...katanya 
"nnti mama marah.... abang kuasa..."


balik tu beria zikry tarik aku g kedai nak air milo... 
tp aku wat xtau.. & kata mlm nnti kita g jalan trus dia diam...balik umah kononnya nak wat air milo.. sekali tgk milo keras da... (hahahah umah ni mmg jarang buat milo... nescafe jerr...)
jadi papanya pun turutkan la kemahuan zikry... g la keluar cari air milo...


Sepanjang nak menunggu berbuka tu...
zikry duk buka tutup peti ais je kejanya.... air bandung yg aku bancuh pun dia duk hidu2 baunya.. hadoiii kelakar pun ada aku tgk dia....  dan Alhamdulillah buat pertama kalinya zikry puasa penuh semalam 22/6/2015... sejarah buat zikry ni... =) 







air milo yg di kejarnya dulu...



ni la lauk pebret dia..."ayam goreng..."


my special need son, u can do it...!!!
mama & papa bangga dgn abg... 
kita tunggu ye.. bpe hari zikry mampu berpuasa....



Wednesday, June 17, 2015

Zikry pun nak ber"facebook"


lmbt lagi upload cerita...
kisah hari ahad lepas.... zikry dalam diam dah tau password screen lock handphone ku...
screeen lock yg paling lama bertahan... akhirnya dpt jgk zikry cari....hurmmmpp


kali ni dia upload gmbr pulak kat FB..
siap dgn caption nya sekali.... nasib la bukan gmbar yg bukan-bukan yg di upload....







tulis abang jadi ABAN......
tgk la siap selfie lagi ... dgn senyum melebar dia....





keta papanya pun dia uploadnya...
kereta jadi KKERTA .....
Alhamdulillah.... zikry dah boleh menulis apa yg di sebut....



ni pun keja nya...
sibuk amik gmbr minions dia.....
beria dia tangkap gmbr.. smpai terbaring-baring ...






pastu pandai plak dia edit  gmbr sendiri....



kipidap abg zikry...
walaupun autism x boleh hilang dari dalam hidup zikry.... 
namun mama doakan abg zikry mampu tempuhi  segalanya seperti anak-anak biasa yg lain....




Tuesday, June 9, 2015

Cukur Jambul Auni Zafirah vs Airis Zulaikha




Baru berkesempatan nak buat entry cukur jambul...
sebenarnya baru teringat.... eheheheh pastu terus laa search kat blog dah up cerita ke belum... sekali baru perasan la... auni nya cukur jambul pun xde entry nya lagi.... 


Jadi ... utk fair... aku up la double cukur jambul utk entry kali ni....boleh kan....
my blog... my rules kan..... =)





Majlis auni pada 21/4/2013...
masa tu auni berumur 5bulan.... dan tema yg di pilih adalah.... kuning + purple.....
di buat kat rumah mertua yg baru...kat PD.... jadi sekali dgn housewarming la gitu.... 





Majlis Airis pun secara kebetulan sama buat bulan 4 jgk... dan tarikh yg di pilih pada 4/4/2014
 tapi umur airis baru 4bulan masa ni.... dgn warna tema dia .... biru + peach... majlis kli ni giliran rumah mak aku kat Rembau .... heheheh sebenarnya mak dah lama x buat kenduri katanya.... lebih kurang 4...5.. tahun kot xde kenduri kat rumah tu.... klo buat doa selamat pun.. byk hantar kat masjid je....



Auni nya buaian...
buaian Cinderella ni termasuk dalam pakej katering... tp kalau nak sewa set buaian saja pun boleh....
boleh tgk FB Ar2-Carve-Decoration-buaian-Berendoi atau boleh direct contact owner dia Anabibibai Su ...
masa zaman auni dulu agak malas.. heheh set bunga telur  tu aku beli siap.. pastu tambah reben bg meriah sikit....




Airis punya buaiyan pulak...
 ni aku amik dari LilChemz Buaian Berendoi
sebabnya... dia free delivery Rembau & Shah Alam okey.....
tapi kali ni.. kenduri airis aura rajin tu terlebih.... sanggup buat sendiri bunga telurnya.... + masih dlm cuti berpantang lagi dah start buat preparation....   


dan ni la hasil bunga dari jari jemari ku...... utk DIY boleh tgk kat SINI



ok.. jom tgk sikit aksi time berendoi & gunting rambut diorg....



Auni








Airis







ok gmbar kami anak beranak.... 
gambar ber4 dan gambar ber5.... dan gmbr anak-anak...










dan yg paling penting mesti la kena ada gmbar ku dgn pengantin kecik kan.....


byk lagi gmbr sebenarnya...tp kalau masuk semua kt dlm entry ...panjang bebenor jadinya....
yg ni pun dah panjang gak ni.....
jd kalau la teringin lagi nak tgk gmbr2 yg selebihnya jgn segan2 klik kat