Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Tuesday, December 30, 2014

Orentasi Kakak Auni

Waaaa tadika pun ada orentasi tau... spatutnya hri ni hri ke 2 orentasi.. tp disebabkan aku bru tau semalam.. apa lagi ptg semalam masa amik abg zikry trus settle kan baju2 auni.... dan ini la yg dpt petang semalam... beg sekolah dengan set tilam & bantal...




dapat je beg trus dia pakai xnak cabut da beg tu... auni mmg dah lama sebut nak g sekolah... start dia ikut hntr abg zikry dia g rombongan ke Rabbit Farm dulu....





ni pic pagi tadi.... masa kejutkan auni pagi tadi agak susah gak... tp bile sebut je "kakak nak g sekolah x?" cepat je dia bagun... xcited habis..tak sabar2 dia nak g sek...




dalam kereta pun teserlah happy & xcited dia tu...





haaa ni bile dah masuk pintu sek.... baru nmpk auni mcm teragak-agak.... dia mcm blur.... muka happy x nmpk lg dah.. yg nmpk muka penuh tanda tnya je.... langkah yg awal2 tadi punya la laju... dah jadi agak slow...





sampai tadi dah lambat.. budak-budak lain dah ada kat tempat makan diorang.... jadi aku trus la hantar auni ke sana... cikgu dia smbut suh duduk makan sekali... bila di bagi biskut dia xnak ... suruh salam tadi pun dia xnak... nmpk dia mcm terkejut dgn apa yg dia lalui hri ni....



*sian kat abg zikry... cikgu kesayangan dia dah tukar kelas.. jadi zikry tadi duk kat tepi pintu kelas je.... & esok hari last abg zikry kat cendekiawan.... dia akan start kat sek pra-ppki 12.1.2015 ni.... hrap abg zikry ok la nnti kat sek baru + transit ptg dia nnti.... satu lg perkara yg agak merisaukan bg mak-mak ni....
posted from Bloggeroid

Monday, December 29, 2014

Shopping dalam pantang





Untuk makluman owner blog ... iaitu diri ku sendiri la... 
telah pun selamat bersalin pada 17.12.2014 bersamaan hari rabu pada 5.31pagi
baby girl 3.25kg... secara normal.. overdue 4 hari ye kali ni..... 


Jadi kali ni berpantang kat putrajaya je....
memula tu mmg bajet pantang kt kg.... tp di sebabkan overdue & di sebabkan sek nak bukak 5.1.2015 jadi plan tu pun bertukar......Sebabnya zikry akan masuk sek pra pendidikan khas dan auni plak akan masuk playschool jugak pada tarikh yg sama....(Tapi hari ni 29.12.2014 TPM umumkan pembukaan sekolah di tunda ke 12.1.2015 berikutan banjir besar yg dah melanda beberapa negeri)


di sebabkan ada brg dapur yg dah kurang....
jadi ku decide shopping online je....  mmg dah lama register kat TESCO
dan kebetulan masa discharge HUKM hari tu dpt plak vouchers tesco... haa pe lagi guna kan je lah kan... 




boleh jgk download kat playstore ye utk install application ni kat handphone....
jadi mlm semalam aku duk menyopping sambil landing atas katil... hehehhe... kita boleh pilih tarikh & time utk delivery ye.... shopping hari ni.. tp nk suh delivery next week pun boleh...!!




jadi tadi brg pun selamat sampai ke depan pintu rumah pukul 1ptg tadi...
slot yg di pilih dari kul 12 t/h -2ptg..... ok la kan.. x lewat 
dan ni la antara brg yg di beli.....





Bayaranya pulak cuma  guna credit & debit card sahaja ye...
cash x di terima... bayaran pun di buat lepas kita check semua brg yg di order cukup melainkan stok brg dah habis laa.... ni la list brg yg ku beli.... siap dpt free gift monopod pink lgi....





ok... belanja sekeping gmbr kakak auni....
sian dia x byk gmbr dia dlm blog ni.... 





to Mr zuar... ni cuma dlm pantang jer tau...
lepas pantang xnak da shopping brg dapur online ye... nnti mama nya x dpt nk release tension....
biasa laa pompuan kan suka keluar berjalan.... g shopping brg dapur pun leh hilangkan tekanan tau....


hurmmp baru je 13 hari pantang .... dah beberapa kali abg2 posmen mengetuk pintu rumah ku.... huhuhuh





posted from Bloggeroid

Thursday, November 20, 2014

Pengalaman di bintang angkasa





haaaa kenal x sapa ni...????
cer teka....cer teka..... hehehhee

rasanya rmai kenal dah kot... xyah laa nak perkenalkan lebih2 da...
dia ni laa Ayah kepada Bella & Tasha
Dr. Sheikh Muszaffar...




Tu dia... Ceramah Motivasi dari dia....
memula bajet nak turun join kejap je.... sudah nya melekat sampai habis.. heheh
sonok ..x bosan dgn talk dia... pandai gak dia berseloroh... lagi pun best dgr pengalaman dia
kat angkasa lepas tu..... 

Sepanjang 12hari dia kat sana dia duduk kat International Space Station (ISS)...
katanya diorg kt dlm tu akan mengelilingi bumi sebanyak 80 kali sehari... byngkan berapa lajunya...
kejap malam.. lepas siang balik.... byk jugak video yang di kongsikan tadi... mcm mana kehidupan diorg di atas tu... apa yg diorg buat sepanjang hari... 

* dia solat kat atas tu mengikut waktu Kazakhstan (mengikut fatwa yg telah di keluarkan waktu solat dia mengikut tempat di mana dia berlepas)
(tapi setelah kembali ...dr kata sepatutnya fatwa tu perlu di rombak... sebagai contoh sekiranya ada dua tempat kapal berlepas... satu dari Kazakhstan dan satu lagi dari Amerika... xkan mereka ikut waktu yg berbeza, walhal mereka berada di tempat yg sama.... mungkin waktu solat patut di ubah mengikut waktu di Mekah.)

* arah kiblat nya adalah bumi.. sebb di bumi terletak nya Mekah lagi pun di ISS kan dia sentiasa berpusing sebanyak 80 kali sehari...

* dia solat dengan mengikat kedua-dua kaki nya supaya x terapung serta rukuk dan sujud x boleh lama...kerana ia akan menyebabkan badan terapung.

* penggunaan air sgt terhad.. jadi sepanjang 12 hari di  sana dia x mandi... tp badan diorg still x berbau sbb xdenya bakteria

* bila gosok gigi.. diorg perlu telan terus ubat gigi tu.. x boleh buang kerana akan terbentuk buih-buih yg akan merosakkan sebarang peralatan dlam ISS tu...

* diorg di atas still perlu membuang air kecil dan besar... tp x boleh sebarangan... ada alat khas yg perlu di pakai untuk mem"vacum" terus hasil buangan masuk ke dalam loji pembuangan.

* ketinggian mereka bertambah lebih kurang 10cm seorg apabila di atas.... sebab tu org masa pemilihan ketinggian memainkan peranan penting... lagi rendah org tu lg senang nk g angkasa lepas... huhuhu

* air hnya di minum dlm bekas khas & menggunakan straw saja.. sebab air akan menjadi bubble (Jom tgk video ni

* Kat atas tu dia nampak bintang x berkelip2 pun.. mcm mana yg kita nampak di bumi

* mereka x boleh memandang matahari kerana akan merosakkan mata sebab xde lapisan atmosfera

* Semasa balik ke bumi kapal yg dia naiki berpusing2 lebih kurang 5...6 kali..... dan tekanan yg diorg rasa adalah sebanyak 9G (bersamaan seekor anak gajah yg duduk dia atas dada diorg)
(tekanan di bumi adalah 1G.... naik roller coaster pulak 1.5G...... yg keta Formula 1 tu pulak dlm 3G)

* Setelah smpai di bumi diorg x larat utk berjalan & perlu di papah serta mengalami ke"kompiusan" utk berdiri.... serta mengalami sakit-sakit badan akibat tulang-tulang yg dah meregang semasa ada kat atas nun.





ni antara pengalaman yg dia dapat rasa...
byk lagi.. yg dia cerita... tp x igt dah... heheheh 
nak tau byk lagi.... leh g Google la yer.... =)




mmg aktiv bile bercakap.... 
ke hulu ke hilir dia.. cakap dia pun laju je... 




malas nak tggu & beratur utk sesi bergambar...
jadi amik gmbr dgn banner dia je la....





posted from Bloggeroid

Wednesday, November 19, 2014

Anak dara dah pandai melawa





Mamanya keluar je dari toilet.....
tgk anak dara sorg ni baik punya duduk menghadap beg makeup....
dah pandai dah nak ber"gincu"
pepagi nak g umah nenek pengasuh pun sibuk nak pakai "gincu" gak....







Beria dia duk tenyeh kat bibir gincu mekah tu....




sambil baring pun nak pakai gak....
puas pujuk suruh bagi balik..... punya la payah




tadaaaa...... ini lah hasil nya...
comey x saya......
lawa x saya...... 



posted from Bloggeroid

Thursday, November 13, 2014

Indoor playground - AEON Equine (Kidszoona)



Dah 2 mggu berturut-turut kami bwk anak2 ke sini.....
Kidszoona Taman Equine....

Memang anak-anak happy... mama nya pun happy sbb leh g shopping kt DAISO & Mr.D.I.Y  + dalam AEON heheheh....
papa nya kena jadi Mr. mama kat dalam tu... =)



ni la indoor playground yg paling murah penah kami pergi....

RM 10 - Weeksday
RM 15 - Weekend
*Parents masuk percuma......
*Stokin pun x wajib pakai ...


Mainan pun byk... mmg x rugi la byar RM10-RM15 tu.... 
main la smpai lebam... last week diorg main smpai dah nak tutup.... nmpak enjoy sgt diorg... jom kita layan gmbr-gmbr yg smpat di ambik....




abg zikry mmg suka main kat sini... habis tergolek2 dia kat situ



tgk laa dua beradik ni main.... abg zikry dgn stund dia...




haaaaa tgkkk...!!! anak dara ni pun boleh tahan jgk tau...... siap lompat tu... main gelongsor ni


ni lagi.... nak gelongsor terbalik pulak dia....



hooooo weee....!!!



ni pic masa pergi last week.....





Motor Skill : Menulis & Mewarna





Apa tu Motor Skill??

Motor skill ada 2 kategori:

Motor halus (Fine motor skill)  ----> menulis, mewarna dan lain-lain
Motor kasar (Gross motor skill) -----> berlari, melompat dan lain-lain

Motor skill (kemahiran motor) adalah kebolehan bergerak apabila otak, sistem saraf dan otot berfungsi serentak.

Fine motor skill (kemahiran motor halus) ialah pergerakan kecil contohnya seperti memegang sudu, mengutip objek-objek kecil ataupun apa-apa juga pergerakan halus yabg lain yang menggunakan otot-otot kecil seperti pergerakan bibir, jari, ibu jari kaki, lidah dan sebagainya.

Gross motor skill (kemahiran motor kasar) adalah pergerakan yang menggunakan otot besar pada badan seperti otot lengan, otot kaki, tapak kaki. contoh kemahiran motor kasar ialag seperti berguling, duduk secara bersimpuh atau bersila, berdiri, bertepuk tangan dan sebagainya.



Jadi Sabtu Ahad hari tu duk suruh laa budak berdua ni menulis & mewarna......
zikry nya tulisan masih lemah lagi.... dia masih x boleh nak agak jarak antara huruf... walaupun dah suruh ikut contoh yg kita tulis.... dia masih tulis dgn jarak yg sama... xde langsung selang antara setiap perkataan.... xpe practice makes perfect kan abang zikry.... mama tau satu hari nnti abg leh buat.... in shaa allah....

Akk auni pulak aku duk suruh dia buat bulat2 je.... 
conteng2 je kasi penuh kan buku tu... bagi otot2 jari dia kuat & boleh kawal pensil yg di pegang....





yang ni sesi mewarna pulak... mama nya ni x reti lukis... 
jadi dapat laaa lukis kereta kotak utk abg zikry... & rumah kotak utk akk auni... hehehhe boleh laa kan.....

Abg zikry guna water colour......



Akk auni pulak pakai kaler crayon.... tgk laa auni kaler... gitu je hasil nya... lepas tu main je lebih sibuk berebut nak water colour abg dia...





Kusyuk betul dua beradik ni buat keja.... sambil2 diorg buat aktiviti mama nya ni duk kemas2 rumah..... hurmm mcm mana laa nnti dah tambah lagi sorg ni... hhuhuhu mmg x dpt duduk relaks laa mama nya ni....



Ni hasil yg abang zikry kaler.. dia sendiri yg pilih kaler tu.... & dia tujukan khas kereta ni kat papa dia....
"Kereta papa Subaru...!!!" katanya....



yg ni hasil kerja akk auni.... habis dgn muka dia conteng... sekali dgn "baby dia" tu...
dan....dan tu la mama dia ni terbayang.... kalau laaa yg dia buat tu adik yg bakal lahir nnti... waaaaa mau menjerit mama dia ni tgk hasil conteng kakak ni....




Monday, November 10, 2014

Punca ramai baby yang tersedak susu sekarang....




Tahukan anda semua..puting botol susu ada X/Y cut?
Rasanya mmg ramai yg xtau kan... pasal kewujudan puting ni.... tul x??
aku mmg dari zikry & auni dulu pakai puting jenis ni.... bila dah besar baru laa pakai yg O cut... sbb diorg dah pandai hisap & kawal utk minum susu tu..... 

 Terus terang ckp.. mmg kat pasaran sekarang agak susah nak cari puting X/Y cut.... ke aku je rasa susah cari???
Hari tu g Manjaku Bangi xde... mothercare xde...anakku xde... sudahnya jumpa dalam parkson Alamanda...
cari ni pun utk botol susu baby yg bakal lahir ni...  dari abg zikry ..ke akk auni aku mmg pakai botol susu Avent.. sebab nak pakai puting Wide neck... tp pakai botol Avent je... puting x beli Avent pun... heheheh x salahkan.. selagi jumpa yg lagi selamat & kualiti sama & lebih murah baik kita beli yg murahkan....


Sebenarnya puting susu X/Y cut ni boleh mengelakkan baby tersedak.. sebabnya... dgn puting ni... susu hnya akan keluar bila di hisap... jadi bile botol susu di tonggengkan.. kompom susu x akan keluar... 


Beza X cut & puting susu biasa.... X cut mmg xde lubang... bila di hisap baru lubang tu terbuka...




ni la hasilnya bila guna puting O cut.... baru tonggeng sikit .. susu dah keluar...




ni kita kasi tonggeng habis... susu still keluar tanpa berhenti ok.... byangkan... dah la baby tu hisap susu sambil baring... susu pulak keluar tanpa berhenti langsung.. mcm mana baby tu nak tarik nafas sekejap??



haaa yang ni pulak testimoni aku wat utk puting X cut.... setitik air pun x keluar....





tahun 2014 sekarang ni.... buat masa ni je yg aku jumpa yg masih ada puting X cut... 
RM9 utk 2 puting... murah kan.... Brand Freedom...


*Ikut pendapat aku sendiri la.... majoriti baby yg baru belajar hisap botol susu setelah breastfeed sepanjang tempoh berpantang.... diorg selalunya memilih & agak susah untuk ajar hisap botol susukan... senang cite diorg keliru puting... ada pulak bila dah dapat botol susu terus stop xnak direct BF....ye la masa BF susu cuma akan keluar bila di hisap... tp dgn botol yg guna puting O cut susu terus dapat.... tu yg buat diorg kompius....pastu dapat pulak susu laju je.. xyah susah2 & berusaha hisap utk minum... tapi tgk jugak... ada yg keliru puting sebab bentuk puting yg berbeza.... DF lain... puting botol lain... pastu dari segi kelembutan... heheheh bila DF lain dia rasa lembutnya kan... puting botol pulak keras.. heheheh...









Wednesday, November 5, 2014

1st time shopping LAZADA







Org lain dah beratus-ratus habis .....
awak baru laa 1st time merasa shopping kat Lazada...
selama ni duk belek-belek je page tu.... tu pun mencari brg rumah... mcm deko-deko tu....


tp tah mcm mana akhirnya brg yg 1st di beli adalah powerbank....
salah satu sebabnya... awak ni dah malas nak merayau keluar mencari.... dgn keadaan yg memboyot ni.. 
so jalan mudahnya online purchase je..... sebab ke-2 beli ni... adalah utk bwk ke hospital time nak bersalin nnti.. senang.... dan sebab seterusnya.... asyik berebut nak charge hp dgn mr zuar je bile kuar jenjalan... tu pun kami duk pakai charger kereta..... setelah tanya2 org..suma kata brand Pineng yg ok... tu yg rembat ni... 


boleh tahan gak servisnya... 
cpt smpai... order hari isnin baru ni... hari ni rabu dah sampai.... awak ye2  bajet mggu depan sampai.. sbb dia nya term penghantaran 5-8 hari bekerja.... tup tup tadi adik Gdex dtg hantr barang... terkejut gak..igtkan apa laa bndanya...


* org lain dah berzaman pakai powerbank..... awak baru laaa nak berjinak2.... 

posted from Bloggeroid

Tuesday, November 4, 2014

Operasi Mengemas @34weeks






Sabtu Ahad hari tu ... adalah hari mengemas sedunia buat ku....
kemas susun atur rumah & kemas brg2 utk operasi mengepam ku nnti....
mmg dah lama nak kemas.. dari hari ke sehari nak buat... tp manjang x sempat je....
sudahnya bila mak abah dtg rumah... baru laa projek susun atur dpt dibuat....
duk mengemas bahagian dapur & laundry area....


tp gmbr nya xde... yg ada cuma gmbr mengemas pump & botol2 susu ni je.... hehehhe
tgk la reaksi auni bile nampk pump ni....
beria dia nak pakai... ahhahah







adjust bagi betul tempatnya... =)



haaa baru laa ready nak amik gmbr....



ni laa yg di kemas kan... asing2kan siap2...
test pump ok ke x... 


masa kemas ni teringat la pulak kisah tragis pasal pump ni.....






posted from Bloggeroid

Friday, October 31, 2014

Preparation Berpantang





Semalam dapat wasap dari abah.....
huhuhuh sejak k.long duduk kat Jubail, Arab Saudi ni.... 
abah n mak nak x nak terpaksa memodenkan diri..kena pandai Wasap & Skype....
Sbb tu je cara nak still contact n sentiasa rasa dekat dgn diorg yg jauh beribu batu tu


Berbalik cite nak berpantang ni....
ini laa gmbar yg abah wasap .... persediaan utk aku berpantang di kampung katanya....



serai wangi yg dah di asing2 kan utk mandi setiap hari....



Susun atur rumah pun dah berubah... katil pun dah ready xyah dah aku nak turun naik bilik masa pantang nnti



katil baby pun dah pasang.... untuk cucu mak abah yang ke-6
mmg semua cucu mak abah akan merasa pakai baby cot ni....


skrg ni dah 34week...
harap2 adik baby ni keluar 30/11/14.. heheheh 
sbb akk auni dia pun lahir 30/11 tahun 2012 dulu.... yang abg zikry pun lahir 30hb....
tapi abg zikry bulan 8 laa....


posted from Bloggeroid

Wednesday, October 29, 2014

Rombongan 1st Zikry - Part 2 (Rabbit Fun Land, Semenyih)




Sambungan dari : 


Dalam kul 9 lebih cikgu wani zikry ada send gmbr...
happy sungguh dia tau... mmg sebelum2 tu lagi zikry dah bising dgn cikgu wani dia... 
"nak naik bas...nak naik bas"



kejadian dlm bas... dan ini dialog zikry kat cikgu wani dia
"Zikry : Cikgu Wonie..tutup hidung ..busuk ..kawan kentut...."
Cikgu wani pun layan kan je dia... & cikgu nya pun ngaku mmg ada budak kentut dalam bas tu.... heheheh


dalam kul 2 lebih dpt wasap dari cikgu dia....
bg tau yg nak diorg semua nak gerak balik ke putrajaya dah.... 
dan dlm masa yg sama ni la gmbar-gmbar yg cikgu wani kirimkan....


nasib laaa patung je.. kalau betul dah kena gigit tah apa...


 bagi kambing makan..

mcm takut-takut je dia.....


bagi arnab makan...


hahahahah yg ni paling aku tergelak bila tgk.... zikry takut2 je nak memerah.. hujung-hujung jari jer dia pegang....


seronok betul dia main slide besar ni...


meniti jaring....


haaaa dpt makan aiskrim..... 


amboiii siap peace lg.... seronok betul dia dpt berjalan dgn kengkawan & cikgu2...


dan Alhamdulillah ......
cikgu nya kata zikry x de buat hal... & semua aktivi kat sana dia join.....
happy sgt bile cikgu dia ckp mcm tu.... terasa lega di hati ni... sekurang-kurang nya dia dah pandai bersosial dgn kengkawan sebaya dia.... mmg byk dah perubahan yg ada pada zikry sekarang... cikgu wani nya pun kata mcm tu.. dah byk vocab yg dia cakap... terima kasih sgt2 buat cikgu wani & cikgu2 lain kat cendekiawan educare kerana mengajar & membantu zikry selama ni.....



Dalam kul 3.30ptg rombongan diorg pun sampai kat sekolah... tgk laa ibu bapa semua dah menunggu anak masing-masing... termasuk laaa aku & auni.... kami berdua je tggu zikry....papa nya bz x dpt nak jmput....



budak kepenatan dalam kereta..... 
bile tnya seronok x?? 
dia kata seronok & bestt....!! 
bekal yg aku bg habis licin semuanya..... mmg betul2 puas dia berjalan agaknya....  penat & happy tu yg habis licin semuanya.....


lepas ni boleh la di rombongan lagi.....
tapi kan... tapi kan.... tahun depan zikry xdpt da nak bermanja dgn cikgu wani nya.... sob...sob...  demi yg terbaik buat mu nak... kami registerkan dia ke Pra-PPKI dan alhamdulillah dia di terima masuk....