Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, November 26, 2012

Terkejut bila.....






agak terkejut hari ni bila bukak blog...

sebabnya tgk kat READING LIST tu lansung xde senarai blog kengkawan yg di follow sejak dulu lagi.... jenuh laa nak mencari balik blog2 kengkawan... aduyai.. apasal tetiba jadi mcm tu ekk?? ke blogspot agak x berapa betul  dua tiga menjak ni..?



Tuesday, November 20, 2012

Shopping online termahal.....



Apa brg yg paling mahal kengkawan penah beli secara online?





penah ke cecah beribu-ribu ringgit? dan apa plaknya perasaaan ketika nak klik butang "CONFIRM"  masa nak transfer tu....? mesti mcm was2... betul ke.. leh caya ker org ni kan... mcm tu jgk laaa yg ku rsa bile nak beli brg ni...  puas pikir pnjang n selidik serba sedikit pasal seller ni... dan yg menguatkan lagi kepercayaan kat seller ni sbb dia dah menjual brg ini sjak 2008 lagi... serta kwn di opis pun ada yg dah berurusan dgn nya.... servis after sales dia pun bagus.... klo ada sebarang masalah dgn brg di beli boleh rujuk kat dia... Dah google pasal jualan nya pun ramai yg puas hati dgn servis yg di beri... bile da byk feedback baik2 belaka...so mmg trus decide beli dgn dia.... agak berbulan jugak baru dpt membelinya...



 Blog shop : Mybreastpumpshop
FB : Ajasu.mybreastpumpshop

lebih senang berurusan melalui fb kak aja....





dan ni la yg di beli utk baby yg bakal lahir.... moga semangat breastfeed baby akan terus membara... dan dpt diteruskan tanpa byk halangan..mudah-mudahan





Tips elak berdebu ketika drill di rumah




last week kan byk cuti tersepit... tp awak xde pun amik cuti... still keja jugak.. org lain sonok bercuti-cuti malaysia.. kami sekeluarga cuma habiskan masa di kedai dan di rumah saja...


jadi aktiviti kami adalah.... mengemas rumah... susun atur balik rumah (sbbnya ada brg baru nak masuk)...... kalau xde brg nak masuk agaknya bertahun lagi laa nk tggu mr zuar drill kat umah tu...huhuhu... xbyk pun yg nak di drill kan just dlm 5 lubang je... nak gantung frame... slalunya klo dah drill kompom-kompom rumah akan berabuk kan... segala benda akan terlekat dgn abuk2 tu... jadi hari tu kami buat mcm gmbar di bawah... mmg terbukti berkesan... xperlu nak mop lantai sampai 10x baru sedap kaki memijak... sekali mop pun cukup dah.... mmg cara yg cukup senang... just perlu ada alat drill (yg tu da tentula kan...) dan bnda kedua adalah vacuum....



cara dia

cuma letakkan muncung vacuum tu di bawah mata drill semasa proses drill tu dilakukan.... haa senang bukan... jadi segala abuk tu secara automatik akan di sedut masuk dalam corong vacuum... haaa kan da selamat lantai rumah kita kan... jadi proses menyapu & mengemop lepas tu sgt2 laa senang... jadi boleh laa tiap-tiap mggu buat aktiviti drill ni... hahahah





ni jer pun benda yg di gantungkan tu... gmbr dlm frame tu pun xde lagi... gmbar model pengantin yg duk tergantung smpai la skrg ni... huhuhuh tah bile plak laa nak cuci gmbr... padahal buat sendiri boleh jer.... brg suma dah ada... printer utk print gmbr pun elok jer tersimpan dalam kotaknya.... 








*pssst... mekasih buat mr zuar akhirnya sudi jugak men"drill" & menolong kemas abuk2 yg ada kt dlm rumah tu... nnti2 tolong lagi yer syg....... heheheheh




Friday, November 16, 2012

Maternity shoot





hari tu kan penah ngadu yg xde pun buat photoshoot peknen kali ni kan... dan akhirnya last week terlaksana juga maternity shoot nya... tu pun lepas byk kali bg hint & igtkan mr zuar.. buat dlm keadaan x sihat sebenarnya... sehari selepas kena serang asma tu... da plan awal2 lagi sebenarnya... tp tetap teruskan... sbb da jnji dgn photographer & malas nak amik cuti lain kali da... dan alhamdulillah xde laa apa2 yg jadi... & mampu teruskan shoot


ok xmo cite panjang2... jom layan sikit pic yg ada...










credit to WafiAbu



yang kt bawah ni pulak yg mr zuar edit sendiri








Wednesday, November 14, 2012

Nebulizer @35weeks

last week xtau tah mcm mana tetiba kena serang asma... dah lama betul x kena sbnrnya since sek rendah dlu amik neb klo x silap.... mmg sempit jer rasa penafasan ni... xselesa sungguh nk bernafas... pepagi tu kuatkan diri gak nak ke opis... menjelang ke t/h tu mmg da x larat sgt... dgn batuk berkahaknya lagi... nafas pun da stat berbunyi... so amik keputusan nk trus ke klinik....

pergi klinik pe lagi mmg kna amik neb la... sebelum tu tnya doc dlu... boleh ke peknen amik neb... yer la tkut  jugak kan..kot ada effect ke apa ke... doc kata xde masalah... peknen pun boleh...ok...da selesai sedut asap tu bru la lega rsanya... tp batuk kahak still ada smpai skrg... rsa nak korek je tekak ni, pastu kaut semua kahak yg ada... sgt merimaskan... bygkan dlm batuk2 tu tetiba tup... tercmpak seketuk kahak kuar dri tekak ni... ada gak sesekali kahak cmpur darah yg kuar

harap sgt cepat2 la batuk n kahak ni hilang... mmg x sggup dah ni... sbb bile batuk di tarik2 nya tang perut yg boyot ni... tu yg x tahannya... sian kat  baby dlm perut...


Testing....

baru upload app kat hp.... jd sja je nk test pkai app ni senang ker x nak update blog.... mna la tau kot senang rajin skit nk update blog ni.... huhuhu

Saturday, November 10, 2012

Bila dak abang dapat pen





tgh syok nonton ulangan masterchef ... tetiba tertgk kat zikry... dgn cpt je tapak tangan ku sampai kat lengan zikry sambil jerit "abangg...!!!" terus jer zikry berdiri kaku....

bile amik je buku pink tu kat zikry terus dia sebut "adikk.." n dalam nada marah ckp kat zikry "nape abang buat mcm ni kat buku adik..." apa lagi terus zikry rebahkan badan n meraung laa... yang geram sgt tu sbb dia da pandai menyelongkar... buku pink n pen tu bukannya bersepah pun tapi elok tersimpan rapi kat dalam handbag ku... yer la skrg kan dah 35weeks... jd mmg harus laa di usung ke mana-mana saja kan....

cer tgk ni...









zikry pun terus nangis n sibuk mengendeng jer kat sebelah ni... camtu la dia kononnya nak pujuk kita balik la... bile dia da buat salah... salalunya mmg akan biarkan dia nangis dulu... pastu baru ckp kat dia, apa yang dia buat tu salah...then suh dia minta maaf... tp tadi dlm nangis2 tu terus senyap.... bile tinjau jer kat sebelah rupanya dah tertido.... huhuhuh





*abang....abang.... mcm2 la abang ni.... apa2 pun mama tetap sygkan abang tau.... cuma kalau abang buat salah tu mama kena la marah @ tegur abang....

Friday, November 9, 2012

Durian crepe vs strawbery crepe

ni masuk kali kedua duk menaip n cubaan utk publish kan entry ni.. xtau laa apasal dgn bloggeriod ni... kjap boleh publish...kjap x... dah la x publish pastu apa yg kita tulis suma hilang mcm tu je... kot ada dlm draf tu ok la jugak... haiiishh!!!





haaaa tu dia... durian crepe utk yg kuning... dan yg pink tu plak utk strawberi crepe.... skrg kn suma org duk sibuk durian crepe... tp awak ni x berapa gemarkan durian... jadi perasaan nak membeli tu xde... cuma perasaan nak merasa satu gigitan pun jadi la... sekurang-kurangnya xde la ketinggalan kan.. dan disebabkan k.long ku skarg tgh bersemangat mem'baking' ...adik nya yg tgh memboyot ni cuba amik kesempatan la dgn suruh dia try buat durian crepe dan dia pun stuju...

dan hari isnin hari tu tgh duk syok google... tetiba nmpk ada yg buat strawberi crepe... wah menarikkk ni... so trus kol k.long ku n suh dia buat yg strawberi tu.. dia pun nak x nak ikutkan jer la selera adiknya ni... hehehhe dan hari selasa crepe ni selamat sampai kat diriku... spesel delivery tu.. dri seremban ke putrajaya FOC lg tau....






taaa daaa ni la rupanya isi strawberi crepe tu... mmg straberi je yg di balun... yg durian just rasa sikit... yg selebihnya mr zuar laa yg habiskan... sbb dia mmg hantu durian... slalu klo durian ada kt umah mmg dia jer hadap... awak ni sekadar makan seulas jdi la... cukup sekadar rasa....



*sebenarnya k.long dtg putrajaya utk menguruskan cuti mengikut suami ke arab.... jd bukan la dtg semata-mata nak hantar crepe kat adik dia ni..... huhuhuhu

posted from Bloggeroid

Tuesday, November 6, 2012

good...


sila abaikan kekotoran dlm kereta ye...




apa yg bagusnya adalah sebab zikry nak pakai seat belt sendiri...

sekarang mmg da x pkai car seat utk zikry.. dah lama benar dia x duk dlm tu... kononnya latih dia n nk bg adik dia duduk plak... ok balik kat gmbr atas tu... mcm ni citer dia...

hari ahad hari tu separuh hari duk kat kedai... jd mlm tu gerak la blik rumah awal dri mr zuar... so drive berdua jer dgn si bujang tu dari sg merab ke putrajaya... lebih kurang dlm kul 9.30mlm... bru je bpe minit dlm kereta tetiba jd senyap sunyi just bunyi radio je... bile di pndang jer kat sebelah rupanya si bujang ni dah tertido... siap pakai seat belt sendiri lagi... xpenah pun ajar dia pakai... agaknya dia tgk mak pak dia slalu pakai dia pun ikut laa tu... ok xpe bnda yg baik dia leh ikut... yg buruk2 abg jgn ikut yer sayang..



tgh sarat2 ni ..mmg kedai tu jd rumah kedua buat ku ... klo nmpk HAPPY CAR WASH kat sg merab tu singgah2 la yer... huhuhuhu
posted from Bloggeroid

Thursday, November 1, 2012

hujannn....

kat putrajaya ni mmg dah berdentum-dentam bunyi guruh... hujan pun sma jer lebatnya... alamat x kering laaa baju kat ampaian tu... da msuk 2hari dah ni... alahai... bju yg da tggu turn nak basuh pun da mula nak melimpah tu...

mula laa nak berangan nnti beli umah nak ada 1bilik khas...wat 1bilik utk dobi jer...wahhh gitu

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 30, 2012

Macemmmmmmmm nyaa...!!





balik raya hari tu tgk dlm peti sejuk ada buah ni
awak pun pe lagi.... xcited laa trus terjerit sikit...
"wahhhhh kundang laaa......"

trus mak kata " haah amik la abiskan... hari tu byk, hairul dah byk makan...." ishh adik aku ni.. tu la dia klo blik cuti jer mesti "mok" badan dia... mana x nya duk bukak jer peti sejuk kat umah.... apa yg boleh makan semua bnda dia nak makan.... nasib baik laa ada laaaa 4 potong kundang ni yg dia x makan lagi... yg 1 tu pun dah busuk sikit... pe lagi akk dia ni treus rembat jerr... x bg peluang dah...


fuhhhh nikmatnya makan...
masammm...masammmm +  lemakkkkkk  +  masin sikit coz cecah dgn garam....
mmg marbeless laaahhh...!!








Thursday, October 25, 2012

Pindah hakmilik



ni bukan pasal hakmilik rumah @ tanah.... cite pasal bantal jer pun...
peknen kali ni baru la terpikir nak membeli nursing pillow... dulu xpenah tau pun pasal bnda alah ni... bantal ni boleh pakai masa peknen & masa menyusukan anak nnti... jd sekarang bantal tu laa jadi peneman tido ku... cuma tiap kali nak peluk mesti akan ada sikit pergaduhan dgn zikry... sibuk jugak dia nak  peluk bantal tu... belum apa2 lagi abg dah amik brg adik cmner nih... xpe laa share-share yer... nnti bila turn adik nak guna bg adik yer abg ....

 sebenarnya sarung bantal tu baru jer siap di jahit oleh ku..... jahit tangan sepenuhnya yer.... mesin jahit xde... tp awak dah meroyan tgk kain-kain yg diri sendiri jual.. kalau boleh semua kain kat ZUARCITY tu nak utk diri sendiri jer... ni laa kain asal nya sebelum jadi sarung kt bantal tu




Nursing pillow ni byk gunanya... rsa berbaloi gak belinya kalau masa peknen mcm ni laa gunakan...mcm2 cara tido leh pakai...




kalau utk menyusukan anak plak ini laa cara gunanya...




bukan utk baby saja tau,.... sampai anak dah besar pun boleh guna lagi... tgk ni dah besar panjang dah ni


nursing pillow ni ada mcm2 jenis.... ada yg boleh pakai masa mengandung & menyusu (mcm bantal pink kat atas tu) dan ada yg cuma utk menyusu jer... mcm kt bwh ni.. rsanya better beli yg pink kat atas tu... leh dwi guna kan.... mak & anak dua2 leh guna....




yg mcm ni kelebihan dia byk poket... jd masa duk susukan anak tu leh laa kita belek apa yg ptut kat anak tu... potong kuku ker... bersihkan telinga dia ke kan...



tp yg ni mmg the best la.... mmg puas hati bebenor la klo dpt tido dgn bantal cam gini.. smpi ke besar leh pakai... kita laki bini duk peluk mcm ni pun boleh... hahahhahah

 






Wednesday, October 17, 2012

sian kat adik ni...





peknen kali ni xde pun buat photoshoot lagi... x tau laa akan ada atau langsung xde..

dulu masa abg zikry dia ada laa jugak buat... agaknya dulu sbb mr zuar & rakan2 baru dlm bidang  photography jadi semangat nak amik gmbr tu membuak-buak... tambah2 plak anak 1st kan... suma org pun xcited... anak sulung laa katakan


bile bnda ni di suarakan kan kat mr zuar jawapan nya " ok nnti kita g ye... kita buat kat BungaStudio PHOTOGRAPHIX "  sampai laa skrg ni masih laa gini...  nasib baik laa kli ni peknen perut dah membesar masa raya... so photoshoot raya ada jer laa yg akan jadi kenang-kenangan... klo dulu masa abg nya... mana pergi nak shoot... g muzium negara shoot... pergi tgk belon panas kat putrajaya pun shoot jugak.... yg kat klcc tu mmg siap panggil kengkawan suh shoot kan kitorg....




beza dulu & sekarang

agak2 ada nmpak x apa yg berbeza kat mak buyung ni....??




ni laa kenangan masa mengandungkan zikry...










Tuesday, October 16, 2012

Perut Dah turun...!!




hari ni da berapa org duk tegur yang perut yg comel ni da nmpak turun...
tetiba jer rasa gelabah & riso... hukhukhuk sbb bru je msuk 32week

kalau ikutkan kira2... 36week baru boleh bersalin kan....?

jadi ada dlm 4mggu lagi ... dan lepas tu bile-bile masa jer dah boleh bersalin... tp mmg sejak dua menjak ni memang terasa perut ni dah stat mengganggu aktivi harian... klo drive tu dah rsa x selesa sbb perut dah bergesel  dgn peha... pastu klo duduk kat sofa pun rasa perut ni merimaskan... itu salah.. ini salah... semua posisi dah rasa x kena... jalan plak dah mmg mcm pengguin jer dah ni.. klo ikutkan yg dulu mmg jenis bersalin awal... 37week dah bersalin... yg kali ni pun rsa nya mcm tu gak... silap hari bulan genap 9bulan (36week) dah bersalin... peknen kali ni mmg terasa letihnya... klo dulu msa 32week ni masih cargas lg badan ni nak buat segala menda... tp skrg mmg cepat letih...

baju baby dgn mak baby lom packing lagi ni... tu pun nasib baik weekend hari tu mak dtg & suh basuh jer baju2 baby... klo x mmg smpai skrg x bsuh lg kot... mmg mak ada ckp gak... yg perut ni dah turun... masa tu awak buat x kisah je.. ni tetiba lak hari ni rmai yg menegur ckp bnda yg sama... terus laa DUP...DAP...DUP...DAP hati ni trus jadi x keruan sbb duk pikir ada bnda yg x settle lagi... hhuhuhuh


pump & set feeding x beli lagi....
set jamu lepas pantang pun x beli lagi
set cadar baby x siap lagi (MIL yg jahitkan...)


harap semua bnda ni settle secepat mungkin... "adik... jgn kuar dulu ye....sabar sikit jer lagi tggu mama readykan semua utk adik baru adik kuar yer sayang..."




Friday, September 21, 2012

kat mana nak scan 3D / 4D murah...?





last week pergi wat scan 3D / 4D kat seri kembangan...
  Alhamdulillah semua perkembangan baby ok.... berat baby pun da 1.2kg
harap semua nya ok hingga laa selamat dilahirkan nnti.... mudah-mudahan


dan keputusan nya..... jeng...jeng...jeng.....






 alhamdulillah.....



kalau ada sesapa nak buat scan 3D / 4D boleh g kat FB  3D 4D scan Malaysia
dia nya servis by appoiment saja.... tp servisnya mmg puas hati... bayaran nya pun xde laa mahal just RM100... kalau x nmpak muka baby jadi FREE ...!!! ok laa kan.... jadi da tentu2 sonographer tu akan dapatkan juga gmbr muka  sbb nak duit tu kan..... setiap seorang dia akan layan dlm 20minit... semua dia akan tunjukkan... kepala, tangan, kaki...perut, jantung, tulang belakang dan yg paling nak semua org tau da tentu laa jantinya kan.... tapi servis dia cuma ada kat :


Ampang (ada 2 klinik berbeza & pada hari yg berbeza kalau x silap)
Seri Kembangan
Shah Alam


utk buat appoiment boleh klik SINI



CD gambar akan diberikan jugak utk simpanan kita...!!



alolooo   nape cembeng ni sayang.....??


ni sebabnya dia kena kacau.... tgh syok-syok tido sonographer tu tekan2 perut mama ni...nak dptkan gmbr muka dia.... sian anak mama ni ye...





Tahniah Shila Amzah - The Winner of Asian Wave 2012





Shila dah mengharumkan nama negara kali ni....
sebagai rakyat malaysia ku mmg cukup bangga dengan pencapaian dia... chaiyokk...chaiiyokk shila











lagu Gemilang yang shila nyanyikan semula...





Salah satu lagu yang dia nyanyi... Granade nyanyian asal oleh Bruno Mars




yang ni pulak lagu cina yang shila nyanyikan.....dan saat di nobatkan kemenangan dia (pandai berbahasa cina rupanya dia... sbb tgk dia paham jer bile juri cakap..)









Tahniah buat mu !!!   Malaysia bangga.... ND Lala pun lagi laa bangga kan....

Tuesday, September 11, 2012

Nama baby dah ada....yeayyy






nama dah ada.. tp barang baby satu apa pun x beli....
jantina baby pun x tau lagi ni... 
habis tu cmner dah ada nama plak ni...?


last 2 week.... duk borak-borak dgn mr zuar kat dalam bilik sambil nak menidurkan si zikry tu... ckp laa dgn mr zuar... "kita ni brg2 baby suma xde lagi... langsung xde preparation utk adik zikry ni...." on da spot terus mr zuar kata jom laa kita cari nama anak...so mlm tu jugak laa cari nama.... satu utk pompuan... & satu lagi utk lelaki... masa zikry dulu mmg dah terang2 tau lelaki.. jadi cari nama lelaki jer la... kali ni di sebabkan baby ni asyik nak menyorok je... jadi kami ni x tau laa jantina nya smpai skrg ni... dah nak masuk 27 week da..."adik ooo adik... saja je yer nak wat suprise kat mama & papa yer..."


khamis ni igt nk g buat scan 3D... harap-harap adik x malu2 lagi ye... tunjuk laa kat mama & papa... senang mama & papa nak beli barang.. klo pompuan mmg mama dah duk idam2kan nak beli skirt2 ni...hehheh... kalau lelaki... pun mama suke... sekurang-kurangnya abang zikry ada kwan...


pssstt..... namanya da tentu laa gabungan   
A...... Z.....
mcm abang dia Mohd Azfar Zikry... cuma kalau lelaki x letak kot Mohd... kesian kat dia nnti nak isi borang masa exam & mintak keja sok-sok....


Cerita raya ke 2 hingga ke 4 kami....

cerita raya lagi ye... nak perabihkan sebelum hujungnya syawal...


raya ke 2 just pergi lubuk china (family sebelah FIL)..  lepas tu kengkawan dari kuaters putrajaya pun datang... kebetulan lak masing2 nya kampung dekat-dekat... jadi kami pun beraya laa ke kampung diorg...dlm ptg gak la baru kami balik terus siap-siap kemas nak balik ke rumah my mom plak.... hehehhe mcm jauh sgt.. padahal sejengkal je... sekali lagi gmbar xde ...

 ni laa satu-satunya gmbar raya ke 2.... lepas beraya rumah last sekali... sibuk lak mamanya yg duk tunjuk duit raya zikry... hahhah


raya ke 3 kat rumah mak.... 
hhuhuhu lagi laa xde cerita.... klo cerita xde... gmbar lagi laa xde... raya ke 3 ni khas utk melayan tetamu yg datang jer...kami semua duk berkumpul kat rumah duk melayan astro... cuma malam tu je la pergi PD coz dua pupu ada buat open house... 


di sebabkan boring semalamnya....  mak buyung ni sibuk laa ngajak mr zuar jalan raya... nasib baik mood dia ok.. mula nya nak ke rumah kengkawan kat linggi... kol2 diorg smua nya keluar beraya.... pastu nk g rumah pakcik mr zuar... tgk dia dah buka kedai makan plak... kalau x ramai org mmg nak sggah jer... tp penuhh  betul kedai dia.... xde seat kosong... agaknya org dah mula cari nasi berlauk... dah berapa hari duk makan lemang n nasi impit kot... sudahnya pergi laa kami pergi lubuk china lagi sekali... pergi rumah makcik yg hari tu x sempat pergi... nasib baik laa dia ada rumah... selesai tu trus ajak mr zuar ke melaka... g rumah makcik kat sana... sudahnya 2 buah rumah je yg dpt kami pergi utk raya ke 4 ni... seperti biasa xde gmbr ye... hahahah

ni jer kot gmbr kami bertiga yg ada... selain dri gmbr photoshoot....dah laa zikry x pandang


ni plak masa zikry kena paksa pandang


apa pandang-pandang tu mr zuar...?


pose gedik mak buyung... ni laa bju dari azura couture tu... cantik x...? heheheh


over tau mak buyung ni...


menari dgn anak kat depan rumah...


ni laa pic yang ada utk raya ke 4... tu pun dah sampai rumah puas paksa mr zuar bergambar kejap...dekat maghrib tu... tu sebab laa tingkap kecik depan rumah dah di tutup... lepas makan malam... malam tu jugak kami berangkat ke putrajaya... klo ikutkan hati mmg x puas lagi duk kt kg... tp disebabkan ada urusan yg nak di buat.. terpaksa laa kami balik jugak...