Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, November 2, 2011

maraton masterchef episod 6 - episod 10

X terkejar lak aku nak menghupdate hari2 pasal masterchef ni…jadi senang cite aku buat marathon je la ye…sbb nya ada jugak satu dua episode yg aku ketinggalan …xdpt tgk penuh…ok jom kita tgk satu2 episod


Episod 6

Yg ni aku x sempat nak tgk…sbb stat awal kalau x silap…dlm kul 8.30mlm…kali ni diorg ada Kuliah Masterchef yg 1st…chef johari & chef yahya mengajar diorg dgn hidangan desert  & savoury dari bahan2 dlm peti saji misteri diorg di episod 5 hari tu… bahan2 dia adalah Beras Putih, Beras Perang, Beras Pulut, Kelapa dan Tepung…savourynya ialah Berbola nasi berinti bersama sos kari oleh chef jo dan chef yahya plak buat puding nasi bercoklat bersama sira beri

Episod 7


Lagi sekali peti saji misteri di keluarkan dlm ni…kali ni diorg semua diberi itik…..boleh kata semua terperanjat…x sgka plakk 1st task diorg adalah itik…& rata2 kata x penah siang itik…heheheh aku sndiri pun x penah…masak pun lagi laa x penah….dan mcm biasa semua org I bg 45minit utk habiskan masakan…dalam episod ni Ezani nya masakan dah menambat hati juri…& dia dapat 5 minit berada dlm pantry sensorg utk ambil bahan2 dlm next episode. Hidangan dia adalah Salad Itik Keemasan

Episod 8

Utk kali ni diorg ada ujian cipta rasa dgn tema nya mengimbau kenangan zaman kanak-kanak…juri minta diorg sediakan makanan yg penah ibu masing2 sediakan….ada antara diorg dah advance kan resepi sedia ada….mksudnya diorg dah olah resepi asal jd terlalu western @ lari dari tema…dlm 24 org tu 5 yg jd pilihan juri iaitu felix, ezani, nik Michael, zamir & kamaruzzaman…dan pemenangnya ialah felix..

Episod 9


Felix yg dah menang kat episode 8 telah dpt peluang utk cabaran chef selebriti dimana dia akan menyediakan Signature Dish chef tersebut….Chef Jaffery Othman adalah Chef Eksekutif dari Best Western Premier Dua Sentral  dgn hidangan Ikan Salmon Mediterranean. felix akan bertarung dalam masa 1jam utk mendapatkan pin kebal…iaitu sekiranyanya tersingkir peserta dpat dimasukkan balik dgn menggunakan pin kebal tu…malangnya felix x berjaya dlm task kali ni…


Episod 10

Dlm episode ni felix akan jad ketua pasukan merah dan juga perlu pilih seorg utk jadi ketua bg pasukan lawan nya iaitu pasukan biru…dan dia dah pilih tarrence utk ketua pasukan biru…jadi masing2 bergilir memilih ahli2 tuk pasukan masing2….dan tugasan diorg kali ni adalah cabaran sajian luar..bertempat di kuang diorg semua kena masak utk 100 org penduduk kg…dan penduduk kg perlu membuat undian antara dua pasukan ni mana lagi sedap masakan nya….diorg di beri 4jam utk masak 1 hidangan ayam, 1 hidangan daging, 2 jenis sayuran, 1 manisan dan 1 minuman…dan pasukan biru dah berjaya tambat org kg dgn 60 undian…






Savoury - makanan yang tidak manis , mempunyai rasa dan bau yang menyedapkan, berempah

tips : urut @ uli lemon dulu utk dptkan byk airnya & senang di perah…ini kerana dgn uli terlebih dalulu akan melembutkan tekstur lemon tu




2 comments:

syariza09 said...

ari tu x sempat nk tgk episod itik & msk utk org kg

SiTi said...

ye ke...g buka kat astro...ada dia nya video