Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, November 11, 2011

Speech theraphy




masa ni tgh main "car"




Siapa yang memerlukan rawatan pertuturan?


*Terapi ini sesuai untuk sesiapa yang mempunyai masalah pertuturan

*kanak-kanak yang mengalami sumbing dan lelangit, penyakit genetik dan 'cerebral palsy'.

*Kanak-kanak yang sukar bertutur seperti mereka yang hiperaktif, mengalami autism

*Kanak-kanak yang mempunyai kesukaran untuk makan, minum dan menelan

*Mereka yang sukar mengeluarkan bunyi perkataan juga digalakkan mendapatkan rawatan

*Yang lain adalah mereka yang lembab dalam memperoleh kemahiran bertutur, mengalami angin ahmar atau kecederaan otak



Kalau anak masih belum dapat bercakap pada umur 18 bulan, elok kita mulakan terapi ni.....jgn lambat bertindak…slalunya org tua2 kata…”alaaaa xpe kecik lagi…besar nnti pandai laa dia ckp…” zaman dulu mungkin boleh la…sbb dulu da masuk darjah 1 baru laa belajar membaca…baru nak kenal huruf….tp zaman sekarang ni xbleh…kita x boleh biarkan anak kita ni ketinggalan….budak2 skrg suma dah advance…klo lmbat bertindak anak kita akan jauh tertinggal dri kwn2 sebaya diorg…


Mcm semalam sesi zikry adalah sesi perkenalan dgn jurupulih pertuturan….semua tentang zikry dia nak tau…& dia ajak zikry main sama2 smbil tgk tingkah laku zikry…ikut penilaian dia semalam…eye contact zikry lemah gak…dia susah nak pandang kita bile bercakap…& cara kerja pemainan zikry pun x teratur…kalau main tu susun-susun  tu zikry x buat satu satu…dia amik 1@ 2 gelung masukkan…

jurupulih pertuturan tu kata aku mmg x boleh buat sorg2…mmg kena berdua dgn papanya utk mngajar & melatih zikry…dan aku rsa ni semua kesilapan kami jugak…lebihkan zikry tgk tv sbb xder interaksi 2 hala……tambah2 dia plak sensorg…xde kwn yg nak main sesame…bukan xde langsung main n duduk borak2 dgn zikry….Cuma terbatas kot… biasa laa kita ni org pompuan balik keja ker mcm2 benda nak di usikkan kat umah selain menguruskan anak….jd kat situ sebenarnya perlu ada kerjasama suami isteri….kalau isteri sibuk hal rumah…suami perlu bersama anak…berinteraksi…bermain….&  mengajar anak.....







jd aku kena kerja keras utk ajar zikry….& aku rsa aku mmg x cukup kuat utk buat sensorg…aku perlukan sokongan & dorongan dr mr zuar…..


6 comments:

~aSFaLiZa~ said...

ic ic. actly, my son pun belum pandai ckp lagi. now dah 2 tahun 2 bulan. tapi ni dh mula pandai la menyebut jugak.

zikry cayok cayok ye sayang

SiTi said...

ye ke....byl x perkataan yg dia da tau..? klo ikut kata jurupulih tu...klo 2y tu sekurang2nya dah bleh sbut 2 perkataan cth: nak susu

bibi yusof said...

salam kenal siti...
anak siti, zikry buat speech theraphy kat mana yer? anak saya buat kat HUKM...
perkembangan skrang so far ok tak?

SiTi said...

salam kenal sis bibi... zikry buat kat hospital putrajaya.... tapi ct buat yg swasta nya jugak... sbb tggu gov lmbt... dan alhamdulillah... ada perkembangan positiv... tu laa nak hntar ke HUKM jugak ni... tgh tggu surat dri PAED putrajaya utk refer HUKM

bibi yusof said...

Siti yg swatsa buat kat mn ye?

SiTi said...

ct buakat WQ Park kelana jaya... ni web dia

http://www.wqpark.com.my/


Tel :03 7804 4171 / 8171