Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, December 29, 2011

maksud letak teddy bear kat kereta....






penah nmpak x kereta-kereta yg sngkut teddy bear kat bumper keta....terjuntai-juntai lahh ia kat belakang kereta tue...selama ni pun duk tertanya-tanya pe sebab laa diorg gantung...nak nampak comel ker...? tgk keta-keta sporty pun tetiba letak hello kitty.....hahahah mcm kelakar pun ada...sebenarnya ada maksud yg tersirat pasal teddy bear ni...nak tau sebabnyer....haaa sile teruskan baca yerr....




“Sebab, ni budaya orang Thailand. Orang sana percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat dia mati. Takut nanti dia menganggu orang yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka pasang anak patung. Supaya roh kanak-kanak tu happy.” 

“La ye ke,” kata saya. “Patutlah time saya pergi Bangkok dulu, diorg buat shrine tepi jalan. Kata tourist guide, kalau orang tu mati kat situ, buat kuil kat situ. Dia jadi penjaga jalan tu.”

“Ha tulah, orang kita ni suka ikut saja budaya luar. Asal cute je buat. Tak fikir pun sebabnya.”
Bila Google di sini saya mendapati perkara yang sama. Di sini pula, halaman blog pelancongan Thailand ni pula mengatakan bahawa trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Fuh, nasib baik saya pun tak buat. Aduh, tengok, nanti rosak pula akidah percaya pada roh anak patung. Hari tu terfikir juga, comelnya kalau letak anak patung sebiji. Kuma-kuma ke, powerpuff girls ke. Kenapalah saya tak tanya dulu.




tue laa dia...org kita ni suke sangat meniru...tp x tau sebab pe perkara tu di buat....jd kalau laa ada kengkawan...abang....adik....kakak.... yg gantung teddy bear mcm tu plz laa bgtau kat diorg hal ni....info ni dari SINI

No comments: