Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, September 28, 2011

Nak 55 ker….60?


Kalau tnya aku….lagi cepat lagi bagus… sebenarnya yg suka pencen lambat2 ni suma org yg berkepentingan je…org yg dpt byk keistimewaan & kemudahan…sbb nya klo dah pencen kompom2 laa semua kesenangan tu da xde…

Kalau tnya kat pekerja bawahan aku rasa…rata2 nak pencen awal…x larat dgn segala suruhan & tindakan org atasan…smping tu leh berehat dgn family…beribadah…@ buka perniagaan…

Lagi pun kesian kan budak2 muda skrg….susah nak dpt keja…sbbnya org yg berumur ni x pencen2 lagi…so kekosongan jawatan tu x de…lpas tu belambak laa yg menganggur..mula laaa ada yg mencuri/merompak & macam2 jenayah lg utk tanggug kos hidup skrg…nnti nak byar PTPTN pun xde duit…

Kalau kita tgk antara kebaikan & keburukan nya…keburukan lebih byk melibat kan kesannya terhadap org ramai….kebaikan plak lebih tertumpu utk kesenangan org perseorangan…tu bg pendapat aku laa…


Kebaikan
*tambah caruman KWSP
*Pengguna tenaga kerja berpengalaman
*pembiayaan rawatan perubatan hingga pencen
*mengurangkan pesara bergantung pada anak


Keburukan
*kadar pengangguran  tinggi
*peningkatan kos perubatan,insurang,gaji
*jejaskan kenaikan pangkat org muda
*jejaskan prestasi keja sbb kesihatan






2 comments:

LYAfrina said...

huhu.. org gov best la kan.. kalo swasta ni xkan nk tgu 55-60 bru nk pencen.. ermm.. tp usia 60 tu dah agak tua utk bkerja, mybe time tu blh tumpukan utk diri, famly & amal ibadah

SiTi said...

huhuhu best ke...klo bleh skrg pencen..=) betul tu 60 tu dah patut duk rumah je