Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, September 12, 2011

persiapan raya - part 1

tahun ni raya penuh dgn aktiviti memasak dodol & lemang...
3 hari sebelum raya pada pukul 6 ptg kami start membuat dodol...kami tu terdiri dari sedara mara...kami terbahagi dlm 5 bahagian (5 family)...mereka semua berkampung kat rumah mak aku...seronok rasanya...berbuka puasa ramai2...bukan selalu dpt mcm tu...dan acara mengacau dodol ni belarutan laa sehingga pukul 6 keesokan paginya.... bersahur pun sama2 kat umah mak ku...12jam mengacau 3kancah kuali...

meriah smpai ke pagi...smpai ada org kg ingatkan ada org sakit kat umah mak

3 kancah kuali....penat nak mengacau

pengacau misteri...hahahha


aku yg sibuk nak mengacau jugak.....(muka ku hnya kelihantan di awal2 nya je..)

mak yg berkeja keras mengacau

mcm ni laa org yg x tahan asap.....(lelaki misteri tadi...)

operasi mem"packing"
setiap bahagian dapat 40 bekas mcm kt atas ni...setiap bekas berat dia 400g...

40 BEKAS X 5 BAHAGIAN = 200 BEKAS
200 BEKAS X 400G = 80,000G
80,000G /1000 = 80KG

jadi ...hasil dodol yg kami dapat semuanya 80kg lebih kurang laa...itu x di kira lagi dgn ada yg dah simpan awal2 dodol cair...masing2 keletihan laa keesokan hari nya tu...hehhe..tapi hasilnya mmg puas...!!!


* lelaki misteri tu ada lah mr zuar ku...aku plak tahan menunggu smpai kul 2pg jer kot...heheheh...bangun2 tido jer tgk sumanya dah siap....





No comments: