Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Saturday, June 29, 2013

Kongsi bucket




skrg ni otw ke rembau.... g jemputan kawin...disebabkan balik hari je malas nak hangkut auni nya car seat... jd td try letak auni dlm bucket zikry... takut gak kot dia x selesa tp tgk la tu baru je 10-15mnit duk dlm tu da tido....


suka sgt dgn bucket ni selesa sgt.. tebal dia pun ok.. x nipis . kain dia ala2 baldu gitu.. brand sweet cherry je pun... dah 4tahun da zikry pkai.. ni bakal di turunkan kat adik dia plak...



*tgh layan jem kat area R&R seremban

posted from Bloggeroid

Thursday, June 27, 2013

Kalau la aku jadi ARTIS





wahhhh gitu...
berangan nak jadi RETISS...... dah la rupe paras biasa2 je... bab makeup2 ni x reti... 

ko nak jadi ape? 

PENYANYI...?
PELAKON...?
PENGACARA...?


haaa suma tu langsung x layak buat aku..... bakat yg nan hadooo  xyah laa nak berangan lagi... sedarlah sapa diri tu sikit yer....


sebenarnya nak cite pasal si ELFIRA LOY tu.... 
mude2 lagi dah beli rumah tau... haaa ko hadoo???
dgn duit sendiri plak tu... untung laa sape dapat dia.... pandai dia laburkan duit dia kan...  baru je 19tahun dah kumpul aset....



tue laa klo aku retis pun aku beli umah... wahhh (sambung balik berangan nyer tu...)
duit dah byk kan.... beli umah 2...3 biji... nnti rasa xnak rumah tu jual laa... rumah  skrg ni makin lama makin x mampu beli dah....  sian kat org2 golongan bawah2 ni (mcm aku ni ler)... x merasa laa rumah atas tanah... klo nak sgt atas tanah.. g la cari kat hulu2.... jngn nak mimpi duk KL... PUTRAJAYA.... rumah kat SEREMBAN pun dah mula naik mcm KL.....



*haiii... bile la dpt beli rumah ni......ada sesapa nak bg free x.....huhuhuhuu







 
 

Wednesday, June 26, 2013

Bile pensil warna jadi makanan

bile dah 3 beranak je kt umah... mmg kelam kabut.. keja umah nk buat... anak pun nk kena tgk2 kn.. tmbah2 dak kecik sorg tu... si auni... tp abg nya zikry tu pun leh tahan gak... xleh nk biarkn je... nnti ada la projek dia... paling x tahan bile dia lmbakkan satu raga mainan... mana x hangin.... da la penat balik keja... smpai umah mmg xdpt duduk... senang cite balik rumah badan ni da mcm robot... x berhenti brgerak ssmpai la wktu tido bru dpt rest....

so tadi masa awak sibuk kt dapur letak la auni dlm katil nya....memula tu ok je... tp bile da smpai satu tahap si auni dah menangiss je... pergi tinjau tgk dia... mcm ni ghupe nya dia




basah kuyup.... rambut lencun... mmg anak dara ni cpt sgt peluhnya....

sudahnya keluarkn dia... sian plak tgk dia basah mcm tu bile duk dlm katil tu... jadi dia dgn bebasnya merangkak satu rumah... aku pun smbung la balik keja2 terbengkalai kat dapur tu... x lama lpas tu auni pun smpai ke dapur... tgk je kat auni... haaaa gini rupe dia




x nmpak.... ok jom tgk yg lg clear...




haaa tu dia.... biru2.. sedap betul yer dik....


skali tgk kt depan.... abg dia pergi sepahkan pensil warna dia... si adik pun xcited tgk warna warni.. pe lagi terkam je la....
posted from Bloggeroid

DIY : Baby bib

 kena ada template bib.... x susah pun... cari jer kat google mcm2 template yg ada.. pilih je mana yg berkenan...




 ok... klo dah ada template... potong kain ikut template tu... gini laa jadi nya... aku sja je buat mix kan 2 kain... nmpk lain sikit....




lepas tu... nak kasi keras sikit kain tu... iron kan kain yg org buat alas utk jahit manik... alaa kain ni selalu diorg akan bubuh kat dlm pelipat lengan yg nak jahit manik.. nak bg kain tu keras & tegap...





ok... lepas tu combine kan dua2 kain.. pastikan yg bahagian luar adalah belakang kain... sebabnya nnti kita nak terbalikkan kain ni... jd kita jahit dari bahagian dalam nya .... jarum peniti  tu fungsinya xnak bg kain tu "lari" masa tgh menjahit ye....





ok... dah sudah jahit gunting mcm kt gmbr atas tu... pastikan jgn tergunting skali benang tu... nnnti terputus pulak... tujuan gunting ni supaya bile dah di terbalikkan kain ni... xde laa jadi kedut2 kat setiap lekuk2 kain....




oppss sebelum tu nak bgtau .... jahit tu jgn smpai habis tau... tinggl kan sikit yg x berjahit sbb kita nak terbalikkan bib tu cer tgk gmbr bawah... gitu laa buat nya.....




tarik pelahan2 ye kain tu... kuarkan smpai laa dia jd satu bib yg comel...



 
lepas tu boleh lah iron kan bib tu bg nmpak lagi cntikkk




tgk... bile x gunting tepi kain tu gini la jadi nya... dia jadi berkedut... x cntikk.....




dapat laa sepasang bib utk auni.... 



 tq mama.... sebab buatkan saye bib yg comel....!!

Tuesday, June 25, 2013

layan lagu JEREBU - artis youtube






boleh tahan gak suara dia ni...
ok laa dari si BOBO yg gedik... naik meluat lak tgk lentok liuk dia tu....
eiiiiii geli tau tgk dia tu.....




katanya dia ni OKU...sebabkan xcident ... kepala dia terhentak 
xpasti laa betul ke tidak... 




Lorong Smart Tag Bangi terbakar










kejadian berlaku dlm pukul 10.55 mlm tadi... 
 kemungkinan berlaku akibat masalah litar pintas


info dari berita harian




Monday, June 24, 2013

Emas murah kat kuala pilah

 
 ni dia pekan pilah.... kedai emas berderet2 selang satu pintu kedai kedai emas.....
haa pilih je mana yg berkenan.... mmg byk pilihan la... tp klo nak design HABIB betul2 sebijik tu xde la.. ala2 habib ada... diorg x leh tiru sebiji nnti habib saman pulak... slalunya klo habib keluar design baru ... dlm 2-3mggu lpas tu kat pilah ni ada laa jugak design ala-ala gitu jugak yg kuar.... pilah mmg jadi pilihan ku klo nk mencari brg kemas ni... murah  klo nak di bezakan kt tmpat lain... cincin tunang.... gelang kahwin suma beli kt pilah... harga kat seremban pun x leh nak tanding dgn harga kat pilah ni...  igt lagi masa beli gelang kahwin dulu baru RM90/gram.. padahal masa tu rata2 kt tmpat lain dah cecah RM110...


design kat pilah skrg ni pun not bad jugak... uptodate jgk ... klo nak di bndingkan dgn dulu2... 


 kenapa emas kat pilah murah...? 
satunya kos upah dia murah.... lagi satu diorg xde nama... klo habib da tentu2 dah ada nama.. mana2 brg pun yg dah gah... dah pemes diorg leh main harga kan... last skali kotak & paperbag brg kemas dia kot.... heheheh ...tp bagi aku kotak tu x penting... yg penting BERAT nya.... klo nk buat hnataran.. xyah buh kotak yg kedai emas tu bagi... cari la kotak @ bekas lain pastu deco.... org bukan tau pun beli kat mana kan....



kotak dia mmg nmpk pun mahal....

ni la hasil tangkapan masa pergi pilah hari sabtu hari tu... mmg ramai laa kat org kat sana... siap tggu giliran lagi nak tgk barang.... suma pakat beli sbb harga masa tu RM127/gram.... kalau kat kl dlm RM150-160 byk kan beza nya... hadiah dari Mr Zuar utk ku.. tq yer sayang... lain kali beli lagi ye...

 


* kalau nak tau harga semasa emas kat sana jom LIKE page Lee wah goldsilver ... nak beli trus kat situ pun boleh ...







Sunday, June 23, 2013

DARURAT di MUAR & LEDANG





PM dah istiharkan DARURAT di MUAR & LEDANG kerana indeks pencemaran udara kat sana dah mencecah 750 dimana dah lebih sekali ganda berbanding tahap "STANDARD BAHAYA"



kat putrajaya ni pun dah kelam dgn jerebu... luar rumah pun dah bau asap je... mmg x bukak tingkap pun hari ni... duk pasang aircond je ....




utk tgk bacaan IPU yg terkini boleh pergi kt link ni
bacaan akan diambik 3x sehari.... pukul 7pg....11pg & 5ptg





Friday, June 21, 2013

Jom serbu AEON BIG.....




rehat karang igt nak ke Alamanda...
nak g shoppinng PET PET





smlm kat rumah pun ada dpt flyers Aeon ni... mmg dah aim beberapa brg yg agak murah...


 ok... jom shopping brg yg perlu jer yer...
diorg mmg slalu mcm ni tau... buat sales di kala gaji dah betul2 sipi jer....







Tq darling

 




bangun pagi tadi tgk kt depan dah siap di lipat... 3hari nya baju....
tq yer sayang ku... =) len kali leh tolong slalu yer... sian kat bini mu ni... penat melayan karenah anak-anak tiap hari.... dulu karenah anak jer... skrg ni anak-anak hokeh... bile dah sama-sma sling bantu membantu ringan la sikit beban bini ni ye...









selit gmbar budak cekci ni... dlm demam2 hari tu masih lagi dia mem"busy" kan diri dia utk berdiri... 



 

Thursday, June 20, 2013

Lagu Najwa Latif dinyanyikan pelajar US




wahh.... sebagai rkyat malaysia aku bangga....



Najwa latif lagi laa banggakan... lagu dia tu... ni kata-kata yg dia keluarkan bile tgk video kat atas ....


"Saya terharu dan sebak apabila menonton video tersebut di YouTube.Tidak sangka pelajar-pelajar di sana (Amerika) begitu senang membawakan lagu Sahabat. Rasa macam tidak percaya. Ini menunjukkan lagu tersebut mudah diterima oleh sesiapa sahaja, Alhamdulillah," 

“Jujur dikatakan saya sendiri tidak terfikir bahawa ada pihak di negara luar yang mahu membawakan lagu Sahabat.

"Namun, apabila melihat video tersebut membuatkan saya yakin untuk memperkenalkan muzik saya di Eropah. Mana tahu, kalau diberi peluang, apa salahnya, " tutur Najwa.






apa-apa pun tahniah utk najwa.... lepas ni buat lagu best2 lagi ye... pastu pasarkan ke dunia plak....bukan utk najwa je.... buat semua artis malaysia... klo dah ada peluang lebarkan sayap.... pergi saja... tgk la mcm yuna & shila hamzah... masing2 berjaya naikkan nama sendiri disamping bawak nama MALAYSIA ....





Siapa Besday boy tu...?



tadaaa..... 

tp bukan budak ni nya besday.... sapa lagi boy yg ada dlm kami 4 beranak... haaa kompom2 la besday mr zuar kan........  xde smbut beria pun.. just pegi makan je... tu pun lepas bwk zikry terapi kat WQ PARK ...  



ni la dia santapan besday boy


 dari last week duk idam nak makan kat chili's... google tgk mana ada... tu yg tau ada satu kat
 Paradigm Mal, Kelana Jaya.. dekat plak dgn zikry nya terapi... so trus decide g ke situ... suasana mmg best kt situ.... kami duk kat kaw luar restaurant.. sbb nya kaw tu berangin je ... smbil makan di tiup2 angin ... wahhh rasa mcm berkelah plak.... dgn x ramai org nya....  makan pun dgn tenan..... sampai tertido si auni di buatnya





beli 1 slice je cheese kek.. mr zuar pebret kek.... tgk tu.. nyanyi lagu besday pastu potong pakai sudu je.... hahahah jadi laa buat cukup syarat... tp tu la dia... tgk gmbr atas sekali... anak bujang yg melantak habis kek ... hehehhe sian besday boy yer.....



Senarai Chili's yang ada



Bangsar Chili's Grill & Bar

G9, Bangsar Shopping Centre

Jalan Maarof, Bukit Bandaraya
Bangsar Baru, Bangsar
59100 Kuala Lumpur
Tel : 2092 2023
Fax : 2282 3207
e-mail : chilisbsr@chilis.com.my

Operation hours:

11.00am - 12.00am Everyday



KLCC Chili's Grill & Bar

Lot 346B Level 3, Suria KLCC

Kuala Lumpur City Centre
50088 Kuala Lumpur
Tel : 03 2164 1400
Fax : 03 2164 4211
e-mail : chilisklcc@chilis.com.my

Operation hours:

Sunday - Thursday :11.00am - 11.00pm
Friday & Saturday :11.00am - 12.00am 


Mid Valley Chili's Grill & Bar

Lot G(E)-12

Mid Valley Megamall
Mid Valley City,
Lingkaran Syed Putra
59200 Kuala Lumpur
Tel : 03 2287 6788
Fax : 03 2287 0788
e-mail : chilismv@chilis.com.my

Operation hours:

11.00am - 12.00am Everyday 




One Utama Chili's Grill & Bar

S311, 2nd Floor,High Street

1Utama Shopping Centre,
Lebuh Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel : 03 7725 7277
Fax : 03 7725 4277
e-mail : chilis1u@chilis.com.my

Operation hours:

Sunday - Thursday :11.00am - 11.00pm
Friday & Saturday :11.00am - 12.00am 


Subang Chili's Grill & Bar

G-17, Ground Floor

Empire Shopping Gallery
Jalan SS 16/1,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsam
Tel : 03 5631 8825
Fax : 03 5631 8819
e-mail: chilissj@chilis.com.my

Operation hours:

Sunday - Thursday :11.00am - 11.00pm
Friday & Saturday :11.00am - 12.00am




CITTA Chili's Grill & Bar

G-01 & G-02, Ground Floor,
Citta Mall
No 1, Jalan PJU 1A/48,
47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
Tel : 03 7832 2298
Fax : 03 7832 2293

Operation hours:
Sunday - Thursday :11.00am - 11.00pm
Friday & Saturday :11.00am - 12.00am




Paradigm Mall Chili's Grill & Bar

Lot GB01, Ground Floor,
Paradigm Mall,
1, Jalan SS 7/26A, Kelana Jaya
47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
Tel : 03 7887 3298
Fax : 03 7887 2398
Email : chilisparadigm@chilis.com.my

Operation hours:

Monday - Friday :11.00am - 11.00pm
Saturday - Sunday :11.00am - 12.00am (Midnight)




G Hotel Chili's Grill & Bar

Lot G-05, G Hotel Penang,
168A Persiaran Gurney,
10250 Pulau Pinang
Tel : 04 210 1111
Fax : 04 210 1100
e-mail : chilisghpg@chilis.com.my

Operation hours:
Sunday - Thursday :11.00am - 11.00pm
Friday & Saturday :11.00am - 12.00am 



Wednesday, June 19, 2013

Baby bullet : Preparing auni 1st solid food



hamboiii omputih ngkoo... haa kan...
baby bullet dah ada harus la semangat wat puree anak kan... makanan pertama yg di pilih utk puree auni adalah apple.... cmni laa nak buatnya


seelok-eloknya kukus buah daripada rebus utk mengekalkan khasiat yg ada...



lepas tu boleh la blend + air sedikit mngikut kecairan yg kita nak la....



gini la rupenya




dah siap utk di bahagikan utk 4 hari nya makanan



1jenis pure = buat utk 4 hari baru tukar ke buah lain



yg ni kukus buah pear pulak



buat utk stok simpan kat freezer... cara menendalikan nya sama mcm EBM.... dan ia tahan kt dlm freezer selama 3bulan...


Tuesday, June 18, 2013

Jumpa dato K



hari ni cuti... sbb nak hntar zikry ke terapi.... dan dah lama x ikut.. asyik mr zuar je yg hntrkan... + nk ajak besday boy jalan2...

td tgh tggu zikry terapi tetiba mr zuar kata "ehh tu dato K...." aku yg masa tu tgh sibuk dgn auni mmg x nmpk lahh...

smntara tggu zikry trus kitorg g cafe kt situ.. pe lagi bg dak kecik ni makan dulu... hri ke 2 makan pear... agak laju dri makan apple....




dlm sejam lpas tu keluar la dato K....
xdpt amik gmbr org.. amik gmbr keta pun jadi.... huhuhu.. laju benar dia jalan.. xnak aku amik gmbr dgn dia la tu.... hahaha... dia wat fisio kan dulu jatuh moto kan....



posted from Bloggeroid

CHOCOLATE DIPPED BANANAS



sebelum ni penah buat... tp x jadi sebab coklat x melekat kat pisang tu... kli ni try resepi lain 
alhamdulillah jadi....







celup kan pisang tu cepat2... sbb pisang yg sejuk akan cepat keraskan coklat tu




dah salut bubuh laa manik2 kalerful ni



hahhaah pencucuk dah habis... lidi xde... haa amik je la sudu kecik KFC tu jadi pemegang




pisang dah habis trus buat coklat dgn baki yg ada...




budak ni propa jer lebih... pisang xnak makan...coklat je habis dia taram.... cmne ekk nk bg dia suke makan buah... sgt2 susah tau nk bg zikry makan buah-buahan...







Bahan:
7 - 8 bj pisang berangan
200gm coklat masakan
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar butter
batang aiskrim@skewers@lidi satay
kekcang/manik2 gula utk hiasan ~ optional

Cara:
*Buang kulit pisang dan potong dua. Jika pisang besar (spt pisang montel) boleh lah dipotong 3.
*Cucuk dgn batang aiskrim@skewers@lidi satay dan letakkan atas loyang yg dialas dgn baking paper.
*Masukkan kedalam freezer dan biarkan lebih kurang 2 jam.
*Panaskan coklat masakan bersama susu cair dgn kaedah double boilet (boleh gak guna microwave)
*Bila coklat dah cair masukkan butter. Kacau sehingga butter cair.
*Ambil pisang dan celupkan kedalam coklat cair dgn cepat (boleh gunakan sudu utk ratakan bahagian yg tak terkena coklat)
*Golekkan/taburkan manik2 hiasan/sprinkles/kekacang.
*Letakkan balik atas loyang beralas baking paper tadi. Buatlah sehingga habis pisang yg digunakan.
*Masukkan kembali kedalam freezer utk 5 - 10 minit, lepas tu masukkan kedalam bekas kedap udara(air thight container) untuk menghalang coklat yg menyaluti pisang td berpeluh.
*Hidangkan sebaik sahaja mengelurkan pisang td dari freezer.

* tips:
1. boleh gunakan pisang montel, pisang raja atau pisang emas tapi jgn guna pisang yg dah agak masak/ranum.
2. masa mencelup coklat dan hendak tabur gula hiasan tu, kena buat dgn cepat sbb coklat akan cepat mengeras disebabkan pisang td dlm keadaan yg sejuk/beku.



Monday, June 17, 2013

Berbaloi beli dgn Groupon








apa yg di beli?

haaa kan hari tu dlm dilema kan... maka skrg dah x lagi sbb brg yg di idamkankan dah pun slamat sampai... msa decide nk beli tu... hampir kecewa jgk.. sbb promo utk beli 1 set dah habis.. pastu terpikir... pe kata cer cari kwn yg nak beli jgak.. so bile dah di war-warkan kat FB... xsmpai 10minit pun dah ada yg stuju nak kongsi beli...beli 2set dgn harga Rm180.... jadi 1 set jatuhnya rm90 - rebate yg ada RM10 aku dpt 
RM80 INCLUDE POSTAGE


masa abg kurier kol kata nak hntr brg awak ni terpinga-pinga la... duk pikir ape laa brg aku beli... sbb xde order apa2 pun.. selain baby bullet ni.... tp GROUPON kata smpai dlm 17hb - 26 Jun brg akan di poskan... alih2 dapat awal... suke lah mak.... 



Saturday, June 15, 2013

Kebakaran besar di NKVE








smlm keluar ke rawang - damansara... dah settle smua urusan kami 4 beranak blik la ikut NKVE.... boleh plak aircond keta prob...so bukak tingkap je la.... tp bau asap terbakar je spnjg perjalanan... yg psti nya bukan bau dri keta la... nak x nak terpksa gk la bau nya... aircond rosak kan..

dari jauh kami nmpk api marak sgt... keta bomba dah ada... org rmai gk duk berhnti tepi tgk... rupanya smak samun tp hgwy terbakar... kata nya kejadian terbakar sendiri dah byk kli jd kat kaw tu... mybe tanah nya kot...

jom tgk antara gmbr yg smpt di amik




















jln mengarah ke shah alam....


posted from Bloggeroid