Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, November 10, 2014

Punca ramai baby yang tersedak susu sekarang....




Tahukan anda semua..puting botol susu ada X/Y cut?
Rasanya mmg ramai yg xtau kan... pasal kewujudan puting ni.... tul x??
aku mmg dari zikry & auni dulu pakai puting jenis ni.... bila dah besar baru laa pakai yg O cut... sbb diorg dah pandai hisap & kawal utk minum susu tu..... 

 Terus terang ckp.. mmg kat pasaran sekarang agak susah nak cari puting X/Y cut.... ke aku je rasa susah cari???
Hari tu g Manjaku Bangi xde... mothercare xde...anakku xde... sudahnya jumpa dalam parkson Alamanda...
cari ni pun utk botol susu baby yg bakal lahir ni...  dari abg zikry ..ke akk auni aku mmg pakai botol susu Avent.. sebab nak pakai puting Wide neck... tp pakai botol Avent je... puting x beli Avent pun... heheheh x salahkan.. selagi jumpa yg lagi selamat & kualiti sama & lebih murah baik kita beli yg murahkan....


Sebenarnya puting susu X/Y cut ni boleh mengelakkan baby tersedak.. sebabnya... dgn puting ni... susu hnya akan keluar bila di hisap... jadi bile botol susu di tonggengkan.. kompom susu x akan keluar... 


Beza X cut & puting susu biasa.... X cut mmg xde lubang... bila di hisap baru lubang tu terbuka...




ni la hasilnya bila guna puting O cut.... baru tonggeng sikit .. susu dah keluar...




ni kita kasi tonggeng habis... susu still keluar tanpa berhenti ok.... byangkan... dah la baby tu hisap susu sambil baring... susu pulak keluar tanpa berhenti langsung.. mcm mana baby tu nak tarik nafas sekejap??



haaa yang ni pulak testimoni aku wat utk puting X cut.... setitik air pun x keluar....





tahun 2014 sekarang ni.... buat masa ni je yg aku jumpa yg masih ada puting X cut... 
RM9 utk 2 puting... murah kan.... Brand Freedom...


*Ikut pendapat aku sendiri la.... majoriti baby yg baru belajar hisap botol susu setelah breastfeed sepanjang tempoh berpantang.... diorg selalunya memilih & agak susah untuk ajar hisap botol susukan... senang cite diorg keliru puting... ada pulak bila dah dapat botol susu terus stop xnak direct BF....ye la masa BF susu cuma akan keluar bila di hisap... tp dgn botol yg guna puting O cut susu terus dapat.... tu yg buat diorg kompius....pastu dapat pulak susu laju je.. xyah susah2 & berusaha hisap utk minum... tapi tgk jugak... ada yg keliru puting sebab bentuk puting yg berbeza.... DF lain... puting botol lain... pastu dari segi kelembutan... heheheh bila DF lain dia rasa lembutnya kan... puting botol pulak keras.. heheheh...









No comments: