Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, March 27, 2014

Selsema sebelum operation adalah bahaya



Dalam entry Zikry operate telinga aku ada tulis yg doktor dah pesan supaya anak 

x demam
x batuk
dan yang paling penting x selesema


kalau semua ni ada sebelum operation kena tukar tarikh....  

walau pun minor operation.. tahap kesihatan pesakit mestilah baik.... menurut pakar bius, operation yg memerlukan bius penuh walaupun cuma buat minor operation jer ...ia nya tetap berisiko.. sebab pesakit akan diberi bantuan mesin penafasan...  sebarang kemungkinan boleh terjadi terjadi apabila kita ditidurkan.... dan ada yg telah meninggal akibat bantuan penafasan x sampaii .....


ni la contoh gambaran apabila dah di bius penuh & menggunakan mesin penafasan...





ni la contoh cara utk masukkan tiub bg bantuan penafasan.....  kalau tgh selesema bila2 masa je saluran tu boleh tersumbat.... dan akan menghentikan penafasan kita....



"baru-baru ini Damai ditugaskan berada di bahagian pembedahan tulang... pembedahan pertama akan dijalankan pada seorang kanak-kanak 8 tahun... Bila Damai "check" kanak-kanak itu ternyata dia sedang demam beserta batuk dan sakit tekak... Ini meletakkan pesakit di zon bahaya jika pembedahan diteruskan kerana salur penafasan kanak-kanak sgt sensitif dan boleh menjadi sempit secara tiba-tiba sahaja... ditambah dengan masalah kesihatan itu, risiko salur penafasan sempit itu akan automatik jadi berganda.... bila sempit, susah utk oksigen masuk ke dalam badan, dan akibatnya pesakit boleh mendapat kecacatan otak... maka, atas bantuan pakar, pembedahan itu terpaksa dibatalkan dan di tunda sehingga kanak-kanak itu benar-benar sihat...."

Sumber :  Dr Damai



No comments: