Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, June 26, 2013

DIY : Baby bib

 kena ada template bib.... x susah pun... cari jer kat google mcm2 template yg ada.. pilih je mana yg berkenan...




 ok... klo dah ada template... potong kain ikut template tu... gini laa jadi nya... aku sja je buat mix kan 2 kain... nmpk lain sikit....




lepas tu... nak kasi keras sikit kain tu... iron kan kain yg org buat alas utk jahit manik... alaa kain ni selalu diorg akan bubuh kat dlm pelipat lengan yg nak jahit manik.. nak bg kain tu keras & tegap...





ok... lepas tu combine kan dua2 kain.. pastikan yg bahagian luar adalah belakang kain... sebabnya nnti kita nak terbalikkan kain ni... jd kita jahit dari bahagian dalam nya .... jarum peniti  tu fungsinya xnak bg kain tu "lari" masa tgh menjahit ye....





ok... dah sudah jahit gunting mcm kt gmbr atas tu... pastikan jgn tergunting skali benang tu... nnnti terputus pulak... tujuan gunting ni supaya bile dah di terbalikkan kain ni... xde laa jadi kedut2 kat setiap lekuk2 kain....




oppss sebelum tu nak bgtau .... jahit tu jgn smpai habis tau... tinggl kan sikit yg x berjahit sbb kita nak terbalikkan bib tu cer tgk gmbr bawah... gitu laa buat nya.....




tarik pelahan2 ye kain tu... kuarkan smpai laa dia jd satu bib yg comel...



 
lepas tu boleh lah iron kan bib tu bg nmpak lagi cntikkk




tgk... bile x gunting tepi kain tu gini la jadi nya... dia jadi berkedut... x cntikk.....




dapat laa sepasang bib utk auni.... 



 tq mama.... sebab buatkan saye bib yg comel....!!

2 comments:

Eliss Mie said...

alahai rajinnya mama dia :p saya beli yg murah ajer 3 rm5 :p hehehe

SiTi said...

hehhehe ni di saat & ketika kerajinan melanda..... =)