Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Tuesday, August 14, 2012

Terapi & shopping

memula bajet nak keluar pejabat jer.... tapi pikirkan nak g shopping sekali...jadi semalam amik laa cuti... kami gerak dari rembau lepas sahur.... xde laa awal pagi sgt pun... dlm pukul 7  lebih baru gerak, terus ke hospital putrajaya sebabnya nak bwk zikry pergi terapi... termasuk ni kali ke-3 zikry masuk kelas terapi cara kerja (Occupational Therapy) masa memula smpai dia punya xcited nak masuk bilik terapi... beria-ria dia tarik mamanya ni, padahal masa tu tgh ada sesi terapi jugak tu...setiap pelajar akan amik masa 1jam seorg....

bila turn zikry masuk dia mmg kena duduk kat kerusi khas dan di ikat mcm pakai baby car seat tu... dan da tentu laa zikry meraung & mengamuk sbb dlm kereta pun zikry x nak ikat sampai ke bahu... kami cuma ikatkan zikry yg kat bahagian pinggang je (mcm baby seat kat kedai makan tu...) separuh masa dlm tu jer melayan zikry menangis....tenteramkan dia...stabilkan dia balik... ni utk mengawal behavior dia... selain tu juga nak ajar dia fokus kepada sesuatu... selain anak yg di ajar... mak n pak pun akan dia ajar mcm mana nak kawal anak... sebab anak yg mcm ni sebenarnya mengawal mak pak dia dalam diam...


 gmbar 1st : dia tgh xcited nak masuk bilik terapi..... sibuk main depan pintu bilik je
gmbr 2nd : ni sesi bila dia dah di lepaskan dari seat yg biru tu...so dah x nangis da....sbb dia boleh buat apa yg dia suke


habis terapi tu memula nak terus gerak ke OU.. tapi mr zuar kata nak buat pe awal2 sbb bajet nak buka kat sana...."org pompuan kalau shopping... tu la dia... x igt masa...." bebel dia... hahhahah so ikutkan jer la balik dri hospital kami terus balik rumah dulu.... tido la kami anak beranak pe lagi nak makan x boleh... 


dalam pukul 2 baru gerak ke OU... benda yg paling susah nak cari... dah berkenan xde saiz pulak... adalah kasut zikry...!!! badan melebihi dari umur dia.... kasut dia pakai sebenarnya utk budak umur 5-6y... ni la klo dah mak pak nya rangka besar turun laa jugak kat anak nya..... sudahnya anak beranak suma susah nak cari kasut... dari pukul 3 kami mencari.... akhirnya kul 7 baru jumpa kasut yg ada saiz.... dah bpe byk kedai kami pergi x terkira.... nasib baik laa dah reserve kan tempat buka puasa awal-awal... so lpas settle kasut zikry trus g berbuka.... mmg kami smpai2 je kat meja dalam 5mnit lpas tu terus berbuka....

apasal pic ni terbalik....... (klu nak tgk sila terbalikkan pc anda......heheheh da 2x  jadi mcm ni dah)
mereka dah penat mencari kasut... sudah nya mak buyung ni g cari sensorg... meraka ni boleh relaks duk layan kartun depan FOS....


selesai berbuka kami stat hunting lagi.... tq my sayang sbb sudi menghadiakan isterimu ni....=) dia tnya nak beli pe... nak beli kasut dah ada kan... sudahnya isterinya ni mintak laa handbag & wallet baru...






2 comments:

purple_lav said...

siti, terapi tu utk ape eh?

SiTi said...

ni sebab zikry speech delay... & masalah behavior dia