Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Tuesday, November 20, 2012

Tips elak berdebu ketika drill di rumah




last week kan byk cuti tersepit... tp awak xde pun amik cuti... still keja jugak.. org lain sonok bercuti-cuti malaysia.. kami sekeluarga cuma habiskan masa di kedai dan di rumah saja...


jadi aktiviti kami adalah.... mengemas rumah... susun atur balik rumah (sbbnya ada brg baru nak masuk)...... kalau xde brg nak masuk agaknya bertahun lagi laa nk tggu mr zuar drill kat umah tu...huhuhu... xbyk pun yg nak di drill kan just dlm 5 lubang je... nak gantung frame... slalunya klo dah drill kompom-kompom rumah akan berabuk kan... segala benda akan terlekat dgn abuk2 tu... jadi hari tu kami buat mcm gmbar di bawah... mmg terbukti berkesan... xperlu nak mop lantai sampai 10x baru sedap kaki memijak... sekali mop pun cukup dah.... mmg cara yg cukup senang... just perlu ada alat drill (yg tu da tentula kan...) dan bnda kedua adalah vacuum....



cara dia

cuma letakkan muncung vacuum tu di bawah mata drill semasa proses drill tu dilakukan.... haa senang bukan... jadi segala abuk tu secara automatik akan di sedut masuk dalam corong vacuum... haaa kan da selamat lantai rumah kita kan... jadi proses menyapu & mengemop lepas tu sgt2 laa senang... jadi boleh laa tiap-tiap mggu buat aktiviti drill ni... hahahah





ni jer pun benda yg di gantungkan tu... gmbr dlm frame tu pun xde lagi... gmbar model pengantin yg duk tergantung smpai la skrg ni... huhuhuh tah bile plak laa nak cuci gmbr... padahal buat sendiri boleh jer.... brg suma dah ada... printer utk print gmbr pun elok jer tersimpan dalam kotaknya.... 








*pssst... mekasih buat mr zuar akhirnya sudi jugak men"drill" & menolong kemas abuk2 yg ada kt dlm rumah tu... nnti2 tolong lagi yer syg....... heheheheh




4 comments:

syariza09 said...

hihihi...senang la mcm tu kan, hala jer vakum kat situ, akk ni lagi la lama x bercuci2 gambar..smua simpan dlm usb jer huhuhu

Eliss Mie said...

kalau hubby eliss pulak, dia letak kain basah bawah tempat nak drill tu. pegang kain tu smbil drill. so habuk melekat kat kain tu jer la.

SiTi said...

k.syariza - ct ni pun sama jgk... gmbr beribu duk dlm pc tu jer...



SiTi said...

k.eliss - haaahh mcm tu pun ok gak kan.... leh try jgk cara ni