Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, August 17, 2011

Homemade chapati for our iftar




sejak puasa ke-4 aku & mr zuar stat diet nasi...jadi sehingga semalam da 12hari kami x menjamah nasi...
ni berikutan mr zuar terasa kebesaran nya yg menjadi-jadi...aku plak secara x sengaja pun ikut dia diet nasi...
mmg puasa kali ni kami berbuka yg simple2 aja...antara menu kami...yong tau fu, & capati....serta sejenis dua kuih...adakala nya kami cuma makan cucur udang saja....simple kan...sahur pun sekadar dgn air..& mmg di akui..aku terasa perbezaan nya....terutamanya tang perut tu...dah kempis sikit...hari tu try pkai baju yg da ketat...yg klau dulu aku pkai da nmpak mcm peknen 3 bulan...tp skrg x nmpk dah....eppy mak tauu...!!!
so hari ni aku nak kongsi resepi capati yg aku buat tu...


Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam
Juga diperlukan:

2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh

Cara penyediaan:

1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.


No comments: