Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, May 30, 2013

Dapat DIPLOMA dalam BF



Alhamdulillah.....
auni genap 6 bulan hari ni.... dan dlm masa yg sama aku dpt diploma dalam Breastfeeding... syukur.. dpt membesarkan auni dgn susu ibu... sepanjang 6bulan ni mcm2 halangan yg di tempuh....terutamanya nipple crack (luke dlm Bm nya...) sepanjang beberapa bulan jugak luke nya... bile nak elok jer kena balik.... smpaikan fobia nak DF auni  @ pump.... dan alhamdulillah skrg luka2 ni x jdi dah lepas pakai medela lanolin.. dan terima kasih sgt2 buat semua yg berada kat sekeliling ku yg bagi support dlm BF ni.... terutamanya mr zuar laa.... pastu dgn ada nya kwn pumping kt opis ni....mmg slalu lah kongsi2 ilmu pasal BF...dan nasib baik la jgk bos agak memahami... dia pun da pham.. klo hilang + pakai shawl je.. mesti sesi pumping la...



signage kat opis...... bekas kecik tu di isi kurma + kismis  yg jadi milk booster


susu pertama....=  kolostrum



 batch pertama duk dlm freezer... start kumpul stock masa auni di tahan wad kena jaundis (dia baru 5 hari)


 pernah BERDARAH... pump punya pump skali tgk darah.... aduuhhh trus stop pump masa tu


dan pengalaman yg paling SEDIH bile susu yg dah penuh 1/2 freezer tu CAIR disebabkan kecuaian sendiri..... pintu freezer tu x tutup rapat... majoriti susu kena buang.... dan sebelum tu kes SUSU BAU HANYIR @ BAU DARAH .... di sebabkan bercampur dgn stock ayam,daging & ikan dlm peti sejuk... lepas je kejadian tu trus decide beli FREEZER....



ALHAMDULILLAH.... ni laa antara stock yg ada... moga dapat di teruskan smpai auni 2tahun...aminn
(gmbr di ambil masa kemaskan stock..sbb da berterabur....)bab  EBM ni...lagi suka pakai plastik dari botol.. sbb nya klo pkai plastik byk boleh isi... salalu ny beli yg 7oz isi smpai 9oz pun boleh... heheheh


dan ini laa yg byk berjasa padaku...pump yg ke2 dlm masa 6bulan yer.... 
dah tertulis aku kena beli 2 kali medela fs ni...  nak x nak terima je redha... 



*BF -  breastfeeding
*DF - direct feeding
*EBM - Ekspress breast milk

Wednesday, May 29, 2013

PANAS BARAN




 Tahukah anda : Kebanyakkan pergolakkan rumah tangga berlaku akibat pasangan yang terlalu panas baran dan tidak mahu bertolak ansur? 



Bagi mereka yang panas baran


Sila undur setapak kebelakang
Maknanya kalau kamu rasa diri ingin menjadi marah, sila pergi ke tempat lain yang boleh meredakan kemarahan kamu. Jangan sekali-kali tunjukkan kemarahan dalam bentuk fizikal pada orang lain. Kamu boleh ke bilik tidur dan berehat sebentar, atau minum air sejuk untuk mengurangkan ‘panas dalam badan’. Atau lebih baik fokus buat benda yang anda suka untuk kembalikan tenaga positi dalam diri kamu. Sebaik sahaja anda telah redakan kemarahan, anda akan dapat berfikir dengan lebih jelas. Anda mungkin mendapati bahawa sebenarnya, tidak ada sebab untuk marah dengan melampau.


Cuba berada dalam kasut mereka
Kamu suka kalau kamu sentiasa dimarah? Kamu rasa dengan sikap panas baran kamu tu akan membuatkan perhubungan kamu bertambah intim dan mesra? Tahu tak sikap panas baran tu boleh menyebabkan keadaan sekeliling kamu boleh terkena tempias aura negatif tau. Sekali sekala, SABAR, istigfar dan tarik nafas dalam-dalam.


Fikir sebelum bertindak.
 Perkataan yang dituturkan dalam kemarahan selalunya kasar. Jadi, berfikir sebelum anda bercakap. Cuba tahan diri dari mengeluarkan kata-kata kesat sebab saya pasti anda pun tak suka kalau orang mencarut atau memaki anda sesuka hati. Jika anda tidak pasti apa yang anda mahu katakan, jangan berkata apa-apa. Mungkin anda akan mendapati bahawa perkataan kotor itu tidak diperlukan sama sekali. =)


Belajar berkomunikasi dengan tenang.
 Apa sahaja yang anda katakan, cakaplah dengan tenang. Berusaha untuk mengekalkan suara anda di bawah kawalan. Bercakap dengan tenang juga akan membantu anda merasa tenang jugak ;)





 Selalunya kalau terjadi masalah macam ni dalam institusi keluarga, yang menjadi mangsa pastinya anak-anak.  benda macam ni pasti akan efek mereka sehingga mereka dewasa. Jadi, tunjukkan contoh yang baik terutamanya pada anak-anak

Tuesday, May 28, 2013

Dalam dilema.... ok ke x...??







nak beli ker... x...
hadoiii.... pening pikirkan nya... hukhukhuk

sebenarnya hati ni dah meronta-ronta tgk kecomelan baby bullet... sgt2 dah jatuh cinta dgn dia...super cute..!! geram sgt2... tgh berpikir-pikir...patut beli ke x..?? 



ok ker tak penggunaan nya..?
 tahan lasak x ...just utk puree jer ke? makanan pejal klo nak blend boleh ke?



berbaloi ke x dgn harga tu...?
sebab nak pkai dlm 3-4 bulan jer kot kan..... xkan selama-lama nya nak bg puree



ker beli je satu lg bekas blender yg biasa  ni yg boleh ngam dgn blender kt umah

pinjam gmbr pakcik google




sebenarnya jmpa kt GROUPON yg hrganya rm99 INCLUDE POSTAGE....pastu aku dpt rebate dgn groupon RM10.... jadi nya klo beli baby bullet tu dpt harga RM89 INCLUDE POSTAGE..... tu yg tetiba meronta2 nih....




plz kengkawan advise me......

Saturday, May 25, 2013

kisah pergi kenduri kawin yg x jadi.....




hari ni pepagi lg siapkan segala benda kerja rumah sebelum anak2 bangun...mmg settle laa semuanya sbb anak dara ku bagun lmbat hari ni....cuma si abg nya la bgun cam biasa.... si abg lpas mndikan dia x leceh da nk jaga nya... jgn auni yg bgun... agak tergendala kerjaku... huhuhu. auni hari ni siap di kejutkan ye bangunnya... dia da bangun trus je mandi n siap2 kan dia... dlm masa yg sama mr zuar pergi hntr beg dlm keta... da settle semua aku DF kan auni... sbbnya lpas abis auni DF mmg kna trus pecut balik kg rembau... sbb bajet dlm msa 2 jam msti kna smpai rembau...haa buat pertama kali nya balik 3 beranak jer.. tanpa mr zuar...

kenapa nk kna smpai on time @ dlm masa 2jam?

kerna aku malas nk bawak susu auni...lebih senang DF kan dia bila ada bersama dia.... tp perjalanan ku sgkut... ptrajya smpai exit nilai je 1jam lebih.... tu belum teruskn perjalanan.. jd nk selamat... xnk kelam kabut jem (dah la keta manual) dgn auni meraung nak susu... aku amik keputusan patah balik je bile da smpai ke exit nilai.... sudah nya kami bukan g makan nasi minyak kt kg .. tp g car wash je trus... nasib la mr zuar ada.. x pergi shoot gmbr lg...
posted from Bloggeroid

Monday, May 20, 2013

Abang nak jadi cikgu






masa ni aku tgh makan tetiba nampak aksi dua beradik ni... pelagi mama nya trus capai handphone laaa snap apa yg patut.... hahahah 



  
 ni pic dari jauh... bile tgk agak blurrrr mama nya  g kedepan lagi... haaa sanggup kau dgn tangan berselaput nasi lagi (apa laa mama nya ni kan...)




haaaa.. tu dia cikgu zikry.... tomato di kata apple kat adik nya....apa laa abg ni salah ilmu nihhh..





 haaa sudahhh... memula tadi ok jer dia tnjuk buku kat adik... bile adik dia tgk jer abg dia.... trus zikry amik buku tu pusingkan kan kt arah dia....


soooo suuweeettttt tgk gmbr dua beradik ni... x sabar nak tggu diorg ni sibuk bercakap ....harap cepat laa abg dpt ckp... abg ajar adikk... & adik pun ajar abg kan......
 

Minggu kek



Last week dua kali sesi potong kek.... yg 1st sempena hari ibu...dan yg 2nd plak sempena besday abah...tu pun smbut awal.. spatut nya besday abah 18/5/2013 (sabtu) hari tu... tp sesi potong kek buat hari khamis... sebab nya mak & abah nak balik kg hri jumaat esoknya tu.... xde apa pun... just beli kek sebiji & potong.. xde jajan tambahan pun... tetiba rasa mcm x meriah  je ... sebabnya k.long & family da xde kat malaysia ni.. slalu nya diorg la yg meramaikan.... tp skrg ni just kami jer.... =( dah laa mmg family x ramai... lagi la rsa sunyi ....






 





klo tgk dua2 gmbr ni zikry laa yg paling xcited nak potong kek... pantang nmpk kek yer... asal nmpak je msti nyanyi "eppy besday to you...." kek butter yg biasa pun dia akan nyanyi jugak... 



 
 

Thursday, May 16, 2013

PROMO KAIN COTTON




Sempena HARI GURU 
hari ni



bg special price utk semua
harga INCLUDE POSTAGE ye....


*dengan pembayaran dalam masa 24jam







Wednesday, May 15, 2013

Cuti di Bukit Tinggi & Genting Highland (Part 2)



hari ke 2... 
mcm biasa pepagi keluar bilik trus laa g bekpes.. da selsai tu kami pun pusing2 kat situ... org mmg xramai laa.. apa yg kami nmpak ada laa 2.. 3.. pasangan yg baru kawin...(sebabnya jari memasing merah lg inainya.... ) hahahah siap kena sound lagi dgn mr zuar sbb sibuk tgk jari org tu.. 





ni la sikit gmbr2 kami... xde org nak suh amikkan gmbr kami ber4... =(


 ni laa buktinya... xde org yer... senyap sunyi jerr....


dah puas pusing2 kat situ kami trus naik bilik siap2 kemas beg nak gerak ke genting plak... kami x pergi pun taman jepun tu semua.. sbb susah plak nak hangkut stroller.. xpe laa next time pergi lg.. tp x tido sana kot.... sbb mmg xde apa pun kt situ.. skadar nak relaks kan pikiran leh la...  


perjalan ke genting pun di teruskan... smpai2 jer trus check in kt awana.. selasai hantar barg kami keluar balik trus cari makan & naik kat atas.. sekadar pusing kat indoor je... main kat dlm tu je nak g outdoor dah lambat plak .. rsa cam rugi je plak ...dah penat pusing & melayan karenah zikry main game.. pe lagi isi perut laa... seblum turun balik ke awana... auni sgt2 good girl.. diam & tido je keja dia.. klo nak susu je dia nangis...



 ni masa baru sampai  kt bilik....


haaaa nangis nak susu laa tue....


aktiviti malam duk terperap dlm bilik .... layan karenah anak2.. 

my handsome....

peace....!!! 


esok nya xde kemana pun... check out trus balik... mr zuar nak cpt sbb dah ada kerja yg menunggu... =( sgt x syokkan dlm cuti2 ni kena balik cpt & tergesa2... bile laa nk dpt cuti yg betul2 tenang tanpa gangguan nihh....... apa2 pun happy jugak sbb realese segala tension duk terperap kat umah selama 3 bulan...tq mr zuar sbb sudi ikut kan kehendak bini mu ni... bile lagi kita nak g bercuti  nih...????



ok...bupbai... nak balik da... anak bujang skrg da semakin pandai bergaya...




Tuesday, May 14, 2013

PRU 12 vs PRU 13



ni kali pertama mengundi.. walaupun dah layak 2x mengundi sejak PRU 12 lagi...

masa PRU 12 tu kena mengundi pos sebab bertugas sebagai kerani menyemak... di sebabkan kesedaran masa tu baru tahap 30% jadi semangat nk mengundi tu xde.... hahahah.. sudah nya skrg rasa menyesal plak.. kalau x dah tentu merasa undi pos & undi biasa ... 



hahahhaha muka muda remaja gitue......


gambar selebihnya ada kat sitifairuz85.fotopages.com




yang ni plak gmbar mengundi masa PRU 13  masa 5.5.2013


pergi mengundi ptg kul 2... sbb mnggu cik suami blik mengundi dri sg buloh ... lpas tu bru gerak ke kg di rembau... kami meredah hujan utk laksanakan tggungjawab rakyat..waaahhhhh semangat sgt tau PRU kali ni.... tp xbesh laa g ptg sbb xrasa sibuk mengundi tu..sbb xde org yer... smpai2 g kat kaunter semak tu n trussss je masuk bilik mengundi... xde laa nak beratur bagai... dlm 10minit dah settle ...




Cuti di Bukit Tinggi & Genting Highland (Part 1)



cerita lama...bulan 3 nya citer kot.... (ini blog personalku... jd terpulang la nak hapdate cite lama ke cite baru... hehhe) tp still nak pahatkan kat blog yg tak berapa meriah ni... sekadar utk tatapn diti sendiri di kemudian hari.... cuti ni sempena berakhirnya cuti berpantang selama 3 bulan.. jadi 1st time cuti ber 4 ye.... agak risau jugak.. sebab nya auni ni adalah pengguna buaian yg tegar... di sebabkan teramat bosan duk rumah je 3 bulan tu.. paksa jgk mr zuar bercuti... dan mengharapkan auni x buat perangai...

dan percutian kali ni... baru 1st time guna AGODA & BOOKING.COM .... sian kan... org lain dah bertahun tahu... awak ni baru laa tahu... hahahha ketinggalan sungguh..!!! harga mmg dpt murah dri rate hotel... & sgt2 berbaloi.. lpas ni boleh laa slalu g HOLIDAY... ( kot dpt laa.... =(  en suami ku seorg yg sgt2 bz kalah PM... nak jumpa kat rumah pun kena buat apoiment... kena kol bgtau suruh balik... kalau x ..alamatnya jumpa pagi esok tu pun dlm keadaan yg kelam kabut.... hurmmmpppp ) 

kami gerak dri putrajaya... terus ke bukit tinggi... smpai pun dlm kul 2ptg... tp keadaan cuaca x cerah... kami pun trus check in bilik kat COLMAR...

besar nya utk kami 4 beranak

sampai2 jer nmpak tab mandi mmg trus cabut bju je .... 


bilik mandi pun besar... mmg puas hati....

dah puas zikry main air.. kami pun siap2 keluar nak bergmbar & cari makan kat bawah tu... bukit tinggi kan femes dgn senibina ala2 France kan... jadi makan omputih je laa yg byk nya..yg ada...  baru je menapak...konon nya nak bergambar.. tetiba hujan turun.. trus je laa g cari makan ...

ni laa yg kami makan.... selera omputih gitu... hahaha

si abg mmg sgt suke dgn mee... jd segala menatang yg rupa mcm mee mmg dia bedal je... yg halus.. yg tebal suma lalu je kt tekak dia.. kecuali jgn pedas.. 

kami duk kat situ smpai laa hujan berhenti.. tu pun da nak maghrib.. mmg x kemana lg dah.. trus naik bilik je.. habiskan masa dlm bilik je... bergambar kat bilik je la..malam xde benda nak buat.. dah la hujan.. dgn sejuk nya.. mmg syokkk laa tido malam tu... dan alhamdulillah auni boleh tido tanpa buai.. cuma memula nak tido tue dia gelisah... semua serba x kena... kejap2 nangis... sudahnya dodoikan auni dgn bacaan yasin baru la dia tido...

 anak dara ni suke sgt bile dpt g jenjalan yer....



*bersambung part 2 plak... igtkan nak wat 1 entry je.. tp dah jadi mcm novel plak....




P/S : jalan nak naik ke sini akan di kenakan sbyk RM12 seorg utk dewasa.. kalo stay kat hotel tu diorg akan pulang kan balik bayaran tu masa check out dri hotel.. utk kanak-kanak x igt plak bpe rm...





Monday, May 13, 2013

PENING CARI TASKA & BABY SITTER KAT PUTRAJAYA NI....






hadoiii... sapa nak jaga auni nihhh.... kol taska suma penuh.. klo nak pun register utk taun depan... taska opis tah bile nak dpt nyer tah....... sapa2 yg duk area putrajaya n tau baby sitter yg leh jaga baby & boleh handle mom milk ... plz info ct ye
 
 

"PLZZZ TOLONG LAA SAYA... SAYA PERLUKAN ORG YG JAGA SAYA DGN PENUH KASIH SAYANG.... HARAP-HARAP ADA LAA YG SUDI.....MUAHHH DARI SAYA YG CUTE NI"  




*pic sebelum botakkan kepala nih...



 

Friday, May 10, 2013

Oppssss ye ke???

leh caya ke kajian omputeh ni... kekadang mcm merepek je... abih suma tuan punya blog2 masakan tu sakit mental kerr...????
*xda kajian lain ke yg diorg nk buat




#tanda orang sakit mental = muat naik gmbr makanan dlm internet (sgt2 x betul)


Thursday, May 9, 2013

5 bulan sudah

kejap je masa berlalu... sepanjang  beberapa bulan ni..mcm2 yg nak di tulis dlm blog ni.. tp masa sgt2 cemburukan kita tau.. hukhikhuk... anak dara ku dah 5bulan pun... hari selasa ri tu g cucuk n timbang dan berat terbarunya dah 6.7kg yer... ptut laaa da terasa sgt dukung dia... dan alhamdulillah dia x demam lpas cucuk tu..... byk jgak baju2 dia yg dah sendat... sejak auni lahir ni mmg x dpt sgt nak menyopping bju dia lg.... haaiii la papa nya asyikk bz je.. sbtu ahad pun bz.. nak bwk 2 org tu sensorg masih x terhandle lg...
ni laa gmbr terbaru budak botak ni... bam bam mama nih...