Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, May 30, 2013

Dapat DIPLOMA dalam BF



Alhamdulillah.....
auni genap 6 bulan hari ni.... dan dlm masa yg sama aku dpt diploma dalam Breastfeeding... syukur.. dpt membesarkan auni dgn susu ibu... sepanjang 6bulan ni mcm2 halangan yg di tempuh....terutamanya nipple crack (luke dlm Bm nya...) sepanjang beberapa bulan jugak luke nya... bile nak elok jer kena balik.... smpaikan fobia nak DF auni  @ pump.... dan alhamdulillah skrg luka2 ni x jdi dah lepas pakai medela lanolin.. dan terima kasih sgt2 buat semua yg berada kat sekeliling ku yg bagi support dlm BF ni.... terutamanya mr zuar laa.... pastu dgn ada nya kwn pumping kt opis ni....mmg slalu lah kongsi2 ilmu pasal BF...dan nasib baik la jgk bos agak memahami... dia pun da pham.. klo hilang + pakai shawl je.. mesti sesi pumping la...



signage kat opis...... bekas kecik tu di isi kurma + kismis  yg jadi milk booster


susu pertama....=  kolostrum



 batch pertama duk dlm freezer... start kumpul stock masa auni di tahan wad kena jaundis (dia baru 5 hari)


 pernah BERDARAH... pump punya pump skali tgk darah.... aduuhhh trus stop pump masa tu


dan pengalaman yg paling SEDIH bile susu yg dah penuh 1/2 freezer tu CAIR disebabkan kecuaian sendiri..... pintu freezer tu x tutup rapat... majoriti susu kena buang.... dan sebelum tu kes SUSU BAU HANYIR @ BAU DARAH .... di sebabkan bercampur dgn stock ayam,daging & ikan dlm peti sejuk... lepas je kejadian tu trus decide beli FREEZER....



ALHAMDULILLAH.... ni laa antara stock yg ada... moga dapat di teruskan smpai auni 2tahun...aminn
(gmbr di ambil masa kemaskan stock..sbb da berterabur....)bab  EBM ni...lagi suka pakai plastik dari botol.. sbb nya klo pkai plastik byk boleh isi... salalu ny beli yg 7oz isi smpai 9oz pun boleh... heheheh


dan ini laa yg byk berjasa padaku...pump yg ke2 dlm masa 6bulan yer.... 
dah tertulis aku kena beli 2 kali medela fs ni...  nak x nak terima je redha... 



*BF -  breastfeeding
*DF - direct feeding
*EBM - Ekspress breast milk

No comments: