Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, March 8, 2012

mama minta maaf.....


tahniah buat kawan-kawan ku yg kini dah mengorak langkah untuk baby ke-2...
dan dah byk kali juga soalan mcm tu di persoalkan kepada diri ni....tambah-tambah zikry dah 3y tahun ni...bukan hati ni x nak...padahal mmg dah rindu bau-bau baby...rindu nak melayan keletah baby...serta rindu nak rasa setiap pergerakan-pergerakan baby dalam perut.....tapi diri ku rasa belum bersedia lagi...belum kuat lagi diri ni nak tempuhinya....takut menguasai diri...takut x mampu jadi seorang mama yg sempurna....untuk anak ke-2 tu nanti...


sebab dengan zikry pun diriku masih belum cukup sempurna untuk menjadi pendidik.... rasanya perlu bagi perhatian penuh kat zikry dulu....dah 2 tahun 6 bulan zikry masih lagi lemah dalam pertuturan...setelah di kira perkataan yg boleh di sebut amat-amat mendukacitakan....tak sampai 30 perkataan yg boleh di sebut....sebagai seorang ibu perasaan sedih tu mesti tercalit jugak walaupun hanya sebesar kuman....anak-anak lain sebayanya dah petah berkata-kata...tetapi zikry...? mungkin silap diri ku juga sebab lambat memulakan sesi pembelajaran dgn zikry.....atau terlalu melebihkan zikry dengan menghadap tv...dan masa tu diriku leka dgn hal-hal rumah....seorang ibu yang bekerja mmg masa nya amat terbatas...rutin harian nya lebih di pejabat....masa di rumah bermula seawal 6ptg...dan ada masa lewat dari itu...di rumah plak segala urusan nak di uruskan....uruskan anak...memasak...mengemas segala benda...melipat kain...jadi masa bersama anak-anak amat terbatas sekiranya semua ini di lakukan sendirian..


dan apabila di lihat pada zikry...dia lebih main.....mungkin kerana kurangnya masa bersama mama & papa nya...dan sangat susah untuk dapatkan perhatian dari dia.... nak dptkan eye contact dgn dia pun susah.....nak kata dia masih x paham langsung tu...tidak lah...sebabnya ada juga yang dia paham apa kita perkatakan pada dia....tapi tak semua laa..... dah cuba pakai flash card, duduk sama-sama dgn dia sambil bg buku-buku....dan bila kat luar ada jugak ajar apa yg ada di sekeliling dia...tapi dia x boleh tumpukan perhatian... sesekali ada juga rasa patah semangat untuk teruskan usaha semua tu....sebab diriku x mampu buat semua ....x mampu untuk buat semua tu sendirian....tetapi bila mengenangkan nasib zikry sekiranya di biarkan berlarutan...dia akan ketinggalan....akan lebih teruk lagi kalau dah start bersekolah....


mama minta maaf yer sayang...kerana masih belum mampu menjadi seorang pendidik yg baik untuk anak sendiri...mama akan cuba yang terbaik untuk anak mama....dan diriku juga perlu sokongan & bimbingan dari orang-orang sekeling ku....macam sebuah rumah....ia perlukan sokongan dari tiang yg ada di sekeliling  untuk terus gah tersergam....jika runtuh 1 tiang akan goyah juga laa rumah tu dan besar kemungkinan rumah tu akan runtuh.....



* ada juga yg kata....zikry perlu ada adik utk bagi dia berkawan & berinteraksi.......ermmmppp





1 comment:

fieda said...

tak per slow2 la bagi zikry pandai sikit..nanti blh dia jaga adik sama2..