Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, November 13, 2014

Motor Skill : Menulis & Mewarna





Apa tu Motor Skill??

Motor skill ada 2 kategori:

Motor halus (Fine motor skill)  ----> menulis, mewarna dan lain-lain
Motor kasar (Gross motor skill) -----> berlari, melompat dan lain-lain

Motor skill (kemahiran motor) adalah kebolehan bergerak apabila otak, sistem saraf dan otot berfungsi serentak.

Fine motor skill (kemahiran motor halus) ialah pergerakan kecil contohnya seperti memegang sudu, mengutip objek-objek kecil ataupun apa-apa juga pergerakan halus yabg lain yang menggunakan otot-otot kecil seperti pergerakan bibir, jari, ibu jari kaki, lidah dan sebagainya.

Gross motor skill (kemahiran motor kasar) adalah pergerakan yang menggunakan otot besar pada badan seperti otot lengan, otot kaki, tapak kaki. contoh kemahiran motor kasar ialag seperti berguling, duduk secara bersimpuh atau bersila, berdiri, bertepuk tangan dan sebagainya.



Jadi Sabtu Ahad hari tu duk suruh laa budak berdua ni menulis & mewarna......
zikry nya tulisan masih lemah lagi.... dia masih x boleh nak agak jarak antara huruf... walaupun dah suruh ikut contoh yg kita tulis.... dia masih tulis dgn jarak yg sama... xde langsung selang antara setiap perkataan.... xpe practice makes perfect kan abang zikry.... mama tau satu hari nnti abg leh buat.... in shaa allah....

Akk auni pulak aku duk suruh dia buat bulat2 je.... 
conteng2 je kasi penuh kan buku tu... bagi otot2 jari dia kuat & boleh kawal pensil yg di pegang....





yang ni sesi mewarna pulak... mama nya ni x reti lukis... 
jadi dapat laaa lukis kereta kotak utk abg zikry... & rumah kotak utk akk auni... hehehhe boleh laa kan.....

Abg zikry guna water colour......



Akk auni pulak pakai kaler crayon.... tgk laa auni kaler... gitu je hasil nya... lepas tu main je lebih sibuk berebut nak water colour abg dia...





Kusyuk betul dua beradik ni buat keja.... sambil2 diorg buat aktiviti mama nya ni duk kemas2 rumah..... hurmm mcm mana laa nnti dah tambah lagi sorg ni... hhuhuhu mmg x dpt duduk relaks laa mama nya ni....



Ni hasil yg abang zikry kaler.. dia sendiri yg pilih kaler tu.... & dia tujukan khas kereta ni kat papa dia....
"Kereta papa Subaru...!!!" katanya....



yg ni hasil kerja akk auni.... habis dgn muka dia conteng... sekali dgn "baby dia" tu...
dan....dan tu la mama dia ni terbayang.... kalau laaa yg dia buat tu adik yg bakal lahir nnti... waaaaa mau menjerit mama dia ni tgk hasil conteng kakak ni....




No comments: