Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, June 30, 2010

Dah sarat sgt ni...


aPe..aKu dah saRat..??
angiN xda...riBut pun xDa...teTiba je baGi tau dAh sarat....
adaKah Aku PekNen laGi...
siAn zikRy..bARu je naK SayaNG mENyayAng 
deNgAN paPa & Mama nYa

X da...SebEnarnya YanG Sarat Tu AdalaH akU nya HandpHone
sarAt deNgan gaMbar & sMs je...



inbOx ~ 74 mSg

sEnT mASSaGEs ~ 282 mSg

camEra aLbum ~ 225 piC

PictuRes ~ 53 piC

VideO ~ 6


aahHAHaha...xDA kEja kaN aKu nI...
aBih semuA nAK kiRA....
tapi hP masiH loM LembaB laGi...kaLau daH lemBab baRu laa siBuk 
nak DeleTe mana Yang x PatuT tu....hhehHEHehEhe


* gaMbar ni sekadaR hiASan jer... XTau laa meRAsa ke x NaK paKai ni...


hi....i siti....












Hi aLL....
i Siti...... & U.....?
My FuLL nAme siTi faiRuz abduLLah....
aKu Saja Nak MempErkenal Kan Diri Kepada YanG 
BeLuM mengeNaLi diri Ku InI...

bahahaha

Apa Yang Aku mEngePek paGi-paGi Ni...!!!
dah X da KeRJA Laaa ni..opSS tErlepaS cAkap plak...EhehHehehHe

SeBeNaR Nya nak Cite pasAL sEbulaN yanG Lalu..kaMi ke i-ciTy, ShAh AlaM..
KaMi tu MeRUjUk akU & mR zUar bersAma-saMa kengkAwaN nya...

saKan laaa KaMi bErgaMbar..hehehHeHE
byk laGi gmBarnya...Tapi x Sempat Nak Amik KaT pC rUmaH
JaDi CeKup KaT fB MR ZuaR & kAwAN nYa jer.. =)






Tuesday, June 29, 2010

Jangan balik...!!


tu laaa KaTA-Kata aBah kU...
Wah...TerkeJut aKu bile dEngar AbAH ckp MacaM tU
mGGu LepaS aku Balik KamPung...TeNgah Borak-bOrak abah Ku BerKata
" Selagi ZikRy x SiHAt...JaNGan BawAK diA BaLiK...biAr dia TiNggal kat kAmpung"

HuhUhu...
dAn SekaraNg ni ziKry MAsih Di KAmpung..
siAn KaT DiA...DaH mAKin kuRus..aSyIK dEmam Je...
PeRGi TawaR dia..oRg tu KaTA aDA yanG mEngusik..tAh laaa..
daN kEbetulan PuLAk Lepas BeRUbAT tU...Zikry dah sihaT & x DEmam daa..
tApI Hari Ahad hari Tu..TgK BanyaK ruam Kecik kAt BaDAN & mUka dia...demAM xda Dah
rUpa-rupa Nya caMpak...siaN ZiKRY....pUnYA laaa LaMA dia demAm bAru SekaRang 
cAMpak Tu kuar....Lega RaSa nya Bila tau PuNca dia deMam-Demam  Tu..
kALau X tU hati ni x TentEram je...puaS piKir apa SebaBnYA..

* SayanG maMa..Cepat SemBuh ye..boLeh MamA amik CePAT...Mama Dah RindU ni...



DaH kuRuS daK sOrAnG Ni...lepas Ni MakAn bAnyak2 Ye SayaNG JaDi baM-baM sikiT..


Friday, June 25, 2010

Ini laa penyebabnya....



sEjak 2 Mggu yanG lepaS aKu & SeMua KeNgkawan Opis BerkaMpung Di OPis..
sAmpai Ke 1pAGi....Mmg BerseMangat WaJA laaa kitOrgkaN...
BekerJa Dari 8pg - 1pg.... ( 17jaM ) oKes..!!
daRi jAwatAn KeciK sAmpai Laaa ke BiG bOS Nya...

AkU wALau MacaM mANA pun Aku  xDa laaa SeleWat tu...pAling LewaT kuL 11mLM
SeBab ziKry kaN x SiHat...jd daPat laa Balik AwaL...Walau maCAmmaNa PuN AkU Dapat RasA
aDa suARA-suaRa sUMbang....bUkaN aKu Nak laRi...TaPi kesiHAtan Anak lAgI pEntiNg...
dAn TaHnIAH uTK sEmUA StAF (BKB)

apa-Apa Pun..ALHAMDULLILLAH...SemuaNya berJalaN lancAr..
dEnGAN tempOh MasA 2 MGgu KAmi setTle kaN sEmUAnYA Utk pROgRAM sEbesaR ni
& mELibAtkaN BanYAk pihaK Ni BukaN sEnanG...

 akU di KaunTeR pEnDaFtaran



utK Lebih lanjuT : TGK SINI



hampir sebulan....risau nya aku...!!





AsalammUalaikum & selamAt paGi semUa...

haTi ni x keRuan Je di BuaT NyA....PaGi-pagi SemalaM ZiKry demaM laGi..
aKu plaK mmg x dAPat cuti seBab semAlam ada bIG eVEnt denGan PerdanA mEnteri 
yanG mAna AkU salaH seORang UrusEtia Majlis....

jADi DengaN terpakSa KamI HantaR zikRy ke KamPung pAgi-pagi SeMAlam..
di BawAh JaggAan wAn & Atuk nYa...daN alhamdulillah SemuAnya ok...

Then Pagi Tadi Mak KoL...kaTA nya ZiKry PanAS sGT....
& mAk x tidO langSung...sEbab JaGA ZikRy..sebeNarnYA ziKry DaH hAMPir sebUlan
deMam on & Off

  • 1 Week  ~ DeMam & CiriT

  • 2Nd WeeK ~ DeMam + BaTUk + SelSema

  • 3rd Week ~ DemAm + AlerGik (nAik bintiK-Bintik MacaM kELigater) camTu ke Eja?

seKarang AlerGik dah Ok..cUma DemaM je..
dEmaM Dia CuMA mALaM Saja..kOL tASka...katAnya KAt sAna dia Ok..x DemAM
 Ni YanG bUat aku rISau..deMam dia MAsih BerulanG...NAk Kata Hari-HaRi tu x laaa..
mACam 2 hari SEkali diA deMAM...
Ubat Mmg X PuTuS... KLinik pAkAR PuN Dah PErgi...dOc KAtA JgN rIsau demAm Biasa Je
sEKARANg ni Try tAWAr Dia pLaK..
Sebab aKU pUN bARU pindaH uMAH...tAkUt plaK adA YaNG MEnGganGu...
kE rINDu dENgan waN & atuK nYa...yE LAA dAh 9 Bln DuK sAMA...
X tAU laaa CamnE..tgK mALAm Ni Camne...kALau x ok jUgak
esoK bAwAK KpJ Plak...ni sEMua merunSingkAn Aku..

Monday, June 21, 2010

Pemakanan untuk dapat anak yang bijak dan sihat

 “Jangan ambil ubat-ubatan herba atau apa saja ubat yang kononnya memudahkan bersalin dan mengurangkan kesakitan bersalin. Ia sebenarnya tidak banyak membantu

Pengambilan minyak ikan Omega 3. Ia adalah makanan terbaik untuk perkembangan otak bayi. Kandungan EPA dan DHA yang boleh ditemui dalam minyak ikan diperlukan untuk perkembangan yang sihat.
“Minyak ini juga komponen terpenting dalam pembentukan sistem saraf dan retina. Kekurangan satu atau kedua-duanya dikaitkan dengan kelahiran bayi pra matang atau bayi lahir dengan berat badan bawah paras normal

Minyak ikan juga penting untuk ibu. Pada peringkat ketiga kehamilan, ibu akan memindahkan kebanyakan simpanan DHA kepada janin, yang diperlukan untuk pembentukan sistem saraf dan otak bayi. Justeru keperluan kepada Omega 3 sangat penting kerana bayi hanya boleh mendapatkan khasiat ini melalui ibu. Kesihatan ibu boleh terancam jika tidak mendapatkan bekalan secukupnya.

Kekurangan EPA dan DHA boleh menyebabkan ibu hamil mengalami masalah tekanan darah tinggi (yang akan dihadapi pada waktu kehamilan saja). Ketika hamil juga ibu akan kehilangan tiga peratus jisim otaknya disebabkan kekurangan EPA dan DHA. Sesetengah saintis percaya keadaan ini membawa kepada masalah tekanan perasaan selepas bersalin seperti gila meroyan.

Satu lagi pemakanan terbaik untuk bayi adalah susu ibu. Sebaik-baiknya berikan anak anda susu badan sehingga dia berusia dua tahun atau sehingga dia berusia enam bulan. Bayi yang menyusu badan dikatakan lebih cerdik berbanding bayi tidak menyusu badan.

Ketika bayi mencecah usia enam bulan, perkenalkan makanan tambahan seperti bubur nasi. Bagaimanapun ini tidak bermaksud ibu boleh menghentikan pemberian susu badan.

“Ibu tidak bekerjaya berpotensi tinggi mendapatkan anak bijak menerusi sentuhan dan belaian berterusan berbanding anak yang diletakkan di pusat jagaan atau ditinggalkan dengan pembantu rumah,” katanya.
Sepanjang kehamilan juga kata Dr Khairul Azman, penting bagi orang Islam berdoa untuk memastikan keselamatan dan kepintaran anak yang bakal dilahirkan.

Pemakanan

a) Peringkat tiga bulan pertama kandungan – keutamaan hanya pada pengambilan asid folik sama ada menerusi sayur-sayuran atau dalam bentuk tablet. Pemakanan ibu pada peringkat ini untuk memastikan perkembangan organ janin yang sempurna. Pada peringkat ini pemakanan tambahan yang lain belum diperlukan.

b) Peringkat kedua dan ketiga kehamilan – pengambilan asid folik ditambah dengan pengambilan zat besi, B kompleks, dan omega 3.

 SUMBER : Link

Thursday, June 17, 2010

nak suprise laa konon.....




surprise nie untuk isteri...


Seorang lelaki telah pergi ke sebuah kedai kek untuk memesan sebiji kek sempena hari jadi isterinya.

'Apa yang hendak ditulis pada kek ulang tahun ini,encik?' tanya si gadis manis yang bertugas di kaunter kepada lelaki itu.

'Mmmm, tulis saja 'Sayang tidak bertambah tua' di bahagian atas,
kemudian sambung dengan 'Sayang cuma bertambah cantik' di bahagian bawah,'kata lelaki itu. Esoknya, lelaki itu datang mengambil kek yang ditempahnya itu dan terus membawa pulang ke rumah untuk dipersembahkan kepada isterinya yang tersayang di hadapan tetamu-tetamu yang lain. Dan ketika kek itu dibuka di depan isteri dan tetamu undangan yang lain, lelaki itu setengah pengsan ketika membaca tulisan yang tertera di kek itu:

'SAYANG TIDAK BERTAMBAH TUA DI BAHAGIAN ATAS.. SAYANG CUMA BERTAMBAH CANTIK DI BAHAGIAN BAWAH.'



HHeEheHeeHhE...MEMang MALu laaaa


berjimba....jimbi... =)


GambAr ni Di ambiL sEkitaR puTrajaya...
X-ceLi Aku ni bAru BaliK kErja...KoL Mr.ZuAr kAtanya Tgh
mEnembak...AkU PuN TeRus kaTA Nak join sAma...TheN trus laa Ajak MEmbER
opiS Cik AiNA & ciK yati...
DiOrg DgN riaNg nYa Pun bErsetuJu...


Jom tENgoK maK daRA bERjimba deNgan Anak-anaK dAra....

hEHhehEHhehe











pic by my husband

*sila abAi kaN gAMbar akU yang Mok...Mok TuE yer....




Wednesday, June 16, 2010

Rahsia jana TRAFIK...jom tgk sini...!!

Jom KiTA tRY mAsUK Wawwi
x SalaH kita MenCuba Kan...CuMA cOPy Paste Je..
nAk Register PuN sENang je...Just KLik kaT 
Wawwi WigET kAT sIde bAr tU yE...
 
tQ KaT K.eNa kErna sUdi beRkongsi ILmu..
 
 
Apa itu Wawwi Matrix BlogWalking???
Wawwi Matrix BlogWalking adalah widget yang akan memaparkan URL Blog anda ke senarai Networker blog yang mendaftar melalui blog anda mengikut formula Matrix nx15 dan juga merupakan sistem Autospillover.

Matrik nx15


Sebagai contoh jika status akaun anda ialah Matrik 5x5, jumlah blogger atau potensi trafik yang bakal anda terima adalah


Lv1: 5 = 5
Lv2: 5x5 = 25
Lv3: 5x5x5 = 125
Lv4: 5x5x5x5 = 625
Lv5: 5x5x5x5x5 = 3125
Jumlah Network: 3905 Blogger
Dengan ini potensi untuk anda mendapat trafik dari aktiviti blogwalking adalah lebih tinggi berbanding aktiviti blogwalking cara biasa. Sebagai contoh jika anda melayari 5 laman web melalui Wawwi Matrix Blogwalking sehari, anda sudah berpeluang mendapat 19 525 trafik ke blog anda dalam sehari. Hal ini adalah lebih mudah, menjimatkan masa, tenaga serta wang ringgit.



Anda pasti teruja menggunakan sistem ini dengan kedalaman sehingga level 15. Autospillover.



Apabila anda telah mencapai had lebar (width) downline network Level 1 anda, ahli terbaru akan dipindah ke network downline Level 1 anda itu dimana ahli yang belum atau mempunyai network terendah akan menerima ahli baru tersebut secara automatik.


Sistem yang digunakan:
MATRIK (nx15) + Autospillover
Sistem Mata (Point)

Fungsi mata ini adalah digunakan untuk menaiktaraf lebar atau kedalaman network anda dan juga diguna semasa sebarang pelawat yang klik melawat laman web anda di widget Wawwi Matrix BlogWalking. Semakin lebar atau semakin dalam network anda, semakin tinggi pelawat yang akan datang ke blog anda dan juga semakin banyak nilai mata yang bakal anda perolehi.
Anda diberi 10000 mata permulaan dimana fungsi nilai mata ini membolehkan blogger lain untuk melawat blog anda. Setiap klik unik sehari untuk lawatan ke blog akan dipotong 20 mata (jika upline melihat blog anda) dan dari 5 mata hingga ke 15 mata (jika downline melihat blog anda).
Apabila anda melayari sebarang laman web yang terdapat di dalam senarai network anda, sebagai contoh jika anda mempunyai 20 senarai blog, dengan melawat 20 blog itu, anda akan mendapat sejumlah nilai mata di widget anda itu seperti berikut:


Blog Downline (tanda REF) - 2 Mata
Blog Upline (tanda LV) - 1 Mata
Iklan Teks (tanda ADS) - 5 Mata
Iklan Banner 160x180 - 5 Mata
Iklan Banner 125x125 - 10 Mata
Iklan Banner 468x60 - 15 Mata

Jika downline anda klik link blog di widgetnya, maka anda akan mendapat 1 mata bagi setiap blog yang dilawatinya sehingga kedalaman level mengikut status akaun anda. Maksimum kedalaman adalah level 15. Dengan ini jika anda mempunyai network downline sebanyak 3905 blogger dengan purata klik ialah 10 link/blog sehari, maka anda akan memperoleh 39050 mata. Jika anda inginkan lebih lagi mata, maka anda perlu juga melawat blog lain di widget downline anda atau sebarang pelawat lain yang klik link di widget anda, maka anda dapat mata tambahan.


Jumlah Mata Sehari

3905 blogger x 10 blog dilawati = 39050 mata



Walaubagaimanapun anda diwajibkan untuk klik sekurang-kurangnya 2 link blog sehari untuk menerima jumlah mata tanpa had dari downline anda pada hari yang sama.
Selain dari itu, jika terdapat blogger yang mendaftar melalui widget anda, anda juga menerima nilai mata mengikut level.


Sponsor secara langsung = 20 mata
Downline level 1 = 15 mata
Downline level 2 = 14 mata
Downline level 3 = 13 mata
Downline level 4 = 12 mata
Downline level 5 = 11 mata
Downline level 6 = 10 mata
Downline level 7 = 9 mata
Downline level 8 = 8 mata
Downline level 9 = 7 mata
Downline level 10 = 6 mata
Downline level 11 = 5 mata
Downline level 12 = 4 mata
Downline level 13 = 3 mata
Downline level 14 = 2 mata
Downline level 15 = 1 mata



Potensi Nilai Mata Referral

 
Lv 1: 5 x 15 = 75 mata
Lv 2: 25 x14 = 350 mata
Lv 3: 125 x 13 = 1625 mata
Lv 4: 625 x 12 = 7500 mata
Lv 5: 3125 x 11 = 34375 mata
Jumlah keseluruhan:43924 mata


Nilai mata lebih lumayan adalah hasil dari aktiviti blogwalking yang dapat anda lakukan dalam sehari. Semakin banyak blog dalam network anda dapat anda layari, maka semakin tinggi jumlah mata anda. Komisen anda juga akan tinggi kelak.



Pendapatan Sambilan
Sambil blogwalking dengan Wawwi Matrix BlogWalking, silalah kumpul nilai mata sebanyak mungkin kerana fungsi di masa-masa akan datang adalah anda berpeluang untuk menukar nilai mata kepada nilai wang sebenar. Pendapatan sambilan menanti anda semudah klik.

Manfaatkanlah sistem widget ini untuk menjana trafik dan pendapatan yang lumayan melalui blog.Sila naiktaraf status akaun anda untuk menikmati trafik yang lebih berganda lagi.Jika anda meminati widget ini, silalah ikuti perkembangan semasa widget ini melalui Twitter dan Facebook kami.
 

Monday, June 14, 2010

alahai syg...jgn laa buat mama sedih



hUjung MingGu yANg tidaK menYeronokan =(...menCabar Bagi aKu 
sEbab akU tinggaL berduA je Dengan ZiKry...pAPa nya perGi PenanG..
yANg mencabaR bagI aku AdALah....zIkry
SebaB NyA....sTAt JumaaT diA BAtuk & SelseMa.. AKu baWak dia pERgI  kLinik mLm Tu jugaK
Ke eSokkan nya Pulak diA dEmam...Ok laaa AkU Bagi UbAT yanG ada..& sentiAsa BasaH kaN Dia baGi KUrang panaS...tAPi MalAm tu paNAS YANg amaT..SamPAi kaKi tanGan ziKry sEjuk..
Aku dah X keRuan di BuatnYa..daH la berDua je DgN ziKRy...
naK ke KliniK dah LewaT...jadi akU BasaHkan ZiKry dengaN ais..zikRy bile Kena je AIs tu teruS melalAk..pakai Cool FeveR pun diA xnak...

saMpai laa kE pagi MacaM Tu..aKu mmG x dpt tido LeNa..yE laaa RisAu kan...zikRy plak MErengek je dalaM kul 5 pAgi zikry still pAnas..& xberHenti merengeK...BagI DiA minuM susu...biLa masuk Je mulut..diA mENangis...tGk-tGk mulut Dia penUH ulser..pAtut laa peDih kan..keliLing liDah penuH & LelanGit puN adA...LaST DiA MinuM kul 3paGi...akU dah XtAU Wat pe..koL laa Mak & Abah SamBil nANgES (huhhUu..akU ni CepaT CembenG sikiT)

LasT-Last maK kata MAk daTang..legA SiKit rasA Nya...ye laa anaK 1st kan..Xda PengalaMan LAgi..pagi Tu lepas Je mAK & aBAH sAMpai...teruS g Klinik..& mmg zikry PAnas sgt2...doc baGi ubat kat BuntuT..& Doc kata tgk Tangan & kaKi dia NaNti adA BiNtik-binTik x..Kalau AdA...kURantiN kan ziKry....taKut keNA tAngan, kAki & muLut.....

ALHAMDULILLAH pAGI tadi tGk..bIntik-bintiK tu xda...
tapi ziKry mASIh DEmam on & oFF....Ulser tu masiH ada...

* siAn Zikry..baGi air & suSu pakai suDU je..itU pun puaS pakSA...nANges-NangES Je diA






Friday, June 11, 2010

memula nak ....lepas tu xnak pulak....


maSa 1sT time Dapat tau tU mengGedik Nak peGi...aLih-aLih..
 sEKarang x Nak pulAk...JobO beTul laaa...

aDA Laaa SoranG pOMpuan kaT opis Aku ni...dapaT perGi kurSus kaT A'Famosa ResOrt pAda 
13hb - 15 hb Ni
bErsaMa-samA LAgi..4 oRg PeGawai kat bAHagian Ni
TetiBa dpt berita yAng ProgaM Yang Melibat Kan PM AkaN diAdakan pAda 24 Hb ni
jAdi denGAn kuasa yAng adA..Big Bos mEnariK balik seMua KeluluSan kUrsus 
uTk 4 pEgawaI LAin kECuali PompUan ni...

Dia Pun Tawar Hati laa Nak perGi..ye Laa KengkAwan Xde kan..
APa lagi Dia ni Pun KoMplot laa dGn pegaWai soraNG ni waT memO
Kata SemuA pEGAwai bahaGian ni x DPt perGi sebAb bz Uruskan ProgRAm PM ni...
BiG bOS tau je.. TeruS tanYa..
"FaiRuz, Awak X nAK perGi ke...?"
HUhuHUhu...aKu laaa PomPUan itu... =)

aKu jaWab
"hehEHhe..xNAk laa pN...."

bIg Bos
"kaLau macAm tu BiaR saYa Saja YanG pErgi..."


*akHirnya BerjaYa juGak aku..Utk tidaK PErgi kUrsuS TU...Atas alaSAn x DE meMber...



Alamak...!!!



waaaAaa...aKu X tAU LaaaAA..
TangGan aKu ni GaTaL SanGat...tEngOk apa Dah Jadi...
Ok Ker..LayOut nI...?

...eRrmmmP naNTi LaaAa FrEe-Free aKu RepaiR 
bALik layOut ni...
PaDan MukA sendiRi...Kan


Thursday, June 10, 2010

Jom mengenali dunia anak kita....


 PetaNg-PetaNG ni...aKu sAja MencAri Info berGuNa UntuK kiTa ..JaDi AkU seDia UntuK BerKongsi iNfo ni Utk tEman-tEman SeperjuanGan....Boleh  Kita PraktikkAn bERsama..
deMi anAk YanG di KasiHi...


Pembinaan kepintaran bayi selepas dilahirkan 

Tiga tahun pertama adalah tahap usia anak paling penting. Ketika ini otaknya sibuk membina sistem jaringan. Aktiviti otak menghasilkan rangkaian elektrikal kecil dikenali sebagai ‘synapses’ (sinaps – pertemuan neuron dengan organ efektor).
Jumlah rangsangan yang diterima bayi memiliki kesan langsung pada jumlah sinaps yang terbentuk. Rangsangan berterusan akan memperkemaskan hubungan itu dan menjadikannya kekal.
Perkembangan otak pada ketika ini berlaku sekali saja seumur hidup dan ibu bapa berpeluang membantu anak merangsang pembentukan litar otaknya.


Bagaimana merangsang bayi

1. Kasih sayang – Anak yang diletakkan di pusat jagaan punya banyak rangsangan tetapi kurang kasih sayang! Anak tidak pernah cuba untuk memanipulasikan ibu bapanya jauh sekali mengawal anda. Kasih sayang adalah keperluan biologi anak. Kasih sayang menghasilkan kekuatan dalaman padanya dan meningkatkan pembangunan otak.

2. Bercakaplah dengan bayi anda – Bercakap dengan pelbagai nada, pelbagai bahasa, tatabahasa dan hasilkan banyak mimik muka. Suara anda adalah irama paling merdu dan menjadi pujaannya (kerana dia sudah mendengar suara itu sejak dalam rahim).

3. Bertindak balas – Jangan mengelak dengan sebarang permintaannya. Ini bagi memberitahu dia boleh berkomunikasi dengan orang lain dan memberikan kekuatan rasa percaya dan emosi yang stabil. Jangan biarkan dia menangis terlalu lama. Bertindak balas apabila dia menangis kerana menerusi tangisan anda berupaya menterjemahkan permintaannya.

4. Sentuh bayi anda – Penyelidik mendapati bayi yang lahir kurang matang tetapi diurut akan membesar dengan cepat, kurang menangis dan akan dikeluarkan dari hospital lebih awal.

5. Berikan pengalaman baru – Bawa dia bersiar-siar, membeli belah dan beri dia nikmati pengalaman baru.

6. Bacakan buku – Walaupun bayi tidak akan mengikuti cerita yang anda bacakan, dia akan tertarik dengan gambar ditunjukkan dan suara anda yang pelbagai nada ketika bercerita.

7. Biarkan dia menjelajah suhu berlainan dan tekstur berbeza. Berikan dia ruang untuk meneroka secara sendirian.

8. Mainkan muzik – Muzik Mozart didapati boleh merangsang sesetengah nueron dalam otak yang kemudiannya digunakan untuk matematik.

9. Apabila anda rasa marah atau geram kerana bayi anda kerap menjatuhkan barang perhiasan atau buku atau menumpahkan makanan ke lantai, sebenarnya dia cuba mengetahui bagaimana dunia ini berfungsi.



Tumbesaran

* Bayi punya keperluan biologi dan keinginan untuk belajar.

* Asas jaringan sinaps otak hampir sempurna selepas pembentukan otak secara berterusan.

* Lagi banyak rangsangan pengalaman diberikan, lagi banyak jaringan dibina untuk keperluan pembelajaran pada masa hadapan.

* Bayi suka pada imej kontras. Bayi yang berusia 0-setahun sukakan warna merah, hitam dan putih.

* Rangsangan visual boleh menghasilkan lebih peluang untuk dia belajar menerusi kepekaan, penumpuan dan kecurigaannya.

* Tidak perlu membeli banyak permainan jika tidak digunakan kerana ‘toy’ bayi yang terbaik adalah anda selaku ibu bapanya. Justeru manafaatkan setiap saat untuk berinteraksi dengannya.


SumBer DaRi Link

Dah boleh buat goreng ikan...


peniNg kePala aKu di bUat nya...
ni BeriKutaN KuLit akU YaNg sejAk kebeKelakaNgan ni bAnYak
bEndA yAng x DiinGni TimbUL...dAh xTau naK BUat aPe..waaAAa....
nAk kaTa aKu tukAr pEncuCi mUka...TiDakkk..
pEmakAnaN kE...? eRmmmP...eNTah laaa..raSa nyA SAmA Je..aGaknYa byk mAkan
bEnda BermiNyak kot...

Dah laaa BerMinyaK...pAstu bYk puLak jeRawaT NYa....adUhAi...
gAtal2 pLak tu....ResDung Ke...? IsH...IsH aKu pun DaH xTau naK BUat pE dah...
DoWn .....SungguH RaSA Nya....inGatkan dAh kawiN Xde dah jErawatnya....taPi..maKIN ByK PulaK..

ni aDA bebeRapa tiPS uNtuk kuLit berMinyak maCam Aku ni
CreDit to Google sEbAb MeNJadi ejen cArian pEBret aKu

  • Kurangkan makanan berminyak
  • Minum air dengan banyak setiap hari
  • Sentiasa mencuci muka terutamanya selepas di luar, setidak-tidaknya, lapkan muka dan leher anda dengan kain/tisu lembap.
  • Jika anda menggunakan losyen muka, pastikan ianya bukan dari jenis berminyak tapi berasaskan air. Elakkan yang mengandungi 'mineral oil'.
  • Pastikan anda membersihkan solekan anda setiap hari dengan make-up remover yang bersesuaian.
  • cuci muka dengan menggunakan air hangat (jgn laa hangat sgt..melecur pulak nnti)
  • guna pencuci muka bebas minyak (oil-free)
  • kalau guna pelembab, guna yang bebas minyak, lilin dan bebas lemak. untuk nak tau perkembangan produk tu, boleh gunakan tisu pengesan tahap minyak dengan itu kita boleh tengok perbezaan nya


*Tgk tU...Dari jaUh dAH namPak aLien2 Kat mUka ku....




Wednesday, June 9, 2010

Apa..!! jatuh dalam washing machine..



Ini lAa diA KalaU dah lAsak sangaT...mACam ni lAaa Jadi nYa...Tu laa..maMa daH baGi taU awaL-AwAL..JanGan..jaNgan....Haaa KaN daH jatUH...SapA yanG SUsAh...? MamA juGak...

KoRang laYan je Laa GamBar ni...







x-ceLi akU yaNg masUk kaN zikRy kaT dALam tu...siBuk sgT nak meNoLong MengaCau
aKu nAK siDai kAin seBenaR nya...biLe sUh KeLuar..xNak PulAk...aahhH..sUDAh..
SukA Plak diA dUk dAlam tu...raSAnya seBab beRgoyANG-GoyanG Kot DalaM tu...
jaDi diA raSa..maCam dAlam. bUaian Kot....




Tuesday, June 8, 2010

siapa nak jadi model...??









amAcAM...ADa gaYa moDel x..??
hEheHe..pIc ni di AmbiL MaSA HaRI-HaRi tErakhiR kaMi bUjang..
KenApa KaMi..? sEbaB aKU & mR Zuar laa...neXt wEEk tu ZikRy
dEngan rAsmi nya diAmBil Utk jagAan kaMi...

Jadi...PergUnakAn mAsa yAng aDa....skRg ni bUkan x Boleh..cUma mEsti banYak
kEKAngan nYA...



Bila anak jatuh...apa yg korang buat..?



MalAm taDi..zikRy jatUh BedeBiNG...KAt atAs lantAi...tErlenTang plaK tU...Ya ALLAH, x TaU NAK cAkap laa DiA PUNYa MelaLak nyA... Aku Pun JaDi xTentu ArAH...TeRus AMik diA duK kAt panGku Aku...LepAs uSap-usaP & HeMBUs-hemBus kEpala Dia...diA diaM Je..akU Dah xTentu Arah Dah...teRUS CAPaI AiS KAt dalAm peTi aIs..TuaM KePala dIa....sAMBil tu aKu tErus caLL paPa nyA..BAgitTau aPa jAdi.PaPa nyA Suh tGk zikRY MAcaM Mana adA MuntaH-MunTaH X...diA Aktif kE taK....tEtiba dAlAm PadA tU...ziKry yaNg TeNGaH TeNGok tV tERus TergeLaK tGK CaRtooN...LegA sikiT TgK Dia dAh gElak...

aKU pUn sAjA AjAK ZikRy bErgurAU...POk AmAi-AMai...mAiN-Main dAn ALHAMDULILLAH...tinDak balAs ziKry maCam biAsa...gElak-gELak beSar diA...LeGA sANGat-sAngAT TenGoK ia macaM Tu...

 Ni adA sEDikit panDuan Bila Anak jAtuh..paSTIKan tAnda-taNda BeRikut :
1 ~ Keliru - tgk keadaan bayi anda..dia keliru atau blur2 tak...
2 ~ Muntah-munta lebih dari satu atau 2 kali.
3 ~ Bayi anda mengantuk berlebihan atau sukar untuk terjaga
4 ~ Hilang keupayaan yg dilakukan oleh bayi anda seblm bayi anda terjatuh.
5 ~ Keluar darah atau lendiran dari telinga
6 ~ Berlaku sawan selepas terjatuh
7 ~ Anak mata tidak sama saiz


Jika bayi anda mempunyai tanda2 seperti diatas sila bawa bayi anda ke hospital dengan segera.


ApA PeRlu dilaKukan biLa daLam kecEmasan

1 ~  Jika bengkak atau kulit merah gunakan pek ais untuk mengurangkan bengkak tetapi berhati2 agar kulit anak anda tidak membekukan kulit bayi
2 ~ Perhatikan anak anda dengan teliti selama 24jam selepas terjatuh atau kepalanya terhantuk untu sebarang perubahan tingkahlaku
3 ~ Jika anak anda tidak boleh menggerakkan bahagian yg tercedera,gunakan bahan keras dan kuat (seperti suratkhabar/kayu) untuk membuat anduh..


SumBer DaRi Link


Monday, June 7, 2010

Papai syg...mama pegi kejap jerr

haRi ni bERSAMaAN 7 junE 2010 haRi isNin...Maka haRi ni adaLAh haRi pErtamA ZikrY dihAntaR KE tASKa..

PaGi-paGi lAGi ziKry daH BAnGun...nAk sUSu laa..pAstu Yak PuLak...wAt KejA MAMa je DiA...maSa Aku bERsiap Aku leTAk dia dalam kaTil nYa...PaStU BUkA TV....hUhuhu Tu laa CaRA naK aSyik kaN DIa..

Aku daRi haRi tu daH BAgiTau kaT zIKRy...wAlaupUn diA X PahaM Lagi..Aku tetAP BagiTau diA.."NanTi zikRy keNa perGi sChooL..pApa & mamA NAk pERgi keRja...pAgi-paGi maMa hAntaR...nnti peTanG Mama jeMput Ye sYg....jGn naKaL2 Tau...janGan suSah kan cikGU..." leBih kurAng maCam tu Laa aYat-ayaTNyA...SaMPai laa Ke paGi taDi mAsa kaT Umah & kAt dAlam KeTA PUN aKu caKap mAcam tu..
dAn ALLHAMDULILLAH....MasA mula2 ciKgu nya aMik diA X NangiS PUn....GooD Boy...cAm tu laAA BucUk mAma..cUma mAsa seBeLum tu..CikGu nyA NAk dukUng..diA PusiNg kaN BaDAn dia...hhuhuHU...1st Time jUmpa Laa KatA KAn..Lpas tU ok daH...

Dan SEbeLum akU & Mr zUar tinGgal kaN ZIKry..aKu bisiK kaT DIa..pEtang kaRang paPA & MAmA DAtanG Amik Ye sAyang...


* HaRap2 ciKgu nYa bolEh laa HandLe zIkry yaNG SEDaNG LasaK tu...
* X saBar naK tunggU PtG...NaK G jempUT zikrY...& nAk taNya cIkgu, ZikRy MaCAm manA...


Thursday, June 3, 2010

ZiKrY...mAaF KaN mAmA & pApA yeR sAyAnG....







wALAu pun cItE Ni DaH LePaS...tApI aKu nAk CiTe kAn JuGaK...nI bErSeBaB....kLo kOrAnG nAk TaU..mOoD aKu tEnGaH MaRI Ni....TeNgAh BERsEMaNgAt UnTuK mEmBuAt N3 & TeNgAh RAjIn UnTUK mEnEkAn-NeKaN KeYbOrD...

Ok BeRbALiK kE TuJUaN n3 nI....oK..aHaD LEpAs BgUn PAgI tU rAsA bAdAn ZikRY aNgkAR jE...lPAs maNdIKan ZiKrY BaDAN dIa PaNaS...biLe AkU ChEcK terMomEtER sAh DeMaM...jADi AkU BAgI KaN laa dIa UBAt Yg AdA kAT umAH...LpAs jEr TiDo tGk DiA DaH Ok....JaDI NyA plAn Ke rUMaH kEnDuRi KaWIn...StIll oN...aKu ,ZIkRY & fAmIlY Ku sAjA...PaPa NyA xDa g ShOoT wEdDinG..

DAlaM sIbUk2 kEnDUrI tU.. zIKRy TeLaH cIrIt...DaN bErlAruTaN hINgGa lAa mAlAm Tu..DaN bAdan DiA pAnAs On & Off... SaMpAi lAa kEeSoKKaN hArINyA mAsiH LaGi McM tu....JAdI pApA nYa BaWa lAA ZikRY kE kLInIk..DaN ALHaMdULiLLaH sEhInGGa hArI nI..zIKrY daH BeRtAmbAh SihaT..WaLaPuN MASiH cIrIt..TaPi jUMLaH NyA dAh KuRaNg dAri HaRi-HaRi sEbELuMNya..

* DoKtOr SuGgeStKaN mInuM SuSu SoYa...
* NaSiB bAiK ZikRY nAk MiNUm SUsu IsOmiL
* SePaTuTNyA zIkRY dI hAnTaR kE nUsERy HaRi IsNiN tU...
* wAlAuPuN sAkIT tApi SeLeRa MAkAn & SEMaNgAt BeRmAiN zIKrY tEtaP mAcAm BiAsA
* paLiNg KeSiaN sEbAb PuNgguNg ZikRY mELeCeT...bILA bErAk Je..DiA mEsTi nAnGiS
* mAyBe ZiKry BeRjAnGkIt DaRi KaMi (PapA & mAmA nYA) sOrRy yE SaYaNg...

 NoTe ~ AnGkAr (BadAn Yg PaNaS-pAnAs NaK dEmAm)