Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, January 26, 2011

cara ajar anak membaca






semalam x sabar2 aku nak balik jemput zikry...
nak tau kenapa...? haaa aku xcited nak ajar dia..hehe nak jadi part-time cekgu plak..
sebenarnya..aku riso gak..dia dah hampir 1thun 5 bulan...tp masih x nak cakap...setakat.."mama"  "papa" tu ada laa tp yg selebihnya....kot ada pun "cat" itu je laaa...dah berbuih da aku mengajar...terutamanya "susu"...tetap jugak x terkeluar dari mulut nya..aku pun x tau laa...ada emas ke dlm mulut zikry tu...tp kalau bahasa baby dia tu mmg amat bising yer dia....tp satu apa pun aku x paham...

puas jugak laaa aku bercakap2 dgn dia...ajak dia borak..mmg dia ada tindak balas...& dia pham apa yg kita suh...cuma dia xnak "cakap"...aduh...pening gak pala....kalau laa ikutkan kata mr zuar..sebelah dia ada yg lmbat bercakap...ada kemungkinan ke lambat cakap ni leh di kaitkan dgn keturunan...?

dan satu lagi aku perasan adalah....zikry ni kurang tumpukan perhatian bila buat satu keja...atau cepat muak..slalu aku prasan...dia mmg xcited bile main2 @ time aku ajar dia..tpi since dia dah dpt buat @ ayat ni keluar dari mulut aku "pandai anak mama.....atau good boy" dia akan trus stop & x berminat utk next step.....aduhai...cmne yer  nak buat ni...?

ok berbalik pasal semalam...kan aku kata nak ajar dia...so aku g laa kt satu website ni..

mmg dia sgt xcited.....senyum2 simpul dia... & satu perkataan yg dia dapat sebut adalah "APPLE" walau pun pelat...tp tu laa mcm aku ckp...lepas je dia dpt sebut trus x nak ckp lagi..zikry...zikry...

*hari ni nak ajar huruf lain lak...hope dia leh ikut utk hari ni....INSYALLAH...