Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, March 19, 2014

Zikry operate telinga



Setelah sekian lama ....
akhirnya kami decide & bersetuju dgn cadangan doktor utk operate telinga zikry... mmg tarikh pun doc bagi secepat mungkin... sbb dah lama sgt.. asal check je.. gegendang telinga dia berair... walaupun doc dah bekalkan ubat tanpa putus.... maka tarikh 11/3/2014 telah doktor pilih... pesan doktor pastikan anak 

TIDAK DEMAM
TIDAK SELESEMA
TIDAK BATUK


kenapa telinga zikry kena operate??

start dari situ lah bermula apoiment zikry dengan ENT @ AUDIOLOGI 
oleh sebab tu... doktor akan masukkan satu tiub kat dua-dua belah telinga zikry nak bg gegendang dia kering...

Surat arahan utk pesakit yg akan menginap kat DAYCARE Hospital Putrajaya



Pada tarikh kejadian kami dah terpacak kat Hospital putrajaya dlm kul 7pg... auni pun terpksa la hantar awal kat pengasuh... smpai2 je hospital kena daftar dulu kat kaunter kemasukan wad... lepas tu kami akan ke Daycare hospital kat tingkat satu.... Daycare ni utk pesakit2 yg ditahan tetapi x bermalam kat hospital... selalunya yg buat minor operation & baby yg ada alergik telur diorg check in sekejap selepas enjection setahun 


org 1st nak check in hari tu....




sementara tunggu doktor bius bagi penerangan ...bg la dia tab.. kalau x. mmg 1 wad tu dia akan pusing & berlari.... 



ni setelah dpt penerangan dan menunggu giliran....
zirky adalah pesakit yg no 2 nak di bedah.. mereka dulukan budak2 & ikut umur... kalau ikutkan zikry no 3.. dan di sebabkan baby yg umur 1y tu x dtg.. jd zikry dpt la no 2... (mereka utamakan budak2 sbb kesian kat budak2 ni dah berpuasa dari kul 10 malam sebelum tukan...) dlm pukul 10.30pg nama zikry di panggil utk ke bilit OT...





sepanjang perjalanan nak ke bilik OT ... tab tu x lepas kat tangan.... bile mntak mmg x kasi..di peluknya kuat2...


papanya yang temankan zikry smpai ke dalam.... sebab mamanya ni terpaksa menjalankan tugas utk auni juga..... mr zuar ikut smpai laa zikry di bius.... mengikut mr zuar..zikry meronta2 masa nak bg gas tu...dia meronta smpai laa dia tertido.. hukhuk kalau laa mamanya ni yg tgk kompom2 dah berjurai air mata ni menitik......



ni la tugas utk auni yg xboleh ditinggalkan & dilupakan.... mr zuar masuk kedalam aku terus pergi surau mulakan operasi....

operation habis dlm pukul 12.45 t/h lebih kurang 2jam zikry dlm tu....
zikry di tempatkan kat bilik pemulihan sementara nak ke wad daycare... tetiba nurse panggil aku masuk.. skali tgk zikry dah meronta2... menangis2 ...2 org nurse tgh pegang dia... zikry menangis sebut... "papa...papa.... mama...mama..." katil kiri kanan dah kena sendal dgn bantal... takut jatuh kata nurse.... agak terkejut jugak sebab zikry boleh sedar secepat tu...walaupun di bius penuh.. bile aku dah pujuk2 dia trus dia tertido balik... yg ayat paling terkesan zikry sebut masa nangis2 tu "papa..... nak ikut....!!" 
agaknya masa dia tgh mamai2... lepas bg ubat bius tu dia nmpak papa dia tgglkan dia kot....  (waaaaa time tulis ni pun mata dah masuk abukk dah...  )




ni kat daycare...baru sedar... kebetulan waktu melawat. dpt laa wan & atuk masuk tgk...
sian anak mama... kecik2 lagi dah operate... =(

bile zikry sedar ....nurse suruh minum air kosong dulu .. lepas tu makan aiskrim.... dah habis aiskrim baru lah amik bubur..... nak tgk muntah ker x.... alhamdulillah zikry makan semuanya dgn penuh selera dan x muntah.. yer laa puasa kot... tnpa sebrang makan minum dri 10mlm sebelum tu.... ada gak dia bising lapar...lapar... sebelum operate tu... tp nk buat mcm mana... doktor suh puasa...


cer tgk tu... mcm x sakit jer kan.... perut dah penuh..dah kenyang.. dia bising nak tab... menangis la kat situ....


ni masa tggu doktor check sebelum balik... mcm org sihat walafiat je... 
tp sesekali tu ada gak dia ckp sakit...sakit...



malam tu tgk telinga dia keluar darah... seriau gak bile tgk mcm tu... zikry mmg dah fobia... nak lap pakai cotton bud pun dia xnak....


*telinga zikry langsung xde kesan operate...mmg x usik apa2 pun...xde lobang...xde kesan jahit... doktor buat kerja dia semunya melalui lubang telinga yg kecik tu je.... mcm mana laa kan diorg buat keja dlm tempat yg sempit gitu... mmg perlu kesabaran betul lahh....






2 comments:

SSulieana said...

ct...anak sue no.2 tu pun telinga dia x pernah kering dr baby sampai dh umur 3 tahun...dh lama x buat appointment...risau pulak...huhu

SiTi said...

better buat .. sbb satunya sian kat anak.. mesti berdengung je kt pendengaran dia... dan boleh menyebabkan anak ckp pelat.. sbb pendengaran agak terganggu kan... lagi satu... ct search kt google... klo dia biarkan lelama nnti boleh sebabkan jangkitan virus...