Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, August 2, 2010

Memang sah....!!




Minggu Lepas kAn akU ada Cerita Pasal ZiKry sakit Telinga Kan...
ok..Hari JuMaat pEtang yg lepAs kaMi bAwa zikRy ke Pakar ENT di HospiTal Putrajaya
beriKutan dapaT suRat refer yaNg tertulis URGENT..jadi semua Kerja Jadi Cepat...

Doktor Nya pun beri penjelaSan yAng terperinci...
dan MemaNg sah Sakit telingA zikry BerpUnca dari Selsema Zikry yaNg Hampir 2bulan tu...BukAn kami x bAwak zikRy JuMPA doktor seBelum ni...seinGat aku laa daH 4 DokTor & kliniK berlainaN dah Kami BawaK...Semua Nya x jaLAn...dia Masih Lagi Selsema On & Off...

meNgikut doc Saluran hiDung daN telinga sAling Berkait...jaDi bAgi baby & kaNak-kanAk..saluran itU aDalah luAs & lebar dan Juga penDek..oleh sEbab itu..selsema Yang terlalu laMa & banyak akaN membuatkan ianYa Boleh Sampai Ke sALuran teliNga anak...daN menyeBab kan cecair itu bErkumpul di beLakang gegenDang telinga...SekiraNya lambat, gEgendang telinga BoLeh bocOr @ pecah....dAn ini mEnyebab Kan Kurang PendengaRan...lebih lanjut baca sini

Hari tu Doc masUkkan Kamera, aKu & mR zuaR sama-sama tgk keAdaan dalam telinga ziKry..memang Meraung-raUng dia...samPai 3 Orang pegaNg ziKry...meNgikut doc, Zikry maSih di periNgkat Baru...cecair itu baRu beRkumpul di BeLAkang gegendang...waLaupun Baru...mengiKut doc Gegendang telinga zikRy dah mula Nampak mEmbengkaK sikit...jadi hari Tu doc sedUt cecair2 yg daLam telinGa zikry...seKali lagi dia Meraung...

uBat aNtibiotik je 2 botol diorg kasi....caRa nya sekarang...apa-apa PuN keNa kawaL selsema dia...Jangan Bagi anaK selsema lagi...kAlau nak tau beza kena jAngkitan ni denGan air Masuk dalam Telinga Adalah Bau..!! kAlau air masuk Telinga Akan berbAu busuk...tApi jaNgkitan ni x Berbau...




* hArap keNgkawan leh aMik penGalaman ku ni sEbagai laNgkah Berjaga-Jaga uNtuk anak MasinG-masing...ye..




6 comments:

Adlina Husaini said...

maknanya kena buat macam mana ye kalau dah dok selsema tu? anak ina tak reti lagi nak bercakap so how to detect sakit telinga ye?

SiTi said...

ubat selsema je laa kak...kalau still x ok jugak kena ckp dgn doc try ubat lain pulak...

mcm zikry, ct perasan bila lendir kuar dari telinga dia...



ni tanda2 jangkitan tu kak...

• Kesakitan dalam telinga
• Resah dan mudah meradang
• Tidur yang selalu terganggu
• Selalu merentap dan menarik cuping telinga
• Nanah keluar dari telinga
• Kurang selera makan
• Lelehan hidung
• Selalu menangis sebelah malam semasa tidur
• Kurang terangsang dengan bunyi yang perlahan

eena said...

my fren kids macam anak u gak...telinga dia dah tahap berlubang kecik gak...skang follow up ngn pakar di ppukm...budak kalau selsema or telinga berair kena cepat check doktor...but now anak my fren tu dah ok..alhamdulillah.
harap zikry sembuh yer....

anin said...

same mcm anak sedare anin
die baru 6 bulan

bukan kes selsema tpi dari lahir
mayb doc tk sedut habis air dalam hidung dn telinga wAKTU BANAKdulu

dh kene serg bronkitis .. dan telinga berlendir.. skrg ni gegendang dh ada lubang sikit.. doc ckp akan heal

dia selalu sgt demam.. sian..tp doc tk kesan die ade nyakit tu..

padahal dah bejuta kali pegi klinik tu..
bile g kat cina trus rujuk pakar..

SiTi said...

k.eena ~ owwh ye ke...alhamdulillah laa dia dah ok.....tq ye coz mendoakan kesihatan zikry....mmg skrg ni mcm2 penyakit yg pelik2

SiTi said...

k.anin ~ mmg tu pun salah 1 punca jugak...tu laa kita ni bukan x bwk g ke doc...cuma doc yg x dpt kesan..ct hari tu pun sbb serch kt tenet...baru tau pasal ni..then terus bwk g jumpa doc...ckp dgn doc tu pasal artikel tu..tu yg dia trus wat surat refer ke pakar...