Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, October 25, 2013

Rawatan stim & Teknik Percussion untuk bayi batuk/selesema kahak




Hari tu try buat ni kat auni.....
mmg nmpak lega dia... mlm tu tido dgn nenyak nya....langsung x bangun merengek & 
batuk2.. just bangun nak susu jer.... 


senang je nak buat... brg2 pun xyah susah nak cari...kompom ada kat dapur... just rice cooker & bawang putih dan air mesti laa ada


bawang putih tu di tumbuk @ dilenyekkan masukkan dalam air...kalau ada habatussauda leh cmpurkn sekali...





pastu buat posisi mcm ni... bagi wap tu kena muka & hidung diorg nak bagi longgarkan kahak2 yg ada....
terus terang laa mmg diorg akan menangis... sbb wap tu panaskan... pastu direct kna muka kompom2 muka merah2 & berpeluh....  sambil wap tu boleh buatkan tepuk  percussion... tepuk tu buat kat sebelah tepi...kiri & kanan (kat belakang baby) bukan kat tengah2 mcm kat gmbr atas tu ye..... sbb tgh2 tu kan tulang belakang diorg.... kita buat gitu bg melonggaokan kahak diorg tu & senang keluar.....


ni cara yang betul  nak tepuk tu.....




x igt bape lama buat... 
tgk laa tu hingus dia akhirnya keluar.... 




tgk tu punya laa panjang... bile dah lap x putus2 keluar dari hidung dia....
sepanjang proses ni mmg dia melalak ......
tapi dah sudah proses wap....cpt2 mama upah susu kat dia.... dan dia pun terus tertido smpai pagi.....




ada lgi satu aku buat Minyak Bawang Putih....

copy paste gmbr dari jomhealthywithme

minyak ni boleh sapu kat dada & tapak kaki baby... ni utk batuk /selesema
bakar bawang putih pastu lenyekkan & campur dgn minyak zaitun seeloknya...tp kalau xde minyak masak pun boleh....


boleh juga buat Garlic Sock

bawang putih tu di lenyekkan..... pastu balut dgn tisu ye.... baru masukkan dlm stokin baby...
jgn baanyak2 tau... coz bawang putih ni panas... kulit baby boleh melecur.... hari tu aku menuntut x habis... sian kat auni.. habis melecur kaki dia.... sbbnya x balut bawang putih dgn tisu.... aku terus masukkan bawang putih dlm stokin gitu je....


utk lebih detail kengkawan boleh g kat sini utk menuntut ilmu....
NATURAL REMEDIES vs UBAT UBATAN



1 comment:

PiranhaBesi said...

abam bos yg recommend..hueh..hueh..hueh..tq kak.nti kak lang nak cube..:)