Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, September 27, 2010

Xpe ke kalau lambat…?


Salam KengKawan SEmua….ct ada SikiT perTanyaaN..Harap ada la yg suDi memBantu & meLeraikaN persoalaN ku ini… huhuhu..SoAlan ni uNtuk yg dah Ada anak je..taPi yAng belum tu..kalaU tau pUn suDi-suDi laa koNgsi dengan Teman2 BloGger anda yang mana X tau maCam diriKu ni….x SAlahkan berKOngsi iLmu…”ShariNg is CariNg”


PersOalan ku adaLAh….Boleh Ke imunisasi WajiB anak di laMbatkAn…?

Ada apa-ApA kesaN x kaLaU LamBat dari yang sepatUtnya…?


Sebab zIkry dah Sebulan TertanGguh imUnisasi dia YaNG untuk 1tahUn punya…buKan sengaJa diLAmbat-lambatkAn…tapI daRi MINggU ke minggU ada Je…Demam laaa…seLsema laaa…batuK plak….sAmpai laa ke hari Ni masIh x imunisasi laGi…Insyallah rabu ni akaN Ke kliNik lagi UntuK iMunisasi dia tu…haRap2 ziKry sihat ye…Boleh TerUs amik Je imunisasi tu x paYAh laa terTungGu-tunGu je….HArap ada KengkawAn yang Sudi Kongsi ilMu @ Pengalaman…

 APA ITU IMUNISASI







Di Rumah mak pulak






Hari Ni dah hari Ke-16 Syawal… AKu plaK baru laa Nak siBuk cite pasaL raya…eMMpp meMang ketinggaLan sungguh kan AKu ni kan…buKan aKu sengaja Xnak update Tapi x dpt…x boleH…sBb tenet Opis daH membolCk BlogsPot ni…adUish..nak buat entry & melawaT blog kengKawan amat laa PayahnyA…kaT ruMah mmg suSah sangaT nak MencuRi masa unTuk online…sbb TU laaa skrg ni entry ku semuAnya entry yg Dah berlalU masa & TArikh nya…aKu yg maSih beluM berputuS asA deNgAN  duNia BloggIng akan teTAP tRy Buat Entry…



Ok kaLi ni gamBar kat umaH mak & abaH…TungGu seMua ada baRu buaT photoshooT sikit..raYa ke-7 kalAu x silap…seBab mr Zuar ku dah starT KerjA PAda raya Ke-3.. jAdi kami maSing2 pakAi balik Baju 1st daY raya hari Tu dAn sebaB tu juGak baJu yang saMa yg U all naMpak…gamBar perGi Beraya daN seDara-marA Datang BeraYa x Da lAngsung…jadi laYAN je laa gamBar yg Ni je Ye…




 mak & Abah


 k.Long & family


kami lagi


 deNgan cucu-Cucu yanG aDa setakAt ni


 mY familY...



Wednesday, September 22, 2010

1st Day kat umah mertua




dAh laa 1st raya Kat umaH mertua…& 1st year berAya seBAgai seoRang mama…
mAKsud aku…menjaDi seorAng mama Yang siBuk meNyiapkaN anak Dipagi raYa yang indaH..TAhun lepas aKu x sibUk mcM Tahun Ni…Ye laa dalaM pantanG kAn..pasTu mak YaNG mANdikan zikRy masA pagi rAya..so TahuN lepas MemaNg relakS SUnGguh di Hari rayA…taPi tahUn ni haaa pAndai2 laaa….orAng dah Pegi sOlat aidiLfitri pUn aKu lOm mandi laGi…siBuk meNgurusKan anak..Tu baRU sorang..beLum laGi 2….3 oranG..Tapi apa2 pUn anak Mesti diDahulukan..aNAk daH waNgi baru laa turn mama Nya pulaK..
gAMbaR Raya x BaNyak..kaT umah merTua lepaS salam2 teruS waT shoot sikit..ni Jelaaa Yang AdaNya..masiNg2 mooD semua Happy Jer..zikRy plaK kejap hAPPy lepas tu nangIs pulak… taPI MemanG laa kalAU BergAMbar dengan Budak2 Ni keNa baNyak BersabaR DEngaN ragaM dioarg…


 kaMi.....Hitam & puTih


 bersAma keluaRga mr zUar


Ayah & maK dengan Cucu-cuCu SetakaT ni 
* suka Pic ni sbb zikRy cukuP eppY


 KaMi di depaN rumah



Sebelum raya







tANggal 29 RamaDhan 1431 Malam…Kami sEkeluarga bekerjaSAma meMbUat Dodol…
Pada MulanYa mmG x rancaNg pun Nak MengacAu…teTiba plAk abg ipaR ku berHaJat naK buaT…x Meriah kaTanya kaLau x buaT…jaDi setelaH diPersetUjui semua PihAK oPeraSi pun Bermula…memanG x di nafikaN suaSana rayA Dapat diRasai…semUa berKumpuL & BERgOTONg-royoNg meNGacAu…OranG kuat nYa adaLah My MoM & MY dad laaa (menyediaKan Bahan2)… =) yANg lain tukanG kacau Je…terUtamanyA aku…eheheh maSA kejaDian dalaM gambaR kat atas Tu aKu dah Lama DiuliT mimpi…TIdO Kan zikrY dengan Aku2 skaLi terTido… =)
sEbenarnya aKu & mr zuAr barU sampai ruMah TEngok diOrg dah Start MengacaU..mr zUar teRUs je mEMberikan tenaGA dia aKu plak teruS settle kaN ZiKry & kerJa2 dAPur…Tapi semPat Jugak laa toLong2 kacaU dodOL tu kejap…jaNgan x rasA buat Ye x…seleBih nYa kerJa daLam rumah…daN ini laa dia Hero2 Yang Ada & memBerikan keringaT diorg Untuk dodoL ni….tAHniah untuk anDa & raMai yg kata Dodol Ni seDap… (aku SempAt merasA sekeTul Je…cePat haBisnyA)






Tuesday, September 21, 2010

melapis lagi....




dAlam masa 1 MiNggu 2 kali aku Melapis...
haaa KoranG agak2 ape..? ermmp..benda ni mmg cuKup Ramai peMeNAtnya.. tErmasuklaa en Somi Ku..mR Zuar tu...BuKan seNang tau mr zuar ni Nak suka deNgan ketegori Yang seangKatannya...Selain daRi cheese Dia x mau...seLera Tinggi Kan...ye laa OrgNya pun tiNGgi...ehehe.(mInta Maap ye en sOmi ku...)

Okk..ok x mau Berteka Teki lagi...BendA yang di maksudKan adalaH kek...!! Ye...dAlam seminGGu 2 kek lapis yAng aku Buat...sEJak 2-3 Tahun LePas..bOleh dikataKan jAdi keK wajiB ada di aiDilfiTri .. Dan Kek Ni juGa yAng habiS dulu daRi kek yANg lain...

AkU nak cite Kat siNi seBab pertAma kaliNya aku guna...waRna meNyala-nyAla...daRi JauH dah namPak..aKu gUna Merah+biRu+kuNing...Haa Kan...x SAKit mata ke Nak TgK..mmG dAh macam kAt taska NampaKnya...BerwArna-warni..TaPi Bila Berkali-kali Tgk Cantik PuLAK dah laa cantiK sedap Plak tu...(angKat BakuL pastu naiK lift..)...bOleh Menarik MinAT Org nak cUba...oK layAn ye gamBar2 ni...





maNa x lama...seLapis...seLapis nak kena Bakar...tu Yang HARGAnya Mahal..kalAu nAK Tgk Resepi Kat eNtRY Dulu dan dah tentu korang Nak tGk hasiLnya KAN...

^

^

^

^

^

^

^

^




TADAAAAAAAA...... aku leh lupa Nak sNap pic keK tu...waaawawawa 
sEDap maKan puNya pasAL sampai lupA nak snaP...





ducth lady call..?






sEmalam masa TengaH Tekun membuat KerjA hp Ku berBunyi....no 03xxxx Yang kuaR..erMMp aku x pasti laa sapa jaDi aku terus laa angkat...ada awEk cina kenaLkan diri..kataNya dari Ducth lady...AkU pelik gak..nape dia koL..Setahu aku xde laa Join Mana-mana ConteSt dari diorG...pastU Awek tu tnya lagi..."u ada guna FRISO GOLD ke..?" aku coMpius jaP mana PuLak dia tau zikRy minuM susu tu...

Tapi Bila dia Tanya jE " u Tau x..yaNg u boleh redeeM hadiaH..?" aKu bAru teringAt yanG lasT month kami ADa borong 5 tin susu (Sampai Habis yaNg kat Rak Tu kami Amik) proMoter tu ada suh isi Form...org tu kATA nnti org ducth lady aKan kol... haa Ini laa Dia...

Awek ciNa tu tadi suH aKu kumpul aliminiUm FoiL yG dalam Tin...@ yg Kotak Plak gUnting koD bar dia..KuMpul & senD kat diOrg...bArang yang Nak redeeM tu leh piliH kat cataLogue di weBsite FRISO ni...

SEnd di Alamat ni
sila kliK kat gambar utk lebih jelas...

* kePada  sesiaPa yanG anaK2 miNum susu Ni...bOLeh laa jOin sebaGai MemBer Kat sini







Monday, September 20, 2010

rozita che wan nak nikah




Yang kiTA dengar deSAs desus dari hARi tu ayU raudah Yang NAK Bertunang dengAn zaQuan kaN..ni Tup..TUp deNgar rozita Che Wan Yang Nak NikAh...bErtuah laa BadaN..JeJakA yAng dimAksudkan tu BertuGAS Di singapura DaN bernama Shah...MenGikuT Nya..BerkemungKinan MereKa akan BerkAHwin serentak DEngan AYu raudaH....aTAu roZita beri laLuan dulu Untuk adiKnya...

Bagi AKu sErenTak je SEnang...seKAli harung..seMua Orang senanG bUat pe melamBat-lamBat kaN pERkara baik Kan...aPa-apa Pun taHnIah laaa di ucapkan baGi dua Beradik Ni....

KatAnya MaJlis januari Tahun Depan...tapi TarIkh belum pasti Lagi...

nak Tau lebih lanjut TeNgok Harian Metro



suke tengok ayu raudah bertudung...sweet je dia..






Intro dulu ye

Mr zuar & Family



Sedara Mara Yang datanG




TahUn ni giliraN beraya Dengan Keluarga MertuA...
waT pertama Kali nya setElah 2 tAhun berturut-tuRut bERAYA Kat kampung ku...
Di raya pertama sempat laa beraya 5 bUah rumah terMasuk Umah ku...huhuhu Dalam kul 3 pTg tu kami  Buka rumAh...daLam pukuL 5 seDara mara sebelah mr Zuar dah mula dataNG soraNg2 datanG DAn ada Dalam satu Ketika TU saMpai 14 biji kereta X termasUk kerEtA Kami sekeluaRga...mEmang x menanG Tangan...daN Aku pulaK dAh sah2 berada DI dapur je...air tah beraPa kali top uP...DAn Sedara mara yaNg datAnG Kena tungGu turn naK minuM..ITu pUN dah buat dua Tempat Makan...kalaU x lagi TerUk  seSak nya...maCam kenduri daH kat Dalam RuMah...

ok..nntI akU cite lagi pasAL rAya ye....







itu "...." belum mari ...




selamat Memulakan kErja kepAda semua...
haRi ni majoRiti nya Dah naik Kerja..taPi Mood KeRja masih Belum Ada lagi...mooD untuk bErsenang lenang maSih aDa dalaM kepala otaK ku Ni..Nak Upload Gambar raya Pun malas je...jadi di SebabkaN mood xda...EnTri ni pun pendek je laa Yer....







SELSEMA DAN FLU KEATAS KANAK-KANAK

Pasti semua ibubapa akan risau jika si kecil anda menghadapi Selsema atau Flu.
Semua kanak-kanak sekali-sekala mendapat selesema dan serangan flu. Sebaik sahaja anak anda berhubung dengan kanak-kanak lain, dia mungkin kelihatan menghidap selesema selepas sembuh daripada suatu selesema. Kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh virus. Apabila anak anda meningkat dewasa, dia akan mengembangkan rintangan terhadap banyak virus.
 Sekiranya anak anda mengalami hingus yang meleleh, tekap perlahan-lahan dengan menggunakan sehelai tisu untuk mengelakkan hidungnya daripada menjadi sakit disebabkan pengelapan yang kerap. Buang tisu tersebut dengan segera untuk mencegah jangkitan daripada merebak.



Apakah selesema?
Penyakit yang mungkin paling biasa dialami, selesema merupakan suatu jangkitan yang menyebabkan gangguan pada hidung dan kerongkong. Kanak-kanak tidak mendapat selesema hanya kerana sejuk, contohnya disebabkan terkena hujan atau kakinya basah. Walaupun bukan penyakit yang serius, selesema patut dipandang lebih serius apabila berlaku pada bayi dan kanak-kanak berbanding dengan orang dewasa kerana risiko berlakunya jangkitan dada atau telinga semakin meningkat. Sekiranya anak anda mendapat ruam di samping gejala selesema yang biasa, dia mungkin menghidap rubela atau campak.
Gejala selsema
  1. Hidung meleleh atau tersumbat serta bersin.
  2. Suhu yang meningkat sedikit.
  3. Sakit kerongkong.
  4. Batuk.
Apakah yang mungkin doktor lakukan?
Sekiranya bayi anda mempunyai masalah penyusuan disebabkan hidungnya yang tersumbat, doktor anda mungkin memperskribkan titisan hidung untuk diberikan kepadanya sejurus sebelum sesuatu penyusuan.
Titisan hidung dan dekongestan (ubat pelega sumbatan)
Gunakan hanya apabila doktor anda telah memperskribkan ubat ini. Jangan menggunakan bahan ini lebih daripada tiga hari kerana jika digunakan berlebihan, penghasilan mukus boleh meningkat yang akan menyebabkan hidung anak anda lebih tersumbat.
 Sinusitis
 Sinus merupakan rongga yang berisi udara di tulang muka. Lapisan hidung berlanjutan hingga ke dalamnya. Oleh itu, bahagian ini akan mudah selepas suatu selesema. Jangkitan sinusitis ini menyebabkan kesakitan muka, tetapi sinus kerap dijangkiti tidak akan berkembang anak anda tiga atau empat tahun. Oleh itu. tidak mengalami sinusitis sebelum usia itu.
 Apakah Flu?
Flu (dikenal juga sebagai influenza) memrupakan penyakit mudah berjangkit yang disebabkan oleh beratus-ratus virus yang berlainan. Penyakit ini cenderung berlaku dalam bentuk wabak setiap dua atau tiga tahun, apabila sejenis virus baru timbul dan manusia masih belum mempunyai pelalian terhadapnya. Jika anak anda menghidap flu, dia akan mengalami gejala sehari atau dua hari selepas jangkitan, dan mungkin tidak sihat selama kira-kira tiga atau empat hari. Dia mungkin berasa begitu sakit sehingga bendak berada di katilnya kebanyakan masa, dan mungkin berasa lemah selama beberapa hari selepas suhunya turun. Ada kanak-kanak yang mendapat jangkitan dada seperti bronkitis atau pneumonia selepas menghidap flu.
 Gejala Flu
  1. Suhu meningkat.
  2. Sakit kepala.
  3. Sakit seluruh badan.
  4. Rasa menggeletar.
  5. Hidung meleleh.
  6. Batuk.
  7. Sakit kerongkong.
 Apa yang boleh saya lakukan jika anak menghadapi selsema dan flu?
  1. Ambil suhu anak anda dan berinya ubat eliksir parasetamol untuk mengurangkan demamnya jika perlu. Pastikan dia minum dengan banyak, terutamanya apabila suhu badannya tinggi. Beri anak anda air didih yang telah disejukkan. Tetapi jangan paksa dia makan sekiranya dia tidak lapar. Satu minuman sebelum tidur mungkin dapat membantu memastikan hidungnya tidak tersumbat pada waktu malam.
  2. Lumurkan krim rintangan, contohnya zink dan krim minyak jarak, dibawah hidung dan di sekeliling lubang hidung anak anda jika bahagian berkenaan telah menjadi merah dan sakit disebabkan lelehan hidung yang kerap atau pengelapan yang kerap.
  3. Sekiranya anak anda berusia lebih daripada setahun, sapukan ubat sapuan dada bermentol pada dadanya sebelum dia tidur.
  4. Renjiskan satu atau dua titisan mentol pada baju tidur atau sapu tangan anak anda. Selitkan sapu tangan tersebut di tepi tilam, di bahagian atas buaian atau katil.
  5. Sekiranya bayi anda mengalami selesema, dia akan berupaya bernafas dengan lebih mudah sekiranya a menaikkan sedikit bahagian atas tilam  katilnya. Letakkan sebuah bantal kecil  atau sehelai tuala berlipat di bawah tilam. Kemudian baringkan bayi anda dalam buaiannya supaya kepala dan dadanya tinggi sedikit.
  6. Pastikan bilik anak anda hangat, tetapi pastikan juga udaranya tidak terlalu kering kerana bernafaskan udara yang sangat kering mungkin tidak menyenangkan. Gunakan alat pelembab jika ada atau gantung sehelai tuala basah di dalam bilik anak anda untuk menambahkan kelembapan udaranya.

SEKIRANYA ADA TANDA KECEMASAN
Dapatkan pertolongan kecemasan dengan serta-mera sekiranya anak anda mendapat ruam yang berbentuk tompok darah leper berwarna merah tua atau ungu (ruam petekia).
MENGHUBUNGI DOKTOR
Minta nasihat doktor anda secepat mungkin sekiranya anak anda berusia kurang daripada satu tahun, atau kelihatan sungguh sengsara dan tidak sihat, atau mengalami sebarang gejala berikut:
  1. suhu melebihi 39°C (102.2°F).
  2. pernafasan yang termengah-mengah, cepat atau sukar.
  3. sakit telinga.
  4. kerongkong sakit sehingga penelanan menyakitkan
  5. batuk yang serius.
  6. tiada kemajuan selepas tiga hari.
SOALAN & JAWAPAN
"Patutkah anak saya divaksinkan terhadap flu?"
Sekiranya anak anda mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat jangkitan dada selepas suatu serangan flu, menvaksinnya mungkin idea yang baik. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda. Ini akan melindungnya daripada flu selama kira-kira setahun. Walau bagaimanapun, disebabkan jenis virus yang baru muncul setiap dua atau tiga tahun, vaksin tersebut (yang hanya boleh dihasilkan daripada bentuk virus yang sedia ada) tidak akan dapat member! perlindungan sepanjang hayat.

SUMBER DARI : PORTAL ANAKUSAYANG

Saturday, September 18, 2010

M Rajoli meninggal dunia





17 Sept 2010



KUALA LUMPUR: Pelawak dan pelakon terkenal M. Rajoli meninggal dunia di Hospital Ampang di sini, pada pukul 10.55 malam ini akibat penyakit kelenjar kanser otak.
Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Harun Salim Bachik berkata, Allahyarham dirawat di hospital itu sejak tengah malam semalam setelah mengalami komplikasi penyakit itu.

"Allahyarham meninggal akibat penyakit lamanya itu dan dijangka akan disembahyang dan dikebumi di Keramat petang esok," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata hampir keseluruhan anggota keluarga Allahyarham berada bersamanya sebelum Allahyarham menghembuskan nafas terakhirnya.

Harun berkata, pemergian Allahyarham adalah kehilangan besar kepada industri perfileman negara kerana Allahyarham adalah 'bintang yang sentiasa menyinar'. M Rajoli atau nama penuhnya Mohd Rajoli @ Mohd Rajab Mohamed, 64, menghidap penyakit kelenjar kanser otak sejak 2007 dan dirawat di Hospital Kuala Lumpur.

Beliau dimasukkan ke HKL pada 10 Oktober 2007 dan dibedah pada keesokannya apabila doktor mendapati komplikasi penyakit di otaknya.

Selepas tiga minggu berada di Unit Neurologi, HKL, beliau dipindahkan ke Hospital Ampang pada 1 November 2007 untuk menjalani rawatan susulan kimoterapi dan fisioterapi sebelum dimasukkan ke HKL semula untuk rawatan radioterapi kerana keadaan jantungnya yang lemah.

Allahyarham terkenal dengan lakonan versatilnya dan pernah membintangi pelbagai drama dan filem antaranya Congkak dan Lembing Awang Pulang ke Dayang.-Bernama

AL-FATIHAH,......



SUMBER DARI : HMETRO






Tuesday, September 7, 2010

kad raya 2010


E-kad Untuk Tahun ni..Rasa MasiH belum terlamBat untuK pubLishkan Kad ni..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
diucapKan daRi kami sekeLuarga kepada Semua bloGger yaNg ada...& Kepada Yang rajiN menjeNGuk / mEnerjah Blog ni x kirA laa Yang SilenT reaDer ke..yaNg acTive..yAng nak balik kAmpunG tu berhati-hati MeMandu...x Kira laa hari Ni ke eSoK ke ataU pun Malam Raya nanti...siLa pesaN kaT husbnd KalaU mengantuK berhEnti duLu...x Pun kiTa offeR kAn diri untuK ganti Kan...ApE salaHnya kan seKali sekala...taPi Yang balik KampUng sendiri je laa....kaLau balik kamPung hsbnd Suh dia Je yg BawaK (bOleh ke macam Tu...? heheheh Sendiri PiKir laa ye...)

apa2 pUn seMoga SelmaT sAMpai & selamat kemBali berTUgas nnti Ye...jAngan ada Yang amik MC gara2 Cuti Dah abis...heheheh & selamaT berGembira di SampiNg oranG yanG tersaYang..Moga Syawal Kali ini dapAt mengeratkAn lagi tali PersauDaraaN anTara Semua...


* Sorry SbB ni pic Lama..BuaT nI Pun Just coPy pastE je..pic baRu ada, daH suh mr zuaR buatKan..Tapi lambaT sAngat..last2 AkU wat sendiRi....








dah jadi bibik plak


kita Akan berpuaSA daLam 2 haRi je Lagi...
sEKejap Je rAsanya nyA masA berlalu..dAn MgGu-miNgGu akhiR ni aMat buzY aKu kat Umah...seJak dAri sAbtu hari Tu X bErhenti menGemas...meMbasuH lansiR...CadAr ( Nak rAya pun keNa paKai cadar BArU...SeMua naK baRu...Baru Laaa rAsa Raya..eheheh) KusyEn...daN segala Mak NeneK NyA Nak di basUh...maLam taDi baru je OperAsi Mem"Vacum" RuMah...& meNgemop...mEmang PeNat raSanya..naSib baik Zikry CepaT tidO...TaPi masa Aku nak men"vacum" tu...ziKry teNgah main...Bile akU  sTat je lintaNg pukang dia datAng kat aku...peLuk dua2 Kaki aku kuat2...mUka dia tutuP kat kaKi Aku..ahahah Memang KelaKar tiMe tu...blender pUn sama..kalau dengar mesti Mcm tu...alaHAi anak Mama taKut BUnyi Yer...jaDinYa Nak x nak terpakSa laa Aku dukung diA sambiL mem"vacum"...dah jadi MaCam bibik RASanya...zikry Plak kaku je Sambil peluk erAt kat Aku...tu Laa rugi laK x Amik gmBar masa ni...

ok..Utk Operasi Malam Ni pulak naK mem"packiNg" baju...
eSok...Lepas je BaLik keja Terus Cabut Balik KampuNg ....yEah..yeAh.. x sAbar raSanya...RemBau TuNggu KAmi dataNg...!! 


Untuk kengKawan mesTi ada Yang DAh cUti Dan aDa Yang MasiH di Opis macam aKu ni..AkU nak ucaPkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



* sekiranya ada yang tersinggung ke..terasa ke...selama ber"blogging" ni..ct ucap MAAF ZAHIR BATIN dan berhati-hati masa memandu


Monday, September 6, 2010

Pokok beracun

dapaT dari Email.. sekadar inGin berKongsi..Kalau silap MaklumatNya mintA Maaf yE...
seBab aku copy pASte je dari Email. Sebab TengOK pOkok ni Banyak Je OraNg tanam




Nama Saintifik: Dieffenbachia Camilla
Nama Biasa: Dumbcane, Dumbplant, Leopard Lily, Spotted Dumbcane, Zebra Plant
Keluarga: Araceae

Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian yang jarang dilapurkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".

Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.
 

 
 
 
 

Friday, September 3, 2010

Zikry jadi penerjun terbaik





Sorry laaa Kalau Ni Crite back DateD…ni kiSah paDa tanGgal 31 Ogos 2010 Hari tu…AwaL-Awal pagi Lagi kaMi dah keluaR rumah…Awal x awaL pun kul 10 laaa Jugak..setTle kaN rumah duLu baru haTi tenaNG dan  boleH bergemBira kat Luar… deStinasi 1st aDalah ke PKNS Bangi….miSi nya adaLah meNcari SampinG Mr zuar & SI keciK ni….dah SamPai je..Mr zuar x Nak iKut sekali…Aku plaK suh dia Ikut…last2 seKadar mEmandaNG je BamgUnan PKNS tu….(susah jugaK kalaU En Hsbnd ni x suke shopping…tenseN wife di buaT nya…)
Jadi teMpat seTerusnya aDalah Tesco MuTira damanSara…uish lama BeNar aku X ke sanA..tenanG je tgk The curve..Ou..Ikea ..ahahahha..tu laa pOmpuan bAB shopping semUanya Indah..daLam perjalaNan yang HambaR tu seMpat Gak aku TunjUkkaN jalan Kat Mr zuar..hehehe dah LupA Katanya..seBab dah laMa x lalu…aku Ni kalaU nak Ke teMpat shopping insyallah akU ingat..(tu laa Org PomPuan) NamPak je BanGunan2 IndaH tu seMua..mOod Shopping Aku kembali MemunCAk…jaLan pUn agak Sesak..x meMAtikan mooD shOppiNg ku…misi Kat siNi plaK mencari BaraNg keleNgkapan RuMAh & kelengakaPan zikRy…
Alhamdulillah dalaM 99% baraNg yg dapat di Beli dari List kaT tangaN ku..susu Zikry pUn habis kaMi boronG 5 tin..(sampai habis yAng kat raK tu) MemanG murah sgT… zikRY PLak kalau kaMi meMbeli mmg di MasukKan dalam troLi…duDuk kejap je kaT tempaT A (Tgk pic tu ye)..lepas Tu dia sibUk nak Ke TEmpat B plak…daLam tROli tu kami letaK pamPers yg KAmi beli untuk Cover kotoR kat Besi troli tu..jadi dia rasa MacAm tilam laa duk dalaM tu..Masa sampai Kat TempaT beRas..TEtiba dia Panjat Keluar troLi tu..dan memaNg dah Keluar dari Troli pun…nasib BAik laa aku yg aDa kat Tepi Troli tu daPat sAmbUt dia..daN mr zuar Yang seDAng tolaK troli seMpat tarik baJu dia…nasib baik laa Kami dapat samBut dia…kalau x tau laa nak caKap…dah laa kepala jaTuh dulu…berdeRau darah Aku di buatNya…lain kali x leh dah letak dia dalam tu…lasaK suNgguh dia…




  • MaSA samBut Dia…kaki Ku dilenyEk oLeh Troli yang peNuh deNgan barAng  YaNG berkilo-kiLo..sakiT x teRCakap..nak namgis je RasanYa..taPi leh control cun laGi dengAn jalaN yang terHincuT-hincut tu… UntuK Anak apa Saja saNGgup diredAH..=)


     


Wednesday, September 1, 2010

bujang sekejap








DisebAbkan Mr zuar BErbuka Dengan teMan2 sEkolahnya..Aku pun Nak juGa raSa niKmat BujaNG seKejap pun jaDi laaa..sAbtu lePas...lePas je settLe wat BisKut Raya..aKu terus BersiAp nak Ke SereMban...MajLis Berbuka Ni uNtuk kenGkawan Ku PerdagaNgan 2 masA di Teknik Tuanku Ja'faR dulu..di UrusKan oleh ketua Kelas (SAbiriN) daN bertEmpat DI rEstoran Ruang Damai...aKu sahKan kehadiRan puN last miNit..tu Pun Sebab JeleS Kat mr zuaR yg berhEppy-hepPy deNgan kengKawan Dia...ehehehhe..

mEMang happY laaa seBab dpt berTemu setelah 8 taHun x jumpa..banyAK gak gosiP nya..hehehe..Muka masiNg2 x bAnyak berubah lagi..masiH maintain...tGGu laa lagi 10 thuN tgk maCam mana masiNg2..hehehe
keNgkawan Kelas ku masih raMai yg beluM memBiNA masjid..cuMa 3-4 Org je..terMasuk Aku...dan Aku org 1st Yang melangKah ke aLAm PerkahwiNan ni...eheheh...maSa tu seMua nya BertanYa kenapa x BawAk zikrY..seMua siBuk nAK main deNgan zikry..ye la anaK buaH suluNg Antara kaMi semua...oleH keraNa malaM tu aku Nak buJang...jadi ziKry tiNggal deNgan wan Nya...mama & Papa nYa bz deNgan KengKawan...huhuhu



jatuh teruk & carca merba...



sejak akhir2 Ni..moOd Nak wat entRy mErudum Jatuhnya..
ni BerikuTan teneT kat oPis daH "membLock" BlogspoT ni...adA gAk BUat Entry kaT umah THen auto pubLishkaN...tapi susAh sangaT nAK MengaranG ayat kAlau kaT umah...deNgan kekaNgan lain lagi...aku Ni kalaU dah duk umAh..aBis SEmua benDa nak di Buat...deNgan nak meLAyan karenah si KeciK tu...peNat sanGat raSa badAn ni...naK hadaP pc Pun dAh x de mooD...apE lagi tido teRus je laa...

baNyak cite Yang Nak diceriTakan...tapI x BerkesempataN..


oK last Week Aku balik kaMpung bErdua je DengaN zikry...nasIb baik zikRy behave..1st Time sebenaRnya Balik BerdUa denGan Zikry...aKu Buka puasA pun lepAS Pekerja toL tu tnya Dah berBuka ke beLum...aKu Tgk jam...baru pasAn...dah bErbuka rupaNya ..tq UntuK ORg TOL tu seBab mengInGatkan ku...seBab balik berdUA keraNa mr ZUar adA maJlis Berbuka deNgan x-scHooL MAte

tuJuaN balik kaMpung Kerna Nak buAt kuiH rAya..
jadi hari SabTu dapaT buat biskut kelapA...( febret Mak) malam tU aku g Berbuka denGan x- scHool mate aKu...daN hari ahad bisKut mazoLa (febRet mak Jugak)..iNgat nAK Buat bisKut Lain..tapI akak Ku x PriNT resepi...dia Cuma bawaK pen Drrive dia Je jadi tukar Plan... Kami Ke TampiN mencari Baju RayA bibiK dia..aKu PuN mencari SampiNg mr zuAR & Zikry..tp x jumPa pUn... =(     pEtanG tu balik PutrajAya samPai puN ngAM-ngam je nak BUka..

hari IsNin kerja & isniN tu juga geNap laa SetahuN usia Zikry..
pejaM celiK...Pejam ceLik Dah besar pun dia Kejap Je..mmg Xde plaN nak SeleBret pun..JuST ajaK 
mr Zuar ke BanGi nak cari sAmpinG...Last mInit awin kaTA nak dataNg BAwak mak Mertua ku sekaLi..seBab dia ingat Nak seLebret mAkaN kat luaR...(silap PahAm kat Status FB ku...hehehe)
tp kiRa ok laa juGa awin DataNg..seBab sepanJang puasA ni x penAH berbuka KAt luar lagi..seseKali
ape SalahnYa kAn...




* enrTy kaLi ni x de laNGsung gaMbar nya...