Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, January 14, 2015

Zikry masuk sekolah




Walaupun dalam pantang...27hari masa tu tp aku tetap nak rasa pengalaman hntr anak bersekolah... dah la masa zikry 1st day kt Cendekiawan dulu aku x join sbb dlm pantangkan auni masa tu....


12.1.2015 hri 1st sesi persekolahan di buka.... pagi tu agak kelam kabut gk... hri 1st la katakan.... nasib ada mak yg membantu.... dah 3org anak ni mmg x ckup tangan dibuatnya.... dgn ragam masing2 waktu pepagi... fuhhhh.. kul 7 kuar rumah... hntr auni dulu..lpas tu terus hntr zikry di Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 9(2)... sampai sekolah ngam2 je pintu sekolah nak ditutup.... hehehehe.. dari jauh dah dgr budak2 nyanyi kat perhimpunan dan kami pun gerak la ke sana... tgk rmai btul parents yg tggu mengelilingi tmpt perhimpunan.... budak yg pengsan pun ada... mana x nya smpai 4 lagu kna nyanyi.. pastu Guru Besar lagi berucap....


Zikry masih ada dgn kami... nak hntr masuk ke perhimpunan xtau mana kelas n barisan dia... tp kelas dia mmg kami dah tau... pra sekolah je pun huhuhu... kebetulan ada yg menegur mr zuar suh hntr je zikry terus ke kelas dia... so trus la kami ke sana... dah ada cikgu yg menunggu rupanya...


Zikry nmpk je kelas dia xcited tul... masuk2 terus je capai mainan2 yg ada... xde langsung nmpk dia janggal dgn suasana baru... kengkawan & cikgu baru... dia x kisah langsung... yg dia kisahkan...nak main.. zikry....zikry.... smbil tu sesi perkenalan aku dgn cikgu dia... xlama pun kt situ.. dah selesai kami pun balik tinggalkan zikry.... dia langsung x heran n x nangis kena tinggal... good boy tul abg zikry ni... abg dah beasrkan.. kena la kuat...!!






puas panggil nak amik gmbr... punya la susah nak dptkan eye contact



akhirnya ni laa baru dapat



main dgn kawan2 kelas dia...



masa nak tinggalkan dia... ralit sungguh main nya






ok.. tengah hari dlm kul 12 dtg balik utk sesi taklimat dgn cikgu & Guru Besar....
sebenarnya zikry bukan masuk pra sekolah biasa... dia masuk pra sekolah khas  iaitu Pra - Program Pendidikan Khas Intergrasi (Pra-PPKI) dalam kelas maksimum 7 org je... tp masa pendaftaran hari tu baru ada 5 org murid... 


utk Pra-PPKI di Sek. Keb. Putrajaya Presint 9(2) kategori anak2 yg boleh masuk situ adalah : 

** Sindrom Down
** Mild Autism
** Celebral Palsy
** Perkembangan Lambat
** Hiperaktif
** Hipoaktif
** Masalah Tingkahlaku
** Masalah Emosi 
** Penumpuan Singkat (Attention Deficit Disorder)
** Terencat Akal
** Lain-lain masalah pembelajaran ringan


aktiviti kat sini lebih kepada aspek perkembangan, menguasai kemahiran asas, memupuk sikap dan tingkah laku positif serta berlajar menyesuaikan diri dgn alam persekolahan ke sekolah rendah. merka akan di nilai dari masa ke semasa oleh cikgu.. yang mana boleh & menyesuaikan diri mereka akan masuk ke aliran perdana secara insklusif dan dpt pemantauan dari cikgu.


Antara aktivi mereka sepanjang tahun adalah :

**  Terapi renang
** terapi bowling
**  Lawatan (bersama prasekolah biasa)
**  Lawatan (bersama prasekolah darjah 1-6)
**  Sukaneka Pra sekolah Pendidikan Khas
**  Sambutan hari lahir
**  Mini perkhemahan
**  Sambutan berbuka puasa
**  Sambutan hari raya
**  Jamuan akhir tahun
**  Bulan keterampilan diri - pertandingan pakaian beragam
**  Hari graduasi
** Aktiviti hands-on (buat kuih,buat hamper,buat doh,memotong buah & dll) 



nak balik da..... pakai kasut sambil merengek... alahaii abg...abg....




1st day sekolah balik kul 3ptg... 3jam taklimat dgn cikgu.. lapar sungguh.. sbb x makan lagi... dah la dlm pantang + menyusu badan.. mmg cpt lapar la.... smpai naik pening gak la....


dan di sebabkan hari tu lambt balik.... so zikry kami bawak balik rumah terus... sepatutnya dia akan ke sekolah transit plak lepas habis pra-ppki.... semalam lah hari 1st zikry masuk transit....  dgn relaks & mcm dah biasa dia masuk sek transit dia... salam2 kami.. trus je masuk.... wahhh abg2 sgt dah ni.... dah boleh bawak diri dah.....  tapi bab merengek masih ada... 


lupa lak nak amik gmbr zikry masa 1st day masuk ke transit....




No comments: