Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, January 29, 2015

Kisah Bersalin anak ke-3 (Part 2)





Pagi 16.12.2014 bangun mcm biasa....
disebabkan HUKM bg mc sehari je jadi pgi tu bgtau opis yg nak cuti... xlarat dah nk keja dgn cntraction nya lagi....  maka cuti laa sehari tu.... zikry mcm biasa still hntr ke sekolah... auni pulak duduk rumah je... di sebabkan x jadi bersalin semalam tu.. abah decide nak balik kg hari ni... jadi tinggal la kami bertiga (aku, auni & mak) kat rumah...


Pagi tu 2x lagi turun darah....
kul 8pg & 10pg....
sebelum tu dah kerap gk tnya2 kat biras... dia doktor kan.. so di pantau dri jauh je la...
sbb ikut kata biras... klo darah turun tu xde risau sgt.. sbb belum tentu darah turun tu kena bersalin jugak.... yg risau kalau turun air.... katanya dlm 24jm kena bersalin gak.. sbb takut effect kat baby... ye la bile air ketuban kurang takut baby lemas...


di sebabkan awak ni turun darah .. jd buat2 relaks la dulu sambil layan cntraction.... =)


ni la bacaan contrction pagi tu.... dlm 12mnit sekali .... tp tempoh cntraction tu x lama...
sampai la ke petang lebih kurang gitu je bacaan dia.... berjalan satu rumah puas dah...
sudahnya decide nak g berjalan kat IOI Mall Putrajaya yg baru tu... kasi cepat lagi bukaannya....


ptg tu siap2... lepas je amik zikry balik sekolah berdesup kitorg semua ke IOI Mall....
dari hujung ke hujung berjalan... walaupun x larat ku gagahkan juga.... kejap2 berhenti... kejap2 berhenti... pastu kerap nak ke toilet... spnjang ada kat sana ada la dlm 6x kot masuk toilet... tiap kli ke toilet mak msti follow... takut katanya.. takut aku terbesalin... mak pun kejap2 tnya.. cmne cntraction da kerap lom... dah 10mnit sekali lom... hehehe risau dia...


ni lak bacaan dri kul 7.30 ptg smpai kul 8.40mlm...
tempoh cntrction masih lagi kejap... x sampai ke 1 minit....



gmbr ikhsan google

g makan-makan lpas tu g masuk HomePro... pusing habis dlm tu.... 
beli la sikit 2...3... barang.... settle je tu ajak mr zuar balik ... x larat dah rasanya.. penat..!! 
sampai rumah dlm kul 9lebih.. terus tidokan zikry & auni.. dgn awak sekali tertido....


Dalam kul 11.30mlm terjaga...
sakit dah makin kuat.. pusing kanan ...pusing kiri suma xboleh...  rasanya mcm dah kena g hospital ni... gerakkan mr zuar... dia leh tnya... "kompom ke nak g hospital ni... " sbb dia xnak jd mcm hari tu aku xnak warded.... itu ini..itu ini... sudahnya gerak g hospital dlm kul 1.30pg.. smpai HUKM dlm kul 2pg...doc check baru bukak 3cm.... n doc suh warded.... 


Bajet lambat lagi bersalin... awak pun suruh la mr zuar balik dulu ...
sbb nurse kata dlm 6pg bru doc akan dtg tgk bukaan...
dlm 45mnit lpas tu cntrction makin kuat dan makin kerap & lama tempoh dia... sakit pun dah tarik2 pinggang dah tu... awak pun terus kol mr zuar suruh dtg balik.. siap pesan dgn dia bwkkn roti canai 1.. sbb dah lapar + takut xde tenaga nak teran... dlm masa yg sama bgtau nurse & nurse panggil doc utk tgk bukaan .... & mmg betul.. dah 4cm... so diorg terus prepare nk hntar ke labour room,,,
.

 ni la bacaan masa kat wad tu.. masuk2 wad je mmg x dpt tido langsung.. duk melayan cntraction je....


dlm masa di tolak ke labour kol lagi sekali mr zuar bgtau dah ke labour...
dia bru nk gerak dri putrajaya.... sampai je kt labour room tgk lagi sekali bukaan masih 4cm & terus nurse bg ubat berak.... lpas tu mmg kena trus cri toilet ye.. klo x mmg bertabur kt situ jer... kt dlm toilet pun cntrction x berhenti2... berjalan nak masuk balik ke labour room pun x larat.. mmg bergntung kt dinding je masa tu...  naik je katil pasang segala wayar2... n nurse trus suh kol hsbnd supaya cpt .... dlm cntrction tu jgk la kol mr zuar tnya da smpai mana... katanya dah ada kt parking.. dia smpat pesan lg.. klo da rsa nak keluar tu teruskan je.. x payah tggu dia smpai...

lpas tu doc tgk bukaan... & bukaan dah 8cm... cpt doc kata...
nurse pun dah kata... ada rasa nak teran ke belum .. awak pun kata belum... kononnya nk tggu mr zuar... sudahnya bpe mnit lpas tu xtahan da.. trus je ckp nak teran dah ni.. semua org siap sedia tugas msing2.. dlm keadaan kelam kabut tu... awak pun dah dlm position nk push tu baru la mr zuar sampai.... 2x push Alhamdulillah aku selamat melahirkan seorg baby girl... dlm masa tu jgk la alarm handphone ku pun berbunyi...  hahaha simbolik lahir masa alarm berbunyi  mmg skrg dia jadi alarm mama nya utk bgun tdo pepagi....


Alhamdulillah.. satu lagi pengalaman bersalin ku dpt rasa...
pengalaman kali ni sgt2 dipermudahkan....Alhamdulillah syukur...
start masuk labour room mmg x sempat relaks pun.. xde tunggu-tungu pun... semuanya berjalan dgn lancar je.... smooth je ...dari smpai ke hospital...masuk wad... masuk labour room & seterusnya
proses meneran & baby keluar pun x lama ...


sudahnya aku x smpat merasa roti canai yg di pesan kat mr zuar tadi... hehhehe....




lepas je beranak ni la katil ku... x bermalam pun... masuk wad kul 3pg... kul 6ptg hri yg sama boleh keluar dah...  smpai nurse tnya kt doc.. "pesakit minta balik ke?" hehehe...
aku x  de sebut pun nk balik ... baby dah berak kencing.. aku pun dah cargas.. doc pun lepaskan laa... buat pe nak simpan lelama kt hospital ni kan....





info : application utk contraction ni leh downlod kt hp.... g kat play store search la "contraction timer" lpas tu download lah ye...

No comments: