Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, June 24, 2015

Biskut raya Famous Amos




Sabtu lepas aku da buat sekut raya.... puasa ke-3 okey...
ramai duk kata cptnya buat.... mak aku pun kata.. apasal cpt sgt....
hurmmmppp x cpt pun sebenarnya.... masa tu berlalu dgn cpt ok...pejam celik...pejam celik tgk hari ni dah masuk 7hari berpuasa... ada 23hari je lagi berpuasa.... ok sepanjang bulan ramadhan ni ada 4 mggu jer cuti sbtu ahad... mcm aku ni mmg hari sabtu ahad jer dpt membuat sekut-sekut raya ni... hari keja mmg x la kan.... rasanya belum sanggup lagi amik cuti semata-mata untuk buat sekut raya.... =) 


ni la sebabnya aku buat sekut awal.... lg pun tiap2 mggu dah ada perancangannya....
1st week - balik rembau (buat sekut)
2nd week - balik PD (turn rumah MIL pulak)
3rd week - balik rembau (buat sekut lagi)
Last week - kemas2kan rumah sendiri pulakkan....

jd mmg sedang elok la tu... 
aku tgk kat pasaraya pun dah start jual sekut raya lagi 2...3.. hari sebelum puasa hari tu.... haaaa tu lagi cpt...


ok meh nak kongsi resepi 
Biskut raya Famous Amos



Bahan-bahan ayak:

280gm (2 1/4 cawan)  tepung gandum
10gm (3tsp)  serbuk koko (boleh kurangkan kalau xnak gelap mcm gmbr diatas)
2 Tbsp  tepung jagung
1/2 tsp  soda bikarbinate
2 Tbsp  susu tepung
secubit garam


Bahan-bahan lain: 

250gm  mentega
150gm  gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
100gm  coklat chip
100gm  sebarang kekacang (walnut,badam,gajus,dll yg dicincang) atau kismis- optional
1 biji kuning telur



Cara-caranya
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata
  3. Masukkan bahan-bahan yang diayak sedikit demi sedikit dan kemudian kacau hingga sebati 
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kekacang atau kismis. Kacau rata
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar atau boleh diuli menjadi bebola kecil dengan menggunakan tangan.  (JANGAN LETAK TERLAMPAU RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA IA AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  6. Bakar pada suhu 160C sehingga 15-20 minit bergantung kepada saiz bebola anda
  7. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.


x nak bulat2 sgt pun xpe... just pocot-pocot gitu jer aku wat....


masa sedang dibakar... tgk dia kembang & meleper...



haaa ni gmbar sampingan ye.... auni pun sibuk gak nak menolong....kejap je.. lpas tu kacau jer lebih..

haaa buat sekut sambil tidokan anak....okey


ok.. adunan ni aku buat 5adunan semuanya...
banyak x...? 
hehehe sbb ni aku kongsi dgn akk ku yg ada kat arab nun.... buat utk rumah kami sendiri..untuk rumah mak... & juga utk rumah MIL masing-masing.... tp sayang ..lupa lak nak amik gambar nya.. huhuhu...


sedap...sekut ni...
auni bpe byk dia pulun makan... kejap-kejap nak...





2 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

tkt buat awal xsmpt raya hbs sbb sdp sgt..ekeke

SiTi said...

sbb yg da siap trus tinggal kat kg dulu... kg kg xde org just mak & abh je... =)