Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, April 13, 2015

DIY Bunga telur paper crepe



Projek lepas pantang hari tu....
buat bunga telur utk cukur jambul si airis.....
memula tu bajet beli je bunga telur.... sekali tgk adik ipar buat utk kenduri kahwin nya nnti....
terus terbekenan & terpanggil2 nak membuatnya... dlm hati siap ckp ehhh senang je.... x leceh pun.. just lipat2 je... alaa mcm lipat wat kipas kertas tu je....


n terus mnta tlong adik ipar belikan paper crepe 
kebetulan warna tema pun dah ada... & bernasib baik juga jmpa paper crepe colour yg kena dgn tema... sbb colour peach ni agak susah nak cari ...
sehari dua lpas tu terus g nilai 3 mencari semua keperluanya yg lain....



haaa sekali bila dah buat... aduhai.. dok pikir bila nak siapnya ni.... gentel-gentel x jugak siapnya.... smpai 2hari sebelum majlis baru la siap....sebulan gak nak mengabihkan 120cucuk tu je...
dan ni la yg 1st di buat... lipat2 paper crepe tu & ikat dgn dawai bunga....



uncang telur pun beli yg da siap gini pastu tambah je dawai mcm ni... senang.. xpayah da nak beli net... potong2 net... pastu nak beli reben lagi... leceh ...


dan ini la antara kelengkapan yg perlu ada.....
*paper crepe
*reben
*uncang telur
*daun
*gunting
*lidi 
(yg pendek berikat getah tu aku top upkan utk panjangkan lagi bunga telur tu... baru cantik & padan dgn bunganya yg besar tu)





haaaa sampai dah habis cuti bersalin pun x siap2 lagi 120 cucuk bunga.....
sudahnya nya bwk g opis buat masa rehat.... mcm ni aku combinekan paper crepe + reben + lidi pendek tu.....



haaa ni la rupanya bila dah siap.....
meriahhhh kembang setaman ko....!!











di sebabkan bunganya besar....
jd mmg kat 1 pahar tu lebih kurang 20 kuntum je kot bunga yg muat....
selebihnya aku cucuk la kat batang pisang mcm pic kat bawah ni....






di sebabkan lupa nak snap pic masa potong2 paper crepe tu...
kengkawan semua boleh rujuk kat blog Haida Safera
kat situ cara mudah nak potong & bahagikan kertas tu....akan guna 6keping kertas utk 1 bunga....





No comments: