Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, January 9, 2013

Kisah bersalin ku .... - (DI LABOUR ROOM)







masuk labour room dlm kul 8.20mlm... mcm biasa laa klo da masuk labour room bnda 1st yg kena adalah masuk ubat buntut... masa sampai je kat labour room terus teringat pengalaman bersalinkan zikry... skrg kembali lagi ke sana utk anak no2 plak... harap sgt dpt normal kali ni... utk pengetahuan semua kat labour room hukm setiap pesakit dpt 1 bilik jadi mmg sgt selesa... layanan misi nya pun ok... mmg baik hati dan di sebabkan msuk labour room time malam... mmg lengang n x de pun doc2 praktikal....

ok... 1st kena masuk air... tp da tggu 2 jam still contraction x byk dlm 5minit -10minit tu... masa tu bukaan da bukak 5cm & misi kata dia akan masukkan air serta ubat dlm air tu... sebab contraction dah kuat tp x kerap...tp x pasti lak ubat apa... yg pnting bile dah masuk ubat tu contraction rasa makin kerap... bacaan CTG yg paling tinggi yg sempat di tgk adalah 167... mmg masa tu badan dah berpeluh-peluh... mr zuar pun dah suh bukak tudung je sbb ku dah bising panas... lg pun kebetulan malam tu xde langsung staff lelaki... doc n misi yg ada semua pompuan...

senyum paksa....ni lepas menahan sakit contraction


stat kat situ laa contraction makin kerap & makin sakit... mr zuar nak g toilet kejap pun ku x bagi... sbb tangan dia laa jadi mangsa ramas & genggam ku tiap kali sakit.... tp nak xnak lepas kan jugak... krg terburai dia dlm labour room tu sapa nak jawab... heheheh

sebelum tu misi ada pesan jgn teran dulu & dia jugak pesan jgn minum apa2 air selusuh @ air bunga siti fatimah... so ikutkan je la.... sampai laa satu masa mmg dah x tahan sgt... mmg mcm dah nak keluar... suh mr zuar panggil misi & kata yg diriku dah rasa nak berak....!!!!! masa tu laa semua kelam kabut... seluk tgk jalan dah bukak kepala pun dah kat bawah.... & terus diorg ajar cara teran ... mr zuar pun pesan suh teran betul2 jgn separuh jalan....coz dari awal lg dia dah tnya kompom ke nak normal jugak... bukan nya apa dia takut masalah slip dics tu kembali lagi....dgn yakin nya ku kata "apa2 pun cuba dulu normal"... masa test2 teran tu mmg dah x larat...dlm masa yg sama misi & doc cuba besarkan lagi pintu tu... almaklumla walaupun anak 2nd.. tp yg 1st lalu kot situ.... misi pun kata kena buat betul2... nnti klo diorg dah bentangkan kain hijau tu mmg nak x nak kena teran sekuat hati

bape minit lepas tu kain hijau pun di bentangkan... masa tu laa misi kata klo nak minum air selusuh tu minum la...jd minum la sikit...dan kena get ready la utk meneran....
misi2 kat situ amat membantu diorg pun sama  bagi kata semangat dlm masa yg sama diorg ajar juga penafasan... mmg penafasan penting masa ni... dlm kali ke 4 teran & setelah muka ku jadi biru akibat meneran.. akhirnya dengar ada yg kata " kepala baby dah lepas...ok amik nafas kejap..." masa tu lega dah... dan tetiba plak terdengar satu suara yg kata " ehhh...!!! hidung baby sangkut lgi tu..!!! " dan bile dengar jer psal tu apa lagi terus laa teran sekuat hati....dan akhirnya seorg baby girl telah selamat keluar pada 1.10pg 30 November 2012.. 30hb sama jgk dgn abg dia cuma beza bulan jer...

muka fresh lpas keluar... baby biru sebab ada tali pusat sangkut kat leher...


proses menjahit makan masa yg lama...satu lagi pengalaman baru.. mmg sakit di jahit tanpa bius...di sebabkan x tahan sgt misi bg sedut gas oksigen...tp tu pun masih rasa gak tiap kali diorg tarik benang mmg  mcm jahit kain laa di buatnya... kul 4pg baru settle & ku di hantar ke wad... sempat la berehat bebrapa jam sebelum kehidupan beranak kecik kembali lagi ( x cukup tido)....dlm kul 12 t/h dah boleh keluar & kami terus ke kampung berpantang di sana

sebelum balik buat earing test dulu....


alhamdulillah dah boleh balik....!!!






1 comment:

syariza09 said...

alhamdulillah, tahniah dpt bb girl, dh sepasang yer.
xcited akk baca n3 ni, selamat berpantang :)