Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Wednesday, September 11, 2013

Cara cari handphone hilang ?









Semalam nak jadikan cite hp mr zuar hilang...
hilang kat kedai mamak yg kami makan ptg semalam...  tp nak kata hilang bukan hilang silap kami jugak... aku suh mr zuar amik hp tu.. dan dia plak suruh aku yg amaik hp tu... sudahnya tinggal gitu je kat atas meja..... aku nak cepat sbb nak g amik auni pulak kt umah pengasuh.. tu yg kelamkabut sikit..

* tp aku kompiden mr zuar dah amik hp dia tu.....


dlm x smpai 5 minit kami smpai rumah terus mr zuar mintak hp dia... aku pun haaaaa????? 
terus ckp lorr mana ada aku amik...  dahh2 g cepat kedai mamak tu carik balik... dia dgn marah2nya keluar rumah.... dlm masa yg sama aku pun trus kol je no mr zuar.... x smpai 10x kol hp dah di off kan... haaa sudah.. duk pikir org yg amik hp ni kompom dah off kan...


terus ligat aku meng"google" cmne cari hp hilang.... 

baca ni ye....

kalau beli hp tu terus simpan no IMEI hp tu... kalau boleh jgn la smpan dlm contact hp.. klau dah hilang cmne nak cari balik kan... simpan dlm wallet boleh la...


kenapa pentingnya no IMEI ?

supaya pencuri tu x boleh langsung guna hp yg di curi...walaupun dia dah tukar simkad lain... hantar kedai buat pun kedai x boleh apa...  so mmg hp tu langsung x boleh digunakan... pencuri tu nak jual pun x laku.. ye la sape yg nak kalau x leh on kan... 


Macamana cara dia?

kalau hp korang dah hilang... terus kol korangnya kol centre (maxis,digi,celcom,u mobile) utk block hp tu dgn bagi no IMEI yg 15 digit tu....  dgn tu mereka serta merta akan block hp tu... 


cara cari no IMEI?

dgn tekan *#06# dan tekan kol... lepas tu mesti keluar 15 digit no tu....



balik kepada cite mr zuar.... bile dia sampai rumah aku pun tnya laa.. cmne jumpa x.. dia dgn muke marah kata.. " mana nak dpt dah.... dah g la masuk umah..." disebabkan frust dia duk hisap rokok & termenung depan umah...  aku pun malas nak tnya2 lagi trus buat keja2 aku... malam tu aku tnya laa tau x no IMEI hp tu.. dia kata xtau... aku pun trus tnya mana kotak hp aku nak cari no IMEI kat situ... bile cari2 dalam hp tu tgk ada resit hp.. kt resit tu dah siap tulis no IMEI... aku pun pe lagi.. suh mr zuar kol UMobile... dia plak leh wat dono je.. aku malas nak tggu2 trus amik resit tu... ondaspot  je dia tnya   

mr zuar   :  nak buat pe?
aku    : nak kol Umobile lah...
mr zuar   : xpayah .... dah beli hp baru dahh....


terus dia tunjuk hp yg elok tersimpan kat atas rak .... cehhh apa da ... saja buat aku gelabah laa mr zuar ni....



* aku rasa dia dah amik hp tu.. tp tertinggal kat keta... bukan tinggal kat kedai mamak tu... mr zuar ni mmg slalunya gitu.. tinggal barang merata....





ada lagi satu app utk cari hp hilang.... tp ni khas utk pengguna android saje ye... korang boleh download " Lookout" kat playstore tu....  boleh gak tgk melalui web kat link ni LOOKOUT ...bile dah jd mcm ni terus aku download... 




No comments: