Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, April 4, 2016

DIY t-shirt




Mcm mana idea nak buat design t-shirt muncul???

Sebabnya nak buat baju bersempena World Autism Awareness kononnya... setiap 2 April

Mulanya nak tempah jer...  tp bila fikir balik.. ada ke yg nak amik klo 5 helai baju yg pelbagai saiz kami sekeluarga???


Atas cadangan kengkawan jahit supaya buat je sendiri dengan menggunakan Transfer Paper.... aku pun buat keputusan nak buat sendiri... so 1st step beli baju kosong kat MD Textile ... klo buat bisnes baju boleh beli kat sini.. mmg murah... baju yg paling murah Rm3 lebih  dan paling mahal pun rm9 lebih ... ada yg mahal sikit tp belas-belas ringgit je....


Baju da jmpa.. so survey pulak transfer paper... cari punya cari baru la tau ada 2 jenis ... 
* white based - untuk baju berwarna putih
* dark based - untuk baju warna gelap


mcm ni je rupanya.. transfer paper ni



Kalau guna transfer paper ni mmg senang je... print je design yg berkenan kat atas paper ni.. lpas tu iron trus kat atas baju....  puas survey akhirnya jmpa la supplier yg jual.... deal punya deal dah nak beli dah.... last2 supplier tnya guna printer apa kt umah...alahaiii tang ni x lepas pulak... kena guna printer yg pigment ink saja..yg kat umah guna dye ink.. so berkubur je la impian tu kat situ jgk....
Akhir bila google jumpa teknik applique...trus decide nak buat teknink je.....jadi nak x nak kena buat yg simple jer.. sbb x sempat nak buat yg heavy2 nya design...


1st pilih design dan kain yg nak digunakan dan potong



letak la design tu ikut mcm mana kita nak dan penitikan

kemudian terus jahit mcm ni..(mesin sulam xde... tu yg pilih gini je) ikut suka la.. nk buat corak2 bintang ke apa2 yg korang rasa comey boleh je.... 





3 beradik


sweet sgt tgk pic ni....


suka gak tgk pic ni... tp syg .. gmbar zikry x penuh lak


nmpak kakak auni kurus pulak bila pose gini....


yg paling kecik....


kami ... tp sayang xde gmbar kami semua berdiri... so x nmpak full baju....
dlm pic ni..... perut mr zuar la yg paling comey kan...kan...kan...