Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, June 17, 2011

DOT DOT DOT........


Memang aku gunakan peluang yg ada....kt kg ni la aku dpt wat ni semua....esoknya pula kul 10 aku tangan ku dah sibuk cari bahan lagi...bahan suma mmg dah beli skali masa nak wat "si M" tu...tinggal buat je lagi... kali ni aku main dengan warna plak...abis warna warni aku wat...jadi korang laayan je laa gmbar ni ye





x bulat sebab aku x masukkan dlm bekas lompang...lagi pun cup kecik da abis plak tu yg pkai cup besar...cepat sikit abisnya...bile skali tgk da macam telur dainasour plak da...yg mcm dlm game dynamite...hehhe


3 biji telur
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus
150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna & Esen Vanilla

Cara-cara

1.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa

2.Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

3.Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik

4.Picitkan blueberry filling secukupnya

5.Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan

6.Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit

7.Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah

8.Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka..




4 comments:

Acik said...

Polka dot! Pelik tp cantik! Mesti sedap.

ibundo said...

salam.
cantik pula yang disusun serupa bunga tu. dah habis ke. kalau belum mintak sikit bawak balik..

SiTi said...

acik....mmg sedap & cantik

SiTi said...

ibundo....tq la kerna sudi melawat page yg x seberapa ni....da abis plak duk dlm perut ni...heheh