Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Tuesday, March 31, 2015

Cara elakkan nasi cepat basi











Penah x terperasan nasi dlm rice cooker kita tu cpt basi??

atau....

gara-gara makan kat luar hari ni.... kita boleh terlupa yg ada lagi nasi semalam dlm rice cooker.... 
jadi esok hari nya bila bukak je rice cooker tgk dah lembik berair...


haaa pernah x??? 
pernah x???





mesti penah kan..... 
cara dia x susah pun... apa yg aku buat just basuh periuk tu mcm biasa... 
lepas tu isi air paip.... letak la periuk rice cooker tu atas dapur....& bukak la api... biar sampai air dlm tu menggelegak.... itu je cara yg aku buat..... insyaallah nasi x cpt basi.... 




Friday, March 27, 2015

Bila zikry pergi shopping sendiri


Kejadian 2 hari lepas..... 25/3/2015 (Rabu)
rombongan anak-anak khas sek P9(2) ke Mydin Presint 15 Putrajaya
Setiap anak2 ni di bagi Rm10 sorg.... jadi pilih la ..beli la apa saja yg dihajati 
janji x lebih dari Rm10... tgk laa zikry beria tarik raga tu.. mcm byk sgt yg di shopping....





Gmbar zikry kt kaunter xde... yg ada just gmbr kawan dia je



haaaa ni la yg di beli.....
balance dia cuma 30sen jer...... brg cuma 3 jer pun...


 aku balik rumah da xde dah... yg ada nmpk cuma mainan dia je...
tu pun berebut dgn auni.. sudahnya abg zikry mengalah dgn adik.... lg pun mainan dia utk gegirl... dpt mainan princess ...



roti ni mmg selalu beli utk dia... pebret dia .. "ROTI JAGUNG"




yg ni pun ada gak beli... tp xde la selalu....
haaa yg ni je aku nmpak ada bwk balik rumah... 
dan dia makan dua beradik... 




makanan yg zikry beli tu mmg dia suka semuanya...
tp xde la tiap kali shopping dia akan dpt ... sesekali boleh laa.. terutamanya coklat kinder joy tu.....
kecik tu je dah RM3.80.... 




Habis shopping cikgu bwk g Muzium Alam Semula Jadi kat presint 15 tu jugak....
aku sndiri pun x penah masuk lagi ke situ... 






dgn cikgu & kengkawan kelas dia....
sepatutnya ada 7 org .... tp ada sorg z dtg hari tu.. tinggal la berenam.....




posted from Bloggeroid

Wednesday, March 25, 2015

Zikry sepanjang di sek ppki






Ni la aktivi zikry sepanjang kat sekolah...
cikgu dia wasapkan pic .... majoriti aktiviti ni semua utk improvekan motor skill anak-anak istimewa ni... dan aktiviti ni pun bagus utk anak2 yg lain... 







ni utk kuatkan otot2 jari diorg....





yg ni plak buat playdoh... bgus utk sensory


ni pun utk sensory diorg...



terapi berenang... zikry yg baju biru kuning.. 








haaaaa.... ni mcm kita2 dulu gak.. still dpt minum air milo... beratur laa panjang2 kan....






Terapi bowling..... mama pun dah lama x main bowling nak...!!








aktiviti mewarna campur sekali dgn pra sek biasa... program bersama JPAM











posted from Bloggeroid

Tuesday, March 24, 2015

Review Baby Jogger City Select Stroller




Di sebabkan rmai yg berkenan & bertnya pasal stroller  Baby Jogger City Select ni...
jd aku wat la satu entry pasal ni.....stroller yg boleh jadi 
single stroller....
double stroller
dan tripple stroller


mmg tiap kli kami keluar ada yg duk usha stroller ni... 
ada yg siap tnya lagi.... sbb boleh angkut sekali 3 org kan....
dan mmg di akui aku pun berkenan dgn stoller ni dulu pun sbb 3 anak aku leh di tolak sekali harung.... dan kelebihan dia lagi adalah.. boleh tukar seat... baby carier pun boleh masuk... dan tempat letak barang kt bwah stroller tu pun besar gak.... mmg kukuh .. handbrake dia pun grip.... 


 zikry pun masih boleh duduk kat seat tu






selain tu... jd single stroller pun boleh.... mcm pic kat bawah

sila abaikan pic ku yg nmpak "bam bam" salah kamera ni... heheheheh








ni plak contoh klo guna 2 seat

 depan belakang

 dua-dua hadap depan

ni menghadap muka memasing

ni contoh 16 kedudukan yg boleh digunakan kt stroller ni...




ok utk lipatnya pulak akan jadi macam ni.... tayar yg besar tu boleh di cabutkan dua2....
kerata waja kami mmg lepas masuk... 

gambar ikhsan google



mana nak beli??

ok.. aku beli kat  FB Ariessa land sbb dlm byk2 yg aku survey kat dia yg paling murah...
selain tu boleh gak beli kat One Baby World, Fabulous Mom  (selalunya kena order dulu.. baru diorg amik stock)
kat ig shop rtw_store pun ada dan beberapa lagi online shop yg lain.. x igt dah.....
tp hari tu biras ada kata dia ternampak kat Aeon Mid valley ada jual....  


ok sekian.....




Monday, March 23, 2015

Belajar kupas telur....






jumaat lepas kemas beg auni.. tgk ada noted ni....
jadinya mlm semalam aku duk merebus la sebiji utk dibekalkan kat sekolah hari ni......


dan ni la gmbr yg cikgu sempat snap masa aktiviti di jalankan....















1st time auni kupas telur ni... kt umah x penah pun.. n x terpikir pun nak ajar.... bila gmbr ni baru la perasan... ni salah satu aktiviti mudah kat umah yg boleh improvekan motor halus anak-anak.. kat situ diorg belajar nak kawal tangan n jari2 diorg.... good2..







posted from Bloggeroid