Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, January 30, 2015

Muka saya sepanjang pantang


Jom saya belanja sikit gmbr2 saya....
kita tgk perubahan muka saya ye... 



beberapa saat selepas keluar dari perut mama.....




hari ke-6





hari ke-13




hari ke-17








hari ke-23




hari ke-34







hari ke-38



hari ke-41




hari ke-44






1st time mulut dia bising
masa hari ke-17





Anak ke-3 kami







Hari ni genap 45 hari saya di dunia.... Alhamdulillah
bersamaan hari merdeka buat mama nya jgk.... =)



Dengan ini saya nak memperkenalkan diri saya...
Mama & Papa buh nama saya AIRIS ZULAIKHA BT MOHD AZWAR
saya lahir di HUKM secara normal pada tepat pukul 5.31pagi pada 17.12.2014
dan selama 10bulan (40mggu) 4 hari mama dah bawa saya yg seberat 3.25kg ni kat dalam perut mama...


Airis - Sejenis bunga (Iris)
Zulaikha - Kecantikan menawan




ni la muka fresh from oven saya.... muke lapar nak cucu




ni muka saya kekenyangan cucu...

   

                                  

I'm ready...!! nak balik rumah dah masa ni...



mama kata nnti dia masukkn lagi gmbr saya....
tunggu mama saya free sikit ye....


Thursday, January 29, 2015

Kisah Bersalin anak ke-3 (Part 2)





Pagi 16.12.2014 bangun mcm biasa....
disebabkan HUKM bg mc sehari je jadi pgi tu bgtau opis yg nak cuti... xlarat dah nk keja dgn cntraction nya lagi....  maka cuti laa sehari tu.... zikry mcm biasa still hntr ke sekolah... auni pulak duduk rumah je... di sebabkan x jadi bersalin semalam tu.. abah decide nak balik kg hari ni... jadi tinggal la kami bertiga (aku, auni & mak) kat rumah...


Pagi tu 2x lagi turun darah....
kul 8pg & 10pg....
sebelum tu dah kerap gk tnya2 kat biras... dia doktor kan.. so di pantau dri jauh je la...
sbb ikut kata biras... klo darah turun tu xde risau sgt.. sbb belum tentu darah turun tu kena bersalin jugak.... yg risau kalau turun air.... katanya dlm 24jm kena bersalin gak.. sbb takut effect kat baby... ye la bile air ketuban kurang takut baby lemas...


di sebabkan awak ni turun darah .. jd buat2 relaks la dulu sambil layan cntraction.... =)


ni la bacaan contrction pagi tu.... dlm 12mnit sekali .... tp tempoh cntraction tu x lama...
sampai la ke petang lebih kurang gitu je bacaan dia.... berjalan satu rumah puas dah...
sudahnya decide nak g berjalan kat IOI Mall Putrajaya yg baru tu... kasi cepat lagi bukaannya....


ptg tu siap2... lepas je amik zikry balik sekolah berdesup kitorg semua ke IOI Mall....
dari hujung ke hujung berjalan... walaupun x larat ku gagahkan juga.... kejap2 berhenti... kejap2 berhenti... pastu kerap nak ke toilet... spnjang ada kat sana ada la dlm 6x kot masuk toilet... tiap kli ke toilet mak msti follow... takut katanya.. takut aku terbesalin... mak pun kejap2 tnya.. cmne cntraction da kerap lom... dah 10mnit sekali lom... hehehe risau dia...


ni lak bacaan dri kul 7.30 ptg smpai kul 8.40mlm...
tempoh cntrction masih lagi kejap... x sampai ke 1 minit....



gmbr ikhsan google

g makan-makan lpas tu g masuk HomePro... pusing habis dlm tu.... 
beli la sikit 2...3... barang.... settle je tu ajak mr zuar balik ... x larat dah rasanya.. penat..!! 
sampai rumah dlm kul 9lebih.. terus tidokan zikry & auni.. dgn awak sekali tertido....


Dalam kul 11.30mlm terjaga...
sakit dah makin kuat.. pusing kanan ...pusing kiri suma xboleh...  rasanya mcm dah kena g hospital ni... gerakkan mr zuar... dia leh tnya... "kompom ke nak g hospital ni... " sbb dia xnak jd mcm hari tu aku xnak warded.... itu ini..itu ini... sudahnya gerak g hospital dlm kul 1.30pg.. smpai HUKM dlm kul 2pg...doc check baru bukak 3cm.... n doc suh warded.... 


Bajet lambat lagi bersalin... awak pun suruh la mr zuar balik dulu ...
sbb nurse kata dlm 6pg bru doc akan dtg tgk bukaan...
dlm 45mnit lpas tu cntrction makin kuat dan makin kerap & lama tempoh dia... sakit pun dah tarik2 pinggang dah tu... awak pun terus kol mr zuar suruh dtg balik.. siap pesan dgn dia bwkkn roti canai 1.. sbb dah lapar + takut xde tenaga nak teran... dlm masa yg sama bgtau nurse & nurse panggil doc utk tgk bukaan .... & mmg betul.. dah 4cm... so diorg terus prepare nk hntar ke labour room,,,
.

 ni la bacaan masa kat wad tu.. masuk2 wad je mmg x dpt tido langsung.. duk melayan cntraction je....


dlm masa di tolak ke labour kol lagi sekali mr zuar bgtau dah ke labour...
dia bru nk gerak dri putrajaya.... sampai je kt labour room tgk lagi sekali bukaan masih 4cm & terus nurse bg ubat berak.... lpas tu mmg kena trus cri toilet ye.. klo x mmg bertabur kt situ jer... kt dlm toilet pun cntrction x berhenti2... berjalan nak masuk balik ke labour room pun x larat.. mmg bergntung kt dinding je masa tu...  naik je katil pasang segala wayar2... n nurse trus suh kol hsbnd supaya cpt .... dlm cntrction tu jgk la kol mr zuar tnya da smpai mana... katanya dah ada kt parking.. dia smpat pesan lg.. klo da rsa nak keluar tu teruskan je.. x payah tggu dia smpai...

lpas tu doc tgk bukaan... & bukaan dah 8cm... cpt doc kata...
nurse pun dah kata... ada rasa nak teran ke belum .. awak pun kata belum... kononnya nk tggu mr zuar... sudahnya bpe mnit lpas tu xtahan da.. trus je ckp nak teran dah ni.. semua org siap sedia tugas msing2.. dlm keadaan kelam kabut tu... awak pun dah dlm position nk push tu baru la mr zuar sampai.... 2x push Alhamdulillah aku selamat melahirkan seorg baby girl... dlm masa tu jgk la alarm handphone ku pun berbunyi...  hahaha simbolik lahir masa alarm berbunyi  mmg skrg dia jadi alarm mama nya utk bgun tdo pepagi....


Alhamdulillah.. satu lagi pengalaman bersalin ku dpt rasa...
pengalaman kali ni sgt2 dipermudahkan....Alhamdulillah syukur...
start masuk labour room mmg x sempat relaks pun.. xde tunggu-tungu pun... semuanya berjalan dgn lancar je.... smooth je ...dari smpai ke hospital...masuk wad... masuk labour room & seterusnya
proses meneran & baby keluar pun x lama ...


sudahnya aku x smpat merasa roti canai yg di pesan kat mr zuar tadi... hehhehe....




lepas je beranak ni la katil ku... x bermalam pun... masuk wad kul 3pg... kul 6ptg hri yg sama boleh keluar dah...  smpai nurse tnya kt doc.. "pesakit minta balik ke?" hehehe...
aku x  de sebut pun nk balik ... baby dah berak kencing.. aku pun dah cargas.. doc pun lepaskan laa... buat pe nak simpan lelama kt hospital ni kan....





info : application utk contraction ni leh downlod kt hp.... g kat play store search la "contraction timer" lpas tu download lah ye...

Telinga zikry masuk playdoh




jadinya 2 hari lepas...
di sebabkan mr zuar xde... nak x nak aku yg tgh berpantang ni.. drive laa g jmput zikry...
ni bukan kli pertama... 2mggu berpntang lg dah drive... kalau laaa ada driver xdenya aku nk drive... dah terpaksa nak buat mcm mana.... hurrmmpp

lepas je urut penutup pantang... sengkak bagai.... (seronok dapat urut satu badan ni... hehehe)
trus bersiap g amik zikry.... smpai2 je sekolah cikgu bgtau zikry masukkn playdoh dlm telinga... aduhaii.. cikgu serba salah laa jugak.. n dia x sedar bile zikry masukkn... tp aku relaks je sbb zikry mmg penah buat keja ni dulu kt umah... nasib baik la masa tu x dalam... tp kli ni dlm sgt... mmg xleh nk buat sendiri.... kat sekolah cendekiawan pun penah dia masukkn jugk.. tp dlm hidung cikgu dia bgtau... hai laa zikry....


ni video masa g klinik swasta.... sudahnya doktor surrender
dia suh bwk g hospital terus ke kecemasan....


nasib la ada adik ipar.. dia la yg tlong bwkkan....tau2 je la parking hospital putrajaya... xpenahnya yg ksong... mr zuar boleh ada luar kawasan plak masa tu...
bila dah bawak g kecemasan pun .. doktor xleh buat.. sbb zikry meronta-ronta... dia fobia + sensitif autism kan... fobia lak sebb dulu kn penah operate telinga....


akhirnya kecemasan serah kes zikry kt pakar ENT... nasib laa sempat pakar x balik lg.. masa tu dah kul 4.30ptg da... haa amik kau zikrynya menjerit... dgn 4...5... org yg pegang dia... mmg kuat tenaga dia ni... sudahnya diorg balutkn zikry dgn selimut...tu pun zikry masih boleh meronta... kaki dia siap tendang meja alat2 utk telinga kat situ.. nasib x tergolek je meja tu... aku xmampu nk buat pe dah.. xmampu nk pegang da.. sudahnya tgk je la.....



akhirnya dpt gk keluarkan 
smpai berdarah-darah telinga zikry.. sbb terkena alat pengorek tu.. agak tajam kut utk dlm telinga kita...  seriau tgk bnda besi tajam2 tu dgn zikry x duk diam.. takut tercucuk gegendang jer... haiiishhh

gambar ikhsan google...

cer tgk alat2 dia.. lebih kurang gini laa.. semuanya besi2 tajam2 je.... 


tgk lgi sekali rupanya x habis keluar...
kena lagi berperang dgn tenaga zikry.... berpeluh2 abg yg pegang zikry atas kerusi tu... try buat cara 1st x boleh dah.. zikry lg kuat meronta.. dan sudahnya cuba cara ke dua tembak air dlm telinga tu.... tu pun susah gak.. akhirnya berjaya gak keluarkan semua playdoh tu....


gambar ikhsan google gak ni...



haaa.. ni la aktiviti dia kt sekolah masa tu.. buat playdoh tepung sendiri.... 
tu yg cikgu pun x perasan bila dia masukkn dlm telinga ...
tau2 je dia dah ketuk2 telinga n bgtau sakit je...







info : nk cari tukang urut sedap kt putrajaya ni leh contact k.fizah  013-6051005...mmg terbaik la.. sedap sgt dia urut... npe la masa urut awal2 hari tu x amik dia.. rugi sgt rasanya..hehehe... mak siap nk dtg lagi mggu dpan nak ngurut dgn k.fizah ni... klo nk kena buat appoimnt dulu sbb dia sntiasa full.. dia x buat malam.. just siang je ngurut...



Wednesday, January 28, 2015

Kisah Bersalin anak ke-3 (Part 1)


kisah throwback yg nk di pahatkan dlm diari online ku ni....


Dari mlm 14.12.2014 dah rasa sakit2.... tp masih dlm jarak yg lama.. dlm 2jam ke 1jam sekali... dalam sakit2 tu pun masih lg sempat g mencari stroller kat puchong... haaa gagah x..hehehe... hajat di hati nak cari baby carier graco... sbb nak yg match n ngam dgn stroller yg sedia ada....tp da survey byk kedai mmg x byk pilihan plak.... sudahnya shopping baju2 mr zuar je......


jd mlm tu duk search la mna kedai yg jual graco ni.... dlm survey2 tu tah mcm mana kami leh terjmpa plak n terus terberkenan dgan stroller ni.... memandangkan anak pun nk masuk 3.... rsanya mmg patut kot beli yg twin stroller.... bila search lg pasal stroller ni mmg ramai yg kata ok... smpai kul 3pg meng'google' .....


dlm pukul 5pg (15.12.2014) dah tersedar... sakit agak kerap... mmg da x leh tdo dah msa ni... dgn perut lapar plak pergi la cari makan kat dapur... lpas makan siap2 nak g serah diri kat hospital... sbb dah over due 2hari kan..... nasib la abah n mak ada rumah... abah la yg g hntr zikry sek... auni lak duk umah je dgn wan dia....


sampai2 je kt hospital trus g cek.... n doc kata dah buka 2cm.... tp cntrction x kuat lagi... dlm 80 lebih ke bacaan dia... so doc bagi pilihan... nak duduk wad ke... nak balik.... sbb baby gerak ok... pastu tanda pun xde trun lagi sma ada drah atau air.... lagi pun klo duk wad pun bukan diorg buat pe pun just seluk tiap 4jam sekali utk tgk bukaan... melainkan kita kata nak induce atau nak masuk belon... owhh mmg x la kan... klo bleh mmg nak elak dri kena induce ni.. jd pilihannya balik rumah....





dah kuar tu apa lg ckp dgn mr zuar jom g One Baby World nak tgk stroller.... pegi2 stroller yg kami berkenan tu xde ready stock.. klo nak pun kena order dlu... otw balik umah trus google baby shop lain2 yg ada jual... kol fabulos mum pun xde ... kena order dlu.. online shop yg lain pun gitu... sampai la jmpa online shop Ariessa Land ... deal punya deal dia ada stock n kami dpt hrga yg paling murah dri seller2 lain... so apa lg kami trus booked....

sampai rumah je rehat2kan badan.. tdo dlu.. ptg tu kuar plak g check up kat klinik Presint 9.. masih lom ada tanda lagi.. cuma cntrction yg belum kerap.... dah settle check up balik rumah rehatkan diri..... 

Malam tu dlm kul 8 keluar berdua dgn mr zuar ... nk g amik stroller.. dlm kereta masih sakit2 tu ada... tp maintain lgi... dlm perjalanan balik tu terasa lain macam je.. g cek seluar dlm tgk dah turun darah + lendir... mr zuar tnya nak g hospital terus ke x.. tp awak xnak lagi... bukan pe... fobia.. asyik kena seluk je nnti.. tp jln x bukak.. asyik ulang alik hospital je kan.. lg pun pegang kata doc... cntrction da 10minit sekali baru dtg hospital...  jadi lpas amik stroller tu terus la balik rumah..... 




ni laa pilihan kami Baby Jogger City Sellect



mlm tu jgk suh mr zuar pasangkan.. takut x smpat tgk nnti kan... hahhaahha 
padahal awk yg x sabar2 nk tgk... tgh2 mlm tu jgk mr zuar pasang...












twin @ tandem stroller... boleh di pusing2 kan kedudukan seat... 
ikut keselesaan anak kita... nak hadap ke depan boleh.. nak ke belakang pun boleh
anak dah ramai... kena la pkai gini.... 



nk jdkan single stroller pun boleh....


ni antara kedudukan yg kita boleh adjust....
baby carier yg ngam dgn stroller ni maxi cosi cabriofix




akan di sambung ke part 2 









Wednesday, January 21, 2015

Seronoknya Auni Bersekolah





ni pic 1st day sekolah rsanya.... wahhh anak dara sorg ni di kelilingi pakwe2...
nampak happy sgt dia....



bile tgk gmbr yg cikgu bagi ni .... terkejut mak nak.....
hamboiiii peluk2 pakwe plak dia.... pastu kelas dia nmpk mcm lelaki je ni... bila tnya cikgu.. katanya auni xnak join cikgu lain kecuali cikgu nisa dia jer.... 



haaa ni la cikgu nisa dia.... manja tul dgn cikgu... x boleh cikgu hilang mesti nangis mencari...








aktiviti menampal ...



yang ni mendeco kuih donut....
lepas tu kena makan ye anak-anak....


kakak auni seronok g sekolah....
lega mama & papa bile kakak happy.... xde la risau2







yang ni lak kena lipat baju masing2....
blajar elok2 ye kakak... nnti leh tolong mama kat umah pulak ye...




kali ni kena buat aktiiti luar....
belajar siram pokok bunga... sian kakak .. ni la 1st time dia siram pokok....
hehehhe sbb rumah xde tanah.... rumah ku bersilingkan lantai rumah orang dan berlantaikan siling rumah org..... xde tmpat nak bercucuk tanam....







tukar angin...
belajar kat luar kelas... xde la boring sgt diorg ni kan....


sepanjang bersekolah 3mggu ni... auni mmg happy tiap kali nk g sekolah... 
smpai sabtu ahad pun nangis2 nak g sekolah.... penah sekali tu... sbtu minggu pertama sekolah... dia punya la beria nak g sekolah sampai demam2..... 







Wednesday, January 14, 2015

Zikry masuk sekolah




Walaupun dalam pantang...27hari masa tu tp aku tetap nak rasa pengalaman hntr anak bersekolah... dah la masa zikry 1st day kt Cendekiawan dulu aku x join sbb dlm pantangkan auni masa tu....


12.1.2015 hri 1st sesi persekolahan di buka.... pagi tu agak kelam kabut gk... hri 1st la katakan.... nasib ada mak yg membantu.... dah 3org anak ni mmg x ckup tangan dibuatnya.... dgn ragam masing2 waktu pepagi... fuhhhh.. kul 7 kuar rumah... hntr auni dulu..lpas tu terus hntr zikry di Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 9(2)... sampai sekolah ngam2 je pintu sekolah nak ditutup.... hehehehe.. dari jauh dah dgr budak2 nyanyi kat perhimpunan dan kami pun gerak la ke sana... tgk rmai btul parents yg tggu mengelilingi tmpt perhimpunan.... budak yg pengsan pun ada... mana x nya smpai 4 lagu kna nyanyi.. pastu Guru Besar lagi berucap....


Zikry masih ada dgn kami... nak hntr masuk ke perhimpunan xtau mana kelas n barisan dia... tp kelas dia mmg kami dah tau... pra sekolah je pun huhuhu... kebetulan ada yg menegur mr zuar suh hntr je zikry terus ke kelas dia... so trus la kami ke sana... dah ada cikgu yg menunggu rupanya...


Zikry nmpk je kelas dia xcited tul... masuk2 terus je capai mainan2 yg ada... xde langsung nmpk dia janggal dgn suasana baru... kengkawan & cikgu baru... dia x kisah langsung... yg dia kisahkan...nak main.. zikry....zikry.... smbil tu sesi perkenalan aku dgn cikgu dia... xlama pun kt situ.. dah selesai kami pun balik tinggalkan zikry.... dia langsung x heran n x nangis kena tinggal... good boy tul abg zikry ni... abg dah beasrkan.. kena la kuat...!!






puas panggil nak amik gmbr... punya la susah nak dptkan eye contact



akhirnya ni laa baru dapat



main dgn kawan2 kelas dia...



masa nak tinggalkan dia... ralit sungguh main nya






ok.. tengah hari dlm kul 12 dtg balik utk sesi taklimat dgn cikgu & Guru Besar....
sebenarnya zikry bukan masuk pra sekolah biasa... dia masuk pra sekolah khas  iaitu Pra - Program Pendidikan Khas Intergrasi (Pra-PPKI) dalam kelas maksimum 7 org je... tp masa pendaftaran hari tu baru ada 5 org murid... 


utk Pra-PPKI di Sek. Keb. Putrajaya Presint 9(2) kategori anak2 yg boleh masuk situ adalah : 

** Sindrom Down
** Mild Autism
** Celebral Palsy
** Perkembangan Lambat
** Hiperaktif
** Hipoaktif
** Masalah Tingkahlaku
** Masalah Emosi 
** Penumpuan Singkat (Attention Deficit Disorder)
** Terencat Akal
** Lain-lain masalah pembelajaran ringan


aktiviti kat sini lebih kepada aspek perkembangan, menguasai kemahiran asas, memupuk sikap dan tingkah laku positif serta berlajar menyesuaikan diri dgn alam persekolahan ke sekolah rendah. merka akan di nilai dari masa ke semasa oleh cikgu.. yang mana boleh & menyesuaikan diri mereka akan masuk ke aliran perdana secara insklusif dan dpt pemantauan dari cikgu.


Antara aktivi mereka sepanjang tahun adalah :

**  Terapi renang
** terapi bowling
**  Lawatan (bersama prasekolah biasa)
**  Lawatan (bersama prasekolah darjah 1-6)
**  Sukaneka Pra sekolah Pendidikan Khas
**  Sambutan hari lahir
**  Mini perkhemahan
**  Sambutan berbuka puasa
**  Sambutan hari raya
**  Jamuan akhir tahun
**  Bulan keterampilan diri - pertandingan pakaian beragam
**  Hari graduasi
** Aktiviti hands-on (buat kuih,buat hamper,buat doh,memotong buah & dll) 



nak balik da..... pakai kasut sambil merengek... alahaii abg...abg....




1st day sekolah balik kul 3ptg... 3jam taklimat dgn cikgu.. lapar sungguh.. sbb x makan lagi... dah la dlm pantang + menyusu badan.. mmg cpt lapar la.... smpai naik pening gak la....


dan di sebabkan hari tu lambt balik.... so zikry kami bawak balik rumah terus... sepatutnya dia akan ke sekolah transit plak lepas habis pra-ppki.... semalam lah hari 1st zikry masuk transit....  dgn relaks & mcm dah biasa dia masuk sek transit dia... salam2 kami.. trus je masuk.... wahhh abg2 sgt dah ni.... dah boleh bawak diri dah.....  tapi bab merengek masih ada... 


lupa lak nak amik gmbr zikry masa 1st day masuk ke transit....