Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, November 20, 2014

Pengalaman di bintang angkasa





haaaa kenal x sapa ni...????
cer teka....cer teka..... hehehhee

rasanya rmai kenal dah kot... xyah laa nak perkenalkan lebih2 da...
dia ni laa Ayah kepada Bella & Tasha
Dr. Sheikh Muszaffar...




Tu dia... Ceramah Motivasi dari dia....
memula bajet nak turun join kejap je.... sudah nya melekat sampai habis.. heheh
sonok ..x bosan dgn talk dia... pandai gak dia berseloroh... lagi pun best dgr pengalaman dia
kat angkasa lepas tu..... 

Sepanjang 12hari dia kat sana dia duduk kat International Space Station (ISS)...
katanya diorg kt dlm tu akan mengelilingi bumi sebanyak 80 kali sehari... byngkan berapa lajunya...
kejap malam.. lepas siang balik.... byk jugak video yang di kongsikan tadi... mcm mana kehidupan diorg di atas tu... apa yg diorg buat sepanjang hari... 

* dia solat kat atas tu mengikut waktu Kazakhstan (mengikut fatwa yg telah di keluarkan waktu solat dia mengikut tempat di mana dia berlepas)
(tapi setelah kembali ...dr kata sepatutnya fatwa tu perlu di rombak... sebagai contoh sekiranya ada dua tempat kapal berlepas... satu dari Kazakhstan dan satu lagi dari Amerika... xkan mereka ikut waktu yg berbeza, walhal mereka berada di tempat yg sama.... mungkin waktu solat patut di ubah mengikut waktu di Mekah.)

* arah kiblat nya adalah bumi.. sebb di bumi terletak nya Mekah lagi pun di ISS kan dia sentiasa berpusing sebanyak 80 kali sehari...

* dia solat dengan mengikat kedua-dua kaki nya supaya x terapung serta rukuk dan sujud x boleh lama...kerana ia akan menyebabkan badan terapung.

* penggunaan air sgt terhad.. jadi sepanjang 12 hari di  sana dia x mandi... tp badan diorg still x berbau sbb xdenya bakteria

* bila gosok gigi.. diorg perlu telan terus ubat gigi tu.. x boleh buang kerana akan terbentuk buih-buih yg akan merosakkan sebarang peralatan dlam ISS tu...

* diorg di atas still perlu membuang air kecil dan besar... tp x boleh sebarangan... ada alat khas yg perlu di pakai untuk mem"vacum" terus hasil buangan masuk ke dalam loji pembuangan.

* ketinggian mereka bertambah lebih kurang 10cm seorg apabila di atas.... sebab tu org masa pemilihan ketinggian memainkan peranan penting... lagi rendah org tu lg senang nk g angkasa lepas... huhuhu

* air hnya di minum dlm bekas khas & menggunakan straw saja.. sebab air akan menjadi bubble (Jom tgk video ni

* Kat atas tu dia nampak bintang x berkelip2 pun.. mcm mana yg kita nampak di bumi

* mereka x boleh memandang matahari kerana akan merosakkan mata sebab xde lapisan atmosfera

* Semasa balik ke bumi kapal yg dia naiki berpusing2 lebih kurang 5...6 kali..... dan tekanan yg diorg rasa adalah sebanyak 9G (bersamaan seekor anak gajah yg duduk dia atas dada diorg)
(tekanan di bumi adalah 1G.... naik roller coaster pulak 1.5G...... yg keta Formula 1 tu pulak dlm 3G)

* Setelah smpai di bumi diorg x larat utk berjalan & perlu di papah serta mengalami ke"kompiusan" utk berdiri.... serta mengalami sakit-sakit badan akibat tulang-tulang yg dah meregang semasa ada kat atas nun.





ni antara pengalaman yg dia dapat rasa...
byk lagi.. yg dia cerita... tp x igt dah... heheheh 
nak tau byk lagi.... leh g Google la yer.... =)




mmg aktiv bile bercakap.... 
ke hulu ke hilir dia.. cakap dia pun laju je... 




malas nak tggu & beratur utk sesi bergambar...
jadi amik gmbr dgn banner dia je la....





posted from Bloggeroid

Wednesday, November 19, 2014

Anak dara dah pandai melawa





Mamanya keluar je dari toilet.....
tgk anak dara sorg ni baik punya duduk menghadap beg makeup....
dah pandai dah nak ber"gincu"
pepagi nak g umah nenek pengasuh pun sibuk nak pakai "gincu" gak....







Beria dia duk tenyeh kat bibir gincu mekah tu....




sambil baring pun nak pakai gak....
puas pujuk suruh bagi balik..... punya la payah




tadaaaa...... ini lah hasil nya...
comey x saya......
lawa x saya...... 



posted from Bloggeroid

Thursday, November 13, 2014

Indoor playground - AEON Equine (Kidszoona)



Dah 2 mggu berturut-turut kami bwk anak2 ke sini.....
Kidszoona Taman Equine....

Memang anak-anak happy... mama nya pun happy sbb leh g shopping kt DAISO & Mr.D.I.Y  + dalam AEON heheheh....
papa nya kena jadi Mr. mama kat dalam tu... =)



ni la indoor playground yg paling murah penah kami pergi....

RM 10 - Weeksday
RM 15 - Weekend
*Parents masuk percuma......
*Stokin pun x wajib pakai ...


Mainan pun byk... mmg x rugi la byar RM10-RM15 tu.... 
main la smpai lebam... last week diorg main smpai dah nak tutup.... nmpak enjoy sgt diorg... jom kita layan gmbr-gmbr yg smpat di ambik....




abg zikry mmg suka main kat sini... habis tergolek2 dia kat situ



tgk laa dua beradik ni main.... abg zikry dgn stund dia...




haaaaa tgkkk...!!! anak dara ni pun boleh tahan jgk tau...... siap lompat tu... main gelongsor ni


ni lagi.... nak gelongsor terbalik pulak dia....



hooooo weee....!!!



ni pic masa pergi last week.....





Motor Skill : Menulis & Mewarna





Apa tu Motor Skill??

Motor skill ada 2 kategori:

Motor halus (Fine motor skill)  ----> menulis, mewarna dan lain-lain
Motor kasar (Gross motor skill) -----> berlari, melompat dan lain-lain

Motor skill (kemahiran motor) adalah kebolehan bergerak apabila otak, sistem saraf dan otot berfungsi serentak.

Fine motor skill (kemahiran motor halus) ialah pergerakan kecil contohnya seperti memegang sudu, mengutip objek-objek kecil ataupun apa-apa juga pergerakan halus yabg lain yang menggunakan otot-otot kecil seperti pergerakan bibir, jari, ibu jari kaki, lidah dan sebagainya.

Gross motor skill (kemahiran motor kasar) adalah pergerakan yang menggunakan otot besar pada badan seperti otot lengan, otot kaki, tapak kaki. contoh kemahiran motor kasar ialag seperti berguling, duduk secara bersimpuh atau bersila, berdiri, bertepuk tangan dan sebagainya.



Jadi Sabtu Ahad hari tu duk suruh laa budak berdua ni menulis & mewarna......
zikry nya tulisan masih lemah lagi.... dia masih x boleh nak agak jarak antara huruf... walaupun dah suruh ikut contoh yg kita tulis.... dia masih tulis dgn jarak yg sama... xde langsung selang antara setiap perkataan.... xpe practice makes perfect kan abang zikry.... mama tau satu hari nnti abg leh buat.... in shaa allah....

Akk auni pulak aku duk suruh dia buat bulat2 je.... 
conteng2 je kasi penuh kan buku tu... bagi otot2 jari dia kuat & boleh kawal pensil yg di pegang....





yang ni sesi mewarna pulak... mama nya ni x reti lukis... 
jadi dapat laaa lukis kereta kotak utk abg zikry... & rumah kotak utk akk auni... hehehhe boleh laa kan.....

Abg zikry guna water colour......



Akk auni pulak pakai kaler crayon.... tgk laa auni kaler... gitu je hasil nya... lepas tu main je lebih sibuk berebut nak water colour abg dia...





Kusyuk betul dua beradik ni buat keja.... sambil2 diorg buat aktiviti mama nya ni duk kemas2 rumah..... hurmm mcm mana laa nnti dah tambah lagi sorg ni... hhuhuhu mmg x dpt duduk relaks laa mama nya ni....



Ni hasil yg abang zikry kaler.. dia sendiri yg pilih kaler tu.... & dia tujukan khas kereta ni kat papa dia....
"Kereta papa Subaru...!!!" katanya....



yg ni hasil kerja akk auni.... habis dgn muka dia conteng... sekali dgn "baby dia" tu...
dan....dan tu la mama dia ni terbayang.... kalau laaa yg dia buat tu adik yg bakal lahir nnti... waaaaa mau menjerit mama dia ni tgk hasil conteng kakak ni....




Monday, November 10, 2014

Punca ramai baby yang tersedak susu sekarang....




Tahukan anda semua..puting botol susu ada X/Y cut?
Rasanya mmg ramai yg xtau kan... pasal kewujudan puting ni.... tul x??
aku mmg dari zikry & auni dulu pakai puting jenis ni.... bila dah besar baru laa pakai yg O cut... sbb diorg dah pandai hisap & kawal utk minum susu tu..... 

 Terus terang ckp.. mmg kat pasaran sekarang agak susah nak cari puting X/Y cut.... ke aku je rasa susah cari???
Hari tu g Manjaku Bangi xde... mothercare xde...anakku xde... sudahnya jumpa dalam parkson Alamanda...
cari ni pun utk botol susu baby yg bakal lahir ni...  dari abg zikry ..ke akk auni aku mmg pakai botol susu Avent.. sebab nak pakai puting Wide neck... tp pakai botol Avent je... puting x beli Avent pun... heheheh x salahkan.. selagi jumpa yg lagi selamat & kualiti sama & lebih murah baik kita beli yg murahkan....


Sebenarnya puting susu X/Y cut ni boleh mengelakkan baby tersedak.. sebabnya... dgn puting ni... susu hnya akan keluar bila di hisap... jadi bile botol susu di tonggengkan.. kompom susu x akan keluar... 


Beza X cut & puting susu biasa.... X cut mmg xde lubang... bila di hisap baru lubang tu terbuka...




ni la hasilnya bila guna puting O cut.... baru tonggeng sikit .. susu dah keluar...




ni kita kasi tonggeng habis... susu still keluar tanpa berhenti ok.... byangkan... dah la baby tu hisap susu sambil baring... susu pulak keluar tanpa berhenti langsung.. mcm mana baby tu nak tarik nafas sekejap??



haaa yang ni pulak testimoni aku wat utk puting X cut.... setitik air pun x keluar....





tahun 2014 sekarang ni.... buat masa ni je yg aku jumpa yg masih ada puting X cut... 
RM9 utk 2 puting... murah kan.... Brand Freedom...


*Ikut pendapat aku sendiri la.... majoriti baby yg baru belajar hisap botol susu setelah breastfeed sepanjang tempoh berpantang.... diorg selalunya memilih & agak susah untuk ajar hisap botol susukan... senang cite diorg keliru puting... ada pulak bila dah dapat botol susu terus stop xnak direct BF....ye la masa BF susu cuma akan keluar bila di hisap... tp dgn botol yg guna puting O cut susu terus dapat.... tu yg buat diorg kompius....pastu dapat pulak susu laju je.. xyah susah2 & berusaha hisap utk minum... tapi tgk jugak... ada yg keliru puting sebab bentuk puting yg berbeza.... DF lain... puting botol lain... pastu dari segi kelembutan... heheheh bila DF lain dia rasa lembutnya kan... puting botol pulak keras.. heheheh...









Wednesday, November 5, 2014

1st time shopping LAZADA







Org lain dah beratus-ratus habis .....
awak baru laa 1st time merasa shopping kat Lazada...
selama ni duk belek-belek je page tu.... tu pun mencari brg rumah... mcm deko-deko tu....


tp tah mcm mana akhirnya brg yg 1st di beli adalah powerbank....
salah satu sebabnya... awak ni dah malas nak merayau keluar mencari.... dgn keadaan yg memboyot ni.. 
so jalan mudahnya online purchase je..... sebab ke-2 beli ni... adalah utk bwk ke hospital time nak bersalin nnti.. senang.... dan sebab seterusnya.... asyik berebut nak charge hp dgn mr zuar je bile kuar jenjalan... tu pun kami duk pakai charger kereta..... setelah tanya2 org..suma kata brand Pineng yg ok... tu yg rembat ni... 


boleh tahan gak servisnya... 
cpt smpai... order hari isnin baru ni... hari ni rabu dah sampai.... awak ye2  bajet mggu depan sampai.. sbb dia nya term penghantaran 5-8 hari bekerja.... tup tup tadi adik Gdex dtg hantr barang... terkejut gak..igtkan apa laa bndanya...


* org lain dah berzaman pakai powerbank..... awak baru laaa nak berjinak2.... 

posted from Bloggeroid

Tuesday, November 4, 2014

Operasi Mengemas @34weeks






Sabtu Ahad hari tu ... adalah hari mengemas sedunia buat ku....
kemas susun atur rumah & kemas brg2 utk operasi mengepam ku nnti....
mmg dah lama nak kemas.. dari hari ke sehari nak buat... tp manjang x sempat je....
sudahnya bila mak abah dtg rumah... baru laa projek susun atur dpt dibuat....
duk mengemas bahagian dapur & laundry area....


tp gmbr nya xde... yg ada cuma gmbr mengemas pump & botol2 susu ni je.... hehehhe
tgk la reaksi auni bile nampk pump ni....
beria dia nak pakai... ahhahah







adjust bagi betul tempatnya... =)



haaa baru laa ready nak amik gmbr....



ni laa yg di kemas kan... asing2kan siap2...
test pump ok ke x... 


masa kemas ni teringat la pulak kisah tragis pasal pump ni.....






posted from Bloggeroid