Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Monday, July 14, 2014

Persiapan raya tahun ni.....




Hari mesti ramai yg cuti kan...
sbb esok adalah cuti tersepit.... ramai yg amik kesemptan utk cuti direct... + pergi shopping raya....
pergi keja hari ni pun tenang je... alangkah seronoknya kalau hari2 gini...


Persiapan kami kali ni almost done...
aku amik cuti last week sbb xnak bersesak2 mggu ni....
baju anak-anak selesai... baju papa nya pun selesai.... cuma baju yg di tempah utk aku & auni yg x siapp lagi ni... agak risau gak jugak ni.... dah la tue satu-satunya baju raya aku .... ye la perut membuncit kan... buat pe nak tmpah byk2... klo bju kurung ok la.. lpas tu boleh buat baju g opis...


1st time plak tu hntar kat tailor yg ni... 
harap2 ok la dia buat... baju aku & auni.... salah satu sebab hntr kat dia pun kerana tempahan dah tutup kat tailor biasa yg aku hntr.... nak x nak terpaksa cri org lain.....


dan yg paling terasa adalah persiapan langsir raya... hahahha 
pertama kali aku tempah langsir tau... haaa dah bertahun kahwin.. baru tahun ni laa dpt berlangsir baru di rumah sendiri.... sebelum ni duk pakai langsir yg akk bagi... . hari sabtu hari tu pergi dgn auni...MIL & SIL....cari langsir + tempah langsir kat nilai 3... mmg rambang mata di buatnya... bila ada yg berkenan x ckup pulak..... 

budak x pose... pusing2 sementara tunggu langsir siap....



dan ni la yg di pilih..... malas da nak cari lagi...sbb jam dah kul 2.30ptg....dan ni je yg ckup dgn bajet... ada yg berkenan tp wahh harga nya.... tema purple... 


kat kedai ni laa aku pergi.... harga pun ok la.... mcm aku tmpah tu rm6++ utk satu rumah dah siap jahit...boleh tempah terus kat diorg... siap 1jam.. tp sbb sabtu ahad mcm akunya ri tu siap dlm 2jam.... & alhamdulillah diorg siapkan langsir ku ontime.... 


macam mana nak tau ukuran langsir???
xpayah pening kepala.... kita just ukur saiz tingkap, pintu kita siap2 kat umah
* panjang railing langsir...dari hujung sampai la ke hujung....
* ukur labuh langsir mengikut yg kita nak... (nak labuh smpai lantai ke... nak tergantung sikit ke.... )


ni la ukuran rumah ku.. kira dlm inchi ye...
bila da tunjuk mcm ni senang diorg nak kira bpe meter kain yg nak pakai....


bab biskut raya masih lom buat apa2 lagi...
igt this week nak buat.... nnti tgk la biskut apa yg siap ye.... & duit raya yg masih belum tukar... agak2 bank nak trima lagi x tukar duit ni????


persiapan kengkawan lain mcm mana pulak??