Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, March 28, 2014

Putrajaya Hot Balloon 2014




pagi tadi kami singgah kat sini kejap... bwk anak2 tgk belon... x naik pun.. just kat tepi2 je... nak g sabtu ahad kompom ramai... lg pun kami otw balik kg PD ni...

* org2 PD kalau nak order SHAKLEE meh sms/whatsapp ct 018-2994889... leh jmpa COD je...

*esok pulak in shaa allah akan ke Kuala pilah... yg nak COD kat pilah pun leh contact ct yerr...





ralit anak dara ni tgk belon....
posted from Bloggeroid

Thursday, March 27, 2014

Selsema sebelum operation adalah bahaya



Dalam entry Zikry operate telinga aku ada tulis yg doktor dah pesan supaya anak 

x demam
x batuk
dan yang paling penting x selesema


kalau semua ni ada sebelum operation kena tukar tarikh....  

walau pun minor operation.. tahap kesihatan pesakit mestilah baik.... menurut pakar bius, operation yg memerlukan bius penuh walaupun cuma buat minor operation jer ...ia nya tetap berisiko.. sebab pesakit akan diberi bantuan mesin penafasan...  sebarang kemungkinan boleh terjadi terjadi apabila kita ditidurkan.... dan ada yg telah meninggal akibat bantuan penafasan x sampaii .....


ni la contoh gambaran apabila dah di bius penuh & menggunakan mesin penafasan...





ni la contoh cara utk masukkan tiub bg bantuan penafasan.....  kalau tgh selesema bila2 masa je saluran tu boleh tersumbat.... dan akan menghentikan penafasan kita....



"baru-baru ini Damai ditugaskan berada di bahagian pembedahan tulang... pembedahan pertama akan dijalankan pada seorang kanak-kanak 8 tahun... Bila Damai "check" kanak-kanak itu ternyata dia sedang demam beserta batuk dan sakit tekak... Ini meletakkan pesakit di zon bahaya jika pembedahan diteruskan kerana salur penafasan kanak-kanak sgt sensitif dan boleh menjadi sempit secara tiba-tiba sahaja... ditambah dengan masalah kesihatan itu, risiko salur penafasan sempit itu akan automatik jadi berganda.... bila sempit, susah utk oksigen masuk ke dalam badan, dan akibatnya pesakit boleh mendapat kecacatan otak... maka, atas bantuan pakar, pembedahan itu terpaksa dibatalkan dan di tunda sehingga kanak-kanak itu benar-benar sihat...."

Sumber :  Dr Damai



Wednesday, March 26, 2014

Baju teletubbies







ni la dia hasil rembatan kat Pregnancy, Children and Baby Expo, PICC
4 pasang = RM30 murah kan... nak pakai tdo jer pun... 
beli ni pun sebab auni x suke pakai stokin time tido...sbb tdo dlm aircond... lagi satu sebabnya senang sbb 1 set je dri atas ke bawah... huhuhu xpayah banyak kain baju nak sidai kalau basuh nnti... heheheh




rompers kain towel okey... heheh 
xpanas pun.. sedap & sejuk je pakai nya.... rasa mcm teringin jer nak pakai....
 tapi ada ke saiz org dewasa ???  huhuhuhuhu



semalam trus pakai je baju lagi satu.... sekali pandang terus nmpak mcm teletubbies.. tinggal sarung costume kepala jer lagi..
headband tu pun beli smlm gak.. dari atas smpai bawah suma baru....
tp sian plak kt abg zikry.. langsung xde baju utk saiz zikry... 
dia ni tinggi... klo silap beli senteng baju tu klo dia pakai....



amboi dua beradik ni posing... 
kalau bergaduh mmg auni menang....auni kuat menggigit... bile abg lari auni peluk kaki zikry supaya x leh bergerak & terus gigit abg.... zikry mmg xkan melawan.. dia akan menangis & menjerit sebut "mama...mama... tgk adik..." penah gak suruh zikry marah adik... dia akan balas balik apa tau....
"x nak la..... x nak...."  hurmmmpp mmg bagus dia mcm tu... sbb xkan pukul adik.. tp yg merisaukan klo kat sekolah.. ada la 2 kli dia balik rumah ngadu sakit...sakit.. bile tnya kenapa dia jawab... "kawan...." alahai anak syurga ku... hati nya mmg xde langsung sifat negatif...... dia x kenal erti dengki..busuk hati.... marah.. jiwanya penuh dgn kasih sayang...


Tuesday, March 25, 2014

Pregnancy, Children and Baby Expo

Rehat t/h ni ni merajinkan diri ke PICC... hari last utk Pregnancy, Children and Baby Expo 
dri mggu lepas ni kali ke 3 aku g ke sana.... 



Jumaat & ahad g Book Fair.....



hari ni punya kejadian..... tujuan utama mencari baju auni....



ni jela yg dpt dirembat.... bju2 dia mcm sma jer hrga kt on9.... lg pun x byk pilihan... mom&baby expo lg best kot...



disebabkan x byk yg best lpas beli 2..3.. baju auni (beli jugak walaupun x best kan) ...
aku duduk je dpan stage sementara tggu mak buyung tersangkut kat booth Grolier..malas nk g dengar.. takut tersangkut gak... huhuhu


posted from Bloggeroid

Perginya MH370 tak akan kembali





Semalam dalam pukul 10mlm PM telah memanggil semua wartawan utk membuat PC berkenaan status terkini MH370...  akhirnya genap 17 hari misi pencarian ... PM telah mengesahkan pesawat Malaysia Airline MH370 telah terhempas di Lautan Hindi yang kedalaman nya 3.6km kebawah


Ini gambaran kedalaman lautan hindi...if ada yg terselamat pun...xkan dpt bertahan lama sampai 17hari.... 








Takziah buat semua ahli keluarga penumpang & anak kapal MH370... AL-FATIHAH buat yang beragama Islam.... 
DariNYA kita datang.... Kepada NYA kita kembali...




masing2 masih tertnya-tnya... dan persoalannya 

kenapa dan macam mana boleh berada di Lautan Hindi?
Apa sebab ianya boleh terhempas...?
Adakah Hijack @ masalah teknikal dalam flight...?


Terlalu banyak spekulasi berkenaan kejadian ni.... walau mcm mana sekali pun jom kita sama-sama doakan agar KOTAK HITAM cepat di temui agar terungkai segala persoalan yg terjadi keatas MH370....  serta doakan para penyelamat juga untuk mengeluarkan kesemua mangsa...





Thursday, March 20, 2014

Saya adalah Shaklee Independent Distributor




Ehem ... Ehem... dengan ini..
saya mengumumkan.....

Saya adalah Shaklee Independent Distributor yang SAH
ID : 1078661




Buat kengkawan yang berada di PUTRAJAYA
boleh laa kita berjumpa .... utk COD ye...


kenapa pilih SHAKLEE??

Salah satu nya sebab aku adalah pengguna SHAKLEE.... bile dah guna harus laa jd ahli yer x... bile dah jadi ahli... apa lagi boleh laa lebarkan sayap dengan tambah pendapatan sampingan.... sambil tu kita menjaga kesihatan sendiri... bukan sendiri je.. satu family.... mak....abah.... mr zuar.... & zikry suma amik shaklee... auni jer x.... tp disebabkan aku bfkan dia.. jd dia dpt laa tempias nya jugak kan.....


mmg dah buat testimoni kat diri sendiri dulu.. baru berani nak jual kat org kan...
testi yg dah cuba....

set kurus..Lecithin + Alfalfa
dlm sebulan turun 2kg...

set menyusu ESP + Alfalfa
dlm seminggu amalkan.. alhamdulillah susu yg penah merudum.. terus naik balik seperti sedia kala

tambah tenaga ESP + Vita-lea
amik ni sebab selalu mengantuk kat opis.... dlm bile amalkann... mmg x mengantuk... badan pun bertenaga sampai ke malam....


Kelebihan jadi ahli SHAKLEE??

1) Register RM65+RM10(Postage Kit)
2) Tak de istilah Modal ribu riban
3) Tak wajib cari downline sekian2 utk layak bonus..
4) Takde istilah, cari 1 downline, Shaklee byr sekian2.. TAKDE YE....
5) Cash rebate based on % yang sangat byk..
6) Car Bonus.. 
7) Convention Bonus..
Tak turun rank
9) Support group yg sangat kuat
10) X perlu jmpa org kerana pembelian shaklee boleh dibuat secara ONLINE (Anda order pada HQ...HQ akan terus poskan kepada customer anda)

Eh.. Eh.. Byk sgt nak list.. Cukup2 smpi sini.. Nak tau lg yg best2.. Pm sy ok


nak jadi ahli jugak??
 meh tgglkan komen kat sini....
PM kat FACEBOOK

SMS/WHATSAPP kat no 018-2994889


Atau yang mana nak register terus kat branch shaklee... boleh pakai ID : 1078661 sebagai penaja korang.... sbb kalau pergi gitu je tanpa penaja mmg x boleh jd ahli... so aku benarkan kalau nak amik ID : 1078661 utk korang semua...






Ramadhan lagi 100 hari






Baru jer letak widget kat side bar blog...
pejam celik.. pejam celik lagi 100 hari je lagi...
puasa x berganti lagi ni.....

moga sempat utk bertemu kembali dengan RAMADHAN tahun ni...
In Shaa Allah....




Wednesday, March 19, 2014

Zikry operate telinga



Setelah sekian lama ....
akhirnya kami decide & bersetuju dgn cadangan doktor utk operate telinga zikry... mmg tarikh pun doc bagi secepat mungkin... sbb dah lama sgt.. asal check je.. gegendang telinga dia berair... walaupun doc dah bekalkan ubat tanpa putus.... maka tarikh 11/3/2014 telah doktor pilih... pesan doktor pastikan anak 

TIDAK DEMAM
TIDAK SELESEMA
TIDAK BATUK


kenapa telinga zikry kena operate??

start dari situ lah bermula apoiment zikry dengan ENT @ AUDIOLOGI 
oleh sebab tu... doktor akan masukkan satu tiub kat dua-dua belah telinga zikry nak bg gegendang dia kering...

Surat arahan utk pesakit yg akan menginap kat DAYCARE Hospital Putrajaya



Pada tarikh kejadian kami dah terpacak kat Hospital putrajaya dlm kul 7pg... auni pun terpksa la hantar awal kat pengasuh... smpai2 je hospital kena daftar dulu kat kaunter kemasukan wad... lepas tu kami akan ke Daycare hospital kat tingkat satu.... Daycare ni utk pesakit2 yg ditahan tetapi x bermalam kat hospital... selalunya yg buat minor operation & baby yg ada alergik telur diorg check in sekejap selepas enjection setahun 


org 1st nak check in hari tu....




sementara tunggu doktor bius bagi penerangan ...bg la dia tab.. kalau x. mmg 1 wad tu dia akan pusing & berlari.... 



ni setelah dpt penerangan dan menunggu giliran....
zirky adalah pesakit yg no 2 nak di bedah.. mereka dulukan budak2 & ikut umur... kalau ikutkan zikry no 3.. dan di sebabkan baby yg umur 1y tu x dtg.. jd zikry dpt la no 2... (mereka utamakan budak2 sbb kesian kat budak2 ni dah berpuasa dari kul 10 malam sebelum tukan...) dlm pukul 10.30pg nama zikry di panggil utk ke bilit OT...





sepanjang perjalanan nak ke bilik OT ... tab tu x lepas kat tangan.... bile mntak mmg x kasi..di peluknya kuat2...


papanya yang temankan zikry smpai ke dalam.... sebab mamanya ni terpaksa menjalankan tugas utk auni juga..... mr zuar ikut smpai laa zikry di bius.... mengikut mr zuar..zikry meronta2 masa nak bg gas tu...dia meronta smpai laa dia tertido.. hukhuk kalau laa mamanya ni yg tgk kompom2 dah berjurai air mata ni menitik......



ni la tugas utk auni yg xboleh ditinggalkan & dilupakan.... mr zuar masuk kedalam aku terus pergi surau mulakan operasi....

operation habis dlm pukul 12.45 t/h lebih kurang 2jam zikry dlm tu....
zikry di tempatkan kat bilik pemulihan sementara nak ke wad daycare... tetiba nurse panggil aku masuk.. skali tgk zikry dah meronta2... menangis2 ...2 org nurse tgh pegang dia... zikry menangis sebut... "papa...papa.... mama...mama..." katil kiri kanan dah kena sendal dgn bantal... takut jatuh kata nurse.... agak terkejut jugak sebab zikry boleh sedar secepat tu...walaupun di bius penuh.. bile aku dah pujuk2 dia trus dia tertido balik... yg ayat paling terkesan zikry sebut masa nangis2 tu "papa..... nak ikut....!!" 
agaknya masa dia tgh mamai2... lepas bg ubat bius tu dia nmpak papa dia tgglkan dia kot....  (waaaaa time tulis ni pun mata dah masuk abukk dah...  )




ni kat daycare...baru sedar... kebetulan waktu melawat. dpt laa wan & atuk masuk tgk...
sian anak mama... kecik2 lagi dah operate... =(

bile zikry sedar ....nurse suruh minum air kosong dulu .. lepas tu makan aiskrim.... dah habis aiskrim baru lah amik bubur..... nak tgk muntah ker x.... alhamdulillah zikry makan semuanya dgn penuh selera dan x muntah.. yer laa puasa kot... tnpa sebrang makan minum dri 10mlm sebelum tu.... ada gak dia bising lapar...lapar... sebelum operate tu... tp nk buat mcm mana... doktor suh puasa...


cer tgk tu... mcm x sakit jer kan.... perut dah penuh..dah kenyang.. dia bising nak tab... menangis la kat situ....


ni masa tggu doktor check sebelum balik... mcm org sihat walafiat je... 
tp sesekali tu ada gak dia ckp sakit...sakit...



malam tu tgk telinga dia keluar darah... seriau gak bile tgk mcm tu... zikry mmg dah fobia... nak lap pakai cotton bud pun dia xnak....


*telinga zikry langsung xde kesan operate...mmg x usik apa2 pun...xde lobang...xde kesan jahit... doktor buat kerja dia semunya melalui lubang telinga yg kecik tu je.... mcm mana laa kan diorg buat keja dlm tempat yg sempit gitu... mmg perlu kesabaran betul lahh....






Welcome back...!!!





tah kali ke berapa punya come back pun x tau lah ni.....
bile malas sikit.. mule laa setop tulis blog.... 

pastu bile tetiba nk ingatkan balik cite2 yg berlaku dlm hidup ni.... 
puas duk pikir... bile laa tu... bile laa aku wat ni....dengan cite anak-anak lagi.....(sian kat auni... xbyk pun aku duk menulis pasal dia kat belog ni....)...haaa dah xde tmpt nak rujuk... almaklum la dah bertambah usia... nak simpan memori byk2 sgt dlm otak ni mcm agak susah kan... haaa dan...dan tu laa rasa menyesal setop tulis kat blog ni.... 

ni tulis pun sebab :
teringat..... langsung xde cite pasal 1st besday auni.... sian dia... hukhukhk...


meh la layan sikit gambar auni....

ni gmbr masa 1tahun
skrg ni dah 1tahun 3bulan baru nak upload dlm blog... eheheheh






x byk gmbr kami ber4...
ni je kot yg comey nya...


dan yg paling bestnya auni pakai baju yg aku buat sendiri...
heppy sgt bile tgk anak pakai ... teruja pun ada... hehehhe




gmbar-gmbr lain boleh tgk kat FB