Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, October 25, 2013

Rawatan stim & Teknik Percussion untuk bayi batuk/selesema kahak




Hari tu try buat ni kat auni.....
mmg nmpak lega dia... mlm tu tido dgn nenyak nya....langsung x bangun merengek & 
batuk2.. just bangun nak susu jer.... 


senang je nak buat... brg2 pun xyah susah nak cari...kompom ada kat dapur... just rice cooker & bawang putih dan air mesti laa ada


bawang putih tu di tumbuk @ dilenyekkan masukkan dalam air...kalau ada habatussauda leh cmpurkn sekali...





pastu buat posisi mcm ni... bagi wap tu kena muka & hidung diorg nak bagi longgarkan kahak2 yg ada....
terus terang laa mmg diorg akan menangis... sbb wap tu panaskan... pastu direct kna muka kompom2 muka merah2 & berpeluh....  sambil wap tu boleh buatkan tepuk  percussion... tepuk tu buat kat sebelah tepi...kiri & kanan (kat belakang baby) bukan kat tengah2 mcm kat gmbr atas tu ye..... sbb tgh2 tu kan tulang belakang diorg.... kita buat gitu bg melonggaokan kahak diorg tu & senang keluar.....


ni cara yang betul  nak tepuk tu.....




x igt bape lama buat... 
tgk laa tu hingus dia akhirnya keluar.... 




tgk tu punya laa panjang... bile dah lap x putus2 keluar dari hidung dia....
sepanjang proses ni mmg dia melalak ......
tapi dah sudah proses wap....cpt2 mama upah susu kat dia.... dan dia pun terus tertido smpai pagi.....




ada lgi satu aku buat Minyak Bawang Putih....

copy paste gmbr dari jomhealthywithme

minyak ni boleh sapu kat dada & tapak kaki baby... ni utk batuk /selesema
bakar bawang putih pastu lenyekkan & campur dgn minyak zaitun seeloknya...tp kalau xde minyak masak pun boleh....


boleh juga buat Garlic Sock

bawang putih tu di lenyekkan..... pastu balut dgn tisu ye.... baru masukkan dlm stokin baby...
jgn baanyak2 tau... coz bawang putih ni panas... kulit baby boleh melecur.... hari tu aku menuntut x habis... sian kat auni.. habis melecur kaki dia.... sbbnya x balut bawang putih dgn tisu.... aku terus masukkan bawang putih dlm stokin gitu je....


utk lebih detail kengkawan boleh g kat sini utk menuntut ilmu....
NATURAL REMEDIES vs UBAT UBATAN



Wednesday, October 23, 2013

Alhamdulillah....... good job abang




mungkin ada yg tgk hasil kerja ni biasa jer...alahhh setakat kaler & bulat2 kan je..... 
tapi bagi kami ni sgt2 menggembirakan hati kami....


tgk pada gmbar biasa jer kan..... 
cer tgk kat awan tu..... aku yg tgk memula duk pikir... 

"owhh ok... zikry kaler awan tu keluar2 dari bentuk awan tu... ok laa di maafkan lah.....dan terima seadanya....dan itu yg mampu dia buat"

dan bile dah dah selesai kaler zirafah tu.... dia kata...

"mama....cantik......"
"mama..... hujan....."

aku pun... ckp laa "ni awan..... bukan hujan..."
tapi zikry tetap berkeras kata....."hujan..."

dan bile aku perhatikan betul2 kat awan tu..... dan akhirnya dapat tangkap apa yg dia maksudkan.... garis kaler yg mula2 tadi aku pikir dia kaler comot...smpai keluar2 garisan tu adalah...."HUJAN"
pandai anak mama.... dan sememang nya aku x penah ajar dia lukis2 gmbr hujan gini.... xpe abg belajar dlm diam kan.....



video

yang ni sesi bulat2 kan no.... 


Alhamdulillah ..... moga perkembangan zikry akan terus dan terus berkembang...dengan IzinNYA... 
In Shaa Allah.....







Ada subsidi utk anak kat taska....?




untuk sesiapa yang ada anak kecik bawah 4y... cuba lah
mana tau dapat plak kan... kita cuba.. dpt ke x belakang cite....
aku ni pun baru jer tau adanya subsidi ni... tu pun sebab kwn post kat FB



untuk sesiapa yang ada anak kecik bawah 4y... cuba lah
mana tau dapat plak kan... kita cuba.. dpt ke x belakang cite....
aku ni pun baru jer tau adanya subsidi ni... tu pun sebab kwn post kat FB



punya xcited terus la print borang... skali tgk utk 4Y ke bawah... hurmmmp x layak laa nmpaknya... auni plak duk hantar kat umah pengasuh.... 


Boleh klik kat JKM

V

Pergi kat PUBLIC (kat sebelah kanan)

V

scroll kebawah 

V

cari TASKA INCENTIVE












Friday, October 18, 2013

Bila En. Suami suka membandingkan2 kan isteri...




Bila si En suami suka membandaing2 kan isteri dgn perempuan lain


En suami : Ustaz kawan perempuan sya lebih ramping tubuhnya ... tp isteri saya gemuk...


Ustaz : Kwn perempuan kamu penah mengandungkan zuriat kamu ke? tentu x kan? sbb dia lebih sygkan tubuhnya dari kamu.. isteri kamu pula sanggup korbankan bentuk badannya utk kamu kerana dia lebih mencintai kamu dari bentuk tubuh badan 


En. Suami : Tapi ustaz... kwn perempuan sya lebih manja dan lemah lembut.... Isteri saya jarang ada masa utk sya dan kadang2 garang serta x romantik...


Ustaz : kwn perempuan kamu x ada tanggungjawab utk di pikul tentang kamu.. dia x perlu amik tahu semua masalah kamu... makan.. minum kamu.. hutang piutang kamu.. sebab itu dia sentiasa nmpk gmbira bila bersama kamu... tapi isteri kamu memikul semua beban masalah kamu.. masanya terpaksa dibahagi-bahagi antara kamu dan anak2 kamu.. krn dia tahu menjaga anak2 kamu adalah tanggungjawab dan itu adalah cintanya padamu....


En. Suami : isteri saya jarang memujuk saya ustaz... x seperti kwn perempuan saya...


Ustaz : Itu kerana isteri kamu sudah puas memujuk anak2 kamu bile mereka bertnya kemana kamu pergi tak pulang sampai ke pagi.. anak2 mengadu tentang kamu x pernah ambil tahu tentang mereka..bersedih memikirkan kamu yang x ada masa utk bersama mereka.. isteri kamu sudah cukup melindungi maruah kamu di depan mata anak2 kamu... sedangkan kamu sendiri terus hanyut bergelumang dosa bersama kwn perempuan kamu itu.... kwn perempuan kamu penah ke terfikir tentang maruah kamu..?


En. Suami : tapikan ustaz...


Ustaz : camni lah... kalau isteri awak sentiasa x cukup sempurna dimata awak.. awak ceraikan sajalah dia.. mungkin dia terlalu baik utk lelaki yang x tahu bersyukur seperti awak.. cuba pikirkan... kalau bukan kerana dia yang korbankan bentuk tubuhnya kerana awak.. sepanjang hayat awak xkan melihat waris keturunan awak... kalau dia mahu.. dia juga boleh memilih utk mencintai dirinya sendiri dari mencintai awak... tapi itu pengorbanan seorang isteri yang x pernah awak hargai... bukan dia yg x cukup sempurna utk awak.. tp awaklah yang tidak layak mendapat seorang isteri seperti dia... lebih baik awak nilai diri awak dari awak menilai isteri awak kerana dia ibu kepada anak2 awak...









Monday, October 14, 2013

DIY : Breastfeeding necklaces




projek ku di hari sabtu lepas...
asalnya ternmpk laa sorg kwn fb ni duk tnya sapa nak join beli breastfeeding necklaces ni.. aku pun xcited kunun nak order jugak brg dri US ni.... skali tgk harga... rm80 lebih.. tu belum cmpur kos postage... 

cantikk kan... kalerfulll ....


pikir2 balik & tgk mcm senang je.. just kena ada manik2 gitu dan tali... 
jd aku pun search laa kat google benda alah ni... dan ternmpak laa satu patern ni yg pakai kain cotton.... pe lagi berkobar2 la nak membuatnya... 


masalahnya sekarang aku xde manik2 yg mcm ni... puas laa pikir punya pikir.. dpt laa idea buat mcm kt bawah ni...


konyok2 kan kertas dan aku selotape kan semua permukaan bebola tu .... utk keselamatan... aku balut lagi bebola tu dgn plastik... dan aku gamkan dia guna api... bg dia melekat..(memula tu pikir nak pakai getah... tp getahkan senang tercabut)


jahit kain cotton tu mcm ni.....



bile dah sudah tu.. terbalikkan kain dan masukkan bebola td mcm gini....




bile dah masuk satu...ikatkan kiri kanan dia bg bebola tu x bergerak... seterusnya ulang prosesn ni...sampai laa bebola tu habis...



ini laa hasilnya....jadi rantai auni pun boleh..... 
sepasang dah tu dgn baju....




dan ini lah kegunaan nya.... 
xde laa lagi tangan dia tu merayap masuk mulut  & korek lubang hidung ku.... hahahhaha



*lepas ni... tiap kali g amik baju yg di tempah nak mintak balaik laa balance kain tu... mcm2 kita boleh buat walaupun hnya cebisan2 kain....









Thursday, October 10, 2013

Rentetan - Jangan Cium Anak Ketika Tidur





sebenarnya dapat banyak komen pasal ni...
ramai yg kata xlogik... aku pun x pasti laa.. just sekadar share apa yg kita tau & dengar....

video kt situ dah di delete dlm akaun youtube... jadi ni ada satu lg video yg boleh menjawab persoalan kengkawan semua...


kalau nak lg pencerahan.... sila lah bertanya sendiri kat Ustaz Ismail Kamus ye...


Sharing is caring...  peace no war... huuhuhu




Bile papa jaga anak.....




sian auni....
papa dia kena kan dia.... 
haa bile dah nangis kena pujuk balik ye mr zuar.... mama nya x nak terlibat... sapa suh sakat dia....



Wednesday, October 9, 2013

Pulau Redang & Kuala Terengganu – Part 4


sebelum check out... amik gmbr dulu....




ni je hasil nya...

keesokan harinya (Isnin) lepas check out.. trus menuju ke Pasar Payang.... aku g sorang ye... mr zuar & anak2 tggu dlm kereta.. (laki mak ni mmg x suke shopping mmg sgt2 bercinta utk aku mengajak nya ke shopping kompleks...) dia siap bg masa kat aku 1jam saja utk mencari brg..... patut x...? sgt2 x patut kan.... seksa jiwa raga bini nya nak shopping & menjamu mata tauuuu...!! sebagai isteri yg menurut perintah terpaksa laa akur.... mencari batik sepasang pun sekadar pergi 5...6 kedai... bile dah nmpk yg berkenan terus rembat je... sbb xde peluang nak g belek2 kat kedai lain.... dah tu terus g ke bahagian jual kepok2... beli la sikit2 buah tangan utk family.... mmg lpas tu x cari apa dah... trus g cari mr zuar.... dia siap ckp “ aikkk kejapp nya....” sabar je laaa


ni la kedai keropok lekor BTB

dpt laa kad touch & go dgn krim pelembab iffa....


settle tu kami terus ke kepok lekor BTB... x beli pun just g makan je... kat situ mmg ramai & pemes.. nak beli kena amik no dulu ye.... tgh makan tu tetiba dtg skuad hot.fm ... diorg nak bg hadiah.... so pe lagi aku pun pegi laaa berkumpul kat keta hot.fm zoomers tu... akhirnya aku dpt laa jawab 2 soklan... ada la 2 hadiah... utk dpt kan duit plak kena nyanyi.. owhh tu mmg x laa aku nk buat.. malu wehhh ...padahal tau je lagu putih2 melati tu....


muzium terengganu yg sgt2 unik & cantik binaan nya.... suke tgk..



masjid kristal..


pastu kami g la cri kedai makan gelas besar yg pemes tu... tp hampa tutup... padan muke kami sbb x google lg awal2 kedai tu bukak kul bpe... sudahnya aku ajak la mr zuar ke masjid kristal.... taman tamadun islam & muzium terengganu...


sibuk sgt tgk org makan.... haaa nah amik satu... makan laaa puas2.... bukan main suke dia dpt makan 


dah abis pegi suma tu xtau mana nk pegi dah trus la check in lg sekali kat Prinzpark... sbb rasa sgt2 selesa kat situ... mmg berbaloi dgn apa yg kita dpt... tp sebelum tu pegi kejap kat pantai batu buruk.... duduk2 kejap... pusing2 amik angin sambil makan kepok lekor....



suke sgt tgk gmbr dua beradik....
masuk bilik je trus amik gmbr diorg ni.... huhuhu


Pulau Redang & Kuala Terengganu – Part 1
Pulau Redang & Kuala Terengganu – Part 2
Pulau Redang & Kuala Terengganu – Part 3





Bila zikry boleh fokus....




Semalam tgk zikry duk kat meja dan dia sgt2 tekun dgn mewarna..memula tu aku biarkan je... sambil2 aku ngemas rumah aku perhatikan jugak apa dia buat.... bile dia nmpak aku trus dia ckp "mama...cantikk..." aku pun smbut dgn kata "ye cantikkk..." walhal dia guna satu kaler je.... warna hijau ..warna pebret dia tu.. sbb klo apa2 mesti dia akan guna hijau.. kecuali la warna tu xde.... tp apa yg aku nmpk dah ada sedikit improve.... kaler dia da nmpak ikut bentuk objek... xde lg cakar mencakar ... kalau keluar dri garisan pun sikit2 laaa..


* tp lupa plak nak amik gmbr yg dia mewarna tu...



tetiba aku terus terpikir... alang2 dia tgh fokus tu kan... aku cpt2 buat aktivi tiru & ikut dgn dia.... alaa simple je pun... just aku buat dia kena buat kat sebelah tu pulak... yg warna merah tu aku yg buat... yg hijau tu pulak zikry ikut



mama jadi cikgu kejap..... siap satu yg betul bg 100% lg tau.... tang segi tiga plak x habis dia buatnya... pastu aku tambah la garis kat tengah tu... lepas je tambah... zikry terus smbungkan jadi huruf A mcm kt gmbr tu.. sbar je laa.... 





utk yg ni plak.... 2 gmbr yg atas tu aku pegang warna tu skali dengan dia... yg dua kat bawah tu dia buat sendiri... cer tgk kt zigzag tu... dia bukan kenakan garis kat dotdot tu... tp dekat nombor yg aku tulis... boleh laa tu bang...janji jadi ye....







yang ni plak aku suh dia isi tmpat kosong.... tapi kan.. tunggang terbalik dia tulis... cer tgk kt bawah ni....



sebenarnya aku buat garis utk isi kat situ tp dia cuma smbungkan je line yg aku buat tu..... 
ni huruf "F" 



yg ni plak huruf "V"



haaaa yg ni plak huruf "Z" dia x peduli terbalik ke apa... amik senang je dia... just tmbah apa yg xde.... haahhaha abang2.. xpe laaa janji abang paham kan....


ALHAMDULILLAH....
rasanya semalam paling lama dia boleh fokus buat kerja2 menulis & mewarna ni.. dlm 1/2jam jugak tu... sampai aku yg ajak dia tido pun dia masih leka dgn mewarna ni.... adik dia dah tido awal.. tu yg dpt sama2 buat aktivi dgn zikry.... 


*semalam baru dpt kol dri CDC HUKM.... 31/10/2013 ni buat assessment kat sana.. utk jumpa pakar plak 21/4/2014 hokehh... 6 bulan dari sekarang....

CDC - Children Development Center






psstt...... mama nya guna kerta masa amik exam KPSL PTK dulu.... hahahah ada lebih bawak laa balik...dan ini lah kegunaannya... utk anak2 kannn....




posted from Bloggeroid

Tuesday, October 8, 2013

Pulau Redang & Kuala Terengganu – Part 3





sambung pasal feri nak balik ke KT... masa balik tu aku mabuk laut ye... pening & nak muntah di buatnya.... kepala berat je.. dlm kepala ni duk pikir cpt la sampai....cepat laa sampai.... dah x tahan dah... dgn auni boleh plak poo poo dlm feri tu.. xkan laa nak biarkan benda alah tu smpai sejam kat montot dia kan.... jd terumbang ambing laaa aku “cebok” auni dlm feri tu.... mmg menambahkan lagi pening aku tu... nasib baik laa duk dpn sekali... so luas sikit pemandangan... klo duk blakang2 mmg serabut kepala di buatnya....


bile dah sampai kat KT... terus g cari makan... perut dah lapar sgt dah tu...malas nak pusing2 kami pegi je kat A&W Pantai Batu Buruk .... selesai je makan kami ke Prinzpark utk amik kereta yg kami tggal kan kat situ.... dan hari tu aku decide nk tido kat town... nk dekat dgn pasar payang coz leh shopping pagi2 esok tu konon nya lahh.... sudahnya kami pilih Hotel Grand Puteri.... di sebabkan x tau jalan2 sana kami pkai laa foursquare map.... hamik ko tah mana2 di bwknya kami.. masa tu kepala ku dah pusing berat sgt.... haii mabuk laut tp x kurang lagi ker...?? skali tgh2 mr zuar drive cepat2 aku suh mr zuar berhenti...... pe lagi...bluurrekkk laa aku kat tepi jalan tu... habis segala isi perut keluar balik... rsanya gastrik melanda.. perut pedih.. + kepala pening.... hotel pulak x jmpa2 lg... haiishh



baru lagi di buka... awal tahun 2013 mmg dekat je dgn pasar payang tu..



dgn harga RM158 ni la bilik kami... mmg x selesa la utk 4 beranak... sudah nya zikry tido atas sofa yg di bulatkan tu... nasib baik ada dua...jd di rapatkan la dua2 sofa tu .. dan nasib baik juga sofa berdinding penuh mcm tu...



keluasan bilik nya mcm ni...


akhirnya dlm kul 3ptg baru smpai kat hotel.... kami walk in je... prosedur hotel ni kalau nak guna gov rate kena booked awal sehari baru boleh... so mmg x dpt la kami gov rate nya tu... malas nak cari lg.. kami check in je... sampai bilik ...baru je bukak tudung aku terus berlari ke toilet bluurreekkk lagi skali... masa ni mmg dah lemah longlai rasa nya.. badan pun da sakit2 nk demam... dgn lapar lg... trus order nasi goreng + air strawbery blended (mr zuar punya) harga dlm RM2+ tp rasa... hurrmmpppp air nya pulak rasa mcm strawbery ducth lady yg kotak tu je.... cuma dia buat blended... habis makan trus aku buumm tido... kami suma tido zikry sorg je x... dia leka sgt main game kat hp...


malam tu mr zuar ajak makan kat ikan bakar bawah jambatan kuala ibai tu lg sekali ... tp kali ni kami kecewa.. byk seafood yg dah habis...terutama sotong goreng tepung dia.... sbb tu laaa jgn dtg lmbat.. kena dtg sebelum waktu isyak ye.... ini la jd nya... jd kami makan je la apa yg ada... lepas makan pusing2 kejap trus balik hotel... sbb nya ku masih x sdap badan.... dan demam... pe lagi nak buat kasi tido je la... bg badan tu rehat dulu....coz esok nak berjalan sakan....







Thursday, October 3, 2013

Penutup bunga api antarabangsa 2013




apa laa dua beranak ni buat 


kami duk bawah jambatan je... atas jambatan dah penuh dek org.. tah dri kul bpe la diorg duk tunggu tu..... rsa2 nya org yg kat bawah jambatan tu kompom2 org putrajaya... org luar x tau sgt port ni ...




nmpak la bangunan opis ku dri bawah ni...



ada 2 ...3 .. boat yg penuh dgn penumpang duk tgk bunga api.... siap boat2 marin pun penuh bwk org... ( tu mesti abg2 polis marin bwk family sendiri tu..huhuhu)





duk dlm keta je tgk.... x dpt nak keluar sbb auni boleh tido plak.... lg 10 mnit sblum stat pertunjukan dia dah resah gelisah... bile bg susu trussss lelap sampai la habis bungaa api tu.... balik umah pun masih lelap smpai ke pagi ... org beria bwk dia leh tdo plak... abg zikry dia je la xcited dpt tgk...







Wednesday, October 2, 2013

10 bulan....




alhamdulillah hingga skrg auni masih bf.... makan pun da selera.. x mcm memula makan dlu... makan dia cuma sehari sekali... huhuhu mama nya malas nak bg makan malam.... pg n malam akan bg biskut... tp klau terlebih rajin dpt la auni bubur.... bubur dia pun dah x blend tp cuma di lenyek jer... aku still x riso sbb berat badan masih naik dgn cantikk.... cuma kalau benda2 yg aku makan yg boleh di sumbatkan kat dia aku sumbat je... ikan goreng pun ikan goreng la... dia pun nak je makan bg je la kan...

video


dia skrg dah tau bile kena marah... huhuhu... klo kena marah dia akan stop kaku kejap... pastu pandang muka kita dia kelip2 kan mata.... konon comel laa buat gitu... lepas tu dia buat balik apa yg dia nak buat...



*alamak x reti nak kecikkan video ni... sbb ni copy link dri fb

menapak... tgk jgk... ada masa dia rajin nak buat... ada masa xnak...



*9bulan -7.7kg




Tuesday, October 1, 2013

Pulau Redang & Kuala Terengganu – Part 2




Sambungan pasal feri nak ke redang...
time utk feri cuma ada dua je... kul 9 pagi & 12t/h... kalau da terlepas..... alamat burn laaa korang nya duit.... hukhukhuk...jadi sila tepati masa ye... selalunya tiket feri ni dah termasuk sekali dgn pakej dari resort..... tempoh perjalanan dari jeti shahbandar – pulau redang lebih kurang 1jam.... kami di sana menetap di RedangLagoon dgn harga RM360 satu kepala ...





apa yg kami dpt dgn pakej tu??

  • feri transfer dari jeti shahbandar @ jeti merang – pulau redang
  • 2 x breakfast
  • 2 x makan t/h
  • 2 x minum petang
  • 1 x makan malam
  • 1 x BBQ
  • 3 x snorkelling trip
  • dah tentu2 lah bilik... utk 3h 2m
  • feri transfer dari pulau redang – jeti shahbandar @ jeti merang

cantik kan ciptaanNYA....




ok... disebabkan kami naik feri ke2 yg pukul 9 tu.... kami sampai dlm kul 10 lebih dn terus check in... zikry punya xcited.. turun2 dari feri terus bising nak mandi.... tp kami terus masuk chalet utk rehat2kan diri jap... dan terus g makan t/h kul 12.30t/h tu.... haaa dah makan... zikry terus meluru ke laut... panas pun panas laaa dia layan jer.... mr zuar laa yg melayan kerenah zikry... aku plak dgn auni... duk melayan dia nak tido.... dgn angin2 laut wahhhh seronok sgt.. aman damai sungguh.. aku pun nak terlelap kat buai tu...




"car" mainan dia jatuh bawah jambatan.... baring sakan dia bwah jambatan tu nak amik ....



dan dlm kul 2.30ptg snorkelling trip pun bermula...
tp disebabkan zikry sgt2 susah nak jaga kami decide x pegi pun trip tu... org lain duk bawak je anak2 diorg tp kami x kompiden nak jaga dia... dia terlalu sukar dijangka... bygkan tengah2 makan... tanpa kami sedar dia dah hilang dari pandangan... memula tu ada je sekeliling tmpat makan... tuptup tetiba dah x nmpak.... rupenya dah g mandi sensorg kat laut tu.... haa cmne nnti klo dah naik bot tu.. tgh2 laut tu dia boleh buat hal...... owhh tidak... xpe la abang.. nnti abg dah besar sikit... & abang dah boleh duduk relaks dah pandai bwk diri nnti kita ajak papa pegi lagi ye.....mmg org2 yg kat chalet tu dah kenal zikry... zikry kalau ada je benda yg dia x dpt dia akan menjerit sekuat hati dia.... jadinya time org lain g snorkelling kami duk kat bilik membute... ahahhaah... kul 4.30 ptg trip snorkelling sampai kami dah terpacak kat tempat makan tunggu minum ptg.... huhuhuh kelebihan x pegi snorkelling dpt makan awal...... utk makan malam pulak kul 7.30mlm


aktiviti malam adalah bebas.. suke hati korang laa nak merayau kemana... kami just duduk2 je kat bawah pondok chalet sambil menghabiskan masa bersama....

day 2 – Pulau Redang (31/8/13 Sabtu)

7pg – sarapan
9pg sampai 12.30t/h– snorkelling
12.30t/h – makan t/h
2.30ptg – 4.30ptg - snorkelling
4.30ptg – minum petang
7.30mlm – BBQ time.... makan




hari ke2 pun kami masih x join snorkelling trip... tp kami puas mandi manda time org lain g snorkelling ....wahhuuuuuu berjmba 4 beranak... lepas je sarapan.... dgn x mandinya terus berendam dalam laut... smpai kul 10 lebih kot... dah penat berendam.. balik chalet laaa.... menunggu time makan t/h... lepas makan duduk2 kejap kat tepi tu... berbuai2 kejap kami pun terus ke chalet ... habiskan masa dlm tu...bonding time dgn anak-anak....hehehe kt luar panas berbahang... kul 4.30 kami keluar minum & terus snorkelling sendiri.... kat tepi2 tu je... auni aku mintak tolong biras jagakan kejap.... mmg best la..berenang dgn ikan2 kt situ... indahnya ciptaan NYA..... kat gigi2 air pun nmpk anak ikan yg kecik2 tu.....

main air sesi ptg plakk..

suke tau budak kecik ni main air...

dgn spupu dia....faris.... zikry panggil "parish"


kami ber4...


Biras & BIL....


*mcm laa pandai berenang..... just selam kepala dlm air je... hahahhah....

kami semua mandi manda sampai puaasss.... sebab esok kul 10pg dah kena check out... lepas mandi tu BBQ time....... makan2 bawah pondok di iringi angin sepoi2 bahasa gitu....mmg puas hati laaa... makan2 kat situ pun mmg puas hati... cukup rasanya.... lepas makan terus balik bilik.... igt nak keluar balik jenjalan tapi auni & zikry tido awal pulak... keletihan agaknya diorg tu... sudahnya mama & papa nya pun join anak-anak tido gak...



day 3 - Pulau Redang (1/9/13 Ahad)

7pg – sarapan
10pg - check out



feri sebelah sana (yang putih tu) dah penuh .. kena laa tunggu feri lagi satu smpai...



nak balik dahhh....


lepas sarapan tu sempat lagi zikry mandi.... 
dlm kul 8 lebih kami masuk bilik siap kemas nak balik.... kul 10 check out & feri dah menunggu... disebabkan ramai.. kami terpisah dgn biras & BIL... diorg masuk feri 1st tp kami x smpat... 


Info/Tips:
  • Hampir semua Resort di pulau-pualau pantai timur tutup kepada pengunjung pada bulan October hingga Mac kerana Musim Monsun (tengkujuh)
  • Untuk rate yang murah, silalah berbackpack bukan waktu cuti sekolah atau perayaan. Orang kurang ramai, lebih aman.
  • Harga makanan adalah mahal. Sediakan sedikit bekalan dari tanah besar.
  • Cara pack pakaian: isi semua pakaian kedalam plastic sebelum sumbat dalam bagpack. Takut basah ketika process transfer dalam boat.
  • Bawa duit yang mencukupi. Tiada ATM mesin di pulau.
  • Jangan lupa pakai losyen pelindung matahari dan pakai baju yang sesuai. Tshirt lebih baik. & x perlu berkasut tinggi hokehh...