Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, April 5, 2013

Critical behavior



 dah lama x cerita pasal zikry kan....
ok nak update pasal dia plak ni... bulan 8 ni zikry dah 4y sampai sekarang zikry masih belum bercakap banyk mcm kawan-kawan sebaya dia...dah hantar ke school baru pun masih x de perubahan... teacher dia kata time belajar zikry ada masa join skali.. dan ada masa dia buat hal dia... dia x boleh FOKUS dlm kelas...di sebabkan ni yg buat kami risau.. x lama lagi nak masuk sekolah... mcm mana pelajaran dia nnti... bukan la xde buat apa2... zikry masih buat speech therapy (ST) & occupational therapy (OT) dgn hospital putrajaya.. cuma kekerapan kelas nya kurang... appoiment bg ST dlm 3-4bln sekali... utk appoiment OT dlm sebulan sekali.... 

kami dah decide nak x nak kena hntar gak zikry ke swasta... demi kebaikan dia... stat 19 /3/2013 zikry masuk kelas ST & OT kat WQ PARK seminggu 2 kelas.. 1 utk kelas ST dan 1 utk kelas OT...  setiap satu kelas bayaran RM120....  kena pergi tiap2 minggu... sebulan kena spend dlm 1K utk dia... kena laa berkorban sikit demi masa depan dia ... kena kawal laa jugak  perbelanjaan seharian.... huhuhu

 
mengikut therapist... tahap behavior zikry kritikal.. zikry skrg dah kawal kami .... cntoh mcm bile dia nak apa2 dia nangis.. pastu tantrum walaupun kat mana-mana sja..x kira tempat... dalam pasar... shoping mall.... padang....klo dpan org ramai lagi dia suke wat hal... sbb dia tau bile dia buat mcm tu dia akan dpt apa yg dia nak... so smlm dia cuba buat bnda yg sama kat therapist.... tp therapist wat xtau kat dia.. bile x mampu mempengaruhi nak x nak zikry mengalah n ikut ckp therapist... dia akan cuba mempengaruhi org sekeliling dia utk mendapatkan apa yg dia hajatkan....so therpist kata... bile dia tantrum.. g hntar dia kat sudut bilik @ kawasan suh dia berdiri situ snsorg...kira la dlm 10 mnit .....mcm g jnjalan tu bile dia wat hal kena suh dia berdiri @ duduk kat satu tempat jgn bg dia gerak...kat wq park ni semua kelemahan zikry mereka bgtau....dri yg perkara yg ok...


benda yg sama jugak therapist putrajaya ckp & kami penah praktik kan jugak.... tapi dua2 wan & atuknya  kesian kat zikry katanya... jgn buat dia mcm tu... hurmmmpp sudahnya sekejap je dpt dipraktik kan... lepas ni kena stat balik & kena terangkan kan kat semua org sekeliling zikry sebab & akibat buat tu.... bg semua faham kenapa perlu buat mcm tu...& kami perlu support dari mereka2 yg terdekat dgn kami...


in sya Allah kalau semua bg kerjasama.. zikRy bleh success



 jari n kaki zikry jugak lemah.... zikry x tau byk kegunaan jari... dia byk guna tapak tangan.. sbb tu salah satunya dia xleh pegang pensil dgn betul.... dan zikry jugak x leh buat byk kerja serentak...dan bile therapist bgtau pasal ni baru laa perasan yg dlu merangkak zikry x guna lutut .....sebab tu laa kaki dia lemah...

 tgk dia merangkak....


zikry pegang gelung  utk masukkan kat mainan depan tu

utk kedepan zikry kena golekkan badan dia guna bola besar tu 
 

bile badan dah jatuh mcm dlm gmbr... kena tahan tangan dia dan tangan sebelah tu perlu masukkan gelung tu kat depan tu... (zikry x reti nak tahan badan dia... dia x kembangkan jari2 dia)


pastu therapist kata lpas ni klo nak suh zikry wat kerja @ menulis.. dia kena byk meniarap dri duduk... sbb nak bg tangan & kaki kuat utk tampung bandan.... bagi kuatkan otot jari dia... kena selalu ajar zikry pegang sepit... mcm sepit baju suruh dia bukak tutupkan sepit tu...selain tu zikry juga cepat lupa... dia baru jer buat lahitan menulis dgn pertolongan therapist... bile di suruh buat benda yg sama lagi sekali tanpa di tolong dia x dapat buat...


coretan ni sebenarnya bukan nak memburukkan anak... tapi utk pengetahuan & ilmu buat semua ibu bapa... kita perlu peka dgn perkembangan anak sejak awal lagi....kalau anak ada skip perkembangan better tnya pada yg pakar.. xpe ke.. apa kesan nya ke..klo skip... nmpaknya kena lebih berhati2 lepas ni dgn perkembangan auni....









ni laa gmbr terbaru zikry... kejap je dia dah besar....



Thursday, April 4, 2013

DIY : TUTU SKIRT



dah 2 bln bru dpt buat entry ni...

xmo cite panjang.... trus kepada isi utk entry yer... tujuan buat tutu ni sbb nak photoshoot auni sebenarnya... jadi mama nyer ni bersungguh2 laa membuatnya dgn penuh kasih sayang...

tu yang pergi beli kain net  dulu tu...

gi laa cara membuat nya:

hahhaha.... bekas air ni yg jadi mangsa

2 gmbr ni je yg dpt di selamatkan....


ada amik gmbr step by step tp hp "hang" plak dari hari tu try cri blik gmbr tp still x dpt... klo bukak je folder gmbr tu kompom hp "hang" n trus application tutup.. tu pun salah satu sebab entry ni lmbt di buat....

ok bahannya x byk pun just :
kain net
gunting 
getah seluar...

cara buat pun x susah.... search je kat en google tu "DIY TUTU SKIRT" kompom jumpa cara nya

dan ini laa hasil nya bila dah disarung kan kat tuannya....

oppsss cekci nyaaa...!!


cuma terkilan sbb boleh pulak anak dara ni ter"poo poo" lepas pakai dlm 15 minit... tembus plak tu...hadoiii xde laa gmbr yg cun dgn tutu tu..... =(

ni sikit gmbr shoot masa tu...



sudahnya shoot dgn pampers jer ni.... tutup jer dia dgn kain2 yg ada tu......