Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, January 31, 2013

Kak ning dpt baby boy....






tahniah buat Ning baizura & suami Omar sharif christopher layton dalton
kerna dah menjadi ibu & ayah  pada hari ni 31 Jan 2013 pada pukul 3.06pg tadi..




katanya juga hari ni juga adalah hari anniversary mereka yg ke 5....  wahh berganda2 nnti senang laa leh celebrate serentak besday anak & wedding anniversary diorg...




x sabar nak tgk pic anak ning kan... agak2 muka campuran ke muka melayu...huhuhu...




CLEARANCE KAIN COTTON...!!





jom tgk page 





coz ct buat clearance kain cotton yg kualiti superb....
cotton gred AA++
designer cotton
senang di gosok
kain tak mengecut
selesa & x keras kain nya...








Wednesday, January 30, 2013

RM berterbangan di highway





kisah ni jadi pada hari ahad lepas... bersamaan cuti thaipusam hari tu.... bukan sikit-sikit yg cicirnya .... dlm jumlah RM17++ jugak la... sedey... sapa x sedey byak tu... mcm2  boleh beli dgn amoun tu.... 


Mcm mana leh jadi...? 

hurmmp da nasib dan bukan rezeki kami... bagpacks yg mr zuar bwk dari kg terbukak n isinya dah xde... tu pun masa dah smpai tol putrajaya baru perasan... sbnrnya mr zuar bwk superbike dri rembau... tau2 je la mcm mna duduk kat superbike dgn ala2 menonggeng tu...bwk plak laju... dgn angin kuatnya...mna nak dengar klo da brg tercicir...? mr zuar kata masa dia berhenti kat R&R Seremban beg ok lagi... masih belum terbuka... jd lpas tu laa bru kejadian keciciran tu berlaku.. 




ni la beg nya... mr zuar terlupa nak klip kan beg tu... klo laa dia klip mmg brg x tercicir... insyallah... tp dah tertulis bukan rezeki ku... dan benda nak jadi... cmne x kan nak marah pulak kat mr zuar... dia kata bila dah sedar cicir... dia patah balik cari.. kot-kot terjumpa balik tp hampa... sebabnya ini laa yg tercicir...





agak2 nya laa klo org nmpk handbag ni cicir ada x yg berhenti....? mesti ada punya kan... handbag kompom2 laa berisi RM kan... klo x byk... sikit mesti ada isi nya.... sebenarnya isi nya bukan laa wallet atau brg berharga mcm gelang @ rantai emas... tp brg berharga ku utk auni....





satu set lengkap ni yg cicir.... cuma satu corong je laa yg xde dlm beg tu...waaaaa sgt2 sedey... nasib la auni boleh DF... kalau x parah... risau jugak ni klo tetiba kena bengkak susu... puas nak cri pump nak pump susu kuar....





ni jer yg tinggal.... apa yg nak di pump kan...?? nak pump manual pakai tangan sendiri..??? mmg x tau laa



xsampai 2 bulan lagi brg ni ada kat tangan....
 rasa mcm baru jer postkan entry Shopping online termahal.....












Friday, January 18, 2013

Abang sayang adik





pagi td dlm pkul 10 cikgu zikry kol.. katanya zikry ceri beri sbb da 3x dia cirit... nak x nak kena la amik zikry balik... ermmp nak suruh mr zuar dia xde kerja kat rawang... jd mmg kena amik zikry sendiri jer la ni... auni plak tgh sibuk nak tido...so bg dia tido dlu dlm buai dan dlm masa yg sama siap2 nak g amik abang nya... bile dia da tido lena baru la boleh keluar.... ehh bukan tgglkan auni sensorg kat umah tapi angkut dia skali buh dlm car seat...nasib la sepanjang pegi dan balik amik abgnya dia elok lena di buai mimpi... lega gak hati ni... klo x riso gak sbb dia klo da menangis bergegar dia buatnya...krg awak lak kelam kabut bwk keta....

lepas amik abg zikry mmg xde g mana.. trus balik rumah je... da sampai dlm rumah biasa la awk ni terkejar2 uruskan hal rumah sbb klo auni tu da jga mmg x dpt wat kja lain.. nak kopek jer dia... dan masa tu la auni hok hek... tetiba abg zikry g dekat adik nya trus tlong buaikan adiknya... alaalala sweet nya... syg jgk abg kat adiknya... alhamdulillah ....  bukan nya apa takut gak kot abg x boleh trima n jeles dgn adiknya....





* hari ni mmg kelam kabut... dgn abg zikry nya ceri beri... pastu time table da lari... sbb slalunya kul 10pg da stat masak sbb masa ni la auni tido.... bile tgh2 masak tu gas pulak habis... mmg dugaan betulnru

50 days



Alhamdulillah hari ni genap 50 hari auni di dunia.... dan syukur alhamdulillah jgk kerna dpt fully BF kat dia... mmg sjak peknen lg da tanamkan niat ni dan harap boleh la menyusukan auni hingga 2 tahun insyaallah mudah-mudahan jika di izinkan NYA.... sbb kat abang nya dulu mmg xde pikir langsung nk fully BF lgpun masa tu mmg x tau apa2... bile pikirkan balik kesian kat abang zikry coz masa dlm pantang dia dulu pun dah campur susu formula.... dia x dpt susu badan sepenuhnya di sebabkan mamanya cetek ilmu BF.... bukan susu xde... susu badan ni kan keluar ikut supply n demand... so bile x di bg mmg cpt la susu stop...

ok stop cite ni... nk cite perkembangan auni stakat ni...

- masih lg minum susu tido jer kja dia...


- berat sebulan hari tu jd 4kg... naik 800g (skrg ni xtau la bpe)


- 46 day dia da pandai gelak n nk borak... (suara tu x bape nak ada yg lebihnya mulut dia terkumat kamit je)

- tido nak berbuai je... x boleh x buai, klo berhenti mula la bunyi hok hek dia...di sebabkn x larat nk buai terpaksa beli yg letrik.. bru bleh buat kja.. (seboleh2 nya xnk ajar dia buai mcm abg zikry dia dulu..tp cmne nk buat..  bile dia da terlelap masa nyusu n nk letak dia mesti dia sedar n nangis... puas cuba smua posisi tido n cara still x berkesan... jd mmg terpaksa la guna buai jln terakhirnya)



- disebabkan tu jugak susah nk kuar berjalan kerna nak tidokan dia tanpa buai amat payah... dia akan nangis mcm org kna pukul sampai merah padam mukanya... mmg dia xkasi mama dia ni berjimba da.... suh duk umahh jer...fuhhh anak2 harap sgt besar sikit berubah la dia..  klo mcm ni je..mmg demam la mama sbb x dpt berjimba kt shopping complex

Wednesday, January 9, 2013

Kisah bersalin ku .... - (DI LABOUR ROOM)







masuk labour room dlm kul 8.20mlm... mcm biasa laa klo da masuk labour room bnda 1st yg kena adalah masuk ubat buntut... masa sampai je kat labour room terus teringat pengalaman bersalinkan zikry... skrg kembali lagi ke sana utk anak no2 plak... harap sgt dpt normal kali ni... utk pengetahuan semua kat labour room hukm setiap pesakit dpt 1 bilik jadi mmg sgt selesa... layanan misi nya pun ok... mmg baik hati dan di sebabkan msuk labour room time malam... mmg lengang n x de pun doc2 praktikal....

ok... 1st kena masuk air... tp da tggu 2 jam still contraction x byk dlm 5minit -10minit tu... masa tu bukaan da bukak 5cm & misi kata dia akan masukkan air serta ubat dlm air tu... sebab contraction dah kuat tp x kerap...tp x pasti lak ubat apa... yg pnting bile dah masuk ubat tu contraction rasa makin kerap... bacaan CTG yg paling tinggi yg sempat di tgk adalah 167... mmg masa tu badan dah berpeluh-peluh... mr zuar pun dah suh bukak tudung je sbb ku dah bising panas... lg pun kebetulan malam tu xde langsung staff lelaki... doc n misi yg ada semua pompuan...

senyum paksa....ni lepas menahan sakit contraction


stat kat situ laa contraction makin kerap & makin sakit... mr zuar nak g toilet kejap pun ku x bagi... sbb tangan dia laa jadi mangsa ramas & genggam ku tiap kali sakit.... tp nak xnak lepas kan jugak... krg terburai dia dlm labour room tu sapa nak jawab... heheheh

sebelum tu misi ada pesan jgn teran dulu & dia jugak pesan jgn minum apa2 air selusuh @ air bunga siti fatimah... so ikutkan je la.... sampai laa satu masa mmg dah x tahan sgt... mmg mcm dah nak keluar... suh mr zuar panggil misi & kata yg diriku dah rasa nak berak....!!!!! masa tu laa semua kelam kabut... seluk tgk jalan dah bukak kepala pun dah kat bawah.... & terus diorg ajar cara teran ... mr zuar pun pesan suh teran betul2 jgn separuh jalan....coz dari awal lg dia dah tnya kompom ke nak normal jugak... bukan nya apa dia takut masalah slip dics tu kembali lagi....dgn yakin nya ku kata "apa2 pun cuba dulu normal"... masa test2 teran tu mmg dah x larat...dlm masa yg sama misi & doc cuba besarkan lagi pintu tu... almaklumla walaupun anak 2nd.. tp yg 1st lalu kot situ.... misi pun kata kena buat betul2... nnti klo diorg dah bentangkan kain hijau tu mmg nak x nak kena teran sekuat hati

bape minit lepas tu kain hijau pun di bentangkan... masa tu laa misi kata klo nak minum air selusuh tu minum la...jd minum la sikit...dan kena get ready la utk meneran....
misi2 kat situ amat membantu diorg pun sama  bagi kata semangat dlm masa yg sama diorg ajar juga penafasan... mmg penafasan penting masa ni... dlm kali ke 4 teran & setelah muka ku jadi biru akibat meneran.. akhirnya dengar ada yg kata " kepala baby dah lepas...ok amik nafas kejap..." masa tu lega dah... dan tetiba plak terdengar satu suara yg kata " ehhh...!!! hidung baby sangkut lgi tu..!!! " dan bile dengar jer psal tu apa lagi terus laa teran sekuat hati....dan akhirnya seorg baby girl telah selamat keluar pada 1.10pg 30 November 2012.. 30hb sama jgk dgn abg dia cuma beza bulan jer...

muka fresh lpas keluar... baby biru sebab ada tali pusat sangkut kat leher...


proses menjahit makan masa yg lama...satu lagi pengalaman baru.. mmg sakit di jahit tanpa bius...di sebabkan x tahan sgt misi bg sedut gas oksigen...tp tu pun masih rasa gak tiap kali diorg tarik benang mmg  mcm jahit kain laa di buatnya... kul 4pg baru settle & ku di hantar ke wad... sempat la berehat bebrapa jam sebelum kehidupan beranak kecik kembali lagi ( x cukup tido)....dlm kul 12 t/h dah boleh keluar & kami terus ke kampung berpantang di sana

sebelum balik buat earing test dulu....


alhamdulillah dah boleh balik....!!!






Tuesday, January 8, 2013

Kisah bersalin ku.... - (DI TAHAN WAD)




28.11.2012  (rabu)

pagi tu tetiba tersedar sbb rasa panties basah... dgn kelam kabutnya trus la bangun ke toilet n tgk mmg basah da... bau laa dlu kot2 la terkencing n x sedar plak ke...dan air tu mmg xde bau apa2.. jd pg tu kol mak n mak kata better g hospital trus da turun tanda tu... dan pagi tu siap2 kan la zikry n hantar dia ke taska mcm biasa... dlm masa tu sama2 siap nak ke hospital.. da settle hal kat rumah trus la gerak ke hospital n smpai kat HUKM pukul 10pg dan trus ke kecemasan... bile dah di selok bru buka 1cm tp doc kata air ketuban belum pecah lg (abis nape leh basah lak panties td... ?) dan doc decide tahan kat wad... klo ikutkan mmg x nak stay sbb masa tu contraction x da sgt... tp mr zuar kata better stay je klo apa2 nnti mmg dah ada kat hospital da.... maka terpaksa laaa bermalam kat situ je... 

dapat pakej 3hari 2malam kat sini

ni laa tmpat ku... abai kan je towel tu buat semak pemandangan je...haiiishh

sampai je kat wad trus kna wat CTG ni... masa ni contraction x kuat lagi...






bermula laa rutin kat wad yg boring... yer la apa nak buat.. sakit pun x lg so layan je la fb masa tu... dan mlm tu time utk di seluk lg dan bru buka 3cm darah pun dah kuar sikit2 jd doc kata tggu lg da 4cm bru msuk labour room... atas nasihat kengkawan byk kan berjalan...jd abis laa satu wad tu di tawaf... Tah bpe kali pun x hengat laa... dan mlm 1 kat hospital mmg x boleh tdo sbbnya bunyi baby menangis x berhenti-henti bersahut... lpas sorg... sorg lg nangis... mmg masa tu duk pikir klo laa kt umah ni mmg tido lena dah... dah la x leh tido.... lapar plak tu..nasib baik la ada bwk stok biskut n milo.... itu la yg di sumbat dlm tekak ni...



29.11.2012 (khamis)

keesokan harinya dlm kul 11pg di seluk lg... dan masih lagi 3cm..contraction pun da stat kuat da...lpas je kol mak abah  trus diorg buat bacaan yasin...doa nabi yunus pun x putus dari mulut ku ni....dan t/h tu mak abah smpai
 bawakkan air yasin .. mr zuar pun dtg bwk zikry skali..masa tu la sesi bermaaf-maafan dgn mak abah.. mmg merah2 la mata ni...mak abah x dpt tggu smpai bersalin kerna terpaksa balik kg kerna ada urusan yg harus di settle kan..jd zikry pun kami pos kan skali... ptg tu dlm kul 3lebih masa utk seluk lagi...kli ni da buka 4cm n doc decide hantar ke labour room dan dia dah pecahkan air ketuban siap2.... tp tunggu punya tunggu kul 8lebih baru dpt masuk labour sbb labour penuh...




sambung next entry utk kisah kat mlabour room plak

Saturday, January 5, 2013

Memperkenalkan......





di tahun baru ni nak kenalkan org baru kat pembaca blog ni...  ada ke yg baca...hehehe, klo
xde org baca pun just utk diri sendiri jugak... bosan2 leh baca balik cite2 lama ni... diari on9 la katakan.. walaupun x update hari2... sekurang2 nya ada jugak..


ok... lpas sebulan lebih sikit menyepi..hari ni dgn rasminya nak beritahu yg diriku dah selamat bersalin seorg baby girl yg comel...


oppsss..... saya malu laaa 



v







v








v







v










haiii.... assalamualaikum semua...!!
saya di beri nama AUNI ZAFIRAH BT MOHD AZWAR
dilahirkan kat HUKM
pada 30.11.2012 bersamaan hari JUMAAT
pukul 1.10 Pagi
secara NORMAL
dan seberat 3.22KG



ALHAMDULILLAH.... saya dgn mama dua2nya sihat walafiat...
ok...kenapa Auni Zafirah? sebab nak mengekalkan A..... Z.... mcm abg nya Mohd Azfar Zikry....

Auni - lemah lembutku, ketenanganku
Zafirah - yang beroleh kemenangan





*hari ni 5.1.2013 saya baru berumur 37 hari....