Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Friday, October 28, 2011

amarahh









moody.... sakit hati biler diperlakukan sebegini
oleh org yg kita percaya & hormati......




Thursday, October 27, 2011

Beraya di mana semalam??




selasa malam hari tu aku duk bbm pn aina....
duk tnya apa plan cuti raya esok nya tu....dan dia pun mengatakan "xde mana" en suami nya kerja....dgn pantasnya aku ajak nge"date" sesama...jdi dlm kul 11.30 kitorg gerak la ke bandar utama....sampai je kat aarea tu...jammed truk gak...dri jauh dah nampak keta penuh menuju ke tempat yg kitorg nk g ni...dan smpai ni xkan nak patah balik kan....redah je la...lg pun dah nama nya pompuan...sanggup je redah segala badai utk ber'shopping'

 
sini laa tempat yg kitorg pegi….mmg pack sgt….parking ikea pun penuh…jadi aku park kt the curve..masa pegi tu ok laa tangan kosong lagi….haaa balik tu amik ko..melintas jalan smbil peluk rak masing2..ape aku peduli org pandang kea pa…yg penting aku puas…!!!!

Mmg lama da ngidam nak mendeco umah cantik2 mcm rumah org2 kaya tu…walau x semewah diorg…dpt ala2 pun jdai la…..kitorg ada kat sana smpai kul 6 yer….xsedar masa berlalu cpt betul…kul 5 baru makan t/h….

 ni laa plak hasil rembatan...x byk mna pun






nota kaki : Susah benar aku nak ngajak mr zuar tu pegi…last2 aina jugak jd mangsa….dulu pun cmtu gak…ngikut dia kesana…masa tu bwk zikry..mmg x dpt nak memilih laa jawabnya…



Episod 4 & 5

semalam x berkesempatan aku nak mengupdate blog..
sbb nya...? nnti akan di ceritakan next entry insyallah...ok jom cite sikit pasal mastercheff


Episod 4

peserta semua kena buat ujian kemahiran...ujian dia ialah potong ayam...hehehhe potong ayam..? rsanya x susah kan...tp rata2 peserta suma kata...cara potongan yg diajar lain dari yg biasa dia buat...dan diorg kena buang tulang kat ayam tu tanpa ada lubang kat daging....yg berjaya buat ujian ni dlm 12 org dan kena pulak buat ujian citarasa....diorg kena masak western dgn ayam yg di siang tadi....utk episod ni 7 org terpilih



Episod 5

semalam aku dah duk setting kul 9 kena bukak 104....borak2 dgn mr zuar...smpai terlupa...bile tgk jam dah kul 9.30....buka je tv tgk chef tgh merasa makanan diorg…task nya kali ni diorg kena cari pasangan utk masak bersama-sama dgn gunakan bahan2 yg dalam Peti Saji Misteri..bahan2 yg aku perasan ada mangga…pulut & udang…dan 4 group dah berjaya terpilih…mknanya da tinggal 5 tempat je yg kosong….
Jadi yg selebihnya tu diorg kena buat tiramisu resepi dari chef Riz (anak chef wan)…susah gak nak buat…ada yg x jadi…& ada jgk yg lansung x hidangkan kat chef….menghadap chef dgn tangan kosong….apa pun 5 org terbaik dah terpilih & dah cukup la 24 peserta Masterchef Malaysia





dan ni laa dia barisan 24 Masterchef Malaysia






Tuesday, October 25, 2011

mekasih x terhingga...

hari ni teragak nak tgk BE...
tgk2 ....wah dah bertambah satu lagi...kali ni BE dari DIGI...
sudi juga DIGI singgah di blog ku ni...


kena berkerja kuat lagi utk menaikkan lagi BE yg ada ni....
tq jugak kat NUFFNANG yg baik hati.....




* teringin nak tgk amaun kt situ beratus2....heheheh 





double celebrate

ni cite last week...
dari hari tu nak menekan2 keybord ni...tp malas benor lak rasa nya...oleh di sebabkan byk masa yg terluang di sebabkan ni aku boleh kongsi sikit kat sini apa yg jadi....

persiapan suma nya last minit...masa hari kejadian aku kol k.long yg tgh keja kat pd tu kata nak buat suprise..dan dia pun stuju...jadi beli apa2 yg patut....aku plak trus ke tampin mencari bahan makan2 sikit & yg penting adalah KEK.... lepas beli brg aku trus ke umah mertua....aku kawtiim dgn MIL utk wat suprise ni....
jdi semua semua nugget fries goreng  kat umah MIL

dlm kul 8.30mlm kami semua dri family mertua gerak pegi ke umah mak ku..umah kan dekat2 mcm yg aku penah cite.kat entry ni  masa sampai je aku terus bwk masuk makanan td & kek...terkejut mak aku...xsangka dia kata...hehhee sbnarnya ni celebrate besday adik ku hairul 15.10 & mak plak 16.10....

ok jom kita laayan gmbar je la plak

zikry & sepupu nya


anak buah perempuan ku


MIL



bdk ni x sabar nk tiup lilin



mak x sbar nak potong...lpas nanyi trus potong..lupa nak tiup lilin

antara hidangan yg ada

ni laa tentu owner blog yg tetiba nak menggedik ptong kek jugak da la berbaju kelawar je...hehhehe



* besday celebration dgn tema berbaju kelawar.......ok kan...ahhahaha




*auto publish*

crocs x selamat ke...?

Di The Gardens, Mid Valley City baru-baru ini berlaku satu kemalangan ngeri dimana seorang kanak-kanak tersangkut kaki pada eskalator dan terpaksa dibawa ke Hospital.

Kemalangan yang berlaku di hadapan pasaraya Cold Storage The Gardens nyaris menjadi satu tragedi menakutkan apabila kasut/selipar yang dipakai kanak-kanak tersebut tersangkut di tepi eskalator itu.

Tindakan pantas pekerja pengurusan The Gardens untuk menelefon pihak bomba dan ambulans berjaya mengelakkan kemalangan tersebut dari semakin teruk.

Pihak Bomba dan keselamatan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit untuk menyelamatkan kanak-kanak tersebut. Orang awam yang berada berhampiran turut membantu apabila diminta oleh pihak terbabit.

Kanak-kanak tersebut yang dipercayai mengalami kecederaan teruk pada kaki, segera digegaskan ke Pusat Rawatan Universiti Malaya menggunakan Ambulans yang sedang menanti di luar The Gardens.

Punca kemalangan dipercayai kasut/selipar Crocs yang dipakai kanak-kanak tersebut, ditarik masuk kedalam eskalator. Sebelum ini, telah berlaku banyak kes yang melibatkan Crocs dan eskalator.

Dipercayai struktur getah lembut pada Crocs, menjadikan ianya mudah ditarik masuk oleh eskalator. Mudah untuk dikatakan, pemakaian Crocs agak bahaya dipakai mereka yang cuai.

Diharap jika anda memakai kasut/selipar jenis Crocs, untuk lebih berhati-hati dan sentiasa perhatikan anak-anak kecil agar kemalangan seperti ini tidak berulang lagi.





*takut plak nak pakai kan zikry kalau mcm ni.....



Aku da bosannnn

Aduhai...mood nak raya ke nih...!!!!
Bosan plak ngadap keja....duk layan fb pun rsa bosannn gak...

Ni suma angkara tertangguh lagi keja yg aku nak buat...trus men"down" kan diri yg berkobar2 ni....bosan laa kalo mcm ni...asyikkk tertangguh je...!!!!

rentetan dari entry yg ni haaaa....
http://zuarcity.blogspot.com/2011/10/tangguh-kerja.html



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

4 dah terisi

wah....aku tertiba terjebak dgn masterchef...
ni gara-gara tertengok episod 1 hari tu la....terus terlekat...
bukan nya apa...kagum dgn mereka2 tu...sbb pandai cipta makanan makanan & pantaas memasak...
dalam masa 45minit siap...!!

diorg ni plak dtg dri mcm2 profesion...
dan task diorg utk episod 3 adalah....kukur kelapa dan perah santan....senang je kan...mmg senang....tp diorg kana hasilkan santan dlm 500ml yg cukup pekat & xde hampas langsung....



dan 10 0rg terpilih...dlm 10 org ni sorg je pompuan...dan kali ni 10 org ni yg kena masak hidangan yg berasaskan cili....ni utk 4 tempat dlm 24 senarai Masterchef Malaysia....ok yg dah berjaya ialah

Felix ~ jurulatih pelatih
Wahidan ~ pekebun
Terrence ~ perancang majlis
Zahin ~ pelajar (kalo x silap)


lelaki semua okkk...!!!



pssstt : ahad hari tu x tau ada juga utk episod 2.....so kalau ada yg x tau lg...masterchef ni setiap sabtu - rabu 9mlm di Astro Ria (104)


Pagi yg nyaman...

Keluar umah tgk berkabus je...cermin keta penuh embun...

Nyaman je rsanya...mlm tdi tidoo pun sjuk ...ni la keindahan alam....



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, October 24, 2011

tangguh kerja

sgt x suka tau bile kita dah xcited nak buat 
1 keja tu.....tp tertangguh....tension rasanya....tp nak buat mcm mana...
sebab kerja ni berkait dgn org lain....selagi org tu x settlekan keja dia...selagi tu jgak aku x dpt nak men'nyettle'kan kerja aku ni ha...


cmne ye aku nak suh org tu wat keja cepat....krg kalau asyik tnya je...org tu naik bising...nnti dia buat keja tu pun dgn cincai jer...tp kalau x igtkan org tu buat2 lupa @ lupa....aduhai tensionnnn tau...!!!

kalau berbisnes tp suka tangguh kerja tu...mmmg teramat bahaya....sbb nya kalau tangguh ni laa boleh sebabkan pintu rezeki tu makin tertutup utk kesan jangka panjang nya....ye la kalau kita slalu tangguh keja...client da tentu bising..kat situ nmpak bisnes deal yg x profesional...!! dan ini juga buat job makin berkurangan...cuba kita bisnes dgn deal yg cukup perfect...da tentu client puas hati & client akan war-war kan kat suma org tentang servis superb kita kan....kat situ promsi secara x langsung utk bisnes kita ni...

jadi org2 yg berjaya sumanya amat pentingkan disiplin....& kena ada jadual yg cukup teratur....








rindu kat dia.....

x sampai sehari lgi...aku dah teringat2 je kat dia...
rindukan kaletah dia...

aku terpaksa....terpaksa hantar dia kat mak...sbb taska tutup seminggu...ada budak yg kena kaki tangan & mulut...


sian kat zikry nangis meraung2 masa kena tggal kan smlm....dlm 10 mnit lpas tu kol mak...tnya mcm mana...jawapan mak..."elok jer dia tu haa....siap nanyi-nanyi lagi...."
nsib baik ok...risau gak kalau merajuk lelama sgt..







Saturday, October 22, 2011

MasterChef Malaysia

td bru je lpas tgk masterchef
1st saringan utk 40 org tu kena potong bawang ...potong dadu kecik2...klo kasar2 tu sorry ...
sebelum tu diorg di tunjukkan demo cmne cara nak potong bwang tu

sesi penilikan bawang......


30 org dah terpilih & tinggal 10 je...yg 10 org kena buat saringan ke 2...diorg kena masak udang...dalam tempoh 45minit...jdi juri akan rasa makanan diorg...kat situ td ada 4 org terkeluar x silap aku...hehheeh

dalam ramai2 peserta tu aku perasan pompuan sorg ni..mcm penah ku tgk...dia pelakon dan dia tu lah ary malik...

ni la dia....perasan x? belakon cite pe xigt dah aku...



* perasan x kat gmbr juri yg atas tu....sekali imbas nmpk mcm arwah M.rajoli....dah ter sebut ni...apa2 pun Al-fatihah utk arwah....








salam sabtu

hari ada kat seremban 2....
xde apa aktiviti pun just berkumpul kat rumah k.long kat seremban 2...
kalau rajin karang...nak g jenjalan kat jusco....hehehe

mr zuar xde...g shoot kat tmn tasik jaya....
jadi aku  kena laa wat program sendiri
rasa mcm nak me"nyopping" jerrr....
hehehehe








Friday, October 21, 2011

milkadeal pulakk...

sejak terjebak membeli voucher kat GROUPON
sekarang tiap-tiap hari aku akan bukak...tgk mana2 deal yg menarik
dan sekarang aku dah join MILKADEAL


masih dalam kaedah yg sama di gunakan....beli voucher & redeem pada waktu-waktu yg di tetapkan... jadi hari ni aku telah terbeli voucher ni.....600pcs name card dgn harga cuma RM39 dari harga asal RM145...






Thursday, October 20, 2011

ibu bapa perlu tau....



ilmu ibu bapa ni x boleh main belasah je...



ada yg jual roti iblis...?

jgn x percaya kat malaysia ni dah 
ada kedai yg menjual roti iblis...x sangka kan...




v

















v































v
























v










meh tgk kat sini





















Spa ikan berbahaya....!!!

Sapa penah buat?
Aku ✗ penah buat tp..mr zuar penah buat sekali...

Kem.kesihatan nasihatkan org ramai hentikan terapi ikan ni sbbnya boleh menyebarkan penyakit berbhaya contohnya hepatitis C,HIV/AIDS dan tibi serta beberapa penyakit bawaan air....uiiishhh bahaya tu...

Ye laaa mybe bile ikan tu dah gigit kaki si A...dan dia plak ada penyakit...lpas tu ikan bwk plak kuman2 dari si A bawak g ke si B plak...kemungkinan tu ada utk B dpt penyakit berjangkit ye ✗...



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

baby......oh baby

jeng...jeng....jeng....
adakah zikry nak adik lagi...???
opss....ye ke....tp skrg ni x mungkin sbb nya bendera jepun ni ha....

alkisahnya mcm ni....
mlm td aku tunjuk kat zikry...ni sapa...dia sebut "papa"
x smpat lagi aku tnya lagi..tetiba je dia sebut "bibi".....smbil tunjukkan jari kat gmbr aku & zikry....trus aku ckp....."amboi zikry kata mama ...bibik ye...smpai hati tau.."

tetiba bile dia tgk gmbr kat desktop umah tu...trus tunjuk & dia sbut "bibi" lagi
uiitt....zikry gelarkan diri baby ker...? aku suh sebut "zikry"...dia sebut gak "bibi"
bile tunjuk gmbr2 dia yg lain pun dia sebut "bibi" gak...


ni la dia "bibi" yg seksi tu....




Wednesday, October 19, 2011

Lagi...lagi...lagi hebat...!!!!



Dah selalu benar aku nelepon asb dok tnya ASW 2020 buka dah ke belum....dan byk kali jugak jwapan yg hmpa buat aku....

Sebelum ni penah buka 1 akaun ASG-Pendidikan...tp risiko laaa...sbb nya amaun nya berubah2 tiap hari...contoh nya kalo hari ni bank in rm1000 dlm buku ✗ semestinya 1000 unit...mybe lebih @ kurang...klo hari ni 1 unit = RM1.0148 jadi RM1000 / RM1.0148 = 985 unit je yg tertulis dalam buku. Rugi je rasanya...tu sbb aku nak buka 1 lg akaun utk zikry....

Hari tu buat sbb takut terpakai...dan itu je akaun yg boleh zikry buka...aku pun hentam je la...

Dan last week kol asb...akk tu kata "nape ✗ buka ASB je..sbb kita dah turunkan had umur....baby 6bulan dah boleh buka"
Tu yg aku trus je buka akaun remaja ni utk zikry...walaupun hakikatnya dia masih kanak2...heheheh



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 18, 2011

menang percutian 3 Days 2 Nights Stay for 2 at the Pangkor Laut resort



mekasih kak erynn sbb bgtau...
meh semua...kita cuba plak...
mana tau menangkan...

jom klik kat sini utk JOIN







apa itu G6PD






Nama panjang @ nama sains nya GLUCOSE 6 PHOSPHATE DHYDROGENESE…adalah sejenis enzim dalam sel darah merah

Fungsinya
Melindungi sel darah merah drpd dimusnahkan lebih awal.
Lepas bersalin….sampel dari tali pusat bayi akan dihantar utk pemeriksaan G6PD…jika didapati bayi kekurangan G6PD
-          Anda akan dihubungi supaya membawa anak masuk ke wad untuk pemerhatian
-          Bayi dikehendaki tinggal di wad sekurang-kurangnya sehingga berumur 10hari
Pemerhatian ini perlu kerana bayi anda boleh mendapat Jaundis (kuning) dengan serta-merta yang boleh menyebabkan kecacatan otak dan pendengaran.


Bila anak kekurangan G6PD?
Elakakan anak anda dari bahan-bahan yang boleh menyebabkan kemusnahan darah merah:
-          Kacang parang
-          Memberi ubat-ubatan sendiri tanpa arahan doktor
-          Ubat gegat
-          Ubat-ubat tradisional, jamu atau ubat sengse
Pastikan anda mendapat senarai ubat-ubatan sebelum pulang.


Sila pastikan
Bawa senarai ubatan dan tunjukkan kepada doktor bila anak anda sakit dan beritahu doktor anak anda kekurangan G6PD


Apa akan berlaku sekiranya termakan makanan @ ubat-ubatan tersebut
Boleh menyebabkan sel darah merah musnah dengan cepat dan bayi akan mendapat kuning serta merta
-          Air kencing berdarah atau warna teh pekat
-          Pucat
-          Demam


Bolehkah seseorang yang kekurangan G6PD hidup secara normal
Mereka boleh hidup secara normal tetapi mesti elakkan dari mengambil makanan dan ubat tertentu. Kekurangan G6PD ini adalah sepanjang hayat. Ia bukanlah penyakit berjangkit. G6PD diwarisi oleh faktor ginetik dan sering melibatkan kanak-kanak lelaki. Kanak-kanak perempuan adalah sebagai pembawa.

Info : hospital putrajaya
03-83124200







budak kena langgar




mana pergi siffat kemanusiaan diorg...sanggup langgar budak ni...& org ramai cuma pandang je....




Monday, October 17, 2011

kak ning...dah bertudung



betul ke k.ning dah bertudung...
kalau betul syukur alhamdulillah...semakin ramai yg kita dgr artis dah bertudung...






Pesanan dah di terima….




Hari tu tgk catalog cosway….& terberkenan dgn brg ni…jadi aku pun order la 2 dulu…nnti next motnh order lagi…heheheh

Tgk mcm best je…lg pun jimat space & kemas je nnti…dan yg paling penting…leh tmbah koleksi lagi…klo nak tau ni sbnarnya tmpat simpan kasut…pkai ni kita boleh letak satu kat atas…satu lg kat bawah…








kalau dah lelaki...





Kalau lelaki masuk dapur mcm ni la jadi nya….habis punah ranah segalanya…tgk laa apa dah jadi dgn senduk ku…tu dia pecah @ patah di kerjakan…tah xtau nak describe mcm mna da..huhuhu

Memang x leh di biarkan lepas ni…kalau x..lg byk laa brg yg pecah kat dapur tu…lelaki yg aku mksudkan ni bukan laaa mr zuar…tp anak lelaki ku yg sorg ni…dia mmg pantang gate dapur tu terbukak…laju je dia meluru trus bukak laci…amik ape yg patut…

Senduk ni hari tu dia ketuk2 buat tukul besi…bile dah pecah dia trus dtg tunjuk kat aku….baru je aku nak marah kat dia trus dia tepuk2 lengan aku ni & trus peluk aku….alahai sayu lak aku....trus x jadi nak marah…tp kena pujuk dia balik sbb nya…tah mcm mana dahi dia bleh terantuk kat gigi aku ni …hehheh

Kat sini nmpak yg dia tau yg dia buat salah & cuba utk pujuk aku ….dah panjang akal anak mama ni rupanya…mcm smlm pun aku mengemop dan kerusi meja makan aku alihkan ketepi…lpas settle mop aku tgk dia sendiri tolak semua kerusi tu susun balik ke meja…waaa dah boleh harap dah ni…boleh laa tolong2 mama selalu ye syg….



Selamat pagi.......

Salam siaran semua...mcm kebiasaan lah...monday mood..pg ni just menziarah blog kenkawan je dlu...nak wat entry kna tggu mood kembali normal....


* harap leh seceria minnie
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, October 14, 2011

ter "grab" jugak



slalunya duk dpt jer email dari groupon
aku abaikan....dapat je aku abai kan....tah mcm mana aku dpt email setiap deal tu pun aku x hengat
smpai laa satu hari entry MRS.K ni....
baru aku terbuka mata utk tau apa kelebihan groupon

syok juga...sbb byk yg kita leh dpt less.....
hari tu terlepas satu....kelas utk buat macaron cuma RM98 je....dari RM2++....
mcm2 lagi la yg ada...so kena rajin2 laa meninjau kat groupon tu.....

 semalam aku ter"grab" satu voucher ni....price asal RM200...tp dpt cuma RM49 bpe byk less nya tu...








Ber"tutti frutti"

Jemput makann.....semua
Lama dah nak makann asyik ✗ berkesempatan je...haaaa ri ni bru dapat...batuk2 pun redah ja...lega rasa tekak kena sjuk2 ni...

Lpas tu kung...kung batuk balik...ni bukan aku mkan sorg je...berdua dgn linda...




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

suami sensitif & panas baran



Ego seorang suami ada kala sering disalahgunakan sehingga menyebabkan keruntuhan rumah tangga. Lebih menyedihkan lagi jika ia hanya berpunca daripada masalah kecil yang tidak sepatutnya menjadi punca perbalahan. Tambah menakutkan jika ada suami yang sanggup memukul isteri apabila berasa egonya tercabar.

Lelaki pemarah biasanya tinggi egonya. Mereka jarang rasa bersalah biarpun tidnakan mereka melukakan hati si isteri. Keadaan seperti ini sudah pasti menyukarkan bagi sesebuah perkahwinan apatah lagi, jika pasangan berdepan dengan masalah seperti kesuburan dan sukar menimang cahaya mata. Sekiranya anda berada dalam situasi sebegini, anda perlu lebih berstrategi untuk berdepan dengan suami yang ego dan lekas marah apabila diajak berbincang.

Perlu diingat, antara topik yang sukar dibincang oleh pihak suami ialah berkenaan seks dengan isteri, kesuburan ataupun masalah kelelakian. Ada sesetengah suami boleh mengugut menceraikan isteri kerana masalah sebegini. Jadi, bagi membantu anda berdepan dengan situasi sebegini, pihak isteri perlu bijak memilih pendekatan bagaimana caranya berdepan dengan mereka.

Tindakan anda mendiamkan diri kerana takut dimarahi suami hanya membebankan lagi masalah tersedia ada. Jika anda ingin berbincang mengenai topik sensitif berkaitan dirinya, pastikan ia dilakukan mengikut masa dan mood yang sesuai.


Terdapat beberapa panduan boleh dipraktiskan:

1. Elak berdebat atau kemukakan pandangan anda di saat suami sedang beremosi. Tindakan anda mungkin sia-sia sahaja malah boleh mengundang padah apabila si suami semakin marah kerana rasa ditentang atau dicabar oleh isteri sendiri. Akibatnya, si isteri boleh terikut-ikut menjadi 'panas' sehingga berlakunya pertelingkahan. Jika berlarutan, psikologi si isteri boleh terganggu dan pernikahan juga akan terancam. Sebaiknya dalam situasi ini, anda perlu sedikit mengalah atau mengambil sikap tidak mempedulikannya dulu.

2. Langkah yang baik adalah mengajaknya berbicara untuk menyelesaikan masalah yang menjadi punca kemarahannya. Lakukan saat kemarahannya sudah reda. Gunakan gaya bicara yang halus agar emosinya tidak 'naik' lagi. Mungkin anda boleh berbincang sambil mengurut-urut badan suami selepas pulang kerja ataupun ketika menonton bersama. Yang pasti pilih masa dan mood yang baik!

3. Suami pemarah lebih suka berterus-terang. Salah satu aspek positif yang terdapat pada suami panas baran ataupun pemarah ialah sikap suka berterus-terang dan jujur mengenai apa yang mereka suka ataupun tidak. Hanya sayangnya, cara mereka mengungkapkan lebih cenderung kasar dan bernada marah. Jadi elakkan diri daripada menyindir, berkias-kias ataupun menunjukkan muka seperti berahsia sesuatu daripadanya.

4. Apabila suami memberi pandangan yang agak keras, anda perlu menganggapnya sebagai satu kritikan untuk anda. Dan ambil sebagai satu cabaran untuk memperbaiki kelemah diri anda. Tidak guna terlalu emosi dengan kata-kata suami terhadap anda. Walau mengalir air mata sekalipun si suami pemarah biasanya sukar mengubah pendapatnya dan lebih buruk lagi, mereka tidak akan berasa bersalah sedikitpun!

5. Cuba fahami latar belakang suami anda. Individu yang memiliki sifat 'temperamental' biasanya mudah terpancing kemarahannya oleh situasi atau keadaan di luar keinginananya. Hanya kerana tersilap kata ataupun nada suara yang salah sahaja sudah boleh mengundang pertengkaran. Menurut penulis buku 'The Complete Idiot's Guide to Body Language', Dr Peter Andersen, sifat pemarah ataupun panas baran juga sebenarnya boleh disebabkan oleh pola asuhan dalam keluarga juga mempunyai kaitan kepada sifat pemarah individu berkenaan.

6. Justeru itu, pastikan keadaan rumah tangga anda berdua berada dalam keadaan menyenangkan agar suami anda berasa nyaman dan tidak mudah marah-marah seperti berada dalam keluarganya dulu. Cuba dapatkan lebih banyak maklumat mengenai apa yang menyebabkannya gembira dan sebaliknya yang membuatnya kesal dan marah.











pandai dah dia



sian kan kat aku nya lipstik...ni laa klo anak dah pandai menyolek....

opppsss...anak lelaki ku pandai bersolek...?
tidakkk....aku tidak benarkan...


xleh biarkan ni...kena simpan kat tmpat lain plak...dia dah tau mana aku simpan..


Thursday, October 13, 2011

Bangkai Raksaksa Terdampar di Pantai Cenang

x tau laa ni betul ke x...sbb xde pun dgr kat berita @ kuar kat paper kan...
tp klau tgk dari mata kasar...gmbar2 ni nmpak betul....
baru lagi ni....tgk kat gmbar tu date dia 1/10/2011
meh tgk sama-sama...













ni la nasib org bawah








Kalau duk umah apartment ke…flat ke aku rasa mcm ni laa nasib org yg duk umah bawah skali…kat balkoni tu penuh je sampah sarap…klo daun2 tu boleh trima laa lagi…ni sampah sarap org atas…hangin betul aku…
ada sekali tu aku blik dari kg…tgk balkoni umah aku ada bertabur nasi + sambal….dah jadi 1 keja aku nak mengemaskan sampah org…sliding door pun habis berminyak2 kena sambal…ni mesti budak2 nakal punya keja ni…sbb tgk dari kesan tu nasi tu bukan jatuh dari atas….tp di baling dari bawah…sebenarnya sebelah umah aku tu ada gelanggang badminton…& taman mainan

macam2 aku jumpa da…dgn songkok budak pun ada kat balkoni aku…plastik jajan2 pun jgn cite la…kotak rokok pun ada…xder kesedaran sivik tul diorg ni…sptutnya ajar anak tu buang smpah kat tong sampah…bukan buang sesuka hati je…kalau susah sgt letak bakul smpah kat balkoni sndiri…ha ajar laa buang kat situ…

tapi ada 1 bnda yg klakar aku jumpa…nak tau….? Haaa aku jumpa surat cinta…hahahah kalakar tul…budak lelaki tu nak berkenalan dgn budak pompuan ni…slalu nmpk kt klass je…adoiiii hai…cinta monyet…tah mcm mana leh ada kat balkoni aku pun x tau la…