Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, September 29, 2011

jangan pakai kan...!!!

nak upload td...tp x smpat nk mengarang...
ni kira smbungan pasal tragedi september  tadi....

di sebabkan si bujang tu bangun awal...abih suma dia selongkar...td smpat gak dia membongkar hndbeg aku...dapat laa dia sebatang lipstik....haa apa yg dia buat...buka tutup...masukkan jari...nsib baik x patah je lagi...tp struktur dia mmg x cntik da...

aku pun amik laa kat dia...& trus nak pakai kat bibir yg seksi ni...eheheheh
dan...dan....je zikry pun trus muncung kan bibir dia...owwwh so cute....maknanya dia tau laa apa benda alah lipstik tu...aku pun pe lagi...tenyeh laa sikit...dlm masa yg sama mr zuar jerit dri dlm bilik "jgn pakai kan kat anak...!!" aku masa tu ada kt ruang tamu dgn zikry....mcm tau2 je mr zuar ni..apa yg aku buat....









harga emas jatuhhhh.....!!!




aku bru je dpt panggilan kecemasan dr mr zuar...
cemas semacam je dia...igtkan apasal...rupanya dia sibuk ajak ke bank...katanya harga emas merudum...

aku yg tgh ada kt bangi tu terkocoh2 laa balik...nak kejarkan rate tu...
sbb katanya pg td price RM162...dan t/h tdi da jd RM169...

sebenarnya dri dulu kami ada niat nak membeli ...tp x tercapai akal mu....bak kata elyana...kira 1st time membeli  ni...msih baru lgi...kena rujuk dgn yg pakar laa utk next step...

jom tgk price terkini kat sini...


atau





wahhh....aku teruja... tq NUFFNANG


sgt teruja & terkesima ok....
mekasih sgt2 kat NUFFNANG...coz sudi jugak bg 
BE kat blog x seberapa ku ni...walaupun ada 1 je..think positif...lpas ni mybe byk kan...kan...


ni yg buat aku lg semangat ni...
semangat nak ngumpul lagi BE...






tragedi september



Hari ni pagi2 aku dah kena kejut…dikejut kan oleh anak bujang ku yg sorang ni… dia bangun klo x silap aku kul 5…aku wat x tau je…dia pun tau awal sgt kul klo nak kejut kan mama ni…dlm kul 5.30 dia kejut aku…cuu..cuu.. smbil tarik tngan aku ke dapur…bile aku dah buat xmau minum plakkk dia…jadinya aku tinggal kan dia tgk tv & aku buat keja2 yg ptut…sidai kain…siapkan beg school zikry & bersiap…


Lpas je aku mandi…g laa jenguk zikry…tgk2 ini jadinya….runtuh sudah tembok besar cina ni….tah mcm mana dia buat pun aku x tau la…ganahhh sungguh anak ku ni…!! Sebelum ni yg kat dapur dia da runtuhkan…skrg ni baru puas hati dia sbb dua2 pagar dia Berjaya runtuhkan…bravooo laa syg…steady laa anak mama ni…slalu2 laa buat lgi ye syg…bg mama ni pening…. aiiiyakkkk









Wednesday, September 28, 2011

mna nak beli?

cute kan tabung mickey & minnie tu..
xceli aku yg jual...

jadi kalau nak jom tgk kat sini ye





Nak 55 ker….60?


Kalau tnya aku….lagi cepat lagi bagus… sebenarnya yg suka pencen lambat2 ni suma org yg berkepentingan je…org yg dpt byk keistimewaan & kemudahan…sbb nya klo dah pencen kompom2 laa semua kesenangan tu da xde…

Kalau tnya kat pekerja bawahan aku rasa…rata2 nak pencen awal…x larat dgn segala suruhan & tindakan org atasan…smping tu leh berehat dgn family…beribadah…@ buka perniagaan…

Lagi pun kesian kan budak2 muda skrg….susah nak dpt keja…sbbnya org yg berumur ni x pencen2 lagi…so kekosongan jawatan tu x de…lpas tu belambak laa yg menganggur..mula laaa ada yg mencuri/merompak & macam2 jenayah lg utk tanggug kos hidup skrg…nnti nak byar PTPTN pun xde duit…

Kalau kita tgk antara kebaikan & keburukan nya…keburukan lebih byk melibat kan kesannya terhadap org ramai….kebaikan plak lebih tertumpu utk kesenangan org perseorangan…tu bg pendapat aku laa…


Kebaikan
*tambah caruman KWSP
*Pengguna tenaga kerja berpengalaman
*pembiayaan rawatan perubatan hingga pencen
*mengurangkan pesara bergantung pada anak


Keburukan
*kadar pengangguran  tinggi
*peningkatan kos perubatan,insurang,gaji
*jejaskan kenaikan pangkat org muda
*jejaskan prestasi keja sbb kesihatan






barang atas meja....


Engkau ado…? Isk…isk aku ni nak bangga2 plak hari ni..

Saja je nak menayang barang baru yg ada kat atas meja ni ha…yg calendar tu bnda lama…tp saja nak tunjukkan jugak boleh x? calendar tu aku dpt dri karangkraf sbb menang Pertandingan Bayi Bulan Ini (November) tp dptnya bulan 4 ke 5…aku pun da x igt…

Apa yg aku nak tunjuk sbnrnya bnda yg apit calendar tu….mickey & Minnie tu….agak2 korang apa tue…? Bukan sekadar hiasan meja je tau…bnda tu ajar kita menyimpan sebenarnya…erti kata lain tabung..hehheh…so cute..jdi lpas je beli makan duit syiling leh trus masukkan kat situ…nnti hujung bulan kita korek balik …hehhehe….utk kita jugak kan…..meja pun cantik 

menabung lah utk masa depan......cewahhhh







nangis ke taska...?





semalam dpt kol dari pengurus taska...

dia tnya dah bape lama zikry nangis masa hntar...apa yg aku perasan stat lepas  raya dia mcm tu...nak kata nangis dari rumah tu x....dlm keta pun dia ok je...masa kat pintu taska punnn dia ok...tp bile je bertukar dukung dari aku ke teacher dia....dia nangis...ada masa nya plak…bile smpai je dia trus belari masuk g tgk tv…tp bile tgk aku pegi je trus dia nangis… bile tnya teacher dia kata zikry nangis kejap je…ada laa sekali dua dia x nangis…

aku perasan gak benda ni…dan mybe teacher kesayangan dia da xda…dan pengurus taska tu pun akui mybe sbb teacher x cukup..dia minta maaf sbb kekurangan teacher yg mungkin sbb kan zikry meragam…taska ni mmg ada dpt teacher praktikal slalu..sepanjang hantar zikry dri umo 10bln mmg xde masalah…ada je teacher pebret dia yg silih berganti…dan skrg ada je yg contact aku kata rindu kat zikry....sesekali meragam biasa laa tu budak2 kan…tp kali ni mcm berpanjangan plak…
ikut kata pengurus tu insyallah dlm seminggu ni settle laa masalah kurang teacher ni…aku pun harap mcm tu gak..& harap zikry da x nangis lagi masa hantar…





*semalam hantar dia lambat…sbb g hospital dulu bawa dia..jd mybe zikry dah set kat mind yg “hari ni x pegi school”….jd bile dah kena hntar tu meraung2 sakan…abih baju & tudung aku dia tarik2 xnak lepaskan aku… tu sebab laa pengurus kol tnya kan hal ni…

Tuesday, September 27, 2011

x tertulis...

tetiba minggu ni mood utk menaip malas sgt...
jadi setakat ni  no entry yg akan di post kan kat blog ni ye...
kena tunggu laa tuan tanah kedaung ni dtg mood rajin nya
kalau x dtg2 tgk laa...bersarang blog ni agak nya..



Thursday, September 22, 2011

magnet peti sejukkkk


Seminggu sebelum raya aku hantar zikry kat umah mertua aku…sbb nya telinga dia berair lagi …..nak hntar taska aku x berani..takut diorg x terjaga…biasa laa taska rmai kan da tentu rmai bdak2 yg nk di jaga..xkan laa dia nak hadap zikry sorg je kan…lgi truk budak tu nnti ada laa….sbb setiap beberapa jam kena titik kan ubat kat telinga dia…

Masa balik amik zikry…MIL bgtau kat aku yg zikry tekun benar duk kat peti sejuk tu….dia leka duk susun2 ABC yg ada….smbil susun tu dia nyanyi lagu ABC…walaupun susunan dia x betul…ada yg tunggang terbalik…tp sekurang2nya dia tau itu adalah huruf ABC…MIL bgtau dia susun2 mcm tangga…menaik je…kekadang kebawah…& kekadang dia susun2 ikut warna…tp dlm byk2 tu ada gak dia silap kumpulkan warna….huhu…

Jadi lepas je cuti raya hari tu…lunch time aku smpat ke alamanda…g cari kat toys’rus …cari2 jumpa 123 je…bile tnya kat pekerja dia…katanya ada…aku pun ngikut laa dia…smpai aku nmpak dia nak ke pintu stor …trus aku berhenti…dlm hati aku kata…”lorr dlm setor rupanya…apsal x bgtau…xde laa aku susah2 ngikut kamu dikk…” adik tu g amik yg ABC cmpur 123…aku pun beli jela…alang2 tu kan…
Balik je rumah trus aku g susun kat peti sejuk….punya cantik aku susun nya….yg huruf kecik….yg huruf besarnya… & 123…abih penuh da peti sejuk aku tu…bila zikry balik je umah dgn papanya….aku trus tunjuk dia & dia trus melopong & sebut”waaaaaaa”……


 cantik je aku susun....

jom tgk apa jadi lpas tu






v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

 v

v
v
v
v














 ni laa hasil nya....kalau sekarang lagi plak....yg magnet yg kat atas skali tu pun dah di usiknya....ada yg pecah2...penat laa ngumpulnya...tmbah2 lg yg vietnam nya magnet pecah...pandai dia amik kerusi panjat utk teraburkan semua yg ada...



Wednesday, September 21, 2011

agak-agak korang sapa ni...?

fida x bertudung....? fida mana...?
alaaa yg menang pencarian model panteen tu laa....yg baru-baru ni belakon cite Kasih Alia tuuu...
yg jadi Kasih...@ Alia...

cuba korang perhatikan betul2...bentuk muka dia...aku tgk mcm sama...
yg mengukuhkan lagi tu...tgk mamat yg kt cermin tu...dia mcm mamat sepah je kan....
wallahualam laaa....hnya mereka & keluarga mereka jer yg tau...







Yeay…yeay…baju raya dah siap



Semalam balik je keja aku pun trus laa ke flat hijau kat putrajaya ni….nak g amik baju raya…mood pun da xde..ye la klo sbelum raya hari tu dpt berkobar2 laa jugak nak memakai nya…ni x tau laa bile nak pakai…kan aku penah cite hari tu aku tension dgn tailor  Sepasang baju je yg siapnya..pastu x ikut apa yg aku nak plak tu…tensi aku tau…

Nasib baik yg amik ni ikut arahan aku…pastu akk tu duk tnya laa aku…
Akk jahit              : kat mna beli kain cotton ni dik..?
Aku                        : kt Vietnam
Akk jahit              : cantik2 laa….g melancong ke?
Aku                        : ahh
Akk jahit              : kalau kat sini cotton Vietnam ni mahal kan
Aku                        : aah…                  

Amik ko….aku jawab nak x nak je…malas nak layan….balik umah tu aku cite la kat mr zuar..dia kata…”alaaa akk tu nak amik hati laa tu kot…dia kan dah buat salah..” mybe laa kot….tp kan baju dia sedap di pakai…selesa je…Cuma tu laaa…dia leh wat taik mcm ni…berpikir2 gak klo nak hntar kat dia lg….


 xtau nak pakai masa bile ni...silap hari bulan jadi baju raya haji



habis da....

dari bulan puasa hari tu aku ikut cite kasih alia...mr zuar pun terjebak skali...huhuu
sementara tggu berbuka...tu yg duk dpan tv...mmg kesian laa kat kasih & qabil...kena buang dgn mak tiri lpas tu kena culik plak dgn sindiket jual organ....nasib baik diorg dpt di selamatkan oleh org yg baik....

tp sygg....aku x dpt tgk apa jadi kat qausar & qistina....tgk2 smlm dah jmpa mayat je...
apa yg jadi sebenarnya...? episod last aku tgk pun masa abah diorg meninggal tu...ishhh x boleh jadi ni...kena buka TONTON laaa gamaknya


* tp kan...apa yg aku perasan fida (kasih) duk peluk dgn iqram dinzly(qabil)....ermmp mcm x patut je sbb dia bertudungkan.... tp tah laa tu msing2 nya tanggapan...terpulang laa kat dia...mybe nk menjiwai watak kut...aku ada jmpa gmbr dia x bertudung...tp x tau betul ke x itu dia...nnti aku try cri balik ye...





Tuesday, September 20, 2011

kalau laa....

balik keja semalam....aku bukak2 jer pintu...tadaaaaaa.....



ni laa rupenya.....waaaa balik umah penat2 tgk mcm ni....tmbah penat lg...kalau hari2 mcm ni...mmg aku kena jadi supermak laaa jawabnya ....

lakonan dlm pic tu...aku ckp "zikry...nape buat sepah2 ni...penat mam tau...kalau buat sepah ni..nnti kena pandai kemas balik tau...." sebelum tu zikry sempat rembat pas keja aku & dia sarung kat dia...slalunya dia sarungkan kat aku....



kena paksa rela...

smlm aku smpai rumah kul 10 lebih.....badan pun da naik letih
ni suma sbb duk menyiapkan kad jemputan utk sumbangan Rumah Terbuka Aidilfitri nnti..
2000 kad mesti di siapkan jugak utk tujuan penghantaran hari ni jugak....mcm operator pengeluaran rsanya....tangan tu bekerja je.... opis masih penuh dgn bos2 suma x balik lg...peg2 pun duk wat keja menampal2 ni....menggunting nya...suma diorg buat...demi utk memberi sumbangan kpd mereka g tersenarai....

 antaranya.....

bekerjasama sbb nak balik cepat...huhuhu


 keletihan laaa si shida ni....rest kejap


hampir pukul 9mlm...masih kat opis



jom meriahkan .....

kepada kengkawan ku yg xde program hari sbtu ni...boleh laa dtg ke titiwangsa...
ada open house utk peringkat wilayah persekutuan...jadi org ramai di jemput hadir...mcm2 gerai makanan ada nnti...korang cuma bwk family dgn perut yg kosong je ....x payah susah2 bwk bnda lain...sbb semuanya free...makan smpai lebam...

bertempat kat 
Astaka, Tamam Tasik Titiwangsa
24/9/2011 (Sabtu)
11pg - 4ptg





xtau mana nak rujuk...?

pada kengkawan yg xtau mna nak rujuk pasal panduan & perkembangan bayi..
jom kita LIKE page ni....AnakkuSayang.com

mmg byk yg di kongsikan...mcm2 maklumat ada...dari alam mengandung lagi....games pendidikan pun ada..
kalau nak tgk blog pun ada...anakkusayang.com


aku terjumpa sbb duk mencari nak ajar anak bercakap...sbb zikry smpai skrg masih x ckp...
tu yg buat aku risau ni...





Monday, September 19, 2011

jalan-jalan penang

khamis lepas 15/9 mlm dlm kul 9.30 kitorg gerak ke penang & smpai dlm kul 1.30pg...mlm tu kitorg tido kat umah pak mendakan di mengkuang, bukit mertajam...dlm kul 2.30pg aku & mr zuar kuar balik ke seberang jaya...duk mencari 7 eleven...sebabnya? haaa gigi mr zuar sakit huhuu....yg kelakarnya masa pegi & balik ke sana....kitorg smpai kat kubang semang kat port mat2 rempit ni bertenggek....dlm samar2 pagi mr zuar bwk keta slow je laaa.....smpai je kat kaw yg tu... bertempiaran mat2 rempit tu...hahahaah bantai kitorg gelak....depa dok ingat kami ni polis...hahaah ye la pakai waja cat putih.... kelam kabut diorg semua...org wat salah mcm tu laaa...( rugi laaa x rakam video msa ni...)

aktiviti kitorg esoknya plak g amk adik ku kat uitm...mak aku nak ikut sbb nak tgk anak bongsunya ni....muka bengkak2 kena charlie....tp da xde bengkaknya...surut da...lps tu kitorg g makan kt jusco seberang perai....baru bukak kot...tgk cntik je lagi...besar pun besar...kat situ aku sja je duk hint2 mr zuar blnje kek...huuhu dgn alasan sian kat zikry msa besday dia raya 1st hari tu xde smbut apa2 pun...xde tiup lilin pun...padahal aku yg nak tiup lilin sbb sehari sebelum hari malaysia besday ku...hehehhe...lpas tu kitorg semua gerak ke kepala batas mencari tempat tidooo.... mlm tu aku, mak & adik ku g ke sg.pelet...pak mendakan ku blanja makan...sesekali org jauh mai...katanya....tmpat dia kat dlm kandang kambing....huhuhu klo korg msti x nak makan kan...mmg jauh gak laa ke dalam tp cantik dia buat....kaw dia membukit sikit...tmpat makan dia pondok2...boleh pilih...nak yg bersila...nak yg duduk kat bangku...pilih je...di kelilingi dgn pokok2 & di hiasi lampu2 yg cantikk....rugi sgt x bwk pic....hp plak tertinggal...issshhh rugi rsanya...

hri sbtu dri kepala batas kitorg ke uitm hantar adik aku....baru je lpas hntar dia....dia tepon katanya kunci bilik & almari tggl .....adushhhhh....naik angin laa aku...dah jadi keja lak aku nk g amik & g hantar kat dia...nak x nak patah laa balik ke kepala batas.....tensi aku di buatnya...selesai kes kunci...aku & mak & zikry gerak ke pulau...kitorg g batu feringgi....g redah umah2 mendakan ku....ptg dlm kul 5 gerak balik ke kepala batas.....dlm beratur nak naik feri mr zuar kol....katanya pengantin shoot outdor kat pulau....ahhh sudah..& mr zuar suh aku patah balik masuk pulau utk jemput dia....hari tu je 3x zikry dpt merasa naik feri....tp reaksi dia....BIASA.ceh...penat laa aku xcited nunjuk itu...nunjuk ini...dia leh wat x tau je...

next day....hari ahad...(semalam la...) gerak balik..perjalanan lancar dr penang...tp stat slow kat bukit tagar....ada xcident + hujan....smpai putrajaya dlm kul 5 lebih klo x silap...



sepanjang duk ada kat penang...ni je laa pic yg ada...ahahhahah leh lupa nak snap2 pic...sbb xcited berjalan + penat kena drive sndiri msa jalan2 tu




 pic masa balik....kena paksa dgn zikry pakai gogle mr zuar





photoshoot raya

seminggu sebelum raya kitorg g photoshoot raya...mcm yg aku cite kt SINI

ni laaa antara pic yg ada....layan yee







budak yg sgt lasak...tgk smpai mcm ni aku wat kat dia bg nak dpt pic yg elok2...puas mengejar dia nih...




Thursday, September 15, 2011

raya 2011....merahhhh nya makngahhh...!!!

raya thun ni kitorg x amik byk pic pun...
nasib baik laaa ada wat photooshoot sebelum raya hari tu...jadi ada laa pic kami ber3...
masa beraya pun x amik pic sgt...masa pepagi raya 1st tu je ada amik pic sikit2...


mak & abah

 dgn cucu2

kami 1 family...aku anak beranak je lain....suma tegur apasal x merah gak....jawapan ku "sms lmbat di terima satu hari sblum raya baru tau...."

mr.zuar & kakak & adik nya

aku dgn ipar & biras ku..



serangan charlie

sapa tau ulat cali ni...? cali ni nama manja nya...
ulat ni byk terdapat kat kaw bendamg...jadinya byk di kaw utara...kalau kena kat kulit kita dia akan jadi mcm terbakar & boleh bernanah...serta boleh juga tinggal kan kesan...
aku penah kena dulu..masa duk kat bukit mertajam...nasib baik x kena kat muka....just kat lengan je...kesian gak kt meber2 yg kena kat muka tu...bengkak2 jadinya...& ada yg tinggalkan kesan....





berkenaan cali..

Mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang. Badannya berwarna kuning kemerahan gelap manakala bahagian atas, bawah abdomen dan kepala berwarna gelap. Bahagian tengah abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras dikenali sebagai "elitron". Di bawah sayap keras ini terdapat sepasang sayap lutsinar yang dilipat kemas. Selalunya, kumbang ini kelihatan merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut. Apabila diganggu kumbang ini akan menaikan bahagian abdomen supaya kelihatan seperti kalajengking untuk menakutkan musuh.

Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sebagai 'pederin' (C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya. Persentuhan dengan kumbang ini semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/ staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dan sebagainya. Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.

Nasihat Kepada Penduduk Yang Dijangkiti         
       

Oleh kerana kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam, tutup atau kurangkan penggunaan lampu dan tutup semua pintu/ tingkap semasa epidemik kumbang tersebut. Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya. Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/ lampu, jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus/ tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengan kumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air. Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan perubatan.

ni kesan nya...
ikhsan google



siapa nak RM FREE..????

kengkawan ku...siapa nak DUIT RAYA...!!!
meh sini bagi nama kat ku....

mood bercuti meluap-luap ni...tp masih x leh nak relaks2 skrg...kena dok pikir & wat preparation utk open house peringkat wilayah persekutuan....sesiapa yg g kl 24hb ni..leh la singgah sebentar kat titiwangsa....open for all....bwk je sesapa...makan free...

kad jemputan ni khas utk miskin tegar kat wilayah....dpt laa sikit sumbangan utk diorg...






hati berbunga riang...

semalam last minit aku kata kompom dgn mr zuar aku nak ikut dia shoot weding kat penang...mr zuar g shoot aku g berjimbaaaa...!!!
yea...yae dpt gak ke penang setelah sekian lama x kesana...last g masa peknen kan zikry yg baru 1bln...aku g dgn mak sekali sbb nak tgk adik ku yg tgh sakit kat sna...muka nya bengkak dah smggu x g klass...

keputusan yg last minit...jadi persiapan puun lasy minit la kan...huhuh...smlm lpas balik dari bangi..kemas2 rumah sikit...dlm kul 11mlm aku tertido kat sofa depan....dlm kul 2pg tersedar....apa lagi operasi mempacking barang laaa...sbb kami akan bertolak mlm ni jugak...owhhh sguuh xcited tau....huhuhu






Wednesday, September 14, 2011

tolong....tolong....tolong....!!!

siapa antara kengkawan tau kat mana nak buat rawatan resdung...
satu lagi nak tau...produk cleopatra ok ke...ada jugak kawan yg suggestkan
g buat rawatan dgn cleopatra...

harap sgt ada yg membantu....klo dpt area yg dekat2 bangi, kajang lagi cantik..=)




persiapan raya - part 2

sehari sebelum raya plak aku g rumah mak mertua....
sbb MIL nak buat lemang...jadinya ptg tu aku g la menolong serba sedikit...x byk pun buat lemang dlm 15btg kot...1st time ni MIL wat...sbb FIL tetiba kata raya thun ni nak buat lemang...buluh lemang tu pun beli da siap je...RM1 sebatang....baru aku tau yg nak gulung daun pisang masuk dlm buluh pun ada caranya...aku igtkan gulung2 pastu masukkan dlm buluh mcm tu jer...buat lemang ni yg penting kena pandai jaga apinya...apa yg yg beritahu kena pusingkan buluh tu 4 kali...depan, belakang, kiri & kanan....tgk agak2 buluh dah kekuning2 tu boleh laa pusingkan nya...

lepas jer berbuka aku trus balik ke rumah mak ku....hehehe kejap2 kat umah mak..kejap2 kat umah MIL...mcm ni laa klo dah umah dekat ni...aku ni tiap2 thun raya pertama mesti akan jumpa kedua2 mak & ayah ...sonok kan..hehhehe tp yg x sonok...bile en suami kejap2 je lesap...klo rumah A bz...dia lari ke rumah B....begitu laaa sebalik nya...x aci kan...kita ni pompuan x dpt nak lari2 mcm tu...cittt... ammmmaaa





 (peta kat kad kahwin dulu...huhuh)
A - rumah mak ku
B - rumah mil

* naik keta dlm x sampai 10mnit pun da smpai...






Tuesday, September 13, 2011

terbantutnya aktiviti ku

sejak 2 menjak ni aktiviti ku terbantut...nak berbisnes pun tersekat rsanya..byk customer tnya aku xterbalas @ x perasan...sbb fb di opis bru dah di set kan time rehat sja leh di gunakan...jd masa rehat mmg di guna kan sebetul2 nya utk berurusan n berbloging... time rehat pun ada msa nya x bleh on9 di sbb kan line tenet masih x stabil...manjang error je...nmpak nya lpass ni time malam je la aku dpt menjelajah blog...sambil berbisnes...


Monday, September 12, 2011

yeay...yeay...dah ada

saja je tau....saja jer suh aku buat kecoh ptg2 ni kan....
sja je nak bg aku tmbah entry yg tah apa-apa tah...
heheh.....baru je ada balik ni ha...xpe laaa tgh rajin buat entry niiihh..



hilang semunya..!!



baru je buka dashboard blog....baru igt nak menziarah blog kengkawan...tapi apa yg aku dapat 
kosong....!! dia tulis


You are not currently following any blogs. Use the "add" button below to enter blogs you'd like to follow in your Reading List. Learn more 


biar betul...atau ini hnya sementara je....terbantut plak operasi meninggalkan jejak kat blog u all...




 

persiapan raya - part 1

tahun ni raya penuh dgn aktiviti memasak dodol & lemang...
3 hari sebelum raya pada pukul 6 ptg kami start membuat dodol...kami tu terdiri dari sedara mara...kami terbahagi dlm 5 bahagian (5 family)...mereka semua berkampung kat rumah mak aku...seronok rasanya...berbuka puasa ramai2...bukan selalu dpt mcm tu...dan acara mengacau dodol ni belarutan laa sehingga pukul 6 keesokan paginya.... bersahur pun sama2 kat umah mak ku...12jam mengacau 3kancah kuali...

meriah smpai ke pagi...smpai ada org kg ingatkan ada org sakit kat umah mak

3 kancah kuali....penat nak mengacau

pengacau misteri...hahahha


aku yg sibuk nak mengacau jugak.....(muka ku hnya kelihantan di awal2 nya je..)

mak yg berkeja keras mengacau

mcm ni laa org yg x tahan asap.....(lelaki misteri tadi...)

operasi mem"packing"
setiap bahagian dapat 40 bekas mcm kt atas ni...setiap bekas berat dia 400g...

40 BEKAS X 5 BAHAGIAN = 200 BEKAS
200 BEKAS X 400G = 80,000G
80,000G /1000 = 80KG

jadi ...hasil dodol yg kami dapat semuanya 80kg lebih kurang laa...itu x di kira lagi dgn ada yg dah simpan awal2 dodol cair...masing2 keletihan laa keesokan hari nya tu...hehhe..tapi hasilnya mmg puas...!!!


* lelaki misteri tu ada lah mr zuar ku...aku plak tahan menunggu smpai kul 2pg jer kot...heheheh...bangun2 tido jer tgk sumanya dah siap....