Blog Ini AdaLaH TemPaT mElUahkAn peRAsAaN kU...LeBiH kEpAdA pEnGaLaMa Ku DaN jUgA cErItErA² aKu DaN fAmIlY kU...tIdAk TerliBaT DgN sEsIaPa Yg lAiN kEcUALi DiNyaTaKaN

jUtAAN tERiMa KaSiH juGa di UcApKaN kEpAda seMuA yAnG sUdI sInGgah Di bLOG yG X SEBeRApA NI...SeLaLu² LaAa SiNgGAh LaGi YE..

iklan best

My IG

Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri......







Kami sekeluarga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada seluruh umat islam....ct mohon maaf sekiranya ada terkata @ terlepas kata sepanjang menulis kat blog ni....


yang mana nak balik kampung tu drive baik2 ye...sentiasa ingat kat org tersayang...& pikirkan laa mak ayah kita yg sedang menunggu ketibaan kita....kalau hsbd mengantuk tu kita ajak dia rehat sekejap...

MAAF ZAHIR BATIN....



Wednesday, August 24, 2011

tensionnn.... dgn tailor !!!

aku geram laa dgn tailor yg sorg ni...
awal bulan 6 hari tu aku try la hantar tailor ni...sbb nak hntar kat tmpat lama susah da...tu yg cuba la cari tailor baru...aku ada 3 pasang baju...2 pasang aku hantar kat tailor A masa awal bulan 6.....dan sepasang lagi hantar ke tailor B hujung bulan 6....

apa yg belaku skrg ni...tailor B dah siapkan baju aku awal dari tarikh yg dia bg...tapi tailor A sampai sekarang x siap2 lagi....awal puasa hari tu aku dah tnya dia...dia boleh tnya aku balik "adik balik kg bile...???" hah biar betul si A ni...ni mesti x buat lagi baju aku...aku kata la 25hb...walaupun sebenarnya x....dlm mggu ke-3(mggu lepas la) aku tnya lagi....klo bleh nak amik bju 19hb...ye la tudung suma x beli lg...nk kena macthing kan dulu baru puas hati kan...dia kata kat aku "ok...akk cuba siap kan"...aku ckp la..nnti da siap sms je aku..ok laa aku pun tggu dgn sabar nya & menaruh harapan bju akan dpt...bile smpai harinya......sampai laa semalam aku xdpt kabar berita dari dia...

jd semalam aku tnya "kak...baju saya dah siap?" dia boleh jawab "kamis ptg dtg amik le..." mcm nada marah...aku bukan nya pe...masa aku tnya dulu tempahan raya terima lagi x..? dia kata terima...aku pun bg je la..lgi pun aku bukan hantar lewat...mcm aku hantar kat tailor B...lgi satu aku bukan laa mntak baju yg berfesyen bagai...baju kurung jer pun...salah sapa sebenarnya ni...? spatut nya kalau x mampu nak jahit ko xyah nak amik jugak tempahan...ckp je terang2..jgn la buat org tertunggu-tungu...angin betul aku...kalau ku tau aku hantar je 3 psang tu kat tailor B je...lpas ni aku xnak jejak lagi kat kedai ko....!!

* nak bagi hint tailor ni kat flat hijau....putrajaya

biskut raya...!!

cerita da basi aku baru nak update...
sbb kesibukan melanda...+ aku n zikry demam....=(
mggu lepas hari sbtu ahad di penuhi dgn aktiviti membuat biskut raya....d=sehari dpt buat 1 jenis kuih je...tp semua 3-4 adunan...mmg dri pg ke ptg laa ngadap biskut ni...

hari sbtu kitorg (aku & akk aku) wat strawberi fingers & ahad plak wat cokelat cipp...resepi dia tggal lak kat kg...xdpt laa nak kongsi kan kat sini...



ni semua dah ada tuan punya..


Monday, August 22, 2011

aku x boleh bercakap....



aku x leh nak bercakap hari ni....
tekak ni terasa perit sgt-sgt...dari semalam lagi...nak menelan air liur pun susah...berkerut-kerut muka aku nak menelannya... jadi nak mengurang kan kesakitan lebih baik aku berdiam-diri saja.... korang tau x...apa ubat yg elok utk sakit tekak ni...dah makan fisherman friends masih x ok lagi....xakan ubat batuk kot...lg pun aku x batuk...just sakit tekak...tekak merah yg amat...





Friday, August 19, 2011

sebabnya lambat hari ni

semalam aku smpai rumah pukul 2 pg...!!
haa nak tau nape...? kitorg g studio photoshoot kat tmn melawati...photoshoot utk raya...rancangnya photoshoot ni utk mr zuar & kawan2 dlm suasana raya...tp last minit...msing2 bz ada urusan ...jadi nya jadi kitorg je laa yg bergambar...x byk sgt pic yg dpt....zikry buat hal...xnak amik gmbar...punya la susah nak pujuk dia... berpeluh-peluh kitorg mengejarnya...macam-macam benda kitorg bg...tp dia still xnak pandang kamera....lasak sungguh laa dia ni..uncle am yg jd photographer pun puas meng"cak" - cak zikry...tp x dilayan...last-last bile uncle am buat bunyi org asli....baru la dia pndang.....hahahah mmg kelakar laa masa tu...masing2 terbarai gelak...aaalololololoolo.....mcm org asli negro tu dia buat....

lpas photoshoot tu trus g mnum-mnum dgn kengkawan mr zuar....mata dah ngantuk..tp tahan jer laaa..tu yg terbabas aku hari ni...

ni je la pic intronya dulu...



BUNGASTUDIO ni laaa tempat ku berphotoshoot....jom tgk hasil kerja diorg...




lambattt....



hari ni...terlambat bangun...sahur pun terlepas...bngun2 terkejut tgk dah cerah..
pelagi kelam kabut aku bersiap...nasib baik sempat punch...huhuhu
 tapi muke sembab gile nih....waduhhh..!!

Thursday, August 18, 2011

letihhh...!!



sejak pindah kementerian...asyik pindah je kitorg ni...
truk tul la diorg ni...mmg terasa di anak tiri kan mcm ni...mula2 dulu kat tingkt 6...pastu renovate kitorg kena pindah tingkat 5 plak....dlm beberapa bulan je kt tingkat 5..kitorg kena arah turun ke tingkat 3 pulakkkkk.....katanya nk renovate tingkat 5...nnti da siap kitorg kena naik balik ke tingkat 5....kononnya nak renovate floor by floor laaa...baru je beberapa bulan kat sini....dpt arahan pindah lagiiii...aduhai...bukan stakat turun tingkat...tp ke bangunan sebelah...dari blok 1 ke blok 2....bg alasan nak renovate semua floor sekali gus...memain tau diorg ni buat keja....susah...perit jerih org ni x tau....naik meluat da pindah2 ni...

tu la dia keja mengikut araha...SAYA MENURUT PERINTAH jer laaa nampak nya...

*bulan2 puasa ni pun nak pindah jugak...tggu laa lpas raya...bukan nya lama lgi pun..




Wednesday, August 17, 2011

nak let go.... 24-105mm f4L

mr zuar nak let go dia nya lens...
kalau ada yg berminat jgn segan2 contact my husbnd...

email = zuar78@gmail.com
tel = 012-9021566
contact person = zuar




nak let go 24-105mm f4L
Price : Rm3100 (harge mati)
cantik lagi baru pakai 4 bulan
Hod+ porch..box takde
Canon malaysia warranty till June 2013



Homemade chapati for our iftar




sejak puasa ke-4 aku & mr zuar stat diet nasi...jadi sehingga semalam da 12hari kami x menjamah nasi...
ni berikutan mr zuar terasa kebesaran nya yg menjadi-jadi...aku plak secara x sengaja pun ikut dia diet nasi...
mmg puasa kali ni kami berbuka yg simple2 aja...antara menu kami...yong tau fu, & capati....serta sejenis dua kuih...adakala nya kami cuma makan cucur udang saja....simple kan...sahur pun sekadar dgn air..& mmg di akui..aku terasa perbezaan nya....terutamanya tang perut tu...dah kempis sikit...hari tu try pkai baju yg da ketat...yg klau dulu aku pkai da nmpak mcm peknen 3 bulan...tp skrg x nmpk dah....eppy mak tauu...!!!
so hari ni aku nak kongsi resepi capati yg aku buat tu...


Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam
Juga diperlukan:

2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh

Cara penyediaan:

1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.


hunting.....& hunting.......

baru balik alamanda...mencari baju mr zuar....
dalam pening-pening pala pun aku gagah kan juga diri ni mencari
keperluan utk mr zuar ku...alhamdulillah...stakat ni rsanya dah cukup kot...
semalam ke pkns bangi mencari samping utk 2 org hero ku...sempat gak singgah ariani
cekup sehelai...sbb baru sehelai baju raya ku siap...next week aku kena g 
lagi utk baju aku yg belum siap....cepat laa kak...siap kan bju ku...
senang dah x payah pening pala lagi pasal baju2 raya ni...
jgn last minit akk kata x siap sudah...meraung 
aku nnti.....

shop....collect .... redeem

sapa yg rajin shopping kat parkson...?
aku ni xde la rajin sgt....sikit2 ada la..kalau siapa penah shopping lebih RM30 dalam satu resit...korang mesti dpt 1 stamp...dan bg member bonus link & american express cuma perlu kumpul 10 stamp sja dari 15 stamp...aku kumpul secara suka2 tgk2 dpt kumpul 20 stamp...!!dpt laa utk 2 borang.... lama tu aku simpan...dari bulan 4 hari tu...jdi aku pun tunjuk kan kat mr zuar...takut gak kalo x approve...tp tanpa byk tnya dia just kata ok....wah berbunga2 hati mak tau..!!

nak redeem brg ni bukan dpt free mcm tu je...cuma dgn stamp ni kita akan dapat less sampai 70% utk semua brg yg boleh redeem...kalau harga asal rm300 plus...plus...tp dgn ada stamp ni kita dpt rm100 lebih je spa yg x nak kan...

jd lps berbuka kat bangi hari tu  kami trus la ke alamanda...aku pun trus pilih 2 brg sbb ada 2 borang kan..bile dah bg kat customer service tu kata " trus je g byar & tunjuk borang ni....dan borang 1 lagi akk simpan...sbb 1 borang ni boleh redeem utk 4 item" jadi aku tmbah laa lagi 1 brg....nnti ada rm boleh guna borang yg 1 lagi tu....heheh



ni la borang nya....


hasil rembatan ku...

mangkuk bertutup luminarc 5L & 2L dgn stainless steel steamer...total dlm rm250++  kalau beli 5L utk 1 unit pun x lepas dgn hrga tu....




Tuesday, August 16, 2011

maapp.....maap...maaap






sorry la ye kengkawan
sbb tertanya-tanya...patut la ada member yg bertnya telur bpe biji...
rupanya aku x letak dlm resepi tu bpe biji telur yg nak guna...hahhah ni kes menaip x semak balik la ni...
ok...aku da betul kan balik resepi tu...jadi boleh la merajin kan diri
cuba buat sendiri...





1st time



semalam buat pertama kalinya...kami berbuka puasa di luar...itu pun selepas mendapat 1 pggilan...

dlm kul 3 lebih mkr zuar kol aku katanya adik ipar ku (azri) ajak berbuka sama hari i ni...aku pun x kesah...on saja....jadi balik je keja trus siap2 nak ke bangi....1st time jugak aku g makan kat situ...kedai Red wok restaurant, bangi...makan kat sana ala-ala seoul garden...

kami sampai dulu dari azri & wife...jadi bile da di tunjukkan tempat oleh dak restourant tu...aku tgk ada tulis for 7 pax....ermmp memula pikir mybe azri bwk member dia kot....x lama kemudian tgk mak mertua , ayah mertua & adik ipar ku ada sekali.....

sabar je la mr zuar x bagtau aku pun....bile aku tnya kenapa x inform dia leh kata " saja nak surprise" ... ceh...aku kata nak suprise konon....kalau tau mak ayah ada...leh bg brg-brg raya yg dah beli tuk mak & ayah je trus.... mr zuar boleh tersengeh je ....

berbalik pada makanan kat red wok tu aku rsa biasa2 aje...sedap lagi kat seoul garden....sos2 yg diorg bg tu mcm masin jer....agaknya org yg wat tu puasa...x dpt nak rasa..penuh jugak tempat tu....semua meja dah di tempah...aku sempat jumpa member teknik dulu lagi....


ni laaa satu2 nya gmbr yg ada


Monday, August 15, 2011

Blueberry ciss tart


yg ni plak aku buat hari sbtu hari tu...lpas sahur tu aku mengemas sekejap...sapu2 umah...& mekasih kat mr zuar sbb sudi tolong aku mop rumah....walaupun ianya jarang sekali belaku...mekasih ye syg...klau boleh slalu2 laa ringan tulang tu tolong mama ye... =))

dlm kul 7 kut aku stat buat...membancuh doh...tu senang je..tp nak menepek adunan dalam acuan tu....waduh penat...dah la sensorg...pastu aku plak beli acuan kecik....konon nya nak comel je kuih tu....haaa padan muke aku letih menepek....kul 2.30ptg kot baru abis wat shell dia je...shell dia boleh simpan lama kalau x bubuh ciss lagi...kalau dah buh ciss better simpan dlm peti sejuk....


ciss nya plak aku buh mlm tu...deko nya deko tgk kul 11.30 bru abis buat...ye la buat sensorg kan....shell tu plak dpt dlm 150pcs ++ utk dua adunan...lepas buh blueberry nak buh ciss plak....pastu x boleh lama2 tkut cis tu keras... jadi kena deko cpt... aku deko pun xcntik...1st time wat...ada yg besar...ada yg kecik...hahha...xpe laa yg pnting rasa sedap...







SHELL


170g margerin atau butter
50 g gula ising
1 biji telur Gred C (aku pun x tau telur yg aku pakai gred ape..)
290g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart



CARA-CARANYA

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat. 
 
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
 
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese
.






FILLING


250g cream cheese
50g gula kastor 
1 biji telur Gred B (aku pun x tau telur yg aku pakai gred ape..)
1/2 sudu teh esen vanilla / esen lemon


CARA-CARANYA


Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
 
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
 
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
 
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. 
 
Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
 
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
 
 
 
 

Biskut Nestum Bercoklat Chip

ni yg aku buat mggu lepas.....bersaman 6hb..
aku stat buat masa zikry tido ptg...senang je just gaul2 kan je bahan dia & x perlu terap pun...tu sbb la aku nak buat...rsa pun dah ala2 famos amos...






250g butter
100g kismis (aku tukar dgn coklat chip)
3 cup tepung gandum
3 cup nestum
1 1/2 cup gula halus (tp aku kurangkan sikit)
2biji telur
esen vanilla


Cara-cara

- pukul butter & gula smpai kembang
-masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi
- masukkan tepung gaul ...kemudian nestum dan gaul lagi
- masukkan pula kismis gaul hingga sebati
- bakar pada suhu 180 dlm 20minit ^


Hijau.....




zikry serabut ke syg...!!! smpai kaki pun nak lukis sekali...da xcukup kertas ke syg mama...?
opsss budak kecik tau ker erti / makna serabut.....eheheh

balik nrsery jumaat ri tu...dah smpai umah baru aku perasan kan kaki dia...punya bnyak celoreng....kretip sungguh anak ku ni...smpai badan sendiri nak di lukis nya....matching plak tu dgn baju dia...kaler hijau...apa yg aku perasan...zikry mmg suke kaler hijau...dah bnyak kali aku bagi kaler kat dia....yg dia pilih tetap hijau...

Keistimewaan hijau dlm Islam & Al-Quran

Ada banyak perkataan HIJAU di dalam ayat-ayat Al-Quran dan menjelaskan keadaan penghuni Jannah ataupun segala yang ada di sekelilingnya, berupa kenikmatan, suasana, kesenangan, ketenangan jiwa.

Berikut dipetik beberapa ayat al-Quran serta maksud yang telah meletakkan warna HIJAUpada satu tempat yang mulia dan dipandang indah oleh Allah.

1. Maksud ayat : ” Mereka itu disediakan baginya Syurga yang kekal, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan emas dan memakai pakaian HIJAU dari sutera yang nipis dan sutera tebal yang bersulam, mereka berehat di dalamnya dengan berbaring di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Demikian itulah balasan yang sebaik-baiknya dan demikian itulah Syurga tempat berehat yang sebaik-baiknya.”

2. Maksud ayat :  “Penduduk Syurga itu ( bersenang-lenang) di dalamnya dengan) berbaring di atas (bantal-bantal) dan cadar-cadar yang HIJAU warnanya serta permaidani-permaidani yang sangat indah.”
Surah Ar-Rahman : Ayat 76

3. Maksud ayat : “Mereka di dalam Syurga memakai pakaian HIJAU yang diperbuat dari sutera halus dan sutera tebal (yang bertekat), serta mereka dihiasi dengan gelang-gelang tangan dari perak dan mereka diberi minum oleh Tuhan mereka dengan sejenis minuman ( yang lain) yang bersih suci.”
Surah Al-Insan : Ayat 21

4. Maksud ayat : " Mereka (Ahli syurga) mengenakan pakaian sutra halus yang HIJAU dan sutra tebal.
Surah Al-Kahf : Ayat 31

HIJAU juga adalah warna kegemaran Rasulullah SAW. Kubah Masjid Nabawi sendiri berwarna HIJAU. Simbol-simbol keIslaman di seluruh dunia adalah berwarna HIJAU. Warna HIJAU juga mampu menjadikan pandangan mata nyaman & selesa.

Jelaslah bahawa warna HIJAU adalah warna Syurga, warna yang disukai oleh Allah yang mencipta warna itu sendiri dan indah pula sehingga menghiasi Syurga. Justeru itu, mudah-mudahan pendedahan ini membuka hati manusia agar beriman dan menyukai apa yang disukai oleh Allah dan Rasul-Nya; memandang indah apa yang dipandang indah oleh Allah. Rasulullah juga bercita-cita untuk memakai pakaian berwarna HIJAU di Syurga kelak. 

sumber dari : Solihinzubir


1st time wat sensorg....

salam  & morning semua....
hari ni dah masuk hari ke-15 kita semua menunaikan puasa...maka lagi 2mggu je lagi seluruh umah islam akan menyambut syawal...moga sepnjang tempoh ni..tiada perkara yg x diingini berlaku...serta kita dpt memperbanyakkan lagi amal kita...

stat mggu lepas lagi aku da stat buat biskut raya...=) puasa ke-6 aku buat...hati membuak2 sbb dpt oven & mixer baru pemberian mr zuar ku...tiap2 mggu mmg ada perancangan nya....hjung mmgu ni plak aku akan balik kg utk bersama2 dgn akk ku buat biskut raya utk mak & keluarga mertua masing-masing....kalau ada lebih baru kitorg amik utk diri sendiri...mmg setiap tahun mcm tu..kami mmg x beli...kecuali kerepek je...

ok...aku tatapkan dulu gmbr nya ye....nnti free2 sikit aku kongsi resepinya... =)





Friday, August 12, 2011

Alhamdulillah.....rezeki



syukur...alhamdulillah...balik je opis tadi tgk ada benda atas meja..benda tu adalah santapan utk berbuka 
hari ni....ribuan terima kasih di ucapkan kepada pemberi...moga di murahkan rezeki..di bulan yg mulia ni...ramai yg bermurah hati...ni la yg aku dpt...


v



v



v




v



pulut kuning...bubur lambuk...rendang




pagi jumaat yg kelam kabut


salam jumaat semua....
hari ni t/h apa plan korang...? shopping kelengkapan raya ker...? or balik umah masak utk berbuka...? aku mybe ke bangi kot..hehhe menemankan kawan  mencari brg...ckp je kawan..krg balik mesti ada jer plastik kat tangan ni...org pompuan ni biasa la

ok...apa yg buat aku kelamkabut hari ni adalah di sebabkan anak bujang ku yg sorg tu...hari ni aku terlajak & maka dgn tu sahur ku tertanam makan tu je....masa aku mandi tu...aku ada dgr suara zikry...lepas je kuar toilet tgk dia dah bukak suar dia...serta muntah sikit...abis jugak laa bju dia....trus aku bukak baju...lpas tu trus je dia trik tangan aku ke bilik air...nak mandi laa tue...dlm kelam kabut jugak aku g masak air...tgk2 dia dah bukak pampers pulak....sementara tggu air masak aku bg makan ubat...dalam dia berlari dari aku...dia boleh kencing pulak....aduhhh...satu keja plak lagi kemas lap ...mop bagai aku....

da siap mandi...time nak g hantar ke nrsery dia boleh wat hal plak...xnak pegi....puas pujuk dia baru laa dia nak...tu la dia semakin besar...semakin byk akal dia...semakin byk kerenah dia..apa2 pun..nasib baik aku sempat sampai opis...heheheh





Thursday, August 11, 2011

meh cuci mata


Kuih paling gangster= Lompat Tikam

Kuih paling sexy= Puteri Mandi
Kuih paling keji= Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek Mek Molek
Kuih untuk awet muda= Seri Muka
Kuih paling alim= Kuih Ketayap

Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam
Kuih untuk Sam Polis Trafik= Kuih Sampreeeeettttt
Kuih yg bangun sendiri= Kuih Bangkit
Kuih org x mandi= Kuih Bau-lu
Kuih paling tenteram= Kuih Makmur

Kuih paling lembap= Kuih Siput
 *semua gmbr diatas ni adalah ikhsan dari google ye....


adik ogy rupanya...

ada sesiapa ikut citer RAMADHAN TERAKHIR?
aku baru je dlm 3 episod kot ikut cite ni..trus terjatuh hati nak mengikuti nya...& watak pn mazni mmg membuatkan aku minat nak ikutinya....1st time tgk dia berlakon trus aku tertnya-tanya...siapa dia ni? aku x penah nmpk dia berlakon pun sblum ni....mmg menjadi lakonan dia...dia mampu membuatkan aku geram tgk watak tu...naik menyampah pun ada...

baru laa semalam persoalan ku terjawab...aku ni ketinggalan rupanya...hehhe dia ada lah adik kepada ogy....namanya fazlina ahmad daud...dan dia jugak penah berlakon dalam beberapa drama..tapi dia x la seaktiv akk nya ogy...kerna dia juga mnjalankan perniagaan online...jom kita terjah bloghop dia kat sini BabyFaz


ni ada serba sedikit biodata dia

Umur: 36 tahun
Tarikh lahir: 5 Jun 1975
Adik beradik : anak ketiga dari 3 beradik
Pendidikan: Pernah bersekolah di Sekolah Rendah Pintu Klang, dan dari tahun 1988 hingga 1990,  Sekolah Menengah Lembah Keramat dan sekolah Menengah Taman Melawati.
Perkahwinan: Berkahwin dengan Nahar Ludhfi Dato ‘Johari ( anak Dato Johari Salleh, pengarah muzik RTM.
Anak: Nur Fatihah 17 tahun, Muhammad Hamzah 16 , anak kembar Muhammad Nazmi, dan Muhammad Fahad 13









zikry pun nak puasa....

semenjak di awal ramadhan lagi zikry
sibuk...sibuk nak puasa..ehh yeke??....sekecik ni dah pandai nak berpuasa? biar betik kan...

dia sebenarnya sibuk bersahur gak...sepanjang berpuasa ni...dah byk kali dia bangun sahur gak...hari 1st puasa dia yg duk kejut kan mama n papa dia ni...kul 4.30pg dia boleh bangun...aduhai..xdpt la mama nya ni nak tido sekejap lpas sahur...ehehehhe





Wednesday, August 10, 2011

nak masak ape yer..?



kalau dah memangku jawatan sebagai seorg isteri mesti tiap2 hari duk pikir apa nak masak hari ni....
tambah2 lagi bulan puasa ni...semuanya nampak sedap...suma nya teringin makan...nak beli kat bazar kekadang tu nmpak je sedap tapi...rasanya....pham2 je la kan...ada yg sedap...& ada yg xde rasa langsung...tawarrr....!!!


bagi kaum2 isteri yg bekerja tu balik keja je...trus ke dapur..tanggal tudung terus je  stat masak...kalau hari2 keja tu mmg masa x cukup rsanya....jadi hari ni aku nak kongsi salah satu resepi yg cukup simple..tabur2 je...tutup & letak atas api....haaa senang jer...budak pun boleh buat....resepi nya di beri nama...

AYAM COKE @ COCA-COLA

* ayam
* coca cola (rendam smpai ayam tu tenggelam)
* 3 batang serai (diketuk)
* 4 inci halia (diketuk)

Cara-cara

1. Ayam dibersihkan kemudian lumurkan sedikit garam dan susun dalam pan yang ada penutup.
2. Aturkan halia dan serai yang telah diketuk di atas ayam.
3. Tuangkan coca cola ke atas ayam tadi. Nyalakan api gas sederhana kecil. Sekali sekala kautkan air cola dan simbah ke atas ayam. Masak sehingga air cola hampir kering. Hidangkan bersama nasi.



dan ini lah hasil nya....makan dgn nasi ayam pun sedapppppp....!!!




diet di bulan puasa...?



Salam semua...
hari ni dah masuk hari ke sepuluh berpuasa....amacam berat badan ada turun ka???
ehheehe aku sendiri pun x menimbang xtau laa cmne progress nya...tp sepanjang berpuasa ni aku mengikut
diet mr zuar...hehehh x makan nasi....itu pun bru 3 hari x sentuh nasi...tp semalam nak x nak terpaksa gak sentuh nasi ...kerna dek syg kan nasi tu berlebih masak utk zikry...xkan nak buang pulak...nnti nangis nasi tu...mr zuar je stakat ni bertahan x makan nasi...& nmpk sikit laaa penurunan peyutt dia...ni yg buat aku jeles ni...peyut aku ni payah benar nak turun nya...jdi hari ni kerna say no jugak kat nasi....i can do it....!!!!!
ce wahhh...semangat tu perlu kan....

ok laa ni je celoteh di pagi hari....SELAMAT BEKERJAAA...!!!!



Tuesday, August 9, 2011

selamat berbuka.....



tetiba hati meronta-ronta nak tulis sesuatu kat blog
setelah menyepikan diri buat seketika...

apa-apa pun aku nak wish SELAMAT BERBUKA kepada seluruh umat islam...


heheh..x byk pun aku nak tulis...nak balik umah da ni...time puasa ni mna bleh balik lambat....